התביעה דנן הוגשה ביום 15.5.15 לסעדים כספיים - השלמת סכום שלא קיבל מוועדת השיפויים, ריבית והצמדה על חלק אחר וכן פצויי "עגמת נפש".
בהחלטת אב"ד, מיום 21.9.16, נקבעו הפלוגתות הבאות:
האם התובע זכאי לתשלומי הפיצויים השונים, בגין נסיבות העסקתו, כטענתו;
האם צודקת העיריה בטענתה, כי נפלה טעות בפעולתה לעזרת התובע, וסכום שקבל באמצעותה מ-"ועדת השיפויים" הנו בגדר הטבה חריגה, ומה משמעות הדבר.
כעובד קבוע בנתבעת, שהועסק בה כשני עשורים וחצי, הייתה העסקתו בלתי קצובה בזמן והנתבעת פיטרה אותו בהחלטת פיטורים בלתי חוקית, שהתקבלה על-ידה באופן חד-צדדי, מבלי שניתנה לו זכות טיעון, באופן שהעמיד אותו בפני עובדה מוגמרת, שגרמה לו נזקים גדולים, ישירים ועקיפים, ממוניים ובלתי ממוניים ובכללם עוגמת נפש מרובה.
העברת הבעלות בביה"ס נעשתה בשיתוף פעולה מלא של ארגון המורים, שהנו האירגון היציג של התובע, וועד המורים בביה"ס, ושמו של התובע הועבר כחלק מהמורים שיקלטו לעבודה ב"עתיד", למרות שהתובע היה אז בחל"ת מהעיריה; לטענתה, אין לקבל את טענתו, שלא ידע על כך, ועל אף שהעיריה אינה מכחישה שגורמים מטעמה טעו בהתנהלותם מול התובע, בכך שהגישו בשמו בקשה למשרד החינוך לקבל שיפוי, אין בכך כדי לתמוך בניסיונו להציג עצמו "כקוזק נגזל". לדעתה - היה עליו להסתפק במה שקבל מועדת השיפויים ולא במקום שפירט בסיכומיו ניסיונות פשרה (על אף שסכום מאקסימאלי שהסכים לו נמוך מתביעתו בהרבה, והיה בידיעתנו), ואף צירף מסמכים חדשים בלי רשות, מסמכים שאינם רלוואנטיים למחלוקת ויש בהם ניסיון להטעות את ביה"ד. הנתבעת מוסיפה וטוענת בסיכומיה, כי היא מיתנגדת לכל ניסיון להרחבת חזית, לעילות תביעה חדשות או תיאורטיות, בסיכומי התובע, ומבקשת "לסלקן על הסף".
הנתבעת סבורה, כי קבלת התביעה, ולו בחלקה, תביא לפגיעה בקופה הציבורית ולתוצאה של "חוטא יצא נשכר"; משכך - מבוקש בסיכומי העיריה לדחות את התביעה, במלואה, ולחייב את התובע בהוצאות.
פיצוי בגין היתנהלות קלוקלת של בעלי תפקידים ברשות מקומית, במידת הצורך, ממילא נתון לשיקול דעתנו, שאינו תלוי בהסכמה חיצונית.
...
עובדות ועיקר טענות הצדדים
לאחר ששמענו את הצדדים, חזרנו ועברנו על טענותיהם בתצהירים ובסיכומים, לרבות סיכומי התשובה, ושקלנו את הדברים לכאן ולכאן, אנו קובעים עובדות רלוונטיות, כדלקמן:
התובע הועסק על ידי העיריה בבית-ספר תיכון עיוני טכנולוגי, שהיה בבעלותה (להלן: ביה"ס), החל מיום 1.9.88; בתקופה הרלוונטית לענייננו היה התובע מורה קבוע, במקצוע תיב"ם (תכנון ייצור באמצעות מחשב).
התקלה החלה, לטעמנו, בכך שסברו בעיריה, כי די בהסכמה הקיבוצית אודות העברת התפעול של ביה"ס וצוות המורים בו ל"עתיד".
נחזור ונאמר, משעה שהתובע לא הופנה אל "עתיד", באותו שלב, ולהבדיל מעניינו של אבו-חוסיין - העירייה יצרה בפניו מצג שהיא מפטרת אותו; או שותפה למהלך כזה, אף מבלי לשמוע אותו, ומבלי להשיב לפנייתו, שרואים אותו כדין "מתפטר", מטעם זה או אחר (שנזכרו בו מאוחר יותר, תוך כדי סיכום משפט זה); ונהפוך הוא - העיריה נחזתה במגעיה עם התובע שהיא אשר אחראית למצבו ולכן פנתה בעניינו לקבלת שיפוי ממשרד החינוך, בשבילו - אין מקום לטענות של העירייה נגדו על כך שלא פנה ל"עתיד", לא תבע אותה בתביעה זו ולא צירף אותה כצד, ואנו סבורים כי העיריה - אף אם פעלה כך בטעות "בתום לב", כטענתה - היא זו שצריכה לשאת בתוצאות ולפצות את התובע על עוגמת הנפש, במקרה חריג זה.
בהתחשב בתקופת השירות הכוללת המוסכמת, 24 שנים (כאשר אנו מתעלמים משנת החל"ת האחרונה) ובשים לב לכך שעקב פיטורי התובע הוא קיבל תשלום מוגדל של פיצויי פיטורים וחודשי הסתגלות מוועדת השיפויים (בערך 50% תוספת ועוד כ-3 חודשי הסתגלות) - אנו מוצאים לנכון להעמיד את הפיצוי שעל הנתבעת לשלם לתובע, בגין "עוגמת נפש", רק על 36,000 ₪.
יחד עם זאת, מצאנו, כי בכל ההתנהלות סביב העברת ביה"ס מהעיריה אל "עתיד"
נגרמה לתובע ה"עגמת נפש", משלא התייחסו אליו במישור הפרטי והסתפקו בהסכמות הקיבוציות בקשר ליו, ללא בדיקת מצבו לאשורו.