מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה כספית בגין דמי שימוש במקרקעין

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לפני בקשת רשות ערעור על החלטת בימ"ש השלום בחדרה (כב' השופט י' גולדברג) שניתנה ביום 18.11.2021 במסגרת ת"א 18632-01-17 ובמסגרתה נדחתה בקשת המבקשים לדחות את שמיעת עדותו של המומחה מטעמם למועד אחר בשל שהייתו של המומחה בחו"ל. הרקע לבקשה והחלטת בימ"ש קמא: מדובר בתביעה כספית שהגישו המשיבים נגד המבקשים בגין דמי שימוש ראויים בגין פלישה למקרקעין שבבעלותם.
...
המשיבים טענו כי המבקשים לא שילמו את הוצאות המשיבים לעיל ולא טרחו לערער על ההחלטה ולכן חוות הדעת של המומחה צורפה לתיק שלא כדין ואין לאפשר את זימונו לעדות.
כמו כן, אני סבור כי יש לקבל את הערעור ולבטל את החלטתו של בימ"ש קמא.
עם זאת, במקרה זה סבורני כי מדובר במקרה חריג בו ההחלטה עלולה לגרום למבקשים לעיוות דין ולכן יש מקום להתערב בה. אמנם, כפי שקבע בימ"ש קמא, מועד ישיבת ההוכחות נקבע ביום 5.4.21 ובאותה החלטה נקבע גם כי באחריות הצדדים לזמן את עדיהם.
בנסיבות העניין, ולאור המפורט לעיל, אני מורה מתן רשות הערעור וכן על קבלת הערעור על החלטת בימ"ש קמא שבנדון.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

כן, למתן היתר לפיצול סעדים לצורך הגשת תביעה כספית בגין דמי שימוש ראויים.
אני מתירה לתובעת לפצל את סעדיה, באופן שיאפשר לה לתבוע את הנתבעים, ביחד ולחוד, לתשלום דמי שימוש ראויים בקשר לחזקה ולשימוש במקרקעין.
...
הנתבעים טוענים כי יש לדחות את התביעה נגדם מחמת התיישנות ו/או שיהוי ו/או ויתור מטעם התובעת על המקרקעין.
משכך, דין טענה זו אף היא להידחות.
סוף דבר: מכל המקובץ לעיל, עולה כי דין טענות ההגנה של הנתבעים להידחות.
אשר על כן, אני מקבלת את התביעה במלואה, ומורה כדלקמן: הנתבעים יסלקו ידם מכל שטח המקרקעין, ויפנו את המקרקעין מכל אדם, חפץ, מחובר, נטוע ובעל חיים וישיבו את המקרקעין לידי התובעת כשהם נקיים ומשוחררים מכל חוב, שעבוד, עיקול, משכנתא ו/או כל זכות אחרת של צד שלישי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התביעות לעיל זהות במהותן ונסובות על דרישות התובעת לפינוי וסלוק ידו של הנתבע מהדירה, וכן תביעות כספיות בגין חוב דמי השמוש הראויים, אשר שונה הוא מתביעה לתביעה.
באשר לטענות התובעת על העדר רצף מגורים בדירה, הנתבע מפנה להוראות חוק זכויות הדייר ולתיקוני החקיקה הרלוואנטיים בשנת 2009, וטוען שהוחמרו הדרישות מן הדייר הממשיך כדי שתקום לו הזכות להמשיך ולהתגורר בדירה - לא די בכך שעליו להוכיח שאינו מחזיק בבעלותו נכס מקרקעין (כפי שהיה עד כה), אלא שעליו לעמוד גם בתנאים נוספים ולהיות זכאי בעצמו לדירה ציבורית.
...
תחילה אפנה לפסק הדין בעניין עת"מ (ת"א) 2164/07 כהן יהודה נ' משרד הבינוי והשיכון (נבו 22.06.2008) ובו נקבע:"סיכומו של דבר- על העותר היה להוכיח כי התגורר בדירה בשלוש השנים שקדמו לפטירת אביו. דא עקא- פרשנותו הדווקנית של החוק הדיור הציבורי צריכה לעלות בקנה אחד גם עם הרציונל שבבסיס החוק, שהוא מתן סיוע לנזקקים אשר היו סמוכים על שולחנם של קרוביהם בשנים שלפני פטירתם. לאור זאת, הפסיקה מלמדת אותנו כי גם פרשנות דווקנית אינה מחייבת את העותר להוכיח כי שהה בדירה מדי יום ביומו או כי לא נעדר ממנה לתקופות קצרות. העובדה כי העותר לא נמצא באופן יומיומי בדירה במשך שלוש השנים האחרונות אינה שוללת מיניה וביה את ההנחה כי הוא התגורר בדירה, כל עוד הצליח העותר להראות כי נשמרו בתקופה זו מירב זיקותיו לדירה". אבקש להתייחס בעניין זה לפסק הדין רע"א 3798/07 משה זריהן נ' עמידר החברה הלאומית לשיכון בישראל בע"מ (נבו 12.05.2008) אשר עסק בטענה להיעדר רציפות מגורים לאור שהות הנתבע במאסר ממושך.
סוף דבר מהתמונה בכללותה כפי שהוצגה בהרחבה מעלה, הגעתי למסקנה לפיה דין התביעה לפינוי ולסילוק יד על בסיס הנימוק שהעלתה התובעת- דינה להידחות.
לפיכך, הנתבע ישלם את דמי השימוש בהתאם לנוהלי התובעת, בדומה למי שמוגד "דייר ממשיך", עד להכרעה אחרת של הגורמים הרלוונטיים כאמור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

הנתבעים מוסיפים, כי שווי החלקה של התובע עולה על שלהם, נוכח היותה גבוהה יותר פיסית, ובהנתן שכיום יש 2 כניסות אליה ו-3 שכנים בלבד, בעוד שלהם יש 12 שכנים "צמודים". הנתבעים מוסיפים, כי תביעת התובע היתיישנה שכן עסקינן בתביעה שאינה במקרקעין, וכבר בשנת 2004 נטען על ידי התובע כי גילה החלוקה הלא שויונית, ויכול היה להגיש תביעה כספית בגין חלוקה לא שויונית לכאורה, אלא שלא עשה כן. בהקשר זה מוסיפים הנתבעים, כי החלוקה הפיזית של החלקה המקורית היא שיצרה את עילת התביעה, כי אין ממש בטענת התובע לפיה הסכמי החלוקה בין הצדדים הם "הסכמי שימוש" שעה שהתביעה מבוססת על הסכם, שלטענת התובע קובע חלוקה שויונית להבדיל משימוש שוויוני, כי התובע הסכים לחלוקה האמורה, וכי אפילו אם ייקבע כי הסכמה זו אינה מאיינת זכותו לקבלת דמי שימוש, הרי שהוא מנוע מלתבוע אותם כעת לאחר שיצר ציפייה אצל הנתבעים כי לא יידרשו לשלם פיצוי או דמי שימוש ולא היתנה הסכמתו לחלוקה בתשלום כאמור.
...
בעניין זה אפנה פעם נוספת לשנקבע בעניין אלטשולר, שם לאחר דחיית תביעת בעלים לסילוק יד מחמת התיישנות, הוגשה תביעה לתשלום שכר ראוי בגין שימוש במקרקעין, ונקבע כי התביעה נדחית מחמת מעשה בית דין ונוכח דחיית תביעת סילוק היד: "אמרתי שעילת התביעה השניה אינה זהה עם עילת התביעה הראשונה. ואולם פסק-הדין שיצא במשפט הראשון יכול לשמש יסוד להשתק פלוגתא גם בתביעה המבוססת על עילה אחרת. דחיית התביעה הראשונה כמוה כממצא שהתובע אינו רשאי לאכוף את זכותו על הנתבע. לשון אחרת, הנתבע נעשה חסין בפני תביעה להחזרת החזקה, והוא זכאי ליהנות מחזקת הנכס באין מפריע." ובהמשך: "שכר ראוי הוא בבחינת פיצוי על עיכוב החזקה. על כרחך אתה אומר, כי מקום שאין לבעל הנכס זכות אכיפה לחזקה, אין הוא זוכה לא בפיצוי על עיכוב החזקה ולא בשכר בעד השימוש בנכס על-ידי אחר. אין בידו להעניק לנתבע חזקה ממשית, שכן זו נשללה ממנו. זכות הבעלות שלו נעשתה ערטילאית. לא תועיל לו גם טענתו כי הנתבע משתמש בנכסו ללא רשות, כאמור בסעיף 472 למג'לה. אמנם רשות שימוש לא נתן, אך בית-המשפט דחה את תביעתו להוציא את חזקת הנכס מידי הנתבע ובכך הכיר בזכותו של זה להחזיק." בת"א (מחוזי י-ם) 9620/07 ארוינג מוסקוביץ' נ' חאלד אחמד חאמד חמדאללה (פורסם במאגרים) קבע בית המשפט כי: "המסקנה בענייננו היא - בלשון סעיף 1 לחוק עשיית עושר ולא במשפט – כי לא ניתן לומר שהנתבעים קיבלו מהתובע נכס שלא על פי זכות שבדין: אם משום שנוכח התיישנות התביעה להחזרת החזקה והפיכתה של זכות הבעלות של התובע לערטילאית, תש כוחו של התובע להעניק את החזקה לאחרים וממילא שגם הנתבעים לא קבלו ממנו דבר; אם משום שפסק הדין שדחה את תביעת סילוק היד מחמת התיישנות הכשיר את שימושם של הנתבעים במקרקעין והפכו לכזה הנעשה על-פי זכות שבדין." בית המשפט שם הבהיר, כי הלכת אלטשולר נותרה על כנה והפנה אליה: "עתירתו של התובע לפיצויים בגין הנזקים שנגרמו לו מאי מימושן של תוכניות הבניה החלות על השטח, מבוססת אף היא על זכות הקניין שלו בשטח ועל הטענה, כי הנתבעים שללו זכות זו שלא כדין. והנה על פי הלכת אלטשולר, דחיית תביעתו של הבעלים להחזרת החזקה לרשותו מחמת התיישנות מעקרת את זכות הבעלות מתוכן ("זכות הבעלות שלו נותרה ערטילאית"), מחד גיסא, ונותנת גושפנקא משפטית לזכותו של המחזיק להחזיק ("הכיר בזכותו של זה להחזיק"; "משמש למערערים עילה לחזקת הנכס"), מאידך גיסא.
ואבהיר, אכן כטענת התובע עילת תביעה "חדשה" קמה כל עוד נמשכת הסגת הגבול, אלא ששעה שקבעתי כי ממילא מעת מתן פסק הדין החזיקו הנתבעים במקרקעין על פי זכות שבדין, הרי שהסגת גבול , ככל שהיתה, חדלה להתקיים ביום מתן פסק הדין ויחד עימה הזכאות לתשלום דמי שימוש ראויים ומשכך אני דוחה את תביעת התובע לתשלום דמי שימוש ראויים בגין 7 השנים שקדמו להגשת התביעה.
בהינתן מכלול האמור, אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

תביעות הדדיות לסילוק יד בלווי תביעות כספית הדדיות בגין דמי שימוש ראויים.
לטענת הנתבעת, גם אם עומדת לתובעת זכות כלשהיא בשטחים המשותפים, הרי שהואיל והיא עושה שימוש לרעה בזכות במקרקעין בחוסר תום לב, היא אינה זכאית לסעד מכל סוד שהוא בהתאם להוראות סעיפים 39 ו-61(ב) לחוק החוזים.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ותצהירי הצדדים על נספחיהם, שמעתי את העדויות ועיינתי בסיכומי הצדדים, הגעתי למסקנה כי דין התביעה העיקרית והתביעה שכנגד להתקבל בחלקן, ואפרט.
אין בידי לקבל טענות אלה של הנתבעת.
בהקשר זה אציין, כי מקובלת עלי טענת התובעת שאין בסיס לסכומים שנתבעו בתביעה שכנגד בענין זה ולא בכדי טענה הנתבעת (התובעת שכנגד) בסיכומיה לסכום אחר מזה שנתבע בתביעה שכנגד.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו