מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה כספית בגין אי תשלום עבור תיקון רכב וחוות דעת שמאי

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנזקים אם היו אינם קשורים לתיקון המנוע , אינן מוכחים, חוות הדעת אינה נכונה מקצועית , הקלומטר אינו סביר, הייתה נסיעה ברכב אך מינורית ביותר ועוד.
לא הובאה ולו בעבור הטענה הדיונית, גם לא חוות דעת נגדית או כל שמאות לזכות קזוז .
התובעים הוכיחו את עצם הזכות לדמי השמוש באמצעות חוות דעת שמאי , הפרישי הקילומטרז' , בתמונות , בהודאת הנתבעים על מקצת השמוש , ובית המשפט בחן היקפה של זו מקצועית על ידי שמאי וחקירתו בדיון , אלא שלעניין רכיב זה , כתב התביעה המגדיר את ירעת המחלוקת בתשלום אגרה ובכתב , ציין בהקשר זה סכום של 4,500 ₪ ואין לבית המשפט אלא סכום זה לפסיקת הדין ולא מעבר לכך .
גם זכות חוזית וגם זכות לפי דין צריכה להעשות בתום לב או " בבצוע בקירוב "בנסיבות , שהרי גם כאשר רצו התובעים לשלם רוב מוחלט של החוב ניתן היה לקבל התשלום מידי התובעים . שימוש ברכב של לקוחות , יש בו גם כדי למנוע הידברות כנה . יש בו משום האנטרס להמשיך לעשות שימוש ברכב .תיקון החלפת מנוע ברכב אינה הענקת רכב במתנה . שכירות רכב לכשנה מחייבת תשלום ערך כספי .
יצוין ,כי יתכן שהנתבעים בתחושתם סבורים, כי נהגו ביושר מול המנוח ומשפחתו , בשל אי תשלום שכרם כולו במועד , אך מכאן ועד למנהג בעלים ברכב צרכן , ללא ידיעתו, תוך הערמת קושי להשיב הרכב בכל שלב , גם בשלב בו ניתן היה לעשות כן, כלפי מי שנימצא בצוק מחלת הסרטן ,רחוק המעש מתחושתם באשר היא .
...
זאת ועוד , במכלול העדויות הגעתי למסקנה כי הרישום ותלושי השכר של ניר דרעי ושל שני הבנים מול האב אינם אלא לצורכי מס והסדרה חשבונאית דקלרטיבית, ואין בהם כדי לפגוע במסקנה להיותם בעלי העסק בכל הנוגע למהות תפקידם והיקף חלישתם על מה שקורה בו ומה שיקרה בו .
אני קובע כי הרכב לא נמסר תקין כשיצא מהמוסך בחלוף כשנה .
· נוסף לאמור ישלמו הנתבעים נתבעים 1,2 ביחד ולחוד הוצאות שכר טרחת מומחה ועדותו וכן הוצאות משפט בסך כולל של 4,700 ₪ .

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ככל שהיה התובע מתאר מצב ביניים שיש בו כדי להניח את הדעת באשר לתשלום מופחת שביצע בפועל, ולו על דרך של אי תשלום רכיב המע"מ (שהרי אין חשבונית ואף אין סברה שיש דרך לקבל חשבונית בגין העסקה), אזי ניתן היה להסיק מדברי התובע ערמין מה באמת היתה הוצאתו לשם תיקון רכבו ואף לייחס לו כנות.
לפיכך לא זכתה המערערת לפצוי בגין תיקון רכבה הניזוק.
עלויות אלה מוכחות בראיות (בית המשפט יעדיף לראות חשבונית מס וקבלה, אולם אפשר שיסתפק בראיות אחרות) וסבירותן תאוּשש באמצעות חוות דעת שמאית אשר מלמדת מהו הרף העליון של העלויות המקובלות לתיקון הנזק.
בהקשר זה יצויין כי ב"כ ערמין טענה שפסק דינה של כב' השופטת קרן מילר מיום 3.9.2018 ב-תא"מ 28845-09-16 נאסר בחיס נ' שאכר חוסיין מוחמד עבדו מורה על זכות של ניזוק להשלים את הטבת ניזקו בזול ולקבל מהמזיק גם שיפוי עבור התיקון וגם השלמה כספית מסכום השיפוי עד לסכום הפצוי על פי שומת השמאי.
נוכח אחריות שני הרכבים האחרים (שלא הוכרעה ביניהם) להיתנגשות ביניהם שהובילה לפגיעה ברכבו של ערמין, די באי-חיובם בהוצאותיו הנוספות של ערמין (שכ"ט שמאי וירידת ערך הרכב) כשיפוי בגין הוצאותיהם בהליך תביעת ערמין, מה גם שהדיון היתקיים גם לשם בירור התביעה (הראשונה מבין השתיים) שביניהם (כך שרק חלק מזמנם ומרצם הוקדש לעניין תביעת ערמין).
...
סבורני כי קושי רב בבקשתו של עו"ד זחאלקה, קושי אשר עיקרו ברכיב ההפתעה: אין דין היערכות בעל דין בתביעה מטעמו בגין אבדן גמור של רכבו שערכו היה 7,000 ₪, כדין היערכותו להתגונן אל מול תביעה על סך 30,100 ₪ שהוגשה נגדו (הוא סכום תביעת טנטש האמורה).
לפיכך דין תביעת חג'אזי להידחות.
התוצאה התביעה ב-תא"מ 44568-09-20 נדחית ללא צו להוצאות.
התביעה ב-תאד"מ 12906-02-21 נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה לחיוב הנתבעים בפצוי כספי בגין ניזקי רכוש לרכב על רקע תאונת דרכים.
לטענת התובע, כתוצאה מהתאונה נגרמו לרכבו נזקים אשר הוערכו על ידי שמאי רכב מטעמו בחוות דעת ערוכה כדין, ועל בסיסה תובע התובע את נזקיו ואת התשלום ששילם לשמאי עבור הכנת חוות דעתו.
הנתבעים מבקשים להראות כי רכב התובע הוא שפגע מאחור ברכב הנתבעים בשל אי שמירת מרווח ממנו וגרם לנזקים לרכבים המעורבים.
עם זאת, מאחר שרכב התובע תוקן בפועל הרי שלא היה די בחוות דעתו של השמאי מטעם התובע כדי להוכיח את נזקיו בפועל אלא היה צורך שהתובע יציג חשבוניות עלות החלפים כדי לדעת מה הסכום ששילם התובע בפועל עבור אותם חלפים מקוריים.
אשר לגובה שכ"ט של השמאי מטעם התובע, שעמד על סך של 7,000 ₪, וזאת מבלי להיתחשב בתוספת שכ"ט בסך 1,000 ₪ ששילם התובע לשמאי בגין השלמת חוות דעתו לפי החלטת בית המשפט (עמ' 10 לפרוטוקול), הרי שבעניין זה אני מקבל את טענת הנתבעים.
...
לכן, הטענה של הנתבעים כי היא מבקשת להפחית את שווי החלקים שניזוקו, דינה להידחות.
אשר לגובה שכ"ט של השמאי מטעם התובע, שעמד על סך של 7,000 ₪, וזאת מבלי להתחשב בתוספת שכ"ט בסך 1,000 ₪ ששילם התובע לשמאי בגין השלמת חוות דעתו לפי החלטת בית המשפט (עמ' 10 לפרוטוקול), הרי שבעניין זה אני מקבל את טענת הנתבעים.
אטעים כי מאפייניו הייחודים של רכב התובע או גובה הנזק אינם צריכים להשליך על גובה שכ"ט אלא רק היקף העבודה שנדרש מהשמאי הוא הקריטריון לקביעת גובה שכ"ט. משכך, על יסוד מנעד שכ"ט שמאי שנגבים מלקוחות פרטיים שנהיר לי היטב במסגרת עיסוקי השוטף במשך שנים בתיקים מסוג זה, ולאור היקף העבודה שנעשתה כפי שמשתקפת בחוות דעת עצמה על רקע החיפושים השונים שנאלץ השמאי לבצע במאגרי הספקים, אני סבור כי שכ"ט הסביר בנסיבות העניין הספציפיות יהיה בסך 4,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה לחיוב הנתבעים בפצוי כספי בגין ניזקי רכב על רקע תאונת דרכים.
עוד טוענת התובעת כי מיד לאחר התאונה היתנצל נהג המשאית בפני נהגת רכב התובעת וטען כי היה עסוק בלעדכן כתובת נסיעה ביישום הניווט waze ולכן לא שם לב לדרך ופגע ברכב התובעת.
לטענת הנתבעים, חוות דעת השמאי מטעם התובעת היא חוות דעת גלובאלית ללא תיקון הרכב בפועל וככל שהרכב תוקן על התובעת להציג קבלות בגין תשלום עבור התיקון.
...
על יסוד כל החומר המונח לפניי, ולאור התרשמותי הבלתי אמצעית מהעדים במהלך חקירתם בבית המשפט, ובהתחשב בטענותיהם ההדדיות של הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין התביעה, על סכומה המתוקן, להתקבל, מהנימוקים המפורטים להלן: 5.1.
אני סבור כי נהג המשאית לא שמר על מרווח כדין מרכב התובעת ופגע בו במוקד האחורי השמאלי בניסיון לסטות או לחמוק שמאלה.
אשר למחלוקת בעניין היקף הנזק, אומר כי מאחר שהנזק הנטען שנגרם לרכב התובעת, נתמך בחוות דעת שמאי רכב ובאסמכתאות המתאימות, ומאחר שהצד שכנגד הגיש שומה נגדית, ולאורם הגיעו הצדדים להסכמה בדבר גובה הנזק, כאמור בפתח ישיבת ההוכחות, הרי שאני מאשר את סכום הנזק המוסכם.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2024 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

עוד אישרה כי למרות שהנתבעת שילמה בעבור ירידת הערך של רכבה, היא לא קיבלה כל סכום לידיה ואף לא ראתה את חוות דעת השמאי ואף לא שילמה בעבור חוות דעת השמאי.
בכל הנוגע לשאלה הראשונה, סבורני כי אין בידי בית המשפט די ראיות כדי לקבוע כי אכן ענייננו בהמחאת זכות, כי על פי עדות התובעת עצמה, בבית המשפט, מי שתחוב בתשלום למוסך בעבור התיקון בסופו של יום הנה התובעת בעצמה וזאת ככל שכספי התיקון לא יגיעו ממקור אחר, משכך, העובדה כי בפועל, מי שמנהל את התביעה הנו המוסך, אין בה כשלבדה לקבוע כי ענייננו בהמחאת זכות.
דבר החקיקה המרכזי שמסדיר את דיני שמאות הרכב מחוץ להליך המשפטי הוא חוק רשוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו 2016 הקובע בסעיף 2 את הכללים שעל שומת הרכב לכלול:   "[...] "שומת רכב" – חוות דעת הכוללת לפחות אחד מהמפורטים להלן, וכן הערכת שווי הרכב, אם נידרשת, הנלווית לאחד מאלה, ופרטים נוספים אם נקבעו לפי סעיף 153: (1) פירוט התיקון הנידרש ברכב שניגרם לו נזק כדי להחזיר את מצב הרכב לקדמותו, שלא במסגרת הצעה לקבלת שירות במוסך;  (2) הערכת עלות התיקון כאמור בפיסקה (1), שלא במסגרת הצעה לקבלת שירות במוסך;  (3) הערכת השינוי בערכו של הרכב עקב נזק שניגרם לו, ואם לא ניתן לתקנו – קביעה כי הרכב הוא רכב באבדן גמור לפי פקודת התעבורה;   דהיינו, על הנזק שניגרם לרכב להיות מפורט בחוות דעת השמאי, במסגרתה יש לכלול את החלק העובדתי לצד קביעות השמאי להערכת הנזק וכן את מימצאי בדיקת השמאי, לצד חוק הרשוי, קיים מיסמך "הנחיות מקצועיות לשמאי רכב" (להלן: "הנחיות מקצועיות") מטעם משרד התחבורה, מיוני 2015 (קודם לחקיקת חוק הרשוי), אשר קובע במסגרת ההנחיות את מבנה חוות הדעת ואת הדרישות החלות על שמאי הרכב, בבואו לשום את הנזק שניגרם.
כתב ההגנה של הנתבעת הנו לאקוני, הנתבעת כאמור לא פירטה מדוע סברה כי ניזקי התובעת נופחו, מדוע העמידה את הסכום שאינו שנוי במחלוקת כפי שהעמידה אותו ובפועל, נותרה בידי בית המשפט חוות דעת שמאי, הכוללת את סכום הנזק הישיר שייגרם לתובעת, היה ולא תשופה על מלוא הנזק במלואו, כאשר בידי המוסך שיק ביטחון והתובעת טענה כי יהא עליה לשאת בהפרש הנזק מכיסה הפרטי, ובנסיבות אלו בלבד לא מצאתי לקבוע כי חוות דעתו של השמאי בטלה מאחר שלא עמד בהנחיות.
סוף דבר בגין כל האמור ובהיעדר הוכחה אחרת, אין סיבה לשלול מהתובעת את זכויותיה לשיפוי בגין הפסדיה המוכחים, גם אם טרם יצאו מכיסה ובהנתן כי אין מחלוקת אחריות, הרי שיש לשפות את התובעת בגין מלוא הנזק שניגרם לה. אציין כי ספק בעיניי כי על שמאי התובעת היה לכלול במסגרת חוות דעת השמאי הוצאות רכב חליפי ו/או שטיפת רכב, וסבורני וכי היה על רכיב זה להיתבע בנפרד, אך בהנתן כי צורפה חשבונית (נספח 7 לכתב התביעה) לא מצאתי להפחית רכיב הרכב החליפי מסכום הנזק, כן מצאתי להפחית הסך של 65 ₪ בגין שטיפת הרכב, בהנתן כי רכיב זה (על שהנו מינורי לא הוכח).
...
בכל הנוגע לשאלה הראשונה, סבורני כי אין בידי בית המשפט די ראיות כדי לקבוע כי אכן ענייננו בהמחאת זכות, כי על פי עדות התובעת עצמה, בבית המשפט, מי שתחוב בתשלום למוסך בעבור התיקון בסופו של יום הינה התובעת בעצמה וזאת ככל שכספי התיקון לא יגיעו ממקור אחר, משכך, העובדה כי בפועל, מי שמנהל את התביעה הינו המוסך, אין בה כשלבדה לקבוע כי ענייננו בהמחאת זכות.
סבורני כי ההנחיות משנת 2015, הן המחייבות ועל שמאי התובעת לפעול על פיהן.
סוף דבר בגין כל האמור ובהעדר הוכחה אחרת, אין סיבה לשלול מהתובעת את זכויותיה לשיפוי בגין הפסדיה המוכחים, גם אם טרם יצאו מכיסה ובהינתן כי אין מחלוקת אחריות, הרי שיש לשפות את התובעת בגין מלוא הנזק שנגרם לה. אציין כי ספק בעיניי כי על שמאי התובעת היה לכלול במסגרת חוות דעת השמאי הוצאות רכב חליפי ו/או שטיפת רכב, וסבורני וכי היה על רכיב זה להיתבע בנפרד, אך בהינתן כי צורפה חשבונית (נספח 7 לכתב התביעה) לא מצאתי להפחית רכיב הרכב החליפי מסכום הנזק, כן מצאתי להפחית הסך של 65 ₪ בגין שטיפת הרכב, בהינתן כי רכיב זה (על שהינו מינורי לא הוכח).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו