מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה ייצוגית: אי תשלום שכר עבור רבע שעה ראשונה

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

עילת התביעה של התובענה והבקשה לאישורה כתביעה ייצוגית הנה אי תשלום שכר עבודה אצל המשיבה בגין שעת התחלת העבודה בכל יום - לעובדים בסניף שער בנימין ובתוכם המבקש.
תובענה ייצוגית אינה הדרך היעילה לבירור המחלוקת, הקבוצה הוגדרה בצורה רחבה מדי, ישנם עובדים רבים שאיחרו, שלא הגיעו רבע שעה לפני הזמן, עובדים שהגיעו אך לא עמדו לרשות העבודה ועוד.
החוק יצר לראשונה, עם חקיקתו, הסדר ראשוני אחיד לכלי משפטי של תובענות ייצוגיות.
השאלה המשפטית והעובדתית העומדת לדיון בבסיס התובענה הייצוגית שהגשתה מבוקשת, היא שאלת תשלום/אי תשלום שכר עבודה עבור הזמן שלפני תחילת המשמרת; האם העובדים היו מגיעים על פי נהלי המשיבה לפני הזמן אך נימנעה מהם הזכות להחתים כרטיס במועד ההגעה; האם זכאים עובדי המשיבה לקבל תשלום עבור דקות אלו (ככל שהגיעו מקודם) והאם קיבלו שכר עבודה ע"פ החוק, מרגע שהיו זמינים לעבוד.
...
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, ומשאף לא הוכחה באופן הנדרש אפשרות סבירה לקבלת התביעה, אין מקום לאפשר ניהול התביעה כייצוגית.
אשר על כן, הבקשה לאישור הגשת התביעה כייצוגית נדחית.
בנסיבות העניין, בשים לב לדחיית הבקשה ולהליכים שהתנהלו בתיק, ישלם המבקש למשיבה הוצאות משפט בסך 5,000 ₪, אשר ישולמו תוך 30 יום.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בסעיף 4.2.5 להסכם הענפי הוסכם כי עובד שעבד ברצף במהלך יום עבודה אצל שני מטופלים או יותר, שאינם מתגוררים באותו מקום מגורים, יהיה זכאי לתשלום בשיעור של רבע שעת עבודה עבור זמן המעבר, ובגין כל מעבר ממטופל למטופל.
" השיקולים לבחינת הבקשה לאישור בית הדין האיזורי בחן האם ניתן להגיש תובענה ייצוגית בגין זמן מעבר, תוך שציין כי אין מחלוקת עובדתית כי לא משולם למטפלות שכר עבודה עבור זמן המעבר.
] שלב ראשון - האם מותר להגיש תובענה ייצוגית בעילה הכלולה בבקשה לאישור? סעיף 3 לחוק קובע, בהקשר של נתבע שאינו "רשות" כהגדרתה בחוק, ש"לא תוגש תובענה ייצוגית אלא בתביעה כמפורט בתוספת השניה או בענין שנקבע בהוראת חוק מפורשת כי ניתן להגיש בו תובענה ייצוגית: .
לטענת העמותה, אי תשלום עבור זמן המעבר מקים בעקרו של דבר את ההפרות הבאות: הפרה של חקיקת עבודה: חוק שעות עבודה ומנוחה וחוק שכר מינימום; הפרה של הסכם העבודה: שכן המיכרז וחוזה ההיתקשרות שבין המעסיקות למוסד מחייבים את המעסיקות לשלם למטפלות כמתחייב בדין, והתחייבות זו היא חוזה לטובת צד שלישי (המטפלות) והזכויות לפיו נקלטו לתוך הסכם העבודה של המטפלות; ו-עשיית עושר ולא במשפט[footnoteRef:27].
...
עוד נקבע בהחלטת האישור כי יש לדחות את בקשת המוסד למחוק אותו כמשיב לבקשה לאישור; יש להחליף את העמותה בתובע מייצג אחר – כזה שיש לו עילת תביעה אישית כלפי מי מהחברות; וכי על כל אחת מ"המשיבות", כהגדרתן בהחלטת האישור[footnoteRef:1], לשלם לעמותה הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסכום של 2,500 ₪.
לפיכך, גם לא מצאנו להידרש ליתר טענות המעסיקות, המצדיקות לדעתן את דחיית הבקשה לאישור, ובכללן האפשרות כי קבלת הבקשה לאישור תפגע במטפלות חברות הקבוצה שיאלצו להרכיב את משרתן החלקית ממילא, באמצעות העסקה אצל כמה מעסיקות במקביל.
סוף דבר ערעורי המעסיקות מתקבלים כך שהבקשה לאישור נדחית ומבוטל חיובן בהחלטת האישור לשלם לעמותה הוצאות משפט.
אשר להוצאות המשפט בערעור – בשים לב לעקרוניות הסוגיה שעוררה העמותה בשם קבוצת עובדים מוחלשים ובשים לב לכך שהיא פעלה בתחום מטרותיה הציבוריות, ומבלי שאנו מקלים ראש בהוצאות ובמעמסה הכספית שהוטלה על המעסיקות כדי להתגונן מפני הבקשה לאישור, החלטנו שלא לעשות צו להוצאות לחובת העמותה.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם ניכוי משכר הרופאים עבור הישתתפות בדמי ביטוח אחריות מקצועית, הוא ניכוי בנגוד לסעיף 25 לחוק הגנת השכר, התשי"ח – 1958 (להלן – חוק הגנת השכר) והאם ניתן להכיר בעילה זו במסגרת תובענה ייצוגית בהתאם לחוק תובענות ייצוגיות התשס"ו- 2006 (להלן – חוק תובענות ייצוגיות או החוק).
אשר לטענת המבקשים כי ניתן לאשר תובענה ייצוגית במקום מאורגן, טענה המדינה, כי המדובר במקרים חריגים ונדירים בהם יחסי העבודה אינם תקינים; ארגון העובדים פועל ממניעים פסולים; אין המדובר בהסכם קבוצי בר תוקף; קיימת הפרה שיטתית של זכויות העובדים וכיוצא באלה, שעה שבקרה דנן, אף אחת מהעילות הנ"ל לא מתקיימת.
בנוסף, הנכוי אינו נוגד את הוראות חוק הגנת השכר והוא עומד בהוראות החוק, באשר הוא מהוה "סכום שמותר לנכותו על פי חיקוק"/ "תשלומים שוטפים לקופת גמל"/"חוב על פי התחייבות בכתב מהעובד למעביד". התובענה אינה מקיימת את התנאים לאישור התובענה כייצוגית – היא אינה מעוררת שאלות משותפות וקיימת אפשרות סבירה שהיא תוכרע דוקא לרעת הקבוצה וכן היא אינה הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת, לנוכח השוני בסעד הכספי, סכומי התביעה וגודלה של הקבוצה אשר אינו מצדיק נהולה כייצוגית.
קיומה של עילת תביעה אישית הוא תנאי בסיסי וראשון להגשת בקשה לאישור תביעה ייצוגית, במסגרתו, על התובע להצביע על קיומה של עילת תביעה אישית הראויה להתברר כתובענה ייצוגית.
(1)סכום שחובה לנכותו, או שמותר לנכותו על פי חיקוק; (2)תרומות שהעובד הסכים בכתב כי ינוכו; (3)דמי חבר באירגון עובדים שהעובד חבר בו, שיש לנכותם מן השכר על פי הסכם קבוצי או חוזה עבודה או שהעובד הסכים בכתב כי ינוכו, והתשלומים הרגילים לוועד העובדים במפעל; (3א)תוספת לדמי החבר שמותר לנכותם על-פי פסקה (3), המיועדת למימון פעילות מפלגתית, זולת אם הודיע העובד למעסיקו בכתב על היתנגדותו לתשלום התוספת; (3ב) דמי טפול מקצועי-אירגוני לטובת האירגון היציג כמשמעותו בחוק הסכמים קבוציים, תשי"ז-1957, שיש לנכותם על פי הסכם קבוצי או חוזה עבודה משכרו של עובד שאיננו חבר בשום ארגון עובדים, או שהעובד הסכים בכתב לנכוי כאמור; שר העבודה, לאחר היתייעצות עם ארגון העובדים המייצג את המספר הגדול ביותר של עובדים במדינה, ובאשור ועדת העבודה של הכנסת, יקבע בתקנות את מאקסימום דמי הטיפול המקצועי-אירגוני שמותר לנכותם לפי פסקה זו; (4) סכום שהוטל כקנס משמעת בהתאם להסכם קבוצי או על פי חיקוק; (5) תשלומים שוטפים לקופות גמל ובילבד שתשלומים כאמור לקופת גמל שהעובד בלבד חייב לשלם לה לא ינוכו משכרו של העובד אם הוא הודיע למעסיקו בכתב על היתנגדותו לתשלומם; (6) חוב על פי התחייבות בכתב מהעובד למעסיק, בתנאי שלא ינוכה על חשבון חוב כאמור יותר מרבע שכר העבודה; (7)מקדמות על חשבון שכר עבודה, אם אין המקדמות עולות על שכר עבודה בעד שלושה חדשים; עולות המקדמות על שכר עבודה לשלושה חדשים – חלות על היתרה הוראות פסקה (6).
...
יש להדגיש, כי מעבר לעובדה שלא הוכחה תרומת הבקשה לשינוי גובה הפרמיה, הרי שגם לו היה מדובר בשינוי ההסדר בעקבות הבקשה, לא היה בכך כדי להעיד על הפסול שבגביית פרמיה אחידה ומכל מקום אין זו האכסניה המתאימה, כאמור, לבירור טענות מסוג זה. כללו של דבר מכל המפורט לעיל, לנוכח קיומה של מניעות סטטוטורית, ומששוכנענו כי לא קיימת עילה אישית למבקשים, הגענו לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
משזו מסקנתנו, לא מצאנו לדון בטענות נוספות שהועלו על ידי מי מהצדדים להליך, שכן אין בהם כדי לשנות מהתוצאה אליה הגענו.
על אף דחיית הבקשה, הואיל ומצאנו שהדיון בה עורר שאלות כבדות משקל אשר היה ראוי לבררן - לא מצאנו לעשות צו להוצאות.

בהליך דיון מהיר בסמכות שופט (דמ"ש) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

להלן עיקריו של ההסכם: ראשית נקבע כי ההרשמה עצמה הנה ללא תשלום אך "עלות ההרשמה" תקוזז מהשכר שיקבל המבקש בגין שני ימי הניצבות הראשונים, כך שהמבקש לא יקבל שכר כלשהוא עבורם; שנית נקבע כי המשיבה תשלח למבקש הודעות על ימי צלום, והוא מצדו ועל פי שיקול דעתו יוכל לאשר הישתתפות ביום מסויים, או לא. יחד עם זאת, נקבע שככל שיאשר, ולאור העובדה שהמשיבה מסתמכת על התייצבותו, הרי שאי הגעה, ביטול, איחור או חיסור מיום הצילומים יחייב את המבקש בתשלום פיצוי בסך 600 ₪; שלישית הובהר כי כל יום (או לילהׁ) צלום יימשך עד 12 שעות "לא כולל זמני נסיעות לאתר ההפקה ובחזרה", כשהשכר שישולם הוא עבור יום צילומים ולא לפי שעה.
כך לדוגמא, המשיבה מציינת שבאחד מפרקי הטלנובלה הישראלית "האלופה" מספר גדול מאד של ניצבים גדש לא פחות מרבע מיציעי איצטדיון טדי בירושלים (ס' 108 ד' לתגובתה), כשכולם מילאו תפקידם בהיתנדבות.
לעומת זאת, נדחו תביעותיו של קורלק לתשלום שכר מינימום, לגמול שעות נוספות, לדמי נסיעות ולהחזר בגין ביטוח, לאחר שנקבע כי רכיבים אלה שבתביעתו לא הוכחו.
תובענה ייצוגית אינה דרך הבירור היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת על פי ההלכה הפסוקה, אין כל מניעה עקרונית לכך שתביעה כמו זו שלפנינו, שבה קיימת בין היתר מחלוקת בדבר עצם קיומם של יחסי עובד ומעביד בין המשיבה ובין המבקש והקבוצה אותה הוא מבקש לייצג, תאושר כתובענה ייצוגית, ובילבד כמובן שמתקיימים בתביעה כל התנאים הנדרשים לאישור תובענה כייצוגית (ס' 19 ל- עע 247-09 סמוכה נ' ההתאחדות לכדורגל בישראל (21.3.11)).
...
מכל מקום, במבט לעתיד, חשוב לנו להדגיש כי העובדה שהבקשה לאישור התובענה המונחת לפנינו כייצוגית נדחית, אין משמעה שאנו מקלים ראש בחשיבות בחינה יסודית של ההסדרים הנוגעים להעסקתם של ניצבים וביטים בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה בישראל.
סוף דבר הבקשה לאישור התובענה כייצוגית נדחית.
בנסיבותיו המיוחדות של המקרה שלפנינו, שבו השתכנענו שהבקשה לאישור שהונחה בפנינו עוררה שאלות בעלות חשיבות ציבורית, ועל אף שהיא נדחית היה בה כדי "להפנות זרקור" אל עבר קבוצה גדולה של מועסקים בישראל שייתכן שיש לעמוד על משמר זכויותיהם – ובפרט זכויות שהם חלק ממשפט העבודה המגן – ולוודא במידת הניתן שלא ינוצלו על ידי מעסיקיהם, הרי שלא כמקובל כאשר בקשות לאישור תובענות ייצוגיות נדחות, אנו מחליטים שלא לעשות צו להוצאות לטובת המשיבה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בבסיס בקשת האישור ניצבת טענת המבקש כי המשיבה, אשר הינה חברה פרטית המספקת יישומון לשימוש נהגים לצורך תשלום עבור חניה (פנגו), פעלה בנגוד לחוק הגנת הצרכן, תשמ"א-1981, בכך שהיא לא התריעה בפני המשתמשים כי יש לבדוק מתי מסתיימת החניה או כי היא עלולה להסתיים לפני המועד המצוין בשלט הסמוך למקום החניה (בהתאם לזהות הרשות המקומית).
כאשר חזר מבקש למכוניתו לאחר השעה 12:04 הוא הופתע לגלות דו"ח חניה שהוצמד לרכבו ובו קנס בסך של 100 ₪ בגין "חניה ללא תשלום אגרת חניה". המבקש יצר קשר עם שירות לקוחות של המשיבה והוסבר לו כי בהתאם להסכם בין המשיבה לרשות המקומית, עריית רחובות, אורך החניה המירבי הוא שעתיים, ועל כן לאחר שעתיים המשיבה סגרה את חיוב החניה.
המבקש טען כי אין המדובר בבקשת סרק שכן הושגה הטבה לציבור הן באמצעת הסרת הגבלת זמן החניה בעיר רחובות והן באמצעות שינוי ממשק היישומון שכיום מציג את זמן סיום החניה מיד לאחר הפעלת החניה, ובנסיבות אלו יש לפסוק גמול למבקש ושכר טירחה לב"כ המבקש, וכן להשיב לידיו את החלק הראשון של האגרה ששולם.
הבקשה מתייחסת למקרה בודד כנגד עריית רחובות, והמבקש אשר לא הגיש בקשה לביטול הקנס, פעל בדרך של תחבולה והגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית ללא ביצוע בדיקה מקדימה מול המשיבה או מול הערייה.
על פני הדברים, תרומתו העיקרית של המבקש הנה בכך שההודעה הראשונה המציינת את שעת סיום החניה תופיע מיד עם הפעלת החניה, ולא מספר שניות לאחר מכן (ביטול מיגבלת השעתיים ברחובות שהושגה לאחר פניית המשיבה לעירייה חורגת מהעילה של התובענה, שעניינה לא עצם המיגבלה אלא העדר יידוע מספק על אודותיה על ידי המשיבה).
הנזק שניגרם למבקש נגרם משילוב של מספר נתונים מצטברים, ובראשם: הנחת הטלפון בצד למשך למעלה משעתיים וזאת מיד לאחר הפעלת החניה, באופן שבעטיו המבקש לא קרא במועד את ההודעות המתריעות על שעת סיום החניה (הן ההודעה שנשלחה מספר שניות לאחר הפעלת החניה, הן ההודעה שנשלחה שעה לפני החניה, והן ההודעה שנשלחה רבע שעה לפני תום החניה); שלט לא מדויק של הערייה אשר לא כלל את מיגבלת שעות החניה כפי שקיים בדרך כלל בשלטי ערייה (כפי שהראתה המשיבה בתשובתה); וכן חניה בפועל מעבר למגבלת שעות החניה.
...
סוף דבר: מאושרת בזאת בקשת ההסתלקות.
הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נמחקת, ותביעתו האישית של המבקש נדחית.
המשיבה תשלם למבקש את האגרה כפי ששילם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו