מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה ייצוגית נגד עיריית ראש העין בגין שינוי צו ארנונה

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

החיוב בארנונה בגין השטח המשותף היחסי מנוגד לצוי הארנונה של המשיבה, וכן לחקיקת ההקפאה שכן מדובר בשינוי שיטת מדידה אסורה (עע"מ 11641/04 סלע נ' מועצה אזורית גדרות (17.7.06) (להלן: "עניין סלע") ועע"מ 8635/05 עריית יבנה נ' ארנפרוינד כהן (15.5.07) (להלן: "עניין יבנה").
שהוי - בהתאם להלכה שנקבעה בעיניין אי.בי.סי, מאחר והשינויים, ככל שהיו כאלה, בצוי הארנונה של המשיבה לא נתקפו מעולם, ישנו שהוי רב שנים בתקיפה של חוקיות הסעיף.
על תכליתו של עיקרון השויון עמד ביהמ"ש בבג"צ 1703/92 ק.א.ל קוי אוויר נ' ראש הממשלה, פ"ד נב(193) (1998) שצוטט בתגובה).
בנסיבות אלה, יש לבדוק את מצבת החובות לעירייה של כל אחד מהנישומים על מנת להכריע בשאלה האם על הערייה להשיב בעין כספים כלשהם.
עוד נקבע בהילכת רחמים כי בתובענה הייצוגית נושא הדיון שם יש חשיבות ציבורית עקרונית מיוחדת ממספר טעמים: הקף הקבוצה, כל תושבי רעננה כך שתהיה השפעה נרחבת להכרעה בפרשנות הצוו; הקבוצה מונה אלפי נישומים שנדרשים לנהל אלפי הליכי השגה פרטניים בשאלה משותפת, ועל כן הדרך היעילה היא התובענה הייצוגית; מנהל הארנונה וועדת הערר נעדרים את המומחיות המשפטית הדרושה לפירוש צו הארנונה.
בית המשפט העליון המשיך וציין כי אמנם מובהר במסגרת ההגדרה "כי היא כוללת, בין היתר, 'כל שטח מקורה בידי המחזיק בכל קומה'. אולם לא נקבע כי שטחים משותפים מוחרגים מחיוב. נוסח מעין זה מוליך למסקנה שהצו משנת 1985 חייב בארנונה בגין שטחים משותפים בבניינים שאינם מיועדים למגורים (ראו והשוו: עע"ם 7518/09 משואה למלונאות ונופש בע"מ נ' עריית ירושלים, פסקות 7-6 (20.11.2011); עע"ם 1721/10 מועצה מקומית גני תקוה נ' קופלוביץ, פסקה 17 (9.8.2012))". בעיניין עע"מ 7518/09 משואה למלונאות ונופש בע"מ נ' עריית ירושלים (20.11.11) (להלן: "עניין משואה") עתרה המערערת שם כנגד חיובה בשטחים טכניים של המלון החל משנת 2006 כמו חדרי חשמל ותקשורת.
...
הצוות הגיע למסקנה כי לא קיים שוני מהותי המצדיק דין שונה בעניין האגרה והציע להביא לשוויון מוחלט בין הערכאות.
סוף דבר לאור כל האמור עד כאן, אני מוצאת כי המבקש לא הרים את הנטל הנדרש כי יש אפשרות סבירה ששאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, שמעוררת התובענה, יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה.
בקשת האישור נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בכך שנתנה תאור כוזב של המפרט הטכני של הרכבים ששווקה ומכרה בנגוד להוראת סעיף 2(ב) בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (יבוא רכב ומתן שירותים לרכב) (להלן: "צו הפיקוח"), קמה למבקש ולחברי הקבוצה עילת תביעה גם מכוח סעיף 63 בפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: "פקודת הנזיקין"): על המשיבה הוטלה חובה חוקית מכוח הוראת סעיף 1 בחוק המכר ומכוח הוראת סעיף 2 בצו הפיקוח; הוראות אלה נועדו לטובת הניזוקים – המבקש וחברי הקבוצה; המשיבה הפרה את חובותיה הנ"ל; כתוצאה מההפרה נגרמו למבקש ולחברי הקבוצה נזקים ממוניים ובלתי ממוניים; הנזק אשר נגרם הוא מסוג הנזקים אשר אליו נתכוונו החיקוקים.
סעיף 3(א) בחוק תובענות ייצוגיות קובע כי "לא תוגש תובענה ייצוגית אלא בתביעה כמפורט בתוספת השניה". התוספת השנייה בחוק מאפשרת הגשתה של "תביעה נגד עוסק, כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, בקשר לענין שבינו לבין לקוח. בין אם התקשרו בעיסקה ובין אם לאו" (ר' פרט 1 בתוספת השנייה).
"הזכות לפיצויים נגזרת במישרין מהעקרון בדבר השבת המצב לקדמותו, שהוא עיקרון על של דין התרופות. כאשר הנפגע מהפרת חוזה מוותר על זכותו להשבת המצב לקדמותו בעין – באמצעות אכיפת החוזה על המפר – עומדת לרשותו הזכות להשבת המצב לקדמותו בכסף" (ההדגשה שלי – מ' נ') גבריאלה שלו, יהודה אדר דיני חוזים – התרופות 282 (תשס"ט)).
בע"א 7115/14 שרון סירוגה-ברניר נ' סלקום ישראל בע"מ  (נבו 3.7.2017) נקבע: "כבר נפסק כי תובע ייצוגי רשאי לייצג את מי שתביעתם מעוררת את אותן השאלות המהותיות המתעוררות בתביעתו האישית, גם אם תביעתו אינה זהה בכל רכיב מרכיביה לתביעתם. כך, למשל, נפסק כי מי שתובע חברה שהטעתה את לקוחותיה לחשוב כי מוצריה כשרים לפסח רשאי לייצג תובעים שרכשו מוצרים שונים מזה שרכש התובע, אם אותם תובעים הוטעו על ידי החברה באותו האופן שבו הוטעה הוא (ראו: ע"א 8037/06 ברזילי נ' פריניר (הדס 1987) בע"מ, [פורסם בנבו] בפיסקה 102(ג) (‏4.9.2014)). עוד נפסק כי נישום שתובע השבה של ארנונה ששולמה על ידו בשנה מסוימת רשאי לייצג נישומים שעילת התביעה שלהם נוצרה בשנים אחרות (ראו: בר"מ 6085/16 עריית חיפה נ' בכובד ראש בע"מ, [פורסם בנבו] בפיסקה 7 (‏27.11.2016))". ההדגשה שלי - מ' נ').
הסעדים הנתבעים הם: פיצוי כספי צו עשה המחייב את המשיבה לשנות את דרכה.
...
טענת המשיבה כי המבקש צירף לבקשת האישור מפרט לא נכון דינה להידחות.
למסקנה דומה ראוי להגיע גם כאשר תיקון הליקוי אינו מלא, ואולם העלות הכרוכה בדיון בתובענה כייצוגית עולה על התועלת שתופק על ידי הקבוצה והציבור מהמשך ההליך.
אני סבורה כי אין הנדון דומה לראיה.
התקיימות התנאים שבסעיפים 8(א)(3) ו-(4) בחוק תובענות ייצוגיות לא הוכח כי עניינם של חברי הקבוצה לא ייוצג וינוהל בדרך הולמת או בחוסר תום לב. סוף דבר אני מאשרת את בקשת האישור כנגד המשיבה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

המדובר בסכומים ששלמו התובעות לקבלני פינוי אשפה פרטיים, כאשר לטענת התובעות, חובתה של הנתבעת היה לפנות את הפסולת ללא כל חיוב של התובעות, וכחלק מהשירותים שמחובת הנתבעת לספק בגין תשלומי הארנונה המתקבלים אצלה.
הנתבעת לפיכך שינתה מצבה לרעה, שכן אין לה היכולת כיום, לבחון הסדרים שהונהגו על ידה בעבר וכל שכן לשנות אותם.
כמו כן, אין עסקינן בתביעת השבה שעילתה במיכרז ו/או בעניינים הנוגעים לתביעה ייצוגית, ולפיכך גם תובענה מנהלית אינה מתאימה במקרה דנן.
" בהתאם לסעיף 8(א) לתוספת הראשונה לחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, הסמכות לבית משפט לעניינים מינהליים נתונה לגבי רשויות מקומיות בכל הקשור ל: "החלטה של רשות מקומית או של נושא משרה או תפקיד בה, למעט החלטה הטעונה אישור של שר הפנים לפי דין, שעניינה העקרי של העתירה הוא החלטה של שר הפנים." התובעים טענו, כי מאחר שלא התבקש על ידם סעד של ביטול ו/או שינוי של החלטה שנתנה על ידי הנתבעת בתפקידה הצבורי, הרי שאין התובענה מתאימה לידון כעתירה מנהלית.
ברע"א 88/17 רימונה גולן ואח' נ' ראש עירית ת"א ואח' (פורסם במאגרים משפטיים) (להלן: "פסק דין רימונה"), נקבע מפי כב' הש' הנדל כדלקמן: "גם כאשר מדובר בתובענה לסעד כספי, עדיין יש להוסיף ולבחון האם מדובר, הלכה למעשה, בתקיפה ישירה של ההחלטה המינהלית – שאותה יש לבצע בערכאה מינהלית – או שהתקיפה היא אכן עקיפה, ויכולה להעשות בבית המשפט האזרחי." בהמשך פסק דין רימונה, סוקר כב' השופט הנדל את פסק הדין ברע"א 2063/16 גליק נ' משטרת ישראל (פורסם במאגרים משפטיים) (להלן: "עניין גליק"), שם נדון עניינה של תביעת נזיקין לסעד כספי שהוגשה בבית משפט השלום, בגין איסור שהוטל על המבקש לעלות להר הבית.
באותה עתירה ביקשה העותרת, בעלים של סניף סופרמרקט המצוי בקרית ביאליק לתת צו כנגד העיריה לפיה חלה עליה חובה על פי דין לפנות את כל האשפה ו/או הפסולת מנכסיה, וכן עתרה לקבלת צו לפיו היא זכאית לשיפוי מלא בגין ההוצאות אותן שילמה לקבלן פינוי אשפה חצוני החל מיום 01.01.10.
מנגד, טענו התובעות, כי אין זו חובתו של האזרח לפקוח את עיניה של הרשות באשר לחובותיה על פי חוק, וכן טענו כי רק בסמוך להגשת התביעה נודע להלן על חובת הנתבעת לפינוי פסולת על פי דין, ומשנודע להן הדבר, פנו ללא דיחוי אל נתבעת.
...
אני סבורה כי אין מקומה של סוגיה זו להתברר כטענה מקדמית, שכן טענות הצדדים בעניין זה כוללות גם טענות עובדתיות אשר דינן להתברר ולהתבהר במהלך ההליך.
סוף דבר אני מורה על מחיקת התובענה בכל הנוגע לבקשת התובעות למתן סעד הצהרתי שכן לבית משפט זה אין הסמכות העניינית לדון בעניין זה. התובעות יגישו כתב תביעה מתוקן, בהתאם לאמור בהחלטה זו, וזאת בתוך 30 יום מתום הפגרה, היינו עד ליום 10.09.19.
מאחר שאכן היה טעם בהעלאת הטענות המקדמיות, ומאחר שאלו התקבלו בחלקן, אני קובעת כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים ת"צ 45379-03-22 פרחי ואח' נ' עריית חולון לפני כבוד השופטת הדס עובדיה תובעים 1.יונתן פרחי 2.טובי פרחי ע"י ב"כ עוה"ד דורון רדעי וניצן גדות נתבעים עריית חולון ע"י ב"כ עוה"ד טל יבור ואדם דין פסק דין לאישור בקשת הסתלקות מבקשה לאישור תובענה כייצוגית
בשיחות שהתקיימו בין ב"כ הצדדים לאחר הגשת התובענה, הסבירה המשיבה כי הגבייה שתוארה בבקשת האישור רלוואנטית רק לתשלומי ארנונה, וכי מבדיקתה במהלך השנתיים האחרונות, הגבייה המתוארת בבקשה ארעה פעם אחת בלבד, כאשר ריבית הפיגורים שנגבתה בשל כך עמדה על סך של 6,487.09 ₪; וכי במהלך השנתיים הבאות צפויים שני מקרים דומים בלבד.
לאור האמור הגיעו הצדדים להסכמה כדלקמן: הבקשה לאישור תובענה ייצוגית תמחק והתביעה האישית תידחה ללא צו להוצאות.
בהליכים ייצוגיים שנוהלו נגד רשויות מקומיות מהשנים האחרונות נפסקו הסכומים הבאים: ת"צ (באר שבע) 18001-05-12 אלבז נג' עריית באר שבע - שווי הסדר הפשרה הועמד על 6.5 מיליון ₪ ונפסק גמול כולל בסך 480 אש"ח המהוים 7% מסכום הפשרה; ת"מ (חיפה) 14440-06-12 קלור נ' עריית חיפה - שווי הסדר הפשרה הועמד על 10 מיליון ונפסק גמול כולל בסך 900 אש"ח- 9% מסכום הפשרה; ת"צ (תל אביב-יפו) 409-09-12 סגל נ' עריית רמת גן - שווי הסדר הפשרה הועמד על 4.6 מיליון ₪ ונפסק גמול כולל בסך 100 אש"ח- 2% מסכום הפשרה; ת"צ (מרכז) 47427-11-17 מחדון נ' עריית ראש העין - שווי הסדר הפשרה הועמד על 2.5 מילון ₪ ונפסק גמול כולל בסך 780 אש"ח- 11% מסכום הפשרה.
כפי שבואר על-ידי פרופ' קלמנט, יש הצדקה לתגמל את התובע המייצג ועורך הדין שבהגשת הבקשה לאישור הביאו את הנתבע לשינוי בהתנהגותו ולפצוי לנפגעים, והקריטריונים לפסיקתם של הגמול ושכר הטירחה ניתנים להיקש מהקבוע בסעיפים 22 ו-23 בחוק תובענות ייצוגיות.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ונתתי דעתי לשיקולים השונים ולנסיבות הקונקרטיות המאפיינות את בקשת האישור ובקשת ההסתלקות בשים לב לתועלת שהושגה לחברי הקבוצה המסתכמת בגביית יתר של 6,486 ₪ בלבד; בשים לב לכך כי אף בעקבות הגשת הבקשה צפויים להימנע במהלך השנתיים הבאות שני מקרים דומים בלבד; מכיוון שמצאתי כי השקעת הזמן והמשאבים שהושקעו בבקשה ובתובענה אינם כלל ברף הגבוה של השקעת המשאבים בהגשת תובענות ייצוגיות; בשים לב לכך שהמבקשים לא פנו בפנייה מוקדמת למשיבה, אשר הייתה עשויה לייתר את ניהול ההליך כליל; מצאתי לנכון לפסוק למבקשים גמול בסך 100 ₪ לכל מבקש, ושכר טרחה לבא כוח המבקשים בסך 1,000 ₪.
התוצאה לאור כל האמור לעיל, בקשת ההסתלקות מתקבלת ותביעתם האישית של המבקשים נדחית.
המשיבה תשלם למבקשים גמול בסך 100 ₪ לכל מבקש, שכר טרחה לבא-כוח המבקשים בסך 1,000 ₪; ותשפה את המבקשים על סכום האגרה ששילמו במועד הגשת הבקשה.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

(ב) לענין הטלה, פירסום, גביה, קנס פיגורים, ערר וערעור, דין תוספת לארנונה קיימת כדין הארנונה הקיימת, ודין ארנונה מיוחדת כדין ארנונה כללית על נכסים שאינם אדמת בנין המוטלת על ידי מועצת עיריה בשינויים המחוייבים לפי הענין.
כן לא מצאתי לקבל את טענת הערייה לפיה שגה בית המשפט קמא משלא דן כבר בשלב זה בטענתה כי יש להחיל במקרה דנן את דוקטרינת הבטלות היחסית (ראו: בר"מ 1781/15 עריית ראש העין נ' סולריס סוככים בע"מ, בפיסקה 10 (‏21.7.2015)).
לפיכך, לא נדונה השאלה האם נוכח הפגמים הנטענים שנפלו, לכאורה, בהתנהלותה של הערייה נגבתה מהמשיבים-המבקשים תוספת כבאות ביתר באופן המקים להם עילת תביעה אישית, אשר בגינה אישר להם בית המשפט קמא לנהל תובענה ייצוגית נגד הערייה.
אין צו להוצאות.
...
במקרה דנן, וכפי שיפורט להלן, אני סבורה לעומת זאת כי חלק מהטענות שמעלה העירייה מצדיקות דיון לגופו וכן אני סבורה כי יש לקבלן (ראו: רע"א 2282/15 פסגות קופות גמל ופנסיה בע"מ נ' לוי, בפסקה 12 (‏8.7.2015)).
טענת העירייה בהקשר זה לפיה הכספים שגבתה, גם אם לכאורה ביתר, הועברו על ידה לאיגוד ועל כן מופטרת היא מהשבתם אינה מקובלת עלי.
אשר על כן, הערעור מתקבל במובן זה שהדיון בבקשת האישור יוחזר אל בית המשפט קמא לצורך בירור השאלה האם עומדת למשיבים עילת תביעה אישית נגד העירייה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו