הרקע לערעור
ענייננו מיתמקד בשני סוגי תשלומים שהמשיבה, ספקית גז, מחייבת את לקוחותיה הביתיים הצורכים גז באמצעות מערכת גז מרכזית המשותפת לדיירי הבניין: תשלום משתנה בהתאם לצריכת הגז, ו"תשלום קבוע".
אין חולק כי החוזה אינו כולל את המונח "תשלום קבוע". עם זאת כולל החוזה את סעיף 6 שזו לשונו (להלן: סעיף 6):
"6. כל עוד לא החזיר הצרכן לחברה את הציוד בשלמותו במצב טוב ישלם הצרכן לחברה מראש דמי שמוש בסכומים ומועדים שיקבעו מדי פעם בפעם על ידי החברה. הסכום שישולם על ידי הצרכן לחברה כאמור כולל כבר את התשלום עבור בדיקה שגרתית, או בדיקה לפי קריאת הצרכן כפי שיקבע על ידי הרשות המוסמכת, של הציוד ושל המכשירים מצד החברה, אולם אין הוא כולל כל הוצאות עבור תיקון הציוד, חלקיו ואביזריו או עבור החלפתם".
ביום 2.1.2020 הגיש המערער בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד המשיבה (להלן: בקשת האישור).
בית המשפט הוסיף וציין כי סעיף 8 לצוו הפיקוח, המפרט בשורה ארוכה את השירותים הנלווים לאספקת הגז הנכללים במחיר (כגון שירות הניתן בעת דליפת גז; הובלת מיכל גז; פירוק ציוד; מתן שירות של ביטוח כנגד נזקים העשויים להגרם; ועוד כיוצא באלה), אינו נוקב בכינוי כלשהוא לתשלום בגין אותם שירותים נלווים.
...
נוכח כל האמור דחה בית המשפט את בקשת האישור וחייב את המבקש לשאת בהוצאות המשיבה בסך של 12,000 ש"ח.
מכאן הערעור שלפנינו.
מסכים אני עם חברי שכך מתבקש מהקשרם של המילים "דמי שימוש" בחוזה בין המשיבה לבין לקוחותיה כמו גם מהציפיות הסבירות של הצרכן שהתקשר עם המשיבה בחוזה זה.
כמו כן, סבור אני שמסקנה זו דווקא מתחזקת מהוראת סעיף 13 לחוזה, לפיה:
"לשם הסרת ספק מוסכם בין הצדדים שמחיר הגז, גובה הסכומים שעל הצרכן לשלם לחברה כאמור בסעיף 6 לעיל, מחיר העברות או שינויים, מחיר התיקונים והחלפת ציוד, חלקים ואביזרים גובה דמי השמוש בציוד וכן כל תשלומים אחרים שיגיעו מאת הצרכן לחברה יקבעו מדי פעם בפעם אך ורק על ידי החברה, באישור הרשות המוסמכת במידה ויש הוראה חוקית המחייבת זאת והצרכן מתחייב לשאת בהם ולשלמם לחברה" (ההדגשות הוספו – י' כ').
מעבר לצורך אוסיף כי מקובלת עליי גם עמדתו של בית המשפט קמא, לפיה אף לו ניתן היה לסבור שהשימוש במונח "דמי שימוש" מאפשר לבסס תובענה ייצוגית לעניין מרכיב כזה או אחר שהמשיבה כוללת תחת מונח זה, הרי שבנסיבות דנן, והואיל והחיוב תואם את הדין ואת ציפיותיו של הצרכן, והקושי הנטען הוא במונח בו נעשה שימוש, היה מקום לדחות את בקשת האישור שהגיש המערער וזאת מכוח שיקול הדעת המוקנה לבית המשפט (וראו לעניין זה: ע"א 6007/21 מסאלחה נ' עיריית עפולה, פסקה 8 לפסק דינה של השופט ע' ברון (26.12.2021); עע"מ 7639/20 עזר נ' עיריית רחובות, פסקה 29 לפסק דינה של השופטת י' וילנר (2.7.2023); רע"א 4481/20 קירשנר נ' לוינשטיין, פסקה 21 לפסק דינה של השופטת ע' ברון (6.6.2023)).
מהטעמים שפורטו לעיל מסכים אני לדעתו של חברי כי דין הערעור להידחות.