עמדת היועץ המשפטי לממשלה
ביום 25.1.2022 הודיע היועץ המשפטי לממשלה על התייצבותו להליך בשל ההשפעה הרוחבית שעשויה להיות להכרעה בו על פעילות הבורסה בישראל, ובה בעת הוגשה עמדה מטעמו שגובשה יחד עם הרשות לניירות ערך.
השוואת ההסדר האמור לזה הקבוע בדין הישראלי מעלה כי השוני המשמעותי ביותר בין סוגי כללי האחריות טמון ב"יסוד הנפשי" הנידרש לשם הטלת אחריות בגין קיומו של דיווח מטעה [שרון חנס ואלון קלמנט "חישוב הנזק בתובענה ייצוגית בגין הטעה בניירות-ערך" ספר אליהו מצא 729, 757-756 (2015) (להלן – חנס וקלמנט); ת"צ 22300-05-15 הייט נ' Verifone, עמ' 15 (14.05.2018)]:
ההסדר הקבוע בדין הישראלי אינו מציב תנאי סף להטלת אחריות בדמות הוכחת יסוד נפשי מסוים, אלא מדובר בסטאנדארט של אחריות מוגברת [חנס וקלמנט, עמ' 757].
היות שבעניין טאואר הועלתה טענה יחידה לקיומם של פרטים מטעים בדיווחים שוטפים, נקבע כי מלשון סעיף 35לא(ב) ניתן ללמוד כי המחוקק ביקש להחריג את תחולתו של סעיף 38ג לחוק ביחס להוראות הקיימות בפרק ה'3 בהקשר של חובות הדיווח השוטף של חברות דואליות [עניין טאואר, פס' 59].
כך, במסגרת הדיונים בועדת המשנה לשוק ההון, היתייחס מי שהיה אז מנכ"ל הבורסה לניירות-ערך, מר שאול ברונפלד, לסוגיה האמורה [פרוטוקול ועדת המשנה של ועדת הכספים לנושא שוק ההון, 6-5 (4.7.2000)]:
"אני חייב להודות שלפני כמה חודשים הלכתי לגיל שוויד מצ'ק פוינט לדבר אתו והוא אמר לי במפורש שאין טעם שנדבר לפני שהחוק והתקנות יבטיחו שלא נדרש לשום דבר מעבר למה שבארצות-הברית. הוא אמר מעבר לזה, שזה תנאי הכרחי ואחר-כך אצטרך לשכנע אותו שהרישום הכפול לא יפגע במחיר המניה ובשווי המניה. אמרתי לו שזה מקובל מאוד עלי, נעשה את התיקון לחוק".
מסקנה דומה עולה גם מהדברים שנאמרו על-ידי יו"ר רשות ניירות-ערך בזמנו, עו"ד מירי כץ, במסגרת אותו הדיון [שם, בעמ' 4]:
"[החוק] ייחודי בקטע הזה שהוא לראשונה מאמץ לישראל הסתמכות על שיטת משפט זרה כדי להקל על חברות [...] הרעיון הוא להקל על החברות מצד אחד ולהקטין כימעט לאפס את העלות שיש להן כדי לבוא ולהירשם במקביל גם בבורסה בישראל. מצד שני הוא מעניק הגנה למשקיעים בישראל בכך שמצד אחד החברות מסתמכות על אותם מסמכים שהן פירסמו בארצות-הברית ומצד שני המשקיעים – אם מאיזושהי סיבה תתגלה תקלה הן במסחר והן במסמכים שפירסמה החברה – תעמוד למשקיעים היכולת לתבוע את החברה בישראל, אמנם לפי הדין הזר, אבל בבית-המשפט בישראל."
כל אלה, יפים לענייננו, ושילובם מביא לכלל מסקנה כי ראוי ונכון להחיל את כללי האחריות הזרים ביחס להפרה של כללי הדיווח הזרים של כל החברות הדואליות, בין אם מדובר בחברות שהתאגדו בישראל ובין אם בכאלה שהתאגדו בחו"ל. זאת כדי לייצר הסדר אחיד שאינו תלוי בנסיבות הקונקרטיות והמשתנות של כל חברה וחברה [ראו גם עניין רבקה טכנולוגיות, פס' 31-25].
...
עוד יובהר כי לא מצאנו לנכון להידרש לטענה בדבר הפרת החלטת בית-המשפט מיום 15.4.2019 (ראו סעיף 9 לעיל).
סוף דבר
כפי שהובהר גם לעיל, מטבע הדברים, בית-המשפט – ובכלל זה המחלקה הכלכלית – אינו עשוי מקשה אחת וקולו אינו תמיד אחיד.
לכן מצאנו לנכון להרחיב בסוגיית הדין החל.