מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה ייצוגית בגין פגיעה ברגשות הדת

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

קולך יוצאת נגד טענת תחנת הרדיו לפיה לכאורה נשים לא נפגעו מאחר שהן יכלו "להאזין" לתחנת הרדיו, כאשר נאמר כי סגירת האפשרות בפני נשים להשמיע את קולן אינה פוגעת רק באותן נשים שלא הותר להן לעלות לשידור, אלא משדרת מסר פוגעני ומשפיל כלפי המאזינות כולן לפיו קבוצת הנשים אליה הן משתייכות היא קבוצה "נחותה". לעניין הנזק, קולך מוסיפה כי בשלב אישור התובענה הייצוגית אין צורך להוכיח את הנזק המדויק שניגרם לכל אחת מחברות הקבוצה, וכי הנזק יכומת ויוערך בהליך המרכזי עצמו.
הפרקטיקות החשודות בהדרת נשים מעוררות מעצם טבען שאלות במישורי המשפט השונים, ובעיקר במישור הצבורי-חוקתי, בו הן מדגישות את המתחים סביב זכויות הנשים לשויון, לכבוד, לחופש הביטוי, לאוטונומיה ולחופש העיסוק, וזאת לעומת זכויות ואינטרסים מנוגדים הנגזרים מעקרונות של רב-תרבותיות, חופש-דת והרצון למנוע פגיעה ברגשות הדת [לדיון בשיקולים השונים ראו, למשל: בג"ץ 746/07 רגן נ' משרד התחבורה (5.1.2011), (להלן: עניין רגן); דו"ח הצוות המשרדי, עמ' 34-10; Ruth Halperin-Kaddari, women, religion and multiculturalism in Israel, 5 ucla j. int'l & for.
עוד יצוין, במנותק מהדיון בסוגיית התובענה הייצוגית, כי בפסיקת הערכאות הדיוניות בשנים האחרונות בתביעות אזרחיות "רגילות" – שאינן ייצוגיות – ניתן למצוא הכרה בזכותן של נזוקות לקבל פיצויים בלתי ממוניים בגין עוגמת הנפש, ההשפלה והפגיעה בכבודן, אשר נגרמו להן בשל מדיניות של הדרת נשים שננקטה כלפיהן [ראו: ת"א (שלום בית שמש) 41269-02-13 פיליפ נ' אבוטבול (25.1.2015); ת"ק (ב"ש) 33424-02-12 מיכאלי נ' חברת קדישא – המועצה הדתית אופקים (15.6.2012); ת"ק (בית שמש) 2917-10-11 מרסדן נ' נגדי (5.7.2012)].
...
כחברי אף אני סבורה כי המשיבה צלחה במקרה דנן את כל דרישות הסף הקבועות בסעיף 4(א)(3) לחוק ואוסיף כי יש מידה לא מבוטלת של סמליות בכך שעמותה בשם "קולך" היא זו אשר תעמוד בחזית התובענה הייצוגית שעילתה הדרה והשתקה של נשות הקהילה הדתית הנמנות עם מאזיניה של תחנת הרדיו המערערת.
באופן יותר ספציפי, אני סבורה כי יש לתת משקל להכרתו של המחוקק בכך שהגשת תובענה בגין הפליה של בני קבוצה מוחלשת כרוכה מעצם טיבה וטבעה ב"קושי".
אולם, אין לגזור מכך את המסקנה ההפוכה, לפיה כאשר הפרקטיקה של הפרדה והדרה נובעת מנורמה דתית מחייבת יש לתת לה בכורה על פני הזכות לשוויון רק משום כך. בין הפרטי לציבורי אני מבקשת להוסיף ולהתייחס לפן נוסף הנוגע ל"מיקום" של המקרה שבפנינו על הרצף שבין הפרטי לציבורי.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הוא הדגיש כי מדובר בקשר ישיר להעדפותיו של צרכן למזון בעל אפיון מסוים, "בשל מחויבות לערכי דת אידיאולוגיה או השקפת עולם" כדי כך שאילו נישאלו חברי הקבוצה מראש לעמדתם כלפי המוצר, "היו מביעים מורת-רוח, חוסר נוחות ותחושות שליליות (כגון: עוגמת נפש, חוסר נוחות, תיסכול, כעס, אובדן אמון, וכיוצא באלה)". נידרשת גם עוצמה "כזו או אחרת" של אותם רגשות.
בעיניין תנובה השני קבעה כב' השופטת א' חיות (פסקה 40) כי: "... אכן ראש הנזק של פגיעה באוטונומיה מגולם בשלילת כוח הבחירה מן הנפגע הכרוכה ברוב המקרים באי גילוי של עניין מהותי לאותו נפגע. על כן, ולמצער ככל שהדבר נוגע לתובענות ייצוגיות, מותר אף להניח כנקודת מוצא לצורך הערכת הנזק הלא ממוני שניגרם למי שפגעו כך באוטונומיה שלהם, כי כתוצאה מאותה פגיעה הם חשים רגשות של כעס, תיסכול ועלבון (בעוצמה כזו או אחרת על פי הנסיבות הקונקרטיות של המקרה). רגשות אלה שנגרמו כתוצאה מהיתנהגות המזיק מצדיקים פיצוי בגין נזק לא ממוני. אולם אין מדובר בחזקה חלוטה לפיה התעוררו אצל הנפגע רגשות כאלה בכל מקרה שבו התרחשה פגיעה באוטונומיה. לכן באותם המקרים אשר בהם יעלה בידי המזיק להוכיח כי אף שבהתנהגותו שלל מן התובע או מחברי הקבוצה את כוח הבחירה, נותרו אלה שווי נפש ואדישים לכך, כי אז ניתן לקבוע שהם אינם זכאים לפצוי בגין ראש נזק זה משום שלאמיתו של דבר ואף שכוח הבחירה נשלל מהם לא נגרם להם כתוצאה מכך נזק לא ממוני. מגישתי זו לפיה הפצוי בגין פגיעה באוטונומיה ניתן בשל נזק תוצאתי סובייקטיבי המתבטא בתחושות של כעס, תיסכול ועוד כיוצא באלה תחושות שליליות שמעוררת היתנהגותו של המזיק, נובעת מסקנה נוספת והיא - כי אין מקום לפצל את הפצוי בגין פגיעה באוטונומיה מן הפצוי בגין עוגמת נפש ותחושות שליליות שנגרמו לנפגע בגין אותה פגיעה (להבדיל מראש נזק לא ממוני המסב עצמו על פגיעות אחרות באותה תביעה)..." (ההדגשות שלי – א"ש).
...
משהוחלט כי בהעדר נזק לא תאושר כל עילת תביעה מאלו שהועלו בבקשה – דין בקשת האישור להידחות.
לסיכום בקשת האישור נדחית משום העדר יכולת להוכיח את יסוד הנזק שבעוולה.
המבקשת תשלם את הוצאות המשיבה בסכום מופחת של 10,000 ₪ כולל הוצאות, שכ"ט עו"ד ומע"מ. ניתן היום, י"ג תמוז תשע"ז, 07 יולי 2017, בהעדר הצדדים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על כן, ולמצער ככל שהדבר נוגע לתובענות ייצוגיות, מותר אף להניח כנקודת מוצא לצורך הערכת הנזק הלא ממוני שניגרם למי שפגעו כך באוטונומיה שלהם, כי כתוצאה מאותה פגיעה הם חשים רגשות של כעס, תיסכול ועלבון (בעוצמה כזו או אחרת על פי הנסיבות הקונקרטיות של המקרה).
הוא מציין כי אב נזק זה מתבטא בפגיעה ברגשותיו של אדם שהופרה זכותו לאוטונומיה וכי הפצוי אינו ניתן בשל הפגיעה עצמה, כי אם בגין הנזק שאינתה (פרק ה).
בית המשפט העליון ביאר את שינוי המצב שהביא עמו הסעיף בכך שכיום העידר עילה אישית לתובע כבר אינו מביא לדחיית בקשה לאישור תובענה ייצוגית על הסף (רע"א 2022/07 הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ נ' אר-און השקעות בע"מ, פסקה 5 [פורסם באר"ש, 13.08.2007]; רע"א 2074/11 בנק הפועלים בע"מ נ' פינקלשטיין, פסקה 4 [פורסם באר"ש, 05.07.2011]; רע"א 6897/14 רדיו קול ברמה בע"מ נ' קולך – פורום נשים דתיות, פסקה 40 לפסק-דינו של השופט יורם דנציגר [פורסם באר"ש, 09.12.2015]; פרשת פרנק, פסקה 2 לפסק-דינה של השופטת חיות).
...
לא זו אף זו – כשנחקק חוק תובענות ייצוגיות נכלל בו סעיף 8(ג)(2), אשר קובע לאמור: מצא בית המשפט כי התקיימו כל התנאים האמורים בסעיף קטן (א), ואולם לא מתקיימים לגבי המבקש התנאים שבסעיף 4(א)(1) עד (3), לפי הענין, יאשר בית המשפט את התובענה הייצוגית אך יורה בהחלטתו על החלפת התובע המייצג.
מהטעמים דלעיל הבקשה מתקבלת בזאת.
את הגדרת הקבוצה כפי שנוסחה בבקשה אין בידי לקבל, וייכלל בה כל מי שבשבע השנים אשר קדמו להגשת הבקשה קנה כרטיס לנסיעה בין-עירונית באוטובוס שהפעילה המשיבה, אך לא ידע כי ביכולתו לנסוע בקו מהדרין מקביל שהפעילה במחיר זול יותר.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

וכך היא אמרה שם (בעמ' 697, בפסקה 13): "...אכן, עשויים להיות מצבים קצוניים שבהם הטעה לגבי מרכיביו של מוצר אכילה, גם כשאין בהם נזק בריאותי, עשויה להיות בעלת חשיבות מיוחדת לצרכן מהיבטים שונים, למשל מבחינה ערכית, מבחינת השקפת עולמו, או עקב קיומה של העדפה מוגדרת למוצר בעל מרכיבים מסוימים לצורך השגת תכלית ספציפית. כך למשל, הצגת מוצר אכילה ככשר למרות שאינו כשר, או הצגת מזון אורגאני אף שאינו כזה, או הצגת מוצר כדל-שומן בעוד שלמעשה הוא רב-שומן עשויות במקרים מסויימים להוליד נזק לא ממוני שניתן לומר במידת וודאות כי הוא נגרם באורח טבעי ובמהלכם הרגיל של הדברים כתוצאה ישירה מעוולת הנתבע. בסוג מקרים אלה, מצויה בלב הצרכן העדפה ברורה ומוגדרת למזון בעל איפיון מסוים – בין העדפה שמקורה בערכי דת והשקפת-עולם, בין העדפה הנובעת מערכי טיבעוניות, ובין העדפה הבנויה על תכלית לשלוט בהקף הקלוריות הנצרכות מהמזון, וכיוצא באלה עניינים. פגיעה בהקשרים אלה בזכותו של הצרכן לבחור את המוצר הראוי בעיניו היא פגיעה ממשית בתחום העדפותיו כפרט, ונזקו הכללי מפגיעה זו אינו קשה להוכחה. קיומה של העדפה מוגדרת וברורה של הצרכן לרכוש מוצר בעל איכויות מוגדרות עשויה לתת בידו כלי לגיטימי לתבוע את ניזקו מהמשווק על הפרת חובתו שלא להטעותו לגבי תכונותיו של המוצר הנרכש. עילה מסוג זה עשויה במקרים מתאימים גם להצדיק תובענה ייצוגית, אשר את בני קבוצתה, השותפים לתובענה, ניתן להגדיר ללא קושי מיוחד..." (ההדגשות שלי – ח"מ).
לגישתם של פרוקצ'יה וקלמנט, בעוד שתובענות ייצוגיות צרכניות המוגשות בעילה של פגיעה באוטונומיה, מהסוג השני – ראויות ככלל להתברר באשר הן נסבות על נזק משמעותי שניגרם לכאורה, ויש חשיבות חברתית ממשית להרתעתם של עוסקים מפני גרימתו, הרי שהעניין החברתי בבירורן של "תביעות הנסבות על הפגיעה הרגשית (מן הסוג הראשון), שנגרמה עקב שלילת כוח הבחירה האוטונומי, אך אין בצדן כל טענה לקיומה של פגיעה מן הסוג השני, קרי, פגיעה בגין עצם הפעולה שננקטה" – מוטל בספק (עיינו: שם, בעמ' 40; ההדגשות שלי – ח"מ).
...
במקרה דנא הוכחה העילה האישית, אך חברי הבחין אל נכון בין הנזק הממוני החל על שני המערערים, לבין הנזק הלא ממוני שאינו חל לגבי מערערת 2; וכדבריו בפסקה 47, המסקנה היא כי "במצב הרגיל לא יהיה זה מוצדק להכיר בנזק של פגיעה באוטונומיה אך בשל קיומה של הטעיה, הפרת חובת גילוי או הפרת חובה אחרת מצדו של עוסק, מבלי שנלוה אליה דבר מה נוסף"; ראו גם דויטש שם, 158.
מכל מקום, אף אם במסגרת התובענה הייצוגית השתנו יחסי הגומלין בין הלקוח לבא כוחו, סבורני כי אין לזנוח את מושכלות היסוד, לפיהן "כלל הוא שעל הלקוח לחפש את פרקליטו, אך הפרקליט אסור לו לחפש את לקוחו" (עמ"מ 2/60 עו"ד פלוני נ' יושב ראש וחברי המועצה המשפטית, פ"ד טו 311, 317, השופט ברנזון (1961)).
אני סבור כי לאור ייחודה של התובענה הייצוגית ותכליותיה, יש לאפשר את ייזום התובענה הייצוגית על ידי עורך דין גם ממניעים כספיים, ובכך ככלל אני תומך בעמדתו של חברי השופט מלצר אף שאיני מתעלם מן החשש המוצדק שמציג חברי השופט רובינשטיין, כפי שיובהר להלן.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המבקשים עותרים לאשר את התובענה כתובענה ייצוגית, להגדיר את הקבוצה המיוצגת ככוללת את כל היהודים שספר התנ"ך מקודש להם ואשר צפו בתכנית, לפסוק לקבוצה המיוצגת פיצויים בגין עוגמת נפש בסך 912 מיליון ₪, ולאסור על שידורים חוזרים של קטעי השידור האמורים.
שידור קטעים אלה מקנה למבקשים, לפי טענתם, עילות תביעה של רשלנות וכן של הפרת חובה חקוקה, זאת על יסוד הפרת הוראות ס' 170 ו-173 לחוק העונשין, תשל"ז-1977, ועל יסוד הפרתם של ס' 46 לחוק הרשות השניה וס' 38 לכללי הרשות השניה האוסרים על בעל זיכיון לשדר שידורים שיש בהם עבירה פלילית או עוולה אזרחית, שידורים שיש בהם "פגיעה ממשית באדם או בקבוצת בני אדם על רקע השתייכותם לדת..." ושידורים שיש בהם פגיעה ברגשות הציבור.
דיון והכרעה לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, מסקנתי היא כי גם אם אכן יש בקטעי השידור האמורים משום פגיעה מסוימת ברגשות הציבור, או חלק ממנו, אין עוצמת הפגיעה חוצה את גבול המותר באופן המקנה עילת תביעה למבקשים, ולפיכך, דין הבקשה לאישור להדחות.
...
נוכח האמור לעיל, יש לקבוע כי לא קיימת אפשרות סבירה שהשאלות העולות בתובענה תוכרענה לטובת הקבוצה, ודין הבקשה לאישור להידחות.
הנני מורה על דחיית הבקשה לאישור התובענה היצוגית.
המבקשים ישלמו למשיבות הוצאות בסך 20,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו