עילות התביעה המופנות כלפי העיריה הן: רשלנות, הפרת חוק עוולות מסחריות תשנ"ט-1999 (ס' 3 ופרשנותו ככזה המחייב עוסק בתחרות הוגנת), והפרת חובה חקוקה, המנויה בסעיף 145 לחוק התיכנון והבניה.
דיון והכרעה
האם העיריה הפרה חובה חקוקה
סעיף 63 לפקודת הנזיקין, קובע כך:
"(א) מפר חובה חקוקה הוא מי שאינו מקיים חובה המוטלת עליו על פי כל חיקוק – למעט פקודה זו – והחיקוק, לפי פרושו הנכון, נועד לטובתו או להגנתו של אדם אחר, וההפרה גרמה לאותו אדם נזק מסוגו או מטבעו של הנזק שאליו נתכוון החיקוק; אולם אין האדם האחר זכאי בשל ההפרה לתרופה המפורשת בפקודה זו, אם החיקוק, לפי פרושו הנכון, התכוון להוציא תרופה זו.
המשפט אינו מצפה להיתנהגות אלטרואיסטית של "מלאך", אלא להיתנהגות סבירה שנעשית בתום לב. בעיקרון המופשט של תום הלב, ואשר הוחל בסע' 61(ב) לחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג, על כל הפעולות המשפטיות, נוצק מפעם לפעם תוכן הן על ידי הרשות השופטת, אשר מצוה לזהירות רבה בשימוש במכשיר רב עוצמה זה (ראו ע"א 391/80 לסרסון ואח' נ' שיכון עובדים בע"מ (1984)), והן על ידי המחוקק, בסוגיות בהם מערכת הדינים ההיקפית כמו חוק-יסוד חופש העיסוק, דיני החוזים, דיני הנזיקין ודיני עשיית עושר שלא במשפט, אינה מספקת מענה הולם.
"במשפט הצבורי תום-הלב מתייחס למצב הנפשי של הרשות המינהלית שאפשר לקרוא לו גם בשם שרירות או זדון, ואילו חובת ההגינות מתייחסת להיתנהגות של הרשות המינהלית. חובת ההגינות – שיסודה במעמדה של הרשות כנאמנה כלפי הציבור – מחמירה יותר מחובת תום-הלב החוזית. הרשות המינהלית כפופה לחובת ההגינות בכל אשר תעשה – הן בתחום המשפט הצבורי והן בתחום המשפט הפרטי, ואין צורך להכפיף אותה לחובת תום-הלב" (כב' השופט זמיר בבג"צ 164/97 קונטרם בע"מ נ' משרד האוצר אגף המכס והמע"מ (1988)).
סעיף 3 לחוק העוולות המסחריות קובע כך:
"לא ימנע ולא יכביד עוסק, באופן לא הוגן, על גישה של לקוחות, עובדים או סוכנים אל העסק, הנכס או השרות של עוסק אחר".
פרופ' מיגל דויטש בספרו עוולות מסחריות וסודות מסחר (תשס"ב) כותב כך:
"העוולה נועדה לטפל במקרים של חסימה פיסית או טכנית, ולא במקרים שבהם ההכבדה על הגישה של הלקוחות היא תולדה של צבירת יתרון תחרותי (אף אם הוא בלתי הוגן) בכוח המשיכה המסחרי מול לקוחות, הגורמת לכך שנוצרה 'הכבדה' על גישת הלקוחות למתחרה, בהיות הלה מצוי עתה בנחיתות מבחינת כוח המשיכה... לא די בשידול כזה או אחר של לקוחות או סוכנים, המוביל אותם אל המשדל במקום אל המתחרה, על מנת לחסום את הגישה לעוסק התובע, לצורך הוראה זו" (הדגשה לא במקור)
בתא (מחוזי ת"א) 1627/01 מ.ש. מגנטיקס בע"מ נ' דיסקופי (ישראל) בע"מ (3.6.01) הוכרה הכבדה באופן לא הוגן גם באמצעים אלקטרוניים (כתובות דומיין באנטרנט), ולא רק בדרך של חסימה פיסית של הגישה, וכך נאמר בפסק הדין:
"היסוד דן במניעה או הכבדה על גישה, ואינו מיתעניין בדרך בה נגרמת המניעה או ההכבדה על הגישה. לפיכך, לצורך קיומו של יסוד זה אחת היא אם מדובר בפעולה או במחדל, בפעולה חד-פעמית או מתמשכת, במניעה פיסית או בשימוש באמצעים אלקטרוניים או אחרים. גם המונח 'גישה' לא הוגדר בסעיף."
בת.א. (מחוזי מרכז) 24480-10-14 אסף נ' בן עמי ואח' ( 21.4.16) התחרו שתי חנויות צלום על לקוחות שהגיעו למשרד הפנים ונזקקו לתמונות פספורט.
...
רו"ח דבורי ציין בחוות דעתו: "לאחר שבחנתי את טופס הפחת שהוגש למס הכנסה, ההשקעות בשלט מיום הקמתו הגיע לסך 261,000 ₪", אולם בעדותו נקב בסכום אחר - 150,000 ₪ (פרו' עמ' 12).
האומדן הלא מדויק שביצעתי כעת אינו מחויב המציאות, מקום שבו התובע יכול היה להביא נתונים מלאים אך בחר שלא לעשות כן, ולכן המסקנה היא שהתובע לא הוכיח כדבעי את נזקיו.
אולם כאמור, גם סכום זה אינו בר פיצוי, באשר לא הוכחו העוולות הנטענות כלפי העיריה, ולא הוכח הקשר הסיבתי בין הצבת שלט פרסום החוצות לבין הפסד רווח זה.
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל, אני דוחה את תביעת התובע על כל רכיביה ועילות התביעה המנויות בה.
אני מחייבת את התובע לשלם לנתבעת הוצאות משפט בסך 15,000 ₪.