מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה ותביעה שכנגד בעקבות הסכם מכר לבניית בית דו משפחתי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

התובעת, חברת תיווך, הגישה תביעה זו, לתשלום הפרישי דמי תיווך בסך 59,186 ₪, בגין הסכמי תיווך מקרקעין, עבור תיווך בעסקת מקרקעין שביצע המתווך אפי אמינוב (להלן: "אפי"), בין המוכר הנתבע 1 (להלן: "אריק"), והקונה הנתבעת 2 (להלן: "ילנה").
עיקר העובדות אינן במחלוקת: אין מחלוקת כי אריק היה בעל זכויות במיגרש לבית דו משפחתי בשכונת כרמי גת בקרית גת. אין מחלוקת כי אריק כבר הכין תכניות בניה לבית הדו-משפחתי, עבורו ועבור רוכש פוטנציאלי, וכבר ניתנו היתרי בניה.
נוסח זיכרון הדברים היה כדלקמן: "סוכם בין הצדדים על מכירת מיגרש מס' 64 (חצי מדו-משפחתי) בסכום של 600,000 ₪. כמו כן סוכם כי עלות הבניה של יחידת הדיור תהיה 1,270,000 ₪ (מדרגות מבטון). סה"כ עלות מיגרש + בניה 1,870,000 ₪ . במידה ואחד הצדדים יבטל את ההסכם מוסכם על פיצוי של 50,000 ₪. ההסכם יכנס לתוקפו בתאריך 22/5/15". נמצא אפוא כי זיכרון הדברים מתייחס לשני רכיבים נפרדים: "מכירת מיגרש" בסכום של 600,000 ₪ וכן הסכמה על "עלות בניה" בסכום של 1,270,000 ₪.
שני הצדדים אריק וילנה הביאו הסברים לגבי העובדה שפרטים אלה התווספו להסכם, למרות שמדובר היה בהסכם מכר של מיגרש: אריק הסביר, שכבר היה היתר בניה לבית, והיה לו חשוב שמי שקונה ממנו את מחצית הזכויות במיגרש, יבנה את הבית יחד איתו ובאותו סטאנדרט, כדי לא יהיה צורך לעשות שינויים משמעותיים בהיתר הבניה (למעט מדרגות הבטון עליהם עמדה הקונה ילנה) (ע' 16 ש' 22-25 לפרו' ; ע' 19 ש' 7-8 לפרו').
אין יסוד לתביעה נגדית זו. מבלי להכריע בשאלה העובדתית, אם אפי יצא מן החדר בעת חתימה על זיכרון הדברים או שלא יצא מן החדר - התרשמתי כי אריק הוא אדם מנוסה העומד על דעתו, הוא זה שניסח את ההסכם, ורשם בו את עלויות הבניה משיקוליו ומשיקוליה של ילנה, כך שגם אם אפי נכח בחדר, ואולי נתן עצות כאלה ואחרות, הרי שהוא לא עבר על האיסור הקבוע בסעיף 12 לחוק ויש לדחות גם את התביעה שכנגד.
...
ואולם, לצד חלופה זו, עמדה חלופה נוספת של מכירת מגרש בלבד, כאשר בסופו של דבר, מסיבות פרוצדוראליות אלה ואחרות, נקטו הצדדים בחלופה השניה, של מכירת מגרש בלבד, ובנסיבות אלה, עליהם לשלם דמי התיווך רק לפי העסקה הסופית.
אריק הסביר כי אכן אחת החלופות ואף החלופה המועדפת עליו, היתה מכירת בית מוגמר, אולם בסופו של דבר, משיקולים שונים, הדבר לא יצא לפועל ונמכר רק מגרש.
השיחות לגבי מכירת בית מוגמר קודם לזכרון הדברים – אין בהן אפוא כדי לשנות מן המסקנה הסופית באשר לאופיו של זכרון הדברים שנחתם בסופו של דבר.
סיכומו של דבר נוכח כל האמור לעיל, מכלול הנסיבות מלמד על כך שמדובר בעסקה סופית למכירת מגרש בלבד בסכום של 600,000 ₪, בגינה כבר שולמו דמי התיווך ולפיכך אין מנוס מדחיית התביעה העיקרית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

הצגת המקרה – הסכם המכר: עניינן של התביעה ושל התביעה שכנגד שלפניי בטענות הדדיות להפרות של הוראות הסכם מכר מיום 4.6.17 (להלן: "הסכם המכר" או "ההסכם"), שעניינו במכירת זכות החכירה בבית ברחוב ירושלים 33, נס ציונה, הידוע כחלק מחלקה 94, בגוש 3641 וכן מחצית החלקה (להלן: "הנכס" או "הדירה").
מהות היתרי הבניה: תוספת שתי קומות ליחידת דיור מערבית - קיימת בבית דו משפחתי, שינוי חזיתות, ביטול גג רעפים ועוד.
זו פירטה במסמך מיום 4.11.18 (אשר צורף כנספח י' לכתב התביעה) את הדרוש תיקון בדירה, לשם הוצאת טופס 4, כדלקמן: הקמת מיסתור לדודי שמש, חיתוך "פילרים" בחזית הבית, בדיקת טיוב מים, לשם קבלת אישור ממחלקת המים, ובניית שערים לפילרים, לשער הכניסה, ולשער החנייה.
הנתבעים מצידם טוענים להפרת ההסכם בשל העיכוב הלא מוסבר בהעברת כספי התמורה.
...
בקיזוז הסכומים ישלמו הנתבעים לתובעים את הסך של 12,868 ₪.
משך, אני מורה למזכירות להעביר לידי התובעים (באמצעות עו"ד עידו סיני) את 12,868 ₪ מתוך כספי שני הפקדונות, כאשר היתרה בשני הפקדונות תועבר לנתבעים באמצעות עו"ד סיון רוזן.
בנסיבות העניין ונוכח העובדה שלא התקיים כל דיון הוכחות בתיק ובשים לב להסכמות הצדדים ולהתנהלותם בהליך שלפניי, תוך חסכון במשאבי בית המשפט ושיתוף פעולה הדדי לשם סיומו של ההליך וסיומו של רישום הנכס בלשכת רישום המקרקעין, אני מורה על החזר האגרות בשני ההליכים, בהתאם לתקנות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

תביעה ותביעה שכנגד שהוגשו בהמשך להסכם מכר שנחתם בין הצדדים ביום 12.6.14 (להלן: "ההסכם"), לפיו רכשו מזרחי מיכאל ואנט מיוסף שבח חלקים במקרקעין הידועים כגוש 8247 חלקה 184, עליהם התחייב התובע לבנות לנתבעים בית דו משפחתי.
לטענת התובע הסכום של 1,080,000 ₪ שולם לו בגין תוספות ושידרוגים שבקשו הנתבעים לבצע וללא כל קשר לסכום התמורה הנקוב בהסכם, כאשר נותרו הנתבעים חייבים לו סך של 238,000 ₪ בגין הסכם המכר המקורי.
...
עובדות אלה מביאות אותי למסקנה שחלק מהשידרוגים שפורטו על ידי התובע בחשבונית אינם בגדר שידרוגים אמיתיים אלא הינם חלק מהתמורה בהסכם.
אם סבר התובע שהנתבעים לא שילמו סכום ניכר בהתאם להסכם המכר מדוע הסכים להעביר להם החזקה? סוף דבר – איני סבורה שהתובע הרים נטל ההוכחה להוכחת תביעתו בכל הנוגע לסכומים נוספים שעל הנתבעים לשלם לו מעבר לסכומים שננקבו בהסכם ושולמו על ידי הנתבעים במלואם ומעבר לסכומים נוספים ששולמו על ידם כפי שפירטתי לעיל.
משכך דין התביעה בענין זה להדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בראשית שנת 1996, בעקבות רצונו של האח לבנות את ביתו בחלקה, הוחלט בין האחים לבנות בצוותא בית דו משפחתי הכולל שני קוטג'ים. לתובע היו אותה עת רווחים נאים ממכירת המגרשים ובניית הפרויקט והוא ביקש להשקיע את כספו בדירות שיניבו לו דמי שכירות והכנסה שוטפת.
לפיכך, נטען כי שכה"ט המגיע לתובע שכנגד בגין הליך זה מסתכם בסך 772,914 ₪ בתוספת מע"מ. 21.2 בחודש ינואר 2004 ערך התובע שכנגד הסכם בין הנתבעים שכנגד לבין אחד, אשר נאמן, למכירת זכויות הטמנת פסולת ושקום המחפרה בנורדיה תמורת 1,214,000 ₪ בתוספת מע"מ. עבור טיפולו בעיניין זה מגיע לתובע שכנגד לדבריו סך של 30,232 ₪ נכון למועד הגשת תביעתו.
בתצהירו (נ/1) ציין מר שניידר כי השטח הבנוי של הבתים הדו משפחתיים שניבנו בפרויקט נורדיה על ידי החברה בניהולו עמד על 300-380 מ"ר וכי עלות הבניה של מטר ריבוע עמדה ע"ס 500$ כולל מע"מ. באת כוח התובע ניסתה להשלים בחקירתו הנגדית של מר שניידר את המידע שחסר במסמכים, וכלהלן (עמ' 115 שורה 6 לפרוטוקול הדיון מיום 17.4.2012): "ש. החוזה עם חזן, על כמה מטר בניה הוא מדבר?
...
אני דוחה את התביעה העיקרית ומחייב את התובע לשלם לנתבעים 1 ו- 2 יחד הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 50,000 ₪ בתוספת מע"מ. סכום זהה ישולם גם לנתבע מס' 3 בגין שכ"ט והוצאותיו בתביעה העיקרית.
אני מקבל את התביעה שכנגד באופן חלקי ומחייב את הנתבעים שכנגד 1- 3 לשלם לתובע שכנגד את הסכומים המפורטים בסעיף 57 דלעיל של פסק הדין.
בנוסף, ישלמו הנתבעים שכנגד יחד ולחוד לתובע שכנגד הוצאות משפט בגובה האגרה ששולמה על ידו עם הגשת התביעה שכנגד כשסכום זה משוערך להיום וכן שכ"ט עו"ד בסך 50,000 ₪ בתוספת מע"מ. הסכומים המפורטים בסעיף 57 דלעיל יישאו ריבית והפרשי הצמדה החל ממועד הגשת התביעה שכנגד ועד היום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לפיכך אוחדו 21 מגרשים שיועדו במקור לבניית בתים חד או דו-משפחתיים לכדי מיגרש גדול מימדים (שמוספר כמגרש מס' 1), המיועד להקמת בניינים בבניה רוויה.
לנוכח העובדה שאין חולק כי החלקה שהתובע רכש בה זכויות לבניית בית מגוריו נבלעה לפני שנים, מבחינה תכנונית ומעשית, בחלקה גדולה יותר המיועדת לבנייה רוויה, ושעה שאין מחלוקת כי העבודות להכשרת הבינוי בחלקה זו החלו זה כבר, הוצע לתובע למחוק את התביעה ולפעול באפיקים אחרים.
על אף החלטות אלה, ואף שהנתבעת ניהלה את החקירות הנגדיות באופן שתאם ליריעת המחלוקת שפרש התובע בכתבי טענותיו, ביקש התובע בסיכומיו לזכות לסעד של חלק יחסי מהזכויות במיגרש לבניה רוויה ולמצער לסעד שיקבע כי ביטול ההסכם לא נעשה כדין.
האם שילם התובע את מלוא הוצאות הפיתוח שנדרשו ממנו? הסעד החמשי לו עתר התובע בכתב התביעה הוא סעד הצהרתי לפיו ייקבע כי הוא שילם את מלוא הוצאות הפיתוח שנדרשו ממנו בהתאם להסכם המכר.
על הקביעה לפיה במקרים חריגים ויוצאי דופן ניתן להתייחס לביטול חוזה בשל הפרה יסודית כפעולה הנגועה בחוסר תום לב, חזר בית המשפט העליון פעמים מספר (ראו, לדוגמה, הילכת ג.מ.ח.ל, בפיסקה 62 לפסק-הדין; הילכת קנדרה, בפיסקה 9 לפסק-הדין; וראו הדיון בהילכת אריאל, שם).
...
מכאן שעל פי עדותו של עו"ד עורקבי, שלא נסתרה, הגיעו הצדדים להסכמה לפיה ישלם התובע באותו שלב סכום של 3,500 ₪ בצירוף מע"מ. התובע לא ביקש לקבל אסמכתאות לצורך ביצוע אותו תשלום (סעיף 39 לתצהיר עו"ד עורקבי).
המסקנה מכל האמור לעיל היא שלא עלה בידי התובע להוכיח כי שילם את כל הוצאות הפיתוח עבור המגרש שרכש.
סוף הדבר לנוכח כל האמור לעיל התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו