מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה הצהרתית לביטול חוב בשל שלילת תושבות רטרואקטיבית

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעתו של מר אמיר הנדל (להלן – התובע) נגד החלטת המוסד לביטוח לאומי (להלן – הנתבע) מיום 22.3.21 הדוחה את בקשתו לפטור אותו מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות ששילם כ"מישתכר" למרות שבפועל הוא היה "עקר בית". התובע הגיש תביעה זו כבקשה למתן סעד הצהרתי, שלפיו הוראות חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן – חוק הביטוח הלאומי או החוק) המתייחסות ל"עקרת בית" – חלות גם עליו.
רקע עובדתי ביום 16.1.18 הכיר הנתבע בתובע ובמר דביר יריב (להלן – בן זוגו של התובע) כידועים בציבור בדיעבד החל מיום 21.11.02 (העתק המכתב צורף כנספח 2 לכתב התביעה).
ביום 13.2.21, בהמשך לדרישת הנתבע לתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות עבור השנים 2018-2019, שלח התובע לנתבע פנייה מקוונת באמצעות אתר הנתבע בה כתב בין היתר: "האם עקר בית שבן זוגו עובד איננו זכאי לפטור מתשלום ביטוח לאומי?". ביום 14.2.21 השיב הנתבע לתובע כך: "רק אשה עקרת בית פטורה מתשלום, ולכן הנך מחויב בתשלום החוב". (העתק הפנייה והתשובה צורף כנספח 3 לכתב התביעה).
המחוקק הטיל חובת תשלום דמי ביטוח על כל תושב ישראל שהגיע לגיל 18 למעט החריגים שנקבעו בחוק.
שם נקבע כי משעה שהחליטה אל-על להעניק טובת הנאה בדמות כרטיסי טיסה לדיילים ידועים בציבור ממין שונה (באמצעות הסכם קבוצי), שלילת זכות זו מבני אותו המין היא הפליה אסורה לפי תיקון משנת 1992 לחוק שויון ההזדמנויות בעבודה, תשנ"ב-1992, ולפי עיקרון השויון בכללותו כפי שזה נקלט במשפט העבודה (ראו גם: דורי ספיבק, "פרשת דנילוביץ: בין איסור הפליה על רקע נטייה מינית להכרה במשפחה הגאה "75 שנות עצמאות במשפט (דפנה ברק-ארז עורכת, 2023).
יובהר כי בחוזר הנתבע מיום 23.7.09, שעניינו "בני זוג מאותו מין" (שצורף כנספח 5 לכתב התביעה), נקבע כי "ניתן לשלם דמי לידה לאב ביולוגי החי חיי זוגיות עם בן זוג מאותו מין", וכי מענק לידה "ישולם גם במקרה של זוג גברים, במקרה בו מדובר בתובע שהנו ההורה הטבעי ובתנאי שבן הזוג השני לא קיבל מענק לידה כהורה מאמץ". לעניין מענק אישפוז נקבע כי "אין לשלם מענק אישפוז לשני גברים, שכן מענק האישפוז מיועד לאשה". בעקבות קביעת הנתבע לעניין מענק אישפוז הוגשה תביעה ובית הדין ביטל את החלטת הנתבע שלא להעניק "מענק אישפוז" מכוח סעיף 42(א) לחוק לזוג גברים שהביאו ילדים לעולם בהליך פונדקאיות בחו"ל (ב"ל (ת"א) 20833-07-10 ראובני הורוביץ – המוסד לביטוח לאומי (23.6.14), פסק דין חלוט).
...
משכך דין רכיב תביעה זה להידחות.
לסיכום התביעה מתקבלת בחלקה.
אנו מחייבים את הנתבע להשיב לתובע סך 7,000 ₪ בגין דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות שנגבו ממנו עבור השנים 2018-2021.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

התביעה מבוססת על טענת התובעת, כי הנתבע מסר לה מידע שגוי, בהתבסס עליו היא החליטה לפעול, באופן אשר בדיעבד התברר כשולל את אפשרותה לקבלת קצבת זקנה לנכה.
בשולי הדברים צוין בכתב התביעה כי בסניף הנתבע בעפולה, הוצע לתובעת על ידי מחלקת הגביה, לפרוס את חובה ל- 99 תשלומים שוים, אולם ההסדר לא יצא אל הפועל כיוון שלטענת סניף הנתבע בירושלים – לא ניתן היה לבטל את העיקול.
דיון ומסקנות כפי שנאמר, התביעה הוגשה כנגד הנתבע, לסעד הצהרתי, לפיו התובעת זכאית לקיצבת זקנה לנכה, על ההטבות הנובעות מכך לרבות הנחות ברכישת תרופות, ולפצוי בגובה הכספים אשר היו משתלמים לתובעת אלולא נימסר לה על ידי פקידי הנתבע מידע שגוי, על בסיסו היא בחרה לפעול באופן אשר שלל ממנה את גמלתה על פי חוק.
הקצבה אשר שולמה לתובעת עד לחודש 1/2012 שולמה לה שלא כדין וכפי שהובהר על ידי התובעת, היא אינה מלינה על עצם הווצרות החוב בגין כך. אשר לטענת התובעת כי היא זכאית לפצוי בגין רשלנות הנתבע והטעייתו אותה, בראשי הנזק המפורטים בכתב התביעה וכן בקביעת זכאותה לתוספת לעתיד, הרי שיש לדחותה.
בעדויותיהן, מסרו אמנם התובעת ואחייניתה כי לתובעת נודע על שלילת התושבות כיוון שלא קיבלה שירותים מהקופה, אולם בכתב התביעה, צוין על ידי התובעת, כי בחודש 2/2012 הודע לה טלפונית כי עקב שהות ממושכת בחו"ל, עלולה להישלל ממנה קצבת הנכות וכי עליה לסור ולהסדיר עניין זה. ראו גם עדות התובעת לפנינו המלמדת על כך כי היא פנתה לנתבע גם בגלל הפסקת הקצבה – עמ' 10 ש' 17-22.
...
לטענת הנתבע, יש לדחות את התביעה על כלל רכיביה.
יצוין כי בסעיף 11 לתצהירה, ציינה התובעת: "בשנת 2013 החלטנו באופן סופי לחזור לישראל ולקבל בחזרה את התושבות" (ההדגשה אינה במקור).
לנוכח המפורט לעיל, תביעתה הכספית של התובעת לפיצוי כספי וכן לסעד הצהרתי בדבר זכאות התובעת לתוספת על הכרוך בכך – נדחית.
סוף דבר – התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 24.6.10 נשלחה לתובעת הודעה על שלילת תושבות וחוב בגין קצבת ילדים ששולמה שלא כדין לאותה הכתובת (נ/1).
בבקשה מס' 84245 אשר דנה בכל הבקשות הפתוחות, הפניתה הועדה להמלצת מנהל התחום ומנהל הסניף בהחלטה הקודמת בה נכתב כדלקמן: "חוב גמלת יתר שנוצר בשנת 2004 למפרע משנת 1998, בשל הגירת בני המשפחה לרבות הילדים הזכאים לחו"ל, מאוחר יותר נשללה תושבותם למפרע.
לפיכך, עתרה התובעת להורות לנתבע לבטל את דרישת החוב וליתן פסק דין הצהרתי לפיה אין לגבות את החוב.
שלישית והחשוב מכל, משהוכח בפניי כי התובעת ידעה על קיומו של החוב במועד המוקדם יותר למועד הגשת התביעה, לא מצאתי כי נפל פגם בקביעת הוועדה אשר התבססה, בין היתר, על העובדה שהתובעת הייתה מודעת לקיומו של החוב אולם לא פעלה על מנת לבטלו/ להסדירו בדרכים החוקיות העומדות לרשותה.
...
מהראיות שוכנעתי כי הנתבע פעל לגביית החוב החל משנת 2004.
מכל המפורט לעיל, לא מצאתי כי מתקיים שיהוי המצדיק את אי גבייתו של החוב וטענת התובעת בעניין זה נדחית.
כללו של דבר מכל המפורט לעיל ולנוכח העובדה ששוכנעתי שהתובעת ידעה על קיומו של החוב לכל הפחות בשנת 2007 וכן לנוכח העובדה שלא מצאתי שנפלו פגמים בהחלטת הועדה לביטול חובות אשר התבססה על המלצת מנהלת התחום, דין התביעה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בהחלטה מיום 15.4.2019 ולאחר שהוגש כתב תביעה מתוקן ולפיו משרד הפנים צורף כנתבע פורמאלי הורינו למשרד הפנים להמציא לתיק פירוט כניסות ויציאות לארץ של הגב' פרמביטה בגין השנים 2010 ואילך וכן להבהיר מדוע ובאילו נסיבות הוא שלל את התושבות שלה.
כאמור, לטענת התובע, יש לבחון את התושבות של החייבת, כפי שהייתה בפועל, באותם המועדים, מבלי להיתחשב בשלילת המעמד רטרואקטיבית ליום 1.12.2013, כך שלשיטתו, החייבת הייתה תושבת ישראל בתקופה שמיום 23.1.2014 ועד ליום 16.4.2017, משך תקופה העולה על 24 חודשים בתוך 48 החודשים שקדמו למועד פסק הדין למזונות.
משחבותו של החייב, במקרה שאיננו תושב ישראל, כלפי הזוכה, אין יסודה בעקרון בחיי בני הזוג כאן, אך טבעי הוא שחבות אישית זו לא תומחה למוסד, ולכן הזוכה לא תוכל לתובעה הימנו.
על מהותו של רישיון לישיבת קבע נפסק בבג"צ עווד [בג"צ 282/88 מוברק עווד נ' ראש הממשלה ואח', פ"ד מב (2) 424 (1988)] כך: ".. רישיון לישיבת קבע להבדיל ממעשה ההיתאזרחות הוא יצור כלאיים. מחד גיסא הוא בעל אופי קונסטיטוטיבי המעמיד את הזכות לישיבת קבע, מאידך גיסא הוא בעל אופי דקלראטיבי, המבטא את המציאות של ישיבת הקבע ...". נוכח אופיו הקונסטיטוטיבי של רישיון לישיבה בארץ, בין אם מדובר ברישיון לישיבת קבע ובין אם מדובר ברישיון המקנה מעמד אחר, כגון מעמד של תושב אירעי, תוקף המעמד הוא ממועד מתן הרישיון על ידי משרד הפנים, ושהותו של אדם לפני המועד בו ניתן לו הרישיון היא שהות שלא כדין.
עצם העובדה, שהחייבת מתגוררת בישראל מאז שנת 2006 ומרכז חייה בישראל, אינה מהוה הצדקה, בפני עצמה, לקבוע שהחייבת תושבת ישראל, בנגוד לקביעת משרד הפנים, שאחרת, על פי מבחני התושבות בדבר מירב הזיקות, שוהים שלא כדין יוכרו כתושבים לצורך קבלת זכויות המותנות בתושבות באופן המבטל את דבר החקיקה.
...
בנסיבות אלו, לא מצאנו כי הקביעה של משרד הפנים מוטעית או שנפל בה פגם.
על יסוד כל האמור, אין מנוס מדחיית התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

יצוין כבר עתה, כי הועלו שלל של טענות, ואי היתייחסות לנקודה זו או אחרת שהעלו הנתבעים, אין פירושה "היתעלמות". בית המשפט מתייחס לטענות שנראות לו משמעותיות לצורך ההכרעה.
המסגרת היחידה בה ניתן היה להעלות טענת היתיישנות כנגד גבייה מינהלית הנה בעתירה מינהלית או, בעבר, בתביעה לפסק דין הצהרתי.
אכן, הנתבע יכול היה להקטין את הנזק באמצעות תשלום החוב שאינו שנוי במחלוקת כפי שציין בית המשפט בת"ק 22219-08-13 – "התובע יכול היה לשלם את החוב בגינו הוטל העיקול ובכך להקטין את ניזקו. ככל שסבר התובע כי אינו חייב בתשלום מלוא החוב, יכול היה להגיש תביעה נגד הנתבעת להשבת התשלום" (עמ' 5 לפסק הדין, שורות 22-24).
כך למשל, רשאי רשם ההוצאה לפועל מכוח סעיף 81א(3)(ה) לחוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967, להורות על הפחתה או ביטול של הפרישי ההצמדה והריבית בתיק שניפתח כתביעה על סכום קצוב, כפי שניפתח בתיק דנן טרם הגשת ההיתנגדות.
אל מול זאת, דומה כי מקום בו צרכן הוכיח כי לא התגורר בנכס וזאת בדמות שינוי במירשם התושבים, ויותר מכך, באמצעות שינוי מחזיק בערייה מאותה תקופה, יש בכך ראיה כי עזב את הנכס והנטל עובר לתובעת להוכיח אחרת.
אשר על כן, דומה כי החזקה לפיה הנתבעים התגוררו בנכס, נסתרה ועל כן היה באפשרות התובעת לתקן את כתב תביעתה ולצרף את בעלי הנכס מאותה תקופה, דבר שלא בחרה לעשות כן. יוטעם, כי התובעת לא יכולה לאחוז בחבל משני קצוותיו – לא לזכות את הנתבעים בהפרשי ריביות משהכללים המטיבים אינם חלים רטרואקטיבית לתקופה בה שהו בנכס, מחד, ולחייב בהתאם לכללים בגין אי הגשת טופס הודעה בו זמנית עם הגשתו לעירייה בטענה שהכללים חלים רטרואקטיבית מכוח חוק העזר לירושלים, מאידך.
...
לטענת הנתבעים, משחלפו 7 שנים מאז נולד החוב, חלה התיישנות על תביעה זו ולכן יש לדחות את התביעה.
סוף דבר.
הנתבעים ישלמו לתובעת סך של 1540 ₪ וכן הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד על סך של 1886 ₪ מתוכם יש להפחית סך של 300 ₪ (סך הכל 1586 ₪), אשר ישולמו תוך 45 יום מהיום.
סך הכל ישלמו הנתבעים לתובעת סך של 3126 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו