ענייננו בתביעה לתשלום תמורה עבור מתן שירותים משפטיים שסופקו לנתבעת בתחום מיזמי בניה ובגין הפרת הסכם "שכר טירחת עורך דין".
רקע וטענות הצדדים:
התובע מס' 1 הנו משרד עורכי דין (שותפות במועד הגשת התביעה) (להלן: "משרד עורכי הדין") ואילו התובעים 2 ו-3 הנם שותפים במשרד זה.
הנתבעת הנה חברה העוסקת ברכישת מקרקעין, הקמת פרויקטים ומכירת דירות.
התובעים המשיכו לפעול לטובת הנתבעת, למשל בדרך של אישור אתר האנטרנט של היזמית במישור המשפטי; הכנת פרוטוקולים של החברה בעניינים שונים על פי החלטות שהתקבלו אצלה; וכן ניהול שתי תביעות עבור הנתבעת, האחת במסגרת ת"א 48128-07-12 בבית משפט השלום בצפת (להלן: "ההליך בבית המשפט בצפת") והאחרת במסגרת ת"א 31212-01-12 בבית-משפט השלום בנצרת (להלן: "ההליך בבית המשפט בנצרת"), אך זאת במסגרת נספחים והסכמי שכר טירחה נפרדים.
לאחרונה נידרש בית-המשפט לסוגיה זו במסגרת פרשת ביבי כבישים שנידונה במסגרת ע"א 7649/18 ביבי כבישים עפר ופיתוח בע"מ נ' רכבת ישראל בע"מ (פורסם בנבו, 20.11.2019) (מפי כבוד השופט אלכס שטיין, אליו הצטרפו השופטים פוגלמן וגרוסקופף), והבחין בין "חוזי יחס" פתוחים אשר נועדו להסדיר מערכות יחסים ארוכות טווח (למשל חוזים בין בנק ללקוח), לבין "חוזים סגורים". בית-המשפט הדגיש כי הכלל הבסיסי הנו שלשון החוזה הוא כלי הקיבול של אומד דעת הצדדים (שם, בפיסקה 14) בהקשר זה ציין בית-המשפט כי אמנם: "...הילכת אפרופים חלה על כל חוזה וחוזה, אבל לא כל החוזים נולדו שוים...בקצה אחד של הספקטרום נמצא חוזה יחס פתוח אשר מנוסח בקוים כלליים בלבד – זאת, מאחר שבעלי החוזה, אשר הסכימו אהדדי לגבי מטרתו ונטלו על עצמם את התחייבות הבסיסית לקדמה, לא יכלו, לא רצו או לא השכילו לקבוע בו מתוה צעדים מדויק שבו כל אחד מהם אמור לצעוד כדי להגיע אל אותה מטרה משותפת. בדרך כלל, אם כי לא תמיד, חוזים כאלה נעשים כדי לשרת מערכות יחסים ארוכות טווח .. חוזי יחס פתוחים נועדו על כן להיות מנוהלים על ידי שופטים מעיקרם, מאחר שהליכה בדרך אחרת – כריתתו של חוזה סגור עם התניה מלאה, או כימעט מלאה – הנה יקרה מדי או בלתי מעשית, בשעה שהצדדים אינם נכונים לוותר על עצם ההיתקשרות ביניהם... בקצה השני של הספקטרום, נמצא חוזה סגור עם התניה מלאה: חוזה ממצה שכל תנאיו מוגדרים באופן ברור ונהיר, והוא איננו זקוק לפרשנות יצירתית...חובתו של בית המשפט לפרש וליישם את תנאיו של חוזה סגור ככתבם וכלשונם עולה בקנה אחד עם הגישה התכליתית שנקבעה בהילכת אפרופים" (ראו שם, בפסקות 13-15).
...
סבורני כי התובעים יכולים היו וחייבים היו להימנע ממצב זה, בדרך של עריכת הסכם אשר יש בו הפרדה ברורה לגבי כל הליך שבכוונת הצדדים לנקוט בו, שכר הטרחה שאמור להשתלם בגינו, אופן ומועד תשלומו.
התובעים בחרו במודע ליטול את הסיכון ולפעול כנגד אחוזים מהעסקאות, אשר בסופו של דבר לא יצאו אל הפועל.
בהתאם לסמכות בית-משפט מכוח תקנות 511-512 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד – 1984, ובפרט תקנה 512 (ב), ובנסיבות אלו, איני רואה הצדקה לפסוק לתובעים הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בגין הליך זה.
סיכומו של דבר, אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובעים פיצוי בסך כולל של 94,000 ₪ והחזר האגרה ששולמה לתיק (אשר תישא הפרשי הצמדה וריבית ממועד תשלום האגרה ועד למועד התשלום בפועל על פי אישור תשלום שיוצג).