התביעה לתשלום בגין המוצרים שתמונותיהם נימצאו במחשב האישי שנתפס במסגרת החקירה הפלילית – נדחתה, בשל אי בהירות אם הם מייצגים מוצרים שנלקחו על ידי העובד ובשל החשש לכפילות עם המוצרים שהופיעו בחנות הוירטואלית ביום 19.6.14.
וכך נאמר (סעיף 60 לפסק הדין):
"הכלל הוא כי מעסיק המוציא הוצאות לחוקר פרטי על מנת להוכיח מעשי גניבה, ואלה אכן הוכחו זכאי להחזר כספי של הוצאות החוקר. אלה הוצאו בעקבות הפרת האמונים של העובד ומהוים חלק מנזקיה של החברה.
מבלי להתיימר למצות, ומבלי להדרש לשאלת היחס בין ראשי הנזק, אציין כי במקרה של גניבה יכול ככלל המעסיק (בתלות בנסיבות המקרה ובעילות התביעה שנבחרו על ידו) לתבוע מכוח דיני החוזים או עשיית עושר ולא במשפט כפצוי את העלות ששילם בגין רכישת הרכוש, שווי הרכוש שנגנב במועד גניבתו, אובדן הרווח העתידי שאמור היה להפיק מהרכוש שנגנב אילמלא הגניבה.
כך למשל, קבע השופט (כתוארו אז) ברק בע"א 357/80 יהודה נעים נ' משה ברדה (15.7.82) ומפאת חשיבות הדברים נביאם להלן:
"מקום שהפיצוי מתבטא בתשלום בגין הוצאות, שהוצאו על-ידי הניזוק בעבר או שיוצאו בעתיד (כגון הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעה, הוצאות דיור), הרי הוצאות אלה צריכות להיות נחוצות, באופן סביר, לשם החזרת המצב לקדמותו, וגובהן של הוצאות אלה צריך להיות סביר. בקביעת נחיצותן של ההוצאות מתמזגים דיני הערכת הנזק עם כללי הסיבתיות, שכן הוצאה לא נחוצה היא הוצאה, שלא הוסבה על ידי מעשה הנזק. בקביעת סבירותה של ההוצאה מתמזגת הערכת הנזק עם העקרון, כי על הניזוק מוטל הנטל להקטין את ניזקו... ".
בהמשך, ולצורך ההמחשה, נאמר כי "אם ניתן להשיג טפול רפואי מסוים בשתי דרכים, האחת הגורמת מעמסה כספית נוספת למזיק והאחרת העשויה להקל עליו, על הניזוק לבחור בדרך המקילה עם המזיק. על-כן, אם הטיפול הרפואי, הניתן לניזוק על-ידי רופאים פרטיים, זהה בטיבו לטפול הרפואי, שהניזוק יקבל אם יטופל במוסדות ממשלתיים, על הניזוק לקבל אותו טפול, שגורם הוצאה כספית קטנה יותר למזיק, דהיינו, טפול רפואי במוסדות צבוריים". בהתאמה, אם ניתן לחקור במספר דרכי חקירה שיעילותן דומה יש לבחור את האפשרות שתגרום לצד שכנגד מעמסה כספית נמוכה יותר.
...
ביום 23.4.19 נתן בית הדין האזורי החלטה לפיה "לאחר עיון בתצהירי התובע מסקנתי הינה כי התובע קיים את ההחלטה מיום 7.8.18".
על החלטה זו הוגשה בקשת רשות ערעור (בר"ע 62403-05-19), אשר נדחתה נוכח אופיה הדיוני של ההחלטה, תוך שבית הדין הארצי הוסיף כי "בית הדין האזורי ממילא לא דחה את טענות המבקשת לגופן אלא הבהיר כי היא רשאית לחקור את התובע על התצהיר המתייחס לחשבון הסגור, וכי ההשלכות והמסקנות יפורטו במסגרת פסק הדין. משכך, כל טענות המבקשת שמורות לה...".
ביני לביני, הוגשו תצהירי עדות ראשית.
אשר להוצאות בהליך דנן לא מצאנו לפוסקם נוכח התוצאה אליה הגענו לפיה ערעורי הצדדים נדחו בעיקרם.
(ז) סוף דבר
ערעור העובד והחברה מתקבלים בחלקם כמפורט להלן:
ערעור העובד – נדחה למעט הערעור כנגד חיובו בפיצוי בגין נזק שאינו ממוני בסך 40,000 ₪.
אשר להוצאות בהליך דנן לא מצאנו לפוסקם נוכח התוצאה אליה הגענו לפיה ערעורי הצדדים נדחו בעיקרם.