מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה בגין פגיעה בזכויות במצעד הגאווה בירושלים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התביעה ביום 30/6/2005 קיימה עמותת הבית הפתוח בירושלים תהלוכת הזדהות עם הקהילה ההומו-לסבית בישראל, תהלוכה המכונה "מצעד הגאווה". הואיל והעירייה סירבה לשתף פעולה באופן שיאפשר את קיום התהלוכה הגישה עמותת הבית הפתוח עתירה מנהלית שהתקבלה.
המדינה אינה "מבטחת על", והטלת אחריות עליה במקרה זה, כמוה כקביעת אחריות של המישטרה לנזקיהם של נפגעי עבירה באשר הם. ביחס למחדלי המישטרה שמונה התובע טוענת הנתבעת: (1) הערכת חסר של כמות המשתתפים במצעד – הערכת כמות המשתתפים בארוע נעשתה על סמך מידע מודיעיני עדכני שנצבר מיום הגשת הבקשה לעריכת המצעד ועד יום לפני הארוע.
בית המשפט העליון, מפי כב' השופטת דורנר בהסכמת השופטים גרוניס, ריבלין, נאור וחיות (כולם – כתוארם אז), דחה את העירעור על חיובה של המישטרה בגין רשלנות ופסק כי המעט שעשתה המישטרה אל מול עשרות תלונות מגוונות של וייס בגין פגיעה בגוף ברכוש ובכבוד הוא בגדר "טפול רשלני חמור" (סע' 16 לפסק הדין).
לא למותר לציין שבמקרה שלנו הייתה זו דוקא הערייה, ולא משטרת ישראל, שהתנגדה לקיום מצעד הגאווה בתחומי העיר ירושלים בטענה כי הזכות לחופש הביטוי שבשמו הגישה עמותת הבית הפתוח את העתירה נגד הערייה, נסוגה "מפני הפגיעה העמוקה ברגשות הציבור וסערת הרוחות של תושבי העיר, העלולה לפרוץ בשל קיום המצעד בחוצות העיר". (מתוך עת"מ (מחוזי – ירושלים) 526/05 הבית הפתוח נ' עריית ירושלים (26/6/2005), עמ' 3.
...
סוף דבר בפשע שנאה בלתי נתפס התנפל שליסל על התובע במהלך מצעד הגאווה שהתקיים ביום 30/6/2005 וביקש להרגו בדקירות סכין.
התביעה נגד מדינת ישראל - משטרת ישראל – הנתבעת 2 – נדחית.
לפנים משורת הדין, החלטתי שלא לעשות צו להוצאות לחובת התובע.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה ע"ס 15,000 ₪ בגין פגיעה נטענת בחירויותיו ובזכויותיו של התובע בזמן מצעד הגאווה בירושלים ביום 6.6.2019.
מעצרו של התובע היה לאור היתנגדותו לעיכוב, תוך ש"היה בסיס ממשי לחשד נגד התובע" - שהרי התובע "בחר שלא לציית להוראת הקצין ופתח במנוסה תוך שהוא חודש לתוך ההמון במצעד". המעצר בוצע בהתאם לסעיף 23 לחוק המעצרים.
...
מטרתו של פקד ועקנין היתה: "לבוא לתובע, לקחת אותו הצידה, לעשות איתו בירור - לברר מה המטרות שלו ולמה הגיע לפה. בסופו של דבר היתה מתקבלת החלטה של הפיקוד לפה או לפה, או לעכב אותו לתחנה לחקירה יותר משמעותית, ואני יכול להגיש שהיו גם אנשים שבשטח בשיח נעים וממצה הבנו את הכוונות שלהם ונתנו להם להמשיך" (עמ' 5, שור' 21-28).
התוצאה אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע פיצוי בסך 7,500 ₪ בתוספת הוצאות משפט בסך 1,650 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט לתביעות קטנות בירושלים ת"ק 27207-01-22 קהתי נ' מדינת ישראל תיק חצוני: בפני כבוד הרשם בכיר שי צרפתי תובע יאיר קהתי נתבעת מדינת ישראל- משטרת ישראל פסק דין
טענות התובע: התובע הוא איש ימין, פעיל אידיאולוגי, טוען שמשטרת ישראל פגעה בזכויותיו, כאשר הגיע להפגין במצעד הגאווה בשנת 2021.
הנתבעת טוענת שכל פעולת המישטרה נעשתה כדין, וזאת נוכח היתנהגותו של התובע ונוכח עברו.
לתובע לא נגרם כל נזק המצדיק פיצוי, והתובע בעצמו מעיד שהוא מגיש תביעות אלה לא פעם אחת ולא פעמיים, אלא לשם מניעת פגיעה בזכויות, ואין מדובר בתביעה שנועדה לקבל פיצוי אלא ניסיון לעשות שימוש בהליכים משפטיים כדי להשפיע באופן לא לגיטימי על מדיניות המישטרה.
...
טענות הנתבעת: דין התביעה להידחות משום שהתובע עוכב, נעצר, ונאזק כדין  בהתאם לסמכויות הנתבעת ובהתאם לשיקול דעת מקצועי וסביר של השוטרים, וזאת לצורך שמיעה על סדר הציבורי ועל שלום הציבור במסגרת אירוע מורכב ורגיש ביותר.
במקרה שבפניי סבורני שהנתבעת נקטה בצעדים מרחיקי לכת, יתר על המידה.
סוף דבר: מחד, בכל הנוגע לעיכובו של התובע וחקירתו - הנתבעת פעלה כדין והיתה סבורה בצדק כי ישנו יסוד סביר לחשד לביצוע עבירה ע"י התובע, במיוחד לאור עברו המשטרתי של התובע והימצאות כלי עם גז פלפל בתיקו, אולם בכל הנוגע למעצרו ולאיזוק התובע בידיו – סבורני כי הנתבעת הרחיקה לכת בצעדים דרסטיים אלה שנקטה כלפי התובע בנסיבותיו של האירוע.
לאור האמור לעיל, אני מקבל את התביעה בחלקה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לקחי הארוע הטראגי במצעד הגאווה משנת 2015 הוסקו ומאז מבקשת הנתבעת לקיים את האיזון העדין שבין הגנה על שלום הציבור לבין מתן אפשרות לאזרחים לממש את חופש הביטוי וזכות ההפגנה שלהם.
דיון והכרעה ד.1 עיכובו של התובע אין מחלוקת כי מצעד הגאווה, בבירה ירושלים, לצד קיום הפגנת מחאה בצדו, הנו ארוע מורכב ורגיש וזאת בפרט נוכח הארוע הטראגי משנת 2015, בו נרצחה משתתפת הצעדה הנערה שירה בנקי ז"ל. משכך, הנתבעת נידרשת לאזן בין ההגנה על שלום הציבור וביטחונו ומאידך שמירה על הזכות להפגין, חופש התנועה וחופש הביטוי והכל בהיתחשב בנתונים המיוחדים שנהגו בעת הארוע בשטח ולא בחינה בדיעבד.
כפי שנפסק בע"א 1678/01 מדינת ישראל נ' משה וייס, פ"ד נח(5) 167 (2004) בפיסקה 9: "חובת הזהירות של המישטרה כלפי תושבי המדינה אינה שונה בהקשר הזה. אכן, המישטרה היא גוף ביצועי שמלאכתו רבה ומשאביו מוגבלים, וממילא, עליו לקבוע, לעיתים במצבי דחק קשים, סדרי עדיפויות וקדימויות בבצוע משימותיו. בהחלטות אלה נתון למישטרה מיתחם רחב של שיקול דעת. אך מיתחם זה אינו בלתי מוגבל. המישטרה אמונה על שמירת בטחונם הגופני והרכושי של תושבי המדינה. עליה לאכוף את שילטון החוק. המישטרה אינה זכאית לחסינות בגין נזקים שגורמים פעולות או מחדלים רשלניים שלה: מה שנידרש מאנשי המישטרה, כמו מיתר הנמנים עם מנגנון המדינה, הוא להפעיל את הסמכויות בתבונה ולהשתמש בכוחות הנתונים להם באותה מיומנות וסבירות ולנקוט אותם אמצעי זהירות, המתחייבים בנסיבות המקרה, כפי שאדם סביר וכשיר לאותו עניין היה נוקט, והכול מתוך המגמה שלא לגרום נזק מעבר לנדרש בבצוע אותה משימה. אומנם, קביעת המדיניות המשפטית הרצויה בעיצוב חובת הזהירות הקונקרטית המוטלת על המישטרה מחייבת הישמרות מפני הרתעת יתר, שתיפגע בפעילותה השוטפת של המישטרה. יש להישמר מפני חיוב המישטרה בחובת זהירות נוקשה מדי, שתביא להססנות ולסרבול באופן קבלת ההחלטות של הדרגים המבצעיים. כן יש להישמר מפני הצפה של המערכת המשפטית בתביעות אזרחיות כלפי המישטרה, שיביאו לדילדול נוסף של משאביה המצומצמים. תביעות אלה אף עלולות להביא לעיוות שיקול הדעת המשטרתי, כך שיינתנו משקל רב מדי לאחריות הנזיקית, שבה על המישטרה לשאת, ומשקל מעט מדי לתועלת החברתית של פעילותיה...
...
בעוד שבית המשפט מצא כי העיכוב התבצע כדין נוכח התנהלותו הרי שמשך הזמן היה ארוך ולא מידתי ומשכך נפסק פיצוי של 3,000 ₪ והחזר הוצאות של 150 ₪.
לאחר שעיינתי בפסקי הדין האמורים, סבורני כי יש לפצות את התובע על הרף הגבוה.
בהצטרף כלל האמור אני מורה, כי הנתבעת תפצה את התובע בסך 7,500 ₪, בתוספת הוצאות בסך של 500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2008 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

עילות התביעה שהוא מעלה הם עילה של פגיעה בפרטיות, לשון הרע, עשיית עושר ופגיעה בקניין.
בעניין המשמעות הפרובוקטיבית שיש להשתתפות במצעד הגאווה המתקיים בירושלים מפנים הנתבעים לבג"צ 5580/08, 5317, ברוך מרזל נ' מפקד משטרת מחוז ירושלים (פורסם במאגרים, 2008) שם נכתב כי 'מטרתו של המצעד הינה, בין היתר, להביא את מסריה של הקהילה ההומו – לסבית לידיעת הציבור ולהכרת הציבור.
דומה כי דברים אלה נכתבו בדיוק למקרה שבפנינו – שבו הישתתף בחור בן 20 במצעד הגאווה – בשל שיקול דעת מוטעה או כ'הלצה' כלשונו, ומשמעות קבלת עמדת הנתבעים היא כי הפירסום ירדוף אחריו לעולמי עד. עמדה זו נובעת לא רק ממעמדה של הזכות לפרטיות אלא גם ממהות הפגיעה בתובע.
כך, ניתן ללמוד גם מהכללים שנקבעו להערכת הפיצוי עבור הוצאת לשון הרע: " הפצוי התרופתי בגין לשון הרע נועד להשיג שלושה יעדים: לעודד את רוחו (consolution) של הניזוק שנפגעה בגין לשון הרע; לתקן (repair) את הנזק לשמו הטוב; למרק (to vindicate) את זכותו לשם הטוב שנפגעה בגין לשון הרע...
...
הפרסום השפיע, לפי עדות התובע, המקובלת עלי אף שלא נתמכה בראיות חיצוניות, על ההתייחסות אליו מצד בני משפחה, חברים ומקום העבודה וגרם לו עוגמת נפש לא מבוטלת.
אני מחייב את הנתבעים לשלם לתובע סכום של 50,000 ₪.
הנתבעים ישלמו לתובע שכר טירחת עורך דין בסכום של 10,000 ₪ בתוספת מס ערך מוסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו