בין התובע לבין מורישם של הנתבעים נחתם הסכם לבניית וילה בעיר יריחו, בשיטת "הבניה הקלה". המנוח בנה וילה, באמצעות חברה שבבעלותו, אך לטענת התובע הווילה ניבנתה באופן פגום ולקווי, עד כי נידרש להרוס אותה מהיסוד, והוא עתר בתביעה זו לפצוי בגין הנזקים שנגרמו לו לטענתו.
טנוס חיווה דעתו כי היות שמדובר בסוג בניה של "בניה קלה" שהיא בניה של חיבור חלקים מוכנים יחד, השונה מן הבניה הקונבנציונלית ו"המגיעה בסגמנטים מוכנים אותה יש לחבר בשטח על פי ההוראות ועל פי התקנים", אזי:
"מרגע שמחברים את המבנה יחד אין אפשרות לתקן את הליקויים בשטח לאחר מעשה. טיוח פשוט מעל לא יפתור את הבעיות בבניה של הנכס. בעיות של נזילות מהגג ומהפתחים דורשות מענה יסודי יותר. יש צורך לפרק את כל הקירות שספגו, מבפנים ומבחוץ, כמויות של מים עקב נזילות מהגג, קצוות הגג והפתחים שלא ניבנו כראוי ולפי המובטח. לגבי הגג - הגג במצב קשה מאוד ואין מנוס אלא לפרק אותו ולבנות אותו מחדש. מדובר בגג משופע ומצופה אריחים. חייבים לבנות אותו בצורה ראויה ומקצועית על מנת למנוע נזילות מהגג. לאור זאת, אין ברירה אלא להרוס את הגג שניבנה ולבנות אותו מחדש בצורה הנכונה, עם חיבורים נכונים ואיטום ראוי וחפוי נכון בלוחות רעפים, כך שהבית יוכל להחזיק מעמד לאורך שנים כראוי, עם תיחזוקה מתאימה מצד בעלי הנכס. מכל האמור, מדובר בליקויים קשים מאוד שלא ניתן לתקנם, וחייבים לפרק את כל המבנה, כולל הגג, ולבנותו מחדש. אין מנוס אלא לפרק את כל המבנה, למעט פרופיל הפלדה עצמם אשר משמשים כקונסטרוקציה של המבנה, ולבנותו מחדש. יש לפרק את כל מה שהותקן על פרופיל הפלדה (עץ, דמוי עץ חומרי בידוד וכד') ולהשאיר אך ורק את פרופיל הפלדה עצמם".
בחקירתו הנגדית סיפר טנוס כי התובע ביקש להתייעץ איתו "הוא היתקשר למ[ז]כירה וקבע פגישה ובא למשרד שלי, ... ישבתי איתו, מתברר בעצם שיש לו פרויקט באמצע בניה, הוא רוצה להמשיך אותו והוא אומר שהוא לא מרוצה, הוא לא מצליח להמשיך את הפרויקט כי יש כל מיני דברים שהוא לא יודע איך להמשיך אותם והוא רוצה לדעת איך אני יכול לעזור לו ולהמשיך את הפרויקט ...לתת את דעתי למה שקיים היום ואם כן, איך הוא יכול להמשיך את הפרוייקט". טנוס הוסיף והעיד כי להתרשמותו כאשר התובע פנה אליו הוא לא הבין את חומרת הליקויים, והוא העמידו על חומרתם, ובלשונו: "חדר רעד כשהגיע אליי, לפחות מהתחושה שלי לאותה תקופה הוא לא הבין מה מצב הבניין שלו. כשהוא שלח אותי לשם וראיתי מה מצב הבניין, הבנתי שאני לא יכול להמשיך את הבניין האלה בגלל ליקויים כאלה ואחרים, עד שאני לא מתקן את הליקויים האלה. ואז הלקוח הופתע באותה תקופה שבאמת אני דרמאטי איתו או משהו כזה ובקש חוות דעת על מה שקורה היום בשטח" (עמודים 28-30 לפרוטוקול הוכחות 2).
בחקירתו הבהיר המומחה "ראיתי הרבה בנייה קלה, פיקחתי על הרבה בנייה קלה, לא תכננתי בנייה קלה ... ראיתי הרבה מבנים, בתים בעיקר דירות של בנייה קלה. אני בהיותי גם מהנדס רשות בכמה רשויות, יצא לי לטפל בבנייה קלה. ... בדיוק כזאתי בשיטה הזו ושל קונסטרוקציה מפרופילים של אלומיניום לא, אבל בנייה קלה אני מכיר אותה ... פיקחתי" (עמוד 141-142 לפרוטוקול הוכחות 1) .
...
המסקנה העולה מכל האמור היא כי התובע לא הרים את הנטל להוכיח כי היה בכוונתו להשכיר את הווילה בהיקף שנתבע על ידו (דמי שכירות שנתיים), ולא הוכיח מה ההיקף הראלי בו היה בכוונתו וכן באפשרותו להשכיר את הווילה, וכן לא סיפק נתונים המאפשרים לערוך חישוב לגבי שכירות יומית.
בשים לב לאמור סבורה אני כי מקרה זה נמנה עם המקרים בהם ראוי לעשות שימוש בסמכות לפסוק פיצוי בגין נזק שאינו נזק ממון, וכי לתובע נגרם נזק משמעותי, ולאחר איזון בין כל השיקולים הצריכים לעניין זה, אני מורה על פיצוי בסך של 85,000 ש"ח (לפסיקת פיצוי בגין נזק לא ממוני ראו: גבריאלה שלו, יהודה אדר דיני חוזים - התרופות (התשס"ט), 299-312; ת"א (מחוזי מרכז) 37736-08-20 בר טל נ' בן גרא, פסקאות 57-62 (6.10.2022)).
סיכומם של דברים
מכל הטעמים עליהם עמדתי לעיל, אני מקבלת את התביעה, ומורה כי על הנתבעים לשלם לתובע פיצוי כדלקמן:
פיצוי בסך של 705,869 ש"ח, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד הגשת כתב התביעה המתוקן (12.12.2016) ועד למועד פסק הדין.