מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה בגין הפרת הסכם מכר דירה ללא היתר בניה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

עניינה של התביעה טענה להפרת הסכם ניהול פרויקט במסגרתו התקשרו הצדדים במיזם עסקי משותף לבנייה ומכירה של שלושה בניינים של בתים דו משפחתיים, דהיינו, שישה בתים בסך הכול, בשלושה מגרשים המצויים במקרקעין הידועים כחלקה 87 בגוש 16739 ברחוב הלוטם בעיר עפולה (להלן: "המקרקעין").
ביום 05/07/20210 נחתם בין התובעים ובין הנתבעת 4, א.ש.א. דינגו יזמות והשקעות בע"מ, חברה אשר הוקמה על ידי הנתבעים 3-1, אסף, שירלי ואיתן, הסכם ניהול פרויקט, הוא ההסכם מושא תביעה זו – נספח ג' לכתב התביעה (להלן: "הסכם הניהול"), במסגרתו הוסכם כי הנתבעת 4 תנהל פרויקט בניית ששת הבתים עבור התובעים והנתבעים 3-1, ובין היתר, תנהל מו"מ ותתקשר עם בעלי מיקצוע דרושים לצורך ביצוע הפרויקט, תספק שירותי ניהול בנייה ופקוח על שלבי הבנייה, וכן תנהל מו"מ עם רוכשים פוטנציאליים ותטפל במכירת הבתים (סעיף 2.
עוד נטען, כי התביעה הנוכחית היתיישנה בנוגע לכל אחד מהעניינים הנטענים בה, הן בנוגע לתשלום ביתר של עלות הבניה, נוכח המועד בו נחתם נספח התשלומים וכן נוכח מועד חתימת התובעים על פרוטוקול מסירת הדירות, והן בנוגע לאובדן רווחים ממכירת הבתים, נוכח המועדים שבהם הם נמכרו.
משכך, צודקים הנתבעים כי עילת התביעה בגין הפרת התחייבות הנתבעים בהסכם בעיניין זה, נולדה במועדים שבהם נמכרו הבתים, שכן כבר במועדים אלה היתקיימו התנאים הנדרשים להגשת תביעה והיה בידי התובעים כוח התביעה.
...
לסילוק מלא וסופי, ישלמו הנתבעים לתובעים סכום כולל (כולל ש"ט, הוצאות וכיוצ"ב) בסך 800,000 ₪.
התוצאה אשר על כן, אני מקבל את בקשת הסילוק ומורה על דחיית התביעה מחמת התיישנותה, ולגבי מרכיבי התביעה שעניינם אובדן הרווחים בשל המכירה המוקדמת וכן השבת חלק יחסי של התמורה בשל מסירת בתים בשטח יותר קטן, גם מחמת השתק עילה.
אני מחייב את התובעים, ביחד ולחוד, לשלם לנתבעים הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של- 10,000 ₪, אשר ישולם בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן – הוא יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בתל אביב-יפו (כב' השופט י' דלוגין) מיום 3.7.2022 ב-ת"א 37089-11-18, לפיו התקבלה חלקית תביעת המשיבים בגין הפרת הסכם מכר דירה, והמערערת חויבה לשלם למשיבים 66,380 ₪ בצרוף הפרישי הצמדה וריבית כחוק מיום חתימת החוזה, 30,000 ₪ בגין נזק לא ממוני שניגרם מהפרת ההסכם וכן הוצאות משפט ושכר טירחת עו"ד בסך 15,000 ₪.
בדיון שלפניי, שבה ב"כ המערער על האמור בהודעת העירעור, תוך שהיא מדגישה את מודעותם של המשיבים לכך שבמועד החתימה על ההסכם, טרם ניתן היתר בניה ועל כך שקבלו על עצמם את הסיכון לפיו בסופו של יום, לא תאושר חניה.
אולם, יפים דברים אלה מקל וחומר כשבאים לבחון את היתנהלות המוכרת – המערערת, שעל פי הצהרת מנהלה בדיון שלפניי, מודעת היטב לסיכונים שבהתקשרות בשלב מוקדם זה כפי שהיטיב להגדיר זאת "תמ"א 38 זה לא תכנית כבקשתך. האנשים מבינים את זה." מכאן, שהמערערת בחרה מטעמיה שלה, להיתקשר בהסכם למכירת דירה של 4 חדרים וחניה בטרם ניתן היתר בניה.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, החלטתי כי דין הערעור להידחות.
לגופו של ענין, מקובלת עלי טענת המערערת לפיה, ברכישת דירה "על הנייר" על המתקשרים להיות מודעים לשינויים אפשריים ב"מוצר המוגמר".
אשר להוצאות, אין זו דרכה של ערכאת ערעור להתערב בכגון דא. לסיכום, הערעור נדחה.
המערערת תשלם הוצאות משפט בסך 15,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 1.7.22 השיבו המוכרים למכתב כאמור, וטענו, בין היתר, כי הפרת הסכם המכר על ידם (בגין אי מסירת החזקה במועד) לא נעשתה באופן חד צדדי, אלא שההסכם הופר אף על ידי הרוכשים, לאור אי עמידתם בלוח התשלומים הקבוע בהסכם, וכי הפרת ההסכם על ידי הצדדים נבעה מנסיבות שאינן תלויות בהם (ובכללן, החלטות שיפוטיות של רשמת ההוצאה לפועל, דרישות של הבנק שהלווה משכנתא לתובעים ושל הכונסת, אשר הביאו לעיכובים כאמור); כי הרוכשים היו יכולים לצפות את העיכוב במסירת הנכס, שכן נסח טאבו עדכני (ממנו ניתן ללמוד על מצב הנכס) הובא לעיונם טרם החתימה על הסכם המכר; וכי לאור העיכוב בקבלת התשלום עבור רכישת הנכס, אין באפשרותם לרכוש דירה חלופית, נוכח עליית מחירי הנדל"ן. יחד עם זאת, הדגישו המוכרים, כי יש בכוונתם לסיים את עסקת המכר ולמסור את הנכס לידי הרוכשים, ולשם כך על התובעים לשלם את מלוא התמורה עבור רכישת הנכס.
בין לבין הגישו הנתבעים כתב הגנה מטעמם, במסגרתו הכחישו את טענות התובעים, וטענו כי יש לדחות את התביעה, בין היתר, לאור העובדה כי הסכם המכר הופר על ידי התובעים, שכן התובעים לא עמדו בלוח התשלומים שנקבע בסעיף 6 להסכם המכר; כל התשלומים ששולמו על ידם שולמו באיחור רב ובכלל זאת, התשלום העקרי המיועד לסילוק ההלוואה הרשומה על הנכס לטובת חברת בול, ואילו יתרת התמורה טרם שולמה.
הנתבע ביסס עדותו על המידע שהיה בידי התובעים טרם החתימה על הסכם המכר, על הטענה כי הנתבעים יכולים היו לפנות ללישכת ההוצל"פ בכוחות עצמם וכי אילו היו נערכים מראש לקבלת מלוא האישורים לא היה מתעכב התשלום העקרי, שעל פי ההסכם אמור היה להיות מועבר לכונסת בסוף חודש מרץ 2022 ובסופו של יום שולם רק בסוף חודש מאי 2022, דבר שגרם לכך שהתווספו ריביות לתיק ההוצל"פ. טענות הצדדים בסיכומיהם ג.1 טענות התובעים לטענת התובעים, נכרת בינם לבין הנתבעים הסכם מכר מחייב ומרבית התמורה שנקבעה בהסכם המכר שולמה על ידם לידי הנתבעים (סך של 3,679,168 ₪ מתוך 4,200,000 ₪) עד יום 9.6.2022.
אשר לטענת התובעים כי יש לקזז מיתרת התמורה סך של 50,000 ₪ בהתאם להוראות הסכם המכר בגין אי הוצאת היתר בניה לבריכת השחייה, טענו הנתבעים, כי בהתאם להוראות ההסכם עליהם להציג לתובעים היתר מאת הועדה המקומית להעברת הזכויות בנכס (אישור שהוצג על ידם).
בית המשפט רואה בצדדים לחוזה, כמחויבים זה כלפי זה בהוצאת עסקת המכר אל הפועל וחובת הצדדים לשתף פעולה ביניהם היא אחד הפנים של חובת תום הלב (ראו: ע"א 5892/06 אליהו דואק נ' המועצה המקומית גדרה, פסקה 16 (2009)): "חובת תום הלב הקבועה בסעיף 39 לחוק החוזים משמעותה, בין היתר, כי על הצדדים לחוזה לפעול בהגינות לשם הגשמת כוונתם המשותפת, על פי רוח העסקה ובשיתוף פעולה תוך היתחשבות באינטרסים של הצד האחר... סרוב לשתף פעולה עם הצד השני על מנת להעמיד דברים על דיוקם ולאפשר את הוצאת העסקה אל הפועל, יש בה משום הפרת חובת תום הלב והפרה של חובה זו מהוה הפרה של החוזה (ראו: ע"א 3912/90 Eximin S.A, תאגיד בלגי נ' טקסטיל והנעלה איטל סטייל פראררי בע"מ, פ"ד מז(4) 64, 78-76 (1993); ע"א 2871/00 ח'ורי נ' בנק מרכנתיל דיסקונט, פ"ד נז(6) 319, 329 (2003); שלו, דיני חוזים, 111-105)." אי קיום החיוב המהותי ביותר שהוטל על הנתבעים – הוא פינוי הנכס, לא קוים תוך אדישות לנזקים שגורמת היתנהלות זו לתובעים, אשר שילמו את עיקר התמורה, פרעו את חובות הנתבעים ונותרו ללא קורת גג וללא כל אפשרות לרכוש נכס חלופי.
...
לאור כל האמור לעיל, יתרת התמורה שעל התובעים לשלם עבור השלמת תמורת הנכס עומדת על סך של 470,832 ₪.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, מצאתי כי יש לקבל את תביעת התובעים לאכיפה – תביעה עליה למעשה לא חלקו הצדדים.
לאחר ששקלתי את כלל טענות הצדדים לעניין הוצאות ההליך, לרבות הוצאותיהם הריאליות של התובעים מחד, וכלל טענות הנתבעים מאידך, אני מורה לנתבעים לשלם לתובעים את הוצאות ההליך סך של 50,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

עם זאת, הגם שסעיף 5.3 מוגדר בראשיתו "בנוסף לכל האמור לעיל" – משמעותו היא כי בנוסף למועד המסירה החוזי הקבוע בסעיף 5.1 (תום 18 חודשים מקבלת היתר הבנייה) או כי עבודות הפיתוח תוכלנה להימשך לאחר מסירת הדירה, בכל מקרה של פגור בגמר הבנייה של עד 60 יום אשר ייגרם מכל סיבה שהיא לא ייחשב הדבר להפרת חוזה (עת סעיף 11 לנספח שינויים לחוזה המכר נקבע כי במקום "90 ימים" יבוא "60 ימים", כאשר עד 60 יום, הרוכש לא יזכה בפצוי), ללמדך כי מקום בו נדרשים ל-60 יום, ממילא נכללים אותם 45 יום.
בנוסף, סעיף 11 לחוזה קובע, בין היתר, כך: "בכל מקרה ומכל מקום קובעים הצדדים כי איחור של עד 60 יום במסירת הדירה לקונה – מכל סיבה שהיא – לא ייחשב כהפרת החוזה ע"י המוכר ולא יזכה את הקונה בכל פיצוי שהוא ו/או בכל סעד שהוא כנגד המוכר". מהוראות אלה עולה כי בנוסף לכך שאיחור בתקופה של עד ששים יום במסירת הדירה לא יהא כרוך בפצוי, כל בקשת שינוי בדירה מצד הקונה תגרור עיכוב במסירה של ששים יום לפחות".
אעיר כי גם בחודש דצמבר 2017 הייתה פניה מצד התובעים בנוגע לקבל אישור מס שבח (טופס 50), כך שבודאי היה בדבר לעורר את הנתבעת מקום בו לא השלימה עם כך שלא שולם לה. כשלעצמי, אני סבורה כי מדובר באיחור מידתי בשים לב לנסיבות העניין כאמור, שטרם נימסרה הדירה גם 5 שנים לאחר מועד המסירה; כשלטענת הנתבעת הבנייה הושלמה והדירה מוכנה למסירה (כך שלא בגין האיחור בתשלום אחרה במסירה לשיטתה); עת מדובר בפועל כבעשרה ימים איחור מבחינתה; עת לא טירחה לפנות בזמן אמת לתובעים, כמו גם לא ראתה בכך כל עילה לקזוז עד אשר הוגש כתב התביעה (שנה לאחר למעלה משנה ממועד המסירה החוזי; עת הטעם לכך היה גלוי וברור בנוגע לקבלת הכספים מהבנק משנדרשו אישורי המיסים ולכן יש תלות בצד ג' שעדיין העביר את הכספים בזמן מידתי, ועל כן, "כאשר מדובר בתשלום בבנק מספר ימים בודדים לאחר מכן, נוכח הפרוצידורה, מהוו (כך בפרוטוקול- א"מ) זוטי דברים, ולראיה שאין כל דרישה או פניה בזמן אמת בדבר ההפרה. טענה זו הועלתה לראשונה רק במסגרת התביעה שכנגד ובחלוף זמן רב ממועד ביצוע התשלום בפועל כשנתיים ימים" עמ' 25, ש' 10-12).
...
סוף דבר.
התביעה מתקבלת בכל הנוגע לסעד בדמות צו עשה כאמור מעלה וכן בנוגע לפיצוי בגין איחור במסירה לפי 8*150*5050 ₪ ממועד המסירה החוזי 5.3.2018 (משהחיוב של 60 יום מוחל עתה רטרואקטיבית למועד המסירה החוזית משהנתבעת לא עמדה במסירת הדירה בתום 60 ימים ממועד המסירה החוזית.
בשים לב לתוצאה אליה הגעתי בנוגע לקבלה חלקית של טענת הנתבעת לקיזוז, וכן הצורך בהגשת כתב הגנה עת התביעה נמחקה (ולא נדחתה) בשלב הסיכומים אולם בכל מקרה היה מקום להידרש לטענת הקיזוז (כך שלא מן הנמנע שהתובעים היו מגישים כתב תשובה והראיה שהגישו מסמכים רלוונטיים לכתב ההגנה שהם מענה גם לכתב ההגנה של התובעים מול הנתבעת- נספחים ג' וד' לכתב ההגנה לתביעה שכנגד) – הנתבעת תשלם לתובעים הוצאות בסך של 3000 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסך של 16200 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

התובעים, בני הזוג שמואל ומיטל בן ארוש (להלן: "התובעים" או "בן ארוש") הגישו תביעה ע"ס 192,000 ₪ כנגד בני הזג דוד ומרים אבודראהם (להלן: "הנתבעים" או "אבודראהם") בגין הפרת הסכם מכר דירה מיום 24.9.2020 (להלן "הסכם המכר") במסגרתו מכרו בן ארוש את דירתם המצויה ברח' מעלה קק"ל 24 בטבריה בגוש 15063 חלק מחלקה 107 (להלן: "הדירה") לאבודראהם.
כעת אבחן את טענת הקזוז האמורה בכתב ההגנה של אבודראהם ואשר עומדת גם ביסוד התביעה שכנגד ומקימה את הסעד שנתבע בה. טענת אבודראהם, בקליפת אגוז, הנה כי הגם שבוצעה חריגת בניה ונבנתה תוספת בנייה מעל דק העץ, דבר לו היו מודעים, הרי שהביסוס של דק העץ שניבנה בהיתר, בוצע שלא כדין ודבר זה לא גולה להם על ידי בן ארוש, דבר המהוה הפרה של חובת הגילוי וכפועל יוצא של הסכם המכר.
אין מחלוקת כי דק העץ ניבנה במסגרת ההיתר וזאת להבדיל מתוספת הבניה שנבנתה מעל דק העץ ונבנתה ללא היתר בניה.
...
סיכומם של דברים: הנני מחייבת את הנתבעים לשלם לתובעים הסך של 25,000 ₪ בגין תשלום יתרת התמורה.
אני מורה על דחיית התביעה שכנגד.
הנני מחייבת את הנתבעים לשלם לתובעים החזר אגרה בסך של 4978 ש"ח ותשלום שכ"ט עו"ד בסך כולל של 30,000 ₪ הן בגין קבלת התביעה בחלקה והן בגין דחיית התביעה שכנגד במלואה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו