מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה בגין הפרת הסכם למתן שירותי ניתוח צריכת חשמל ותקשורת

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עניינה של בקשת האישור בטענות המבקשים לפיהן הוט התקינה מגברים בארונות התיקשורת בבתים משותפים שצורכים חשמל מהרכוש המשותף ללא היתר, ללא יידוע הדיירים וכן ללא הרשאה כדין.
כך נטען, כי היתנהלות זו מהוה הפרה של הסכם היתקשרות בין הוט לבין לקוחותיה; הפרת חובת חקוקה; עשיית עושר ולא במשפט; הפרת חובת הגילוי ואיסור ההטעיה לפי חוק הגנת הצרכן, התשמ"א -1981; וכן הפרת חובת תום לב במשא ומתן ובקיום חוזה.
כמו כן, נציגות של בית משותף שלא תפנה להוט בבקשה לנתק המקלט האופטי מרשות החשמל המשותף כמפורט לעיל, יראו אותה כמי שהסכימה לנשיאה בעלות החשמל שצורך המקלט האופטי וכמי שויתרה על כל טענה ו/או דרישה ו/או תביעה עתידית כלפי הוט בעיניין זה. הפצוי מתן ההטבות במסגרת פיצוי חברי הקבוצה הוסכם בין הצדדים כמפורט להלן: פיצוי לועדי הבתים בבניינים המשותפים החדשים שמותקן בהם מקלט אופטי: 90 ימים ממועד הפיכת פסק הדין המאשר את הסכם הפשרה חלוט (להלן – המועד הקובע) הוט תשלח מכתב לועדי הבתים בבניינים המשותפים שבהם מותקן מקלט אופטי, ובו תציע להם חיבור של הבניין לקו טלפון ללא עלות למשך שנה (עד 2,000 דקות שיחה בחודש).
כך, המחלוקות בין הצדדים נוגעות לתשלומים בהם נשאו דיירי בתים משותפים, בגין חשמל שנוצל לטובת ציוד קצה שהותקן על ידי חברת הוט לחיבור לקוחותיה לשירותיה, וחובר לחשמל המשותף - גם כאשר צריכת החשמל לא נעשתה על ידי אותם דיירים (אלא על ידי לקוחות הוט שלטובת חיבורם לשירותי הוט הותקן ציוד הקצה כאמור).
...
יפים לעניין זה דבריה של כב' השופטת (כתוארה אז) חיות: "על מנת להתמודד עם חשש זה [החשש מפני בעיית הנציג שתוארה לעיל – ח.כ.] קבע המחוקק את ההסדר שבסעיפים 18 ו-19 לחוק תובענות ייצוגיות, אשר תכליתו 'למנוע קנוניה בין התובע המייצג את הקבוצה לבין הנתבע [...] על חשבון חברי הקבוצה בהליך הייצוגי' (עניין שבו), ולפיו האפשרות לסיים בפשרה את ההליכים בתובענה ייצוגית או בבקשה לאישורה מותנית בקבלת אישורו של בית המשפט, הנדרש טרם מתן האישור לבחון את הסכם הפשרה שגיבשו הצדדים ולהשתכנע כי הוא 'ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בענינם של חברי הקבוצה' (סעיף 19(א) לחוק תובענות ייצוגיות)". [רע"א 1644/15 אייל גור נ' דור אלון אנרגיה בישראל (1998) בע"מ, פס' 9 (27.05.2015)] כמו כן, כחלק ממנגנון הבדיקה קובע סעיף 19(ב) לחוק כי "בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא לאחר שקיבל חוות דעת מאדם שמינה לשם כך [...] אלא אם כן סבר בית המשפט שחוות הדעת אינה נדרשת, מטעמים מיוחדים שיירשמו". בהתאם לכך, כחלק מבחינת הבקשה יש למנות בודק, אלא אם בנסיבות המקרה מתקיימים טעמים מיוחדים אשר מייתרים צורך זה. מעבר לכל האמור לעיל, הטיל המחוקק על בית המשפט חובת הנמקה מוגברת בבואו להכריע בבקשה לאישור הסדר פשרה, ובעשותו כן קבע את השיקולים שעליו לשקול, ובהם: הפער בין ההסדר המוצע לבין הסעד שחברי הקבוצה היו עשויים לקבל אילו היה מתברר ההליך עד תום; ההתנגדויות שהוגשו וההכרעה בהן; השלב בו נמצא בהליך; חוות דעתו של הבודק; והעילות והסעדים שלגביהם מהווה ההחלטה לאשר את הסדר הפשרה מעשה בית דין [סעיף 19(ג) לחוק; עניין לוין, פס' 6].
סוף דבר לאחר שבחנתי את הסדר הפשרה, מצאתי את הסדר הפשרה סביר והוגן וזאת בשים לב גם למשך ניהול ההליך, ועל כן הגעתי למסקנה כי יש לאשרו, וזאת בכפוף לשינויים המפורטים לעיל.
הקבוצה עליה חל הסדר הפשרה היא כאמור: "כל מי שחויב בתשלום עבור צריכת חשמל בגין כל ציוד שהותקן על ידי הוט בחלקים של הרכוש המשותף, בין אם מדובר בצריכה ישירה ובין אם מדובר בחיוב דרך חשבון ועד הבית. וזאת החל מיום 1.6.2007 ועד למועד אישור הסכם פשרה זה על ידי בית המשפט". אני מורה לנתבעת על פרסום הודעה לציבור בהתאם להוראות סעיף 25(א)(4) לחוק תובענות ייצוגיות, בשני עיתונים יומיים בשפה העברית בעלי תפוצה רחבה, כאשר המשיבה תישא בעלות פרסום המודעה – בהתאם לנוסח בנספח ג' להסכם הפשרה.
המזכירות תשלח החלטתי זו לצדדים.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

בשל כך הגישו המשיבים לבית המשפט המחוזי בתל-אביב (בש"א 9594/06, השופטת צ' ברון) בקשה לאישור הגשתה של תובענה ייצוגית, על בסיס מספר עילות, ובהן הפרתה של חובת הגילוי הנאות המוטלת על חברות הביטוח; הפרת חובה חקוקה; תנאי מקפח בחוזה אחיד; טעות והטעיה בכריתת החוזה; הפרת חוזה והפרת החובה לפעול בתום לב בקיומו; עשיית עושר ולא במשפט; וביטוח בגין סיכון בטוחי לא קיים (לפי סעיף 16 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981 (להלן: חוק חוזה ביטוח)).
מצד אחד, חוזה הביטוח צריך להיות קצר ולא עמוס בפרטים לעייפה שמקשים על קריאתו והבנתו ואף עלולים לגרום ל"הצפת מידע" (השוו: שמואל בכר "תוכן קונקריטי לדוקטרינות עמומות: ניתוח היתנהגותי של חוזים צרכניים" עיוני משפט לג 277, 313-312 (2010)); מן הצד השני, עליו לכלול את כל ההוראות הרלוואנטיות והחשובות למבוטח.
היתיישנות משוכה נוספת שהיה על המשיבים לעבור על מנת שתאושר התובענה שהגישו היא שאלת ההתיישנות (השוו: רע"א 668/11 צדקני נ' פלאפון תיקשורת בע"מ (13.2.2013)).
סעיף 6 לחוק ההתיישנות קובע כי תקופת ההתיישנות תחל "ביום שבו נולדה עילת תביעה". המבחן שנקבע בפסיקתו של בית משפט זה לקיומה של עילת תביעה הוא התקיימותן של כל העובדות החיוניות הנדרשות לביסוס תביעה, שבהיעדרן לא יוכל התובע לזכות בסעד המבוקש בתביעתו (ראו: ע"א 1650/00 זיסר נ' משרד הבינוי והשיכון, פ"ד נז(5) 166, 175; רע"א 6734/09 סלון ירושלים מוצרי חשמל בע"מ נ' כלליר תפעול ואחזקה בע"מ (26.8.2012) בפיסקה 7).
במישור העקרוני, אף אני סבורה שהבחינה הלכאורית בשלב אישורה של התובענה הייצוגית אינה צריכה להציב מחסום גבוה בפני תובעים ייצוגיים, וכי יש להביא בחשבון את פערי המידע הקיימים בין הצדדים.
במקרה שבפנינו יש לתת משקל להימנעותם של המשיבים מלפעול להרמת נטל זה באמצעים הפשוטים והזמינים שעמדו לרשותם – כמו חקירת המצהירים מטעם חברות הביטוח – ולרצונם להתבסס על האמור בבקשה לאישור התובענה ותו לא. שנית, המחלוקת דנן נסבה, במידה רבה, גם על כך שהשתרעותה של הגבייה בשלושת החודשים האחרונים בהם לא ניתן שירות צוינה בתנאי הפוליסה, ומטעם זה לא ניתן לומר ש"תנאיה אינם כוללים היתייחסות לחיוב בדמי הישתתפות עצמית".
מדובר לטעמי בחלל ראייתי ממשי היורד לשורשה של עילת התביעה ובשל כך סבורני כי לעת הזו לא ניתן להתקדם להליך העקרי.
...
אכן, ככל שלאחר ניהול השלב המקדמי הסתבר כי לא התבררה שאלת היסוד העומדת בליבת התובענות הייצוגיות שבנדון, אפשר שהמסקנה שהיה צריך לגזור בהליך שלפנינו היא כי המשיבים לא עמדו בנטל הראייתי הרובץ לפתחם, ומשכך היה צריך לקבל את הערעורים גופם ולהורות על דחיית התובענות הייצוגיות.
בהצטבר הנסיבות דלעיל סבורני כי יש ליתן בידי המשיבים הזדמנות נוספת להביא למיצוי הדיון בשאלה העיקרית שבמחלוקת, תוך שימת דגש כי מדובר בשלב מקדמי בו הרף הראייתי הנדרש הוא לכאורי בלבד.
אכן, השבת הדיון לבית המשפט המחוזי מעוררת קושי בלתי מבוטל מההיבט של סדרי הדין והתערבות בהסדר דיוני אליו הגיעו הצדדים, קושי עליו עמד חברי השופט פוגלמן בחוות דעתו ובצדק רב. אלא שלנוכח הנסיבות המפורטות לעיל סבורני כי מדובר במקרה המצדיק הגמשה מסוימת של סדרי הדין באופן המתוחם למקרה הקונקרטי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ברקע הבקשה, תובענה אותה הגישו המבקשות כנגד המשיבה לקבלת סעד כספי הנובע מהפסדים אשר נגרמו להן לטענתן, עקב הפרות המשיבה את ההסכם אשר נכרת בין הצדדים – או לחילופין, עקב הפסדים אשר מקורם בירידת ערך מניית המבקשת 1 כתוצאה מכוונת המשיבה לסיים את ההיתקשרות בין הצדדים.
הצדדים להליך: המבקשת 1, אלקטרה מוצרי צריכה (1970) בע"מ (להלן: "אלקטרה 1970" או "המבקשת 1"), הנה חברה ציבורית אשר תחומי עיסוקה, כמוצהר על ידה, כוללים בין היתר, מוצרי חשמל, מיזוג אויר ותקשורת.
במסגרת הסכם 2014 הוקנתה לאלפא, בין היתר, זכות להפצה בלעדית של מוצרי וואווי (להלן: "המוצרים") במה שהוגדר על ידי הצדדים, באותו הסכם כ-"טריטוריה". תקופת הסכם 2014 נקבעה עד לסיום שנת 2014, תוך מתן אפשרות לאלפא להאריך את ההיתקשרות בארבע תקופות עוקבות נוספות בנות שנה כל אחת (קרי, עד לסוף שנת 2018), וזאת בכפוף לעמידתה ביעדי המכירות (Quantity Commitment) ובהיעדר הפרה יסודית.
לשתי סוגיות אלו מצטרף גם הצורך בבחינת הבקשה כולה ב-"מסננת" של דיני היושר כמו גם מתן הדעת למהות הסעדים אשר התבקשו בכתב התביעה, אל מול אלו המבוקשים במסגרת בקשה זו. ומן הכלל אל הפרט; קיומה של עילת תביעה לכאורה כללי אקדים ואציין כי בחינת סכויי ההליך נעשית באופן לכאורי בלבד, אין בה משום קביעת מסמרות והיא באה לשרת את הבקשה בלבד.
הגם כי אין מקום להניח כי ניתוח זה והנתונים הכלולים בו הנם בגדר מידע פומבי ואף לא נטען, וממילא לא הוכח, כי מדובר במידע המצוי בנחלת הכלל, לא ניתן לראות בפרט המידע כזה אשר עבר עיבוד מורכב המחייב גם מאמץ רב. המידע השלישי (נספחים 10-11 לבקשה) כולל נתונים אשר הועברו לוואווי בדבר המחירים בהם מוכרת אלקטרה את המוצרים ללקוחותיה המרכזיים, שעורי העמלות המשולמים למוכרנים של לקוחות אלו, שעורי ההחזרים (Rebates) עבור עמידה ביעדים, וכן נתונים אודות עמלות המוכרנים בפילוח ללקוחותיה ולדגמי המוצרים הנמכרים (אלו הועברו לוואווי בעקבות בקשתה מיום 15.1.2018 – נספח 10 לבקשה).
...
בבקשה זו, משנתתי דעתי לכלל הנתונים והטענות, לרבות היקף ומשמעות פרטי המידע, שאלת משך התקופה בה תהא לאלו משמעות, סימני השאלה באשר לצורך בשימוש בהם (אף על ידי המבקשת), שאלת השימוש בפועל על ידי המשיבה, מהות התביעה, תכנה, הסעדים אשר התבקשו במסגרתה, והיקף הנזק הצפוי לצדדים מקום בו תתקבל/תדחה הבקשה לסעד זמני, באתי לכלל מסקנה כי אותה נקודת איזון אינה מצויה על דרך של קבלת הבקשה למתן סעדים זמניים.
הבקשה נדחית.
המזכירות תמציא העתק החלטתי זו לצדדים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לתמיכה בבקשתם צרפו המבקשים תצהירים של מי שערך את הבדיקות - חשמלאים שהתקינו את המונים, וקוראי המונים (דיירים ואנשי חברות אחזקה של הבניינים), כן צורפו תמונות של המונים, דו"חות הקריאה ודו"חות ניתוח של הממצאים (נספחים ו'-ט' לבקשת האישור).
העילות שבגינן מבוקש לאשר את התביעה כייצוגית הן הטעה לפי סעיף 2 לחוק הגנת הצרכן, תשמ"א-1981 (להלן: "חוק הגנת הצרכן"); הפעלת השפעה בלתי הוגנת על הצרכן לפי סעיף 3(ב) לחוק; הפרת חובת הגילוי והטעיה, חוסר תום לב בקיום החוזה וחוסר תום לב עובר לכריתתו של החוזה והפרת חוזה, כל אלה עילות לפי חוק החוזים (כללי) תשל"ג-1973, כשהמערכת ההסכמית אליה מכוונים המבקשים בטענותיהם החוזיות, היא הסכם ההיתקשרות של המשיבה עם מנוייה והסכמת נציגות הבית להנחת התשתיות בבניינים; כן טענו המבקשות לעילה של עשיית עושר ולא במשפט לפי סעיף 1(א) לחוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט-1979; והפרת סעיפים שונים של הרישיון לשידורי טלויזיה באמצעות לויין שקיבלה המשיבה בהתאם לחוק התיקשורת.
אני סבורה כי אף פה יש לבחון את תכלית החוקים הרלבאנטיים - הן את תכלית חוק תובענות ייצוגיות והן את תכלית דיני הבתים המשותפים בחוק המקרקעין וההסמכה שניתנה לנציגות לנהל את הבית המשותף, את השטח הצבורי השייך לבית המשותף, את הוצאותיו, תחזוקתו וכדומה ואין כל מניעה לראות במבקשות כמי שדרישת סעיף 4(א) לחוק תובענות ייצוגיות נתמלאה לגביהן; כפי שכבר אמרתי - פרשנות מצמצמת אחרת תחטא למטרת החוק ואני בדיעה כי בעידן זה של שינויים מרחיקי לכת בהתנהגות הציבור, במודעות לשפור השרות לצרכן בחקיקה הצרכנית וביישומה, ראוי לראות בהקשר זה בנציגות הבית המשותף כמי שמעמדה לא מוגבל לתבוע בשם הדיירים רק את נותן השרות הספציפי לבניין אלא בנסיבות מובהקות אלה של ניהול השטח הצבורי בבית המשותף כשמדובר בפעולה 'לטובת' הדיירים של גביית כסף מחברה שמטרתה היסודית (והלגיטימית) להרויח כסף ולהשיא רווחיה ואשר צרכה חשמל חינמי, אין למנוע מהנציגות לעשות זאת בדרך של תובענה ייצוגית המשרתת את עניינם של בתים משותפים אחרים שיהיו חלק מהקבוצה.
כך נכתב באופן מפורש וברור כי הנציגות זכאית להיות צד בכל הליך משפטי, כדי לייצג את עניינם של בעלי הדירות גם בנוגע לניהולו של הבית המשותף; פרשנות זו מתיישבת עם תכליות התובענה הייצוגית, שהיא "בעלת משמעות כלכלית וחברתית גדולה ביותר, ונועדה לאפשר לאדם אחד או לקבוצת אנשים שניזקו של כל אחד מהם קטן יחסית לתבוע בשם כלל הנפגעים האנונימיים הרלוואנטיים, ובכך היא מגנה על אינטרס היחיד שניפגע ואינו מגיש תביעה בשל הטירחה הכרוכה בכך" (ע"א 2967/95 מגן וקשת נ' טמפו (1997); 3126/00 מדינת ישראל נ' א.ש.ת ניהול פרויקטים (2003)).
עינינו הרואות כי אישור ההתקנה המתבקש מהקבלן הוא בעיניין אישור להתקין את תשתית התיקשורת כפי שמתיישב עם הוראות חוק התיקשורת ששם לו למטרה, בין מטרותיו האחרות, להנגיש לכלל הציבור את התיקשורת, בין לבניינים ישנים ובין לבניינים חדשים, בדרך של מתן אפשרות חוקית להניח תשתיות אלו גם במקרקעין פרטיים ובילבד שינתן אישור להנחת התשתית (תיקון 25 לחוק התיקשורת), וכמו "הטופס הישן" גם כאן אנו מגלים להפתענו, ממש אותו סעיף הפוטר את הדיירים ו/או הקבלן מתשלום, וכלשון הסעיף "וללא כל תשלום מצד הקבלן ו/או בעלי הדירות" זאת כדי לאפשר "לדיירי הבניין המעוניינים בכך להיתחבר לשירותי הלווין של yes" וכדי ש yes תוכל להציע לדיירים להיתחבר לשידוריה, וכאמור נכתב במפורש כי אין כל עלויות להנחת הציוד ולחיבורו, כיצד ניתן להבין כי האמירה "אין כל עלויות" מסוייג בתנאי נסתר של קיומה של עלות היא העלות החודשית של צריכת החשמל הצבורי להזנת הציוד.
ואדגיש, מדובר בעיניין אחר לגמרי, סמכות הנציגות להתיר למשיבה להיתחבר לחשמל המשותף ולשלם במסגרת חשבונות החשמל הכלליים שהיא משלמת גם את העלות הזניחה של צריכת החשמל של הציוד של המשיבה, ועל כן כלל איננו מדברים במישור איסור החיוב הפרטני שבסעיף 21ב(ה) לחוק התיקשורת וכלל אין מדובר בהטלת חיוב בנגוד לחוק, להפך, עם מתן ההיתר להסמיך את הנציגות כמורשה של בעלי הדירות בעניינים הנוגעים להנחת הרשת ברכוש המשותף וכמי שזכאית להיות צד להסכם עם בעל רשיון (המשיבה בעניינינו) זכאית להחליט לשלם את חשבון החשמל המשותף הכולל גם את תשלום החשמל של המונה הצבורי שגם מזין את הציוד של המשיבה.
...
בהתאם להוראות סעיף 25 לחוק תובענות ייצוגיות, אני מורה לצדדים להגיש לעיוני נוסח מודעה על אישור התובענה הייצוגית תוך 30 ימים.
בשלב זה תשלם המשיבה שכ"ט והוצאות לב"כ המבקשים בשיעור 40,000 ₪.
כפי שציינתי לעיל - אני סבורה כי לאור היקף התובענה הייצוגית המאושרת שבצידה קשיים בכימות הנזק והבדיקות שיש לערוך בגינו טוב יעשו הצדדים אם יראו להגיע להסדר פשרה מוסכם ביניהם שייתר את הצורך בדיון לגופה של התובענה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו