אשר לטענה לפיה הוא רשאי לבטל את ההסכם אף בגין היותו לא חוקי או לא מוסרי, בהתאם לס' 30 לחוק החוזים, המבקש טען כי התבקש להחזיר 70,000 ₪ נוסף על הסכום שקבל (58,000 ₪) "58,000 ₪ ושכ"ט וודאי שמגיע. הבעיה שרוצים עוד 70 אלף ממני ..." (עמ' 13, שורה 16)
בהתייחס לטענה לפיה 70,000 השקלים ניתנו לו עבור החתימה על המחאת זכות נוספת וכי לא הזכיר בתצהירו כי הוגשה נגדו תביעה בגין המחאת זכות זו טען המבקש כי התביעה נמחקה ולכן לא מצא לנכון להתייחס לעניין.
במענה לשאלה האם הוא סבור כי המשיבה ויתרה על הכסף שנתנה לו תמורת המחאת הזכות הנוספת עליה לא חתם, טען המבקש כי לא היה ויתור מאחר ולא קיבל כסף.
מהבקשה לעיכוב ההליכים בתיק ההוצל"פ והתגובה לה עולה כי תיק ההוצל"פ ניפתח בנובמבר 2017, סמוך לאחר מכן נערכה המחאת הזכות, ולא נסתרה טענת המשיבה כי סמוך להגשת התביעה, ביולי 2018, עדיין לא הצליחה לגבות כספים מהחייב.
המלומד ש. לרנר בספרו המחאת חיובים תשס"ב -2002, בעמ' 237 קובע:
"הסעיף אינו חל על המחאת חוב המבוסס על פסק דין שניתן בתביעה נזיקית. משניתן פסק הדין, חדל החיוב הנזיקי להתקיים ונבלע בפסק הדין ... ההוראה שבסעיף 22 עוסקת אפוא בהמחאה של זכות נזיקית בפרק הזמן שבין קרות מעשה העוולה לבין מועד הגשת התביעה , או במהלך קיום התביעה קודם למתן פסק הדין".
גם בע"א 456/71 שצויין לעיל בעמ' 608 נאמר:
"להמחאה מראש של סכום פסק הדין העשוי להנתן בתביעת נזיקין אינו דבק שום חשש כזה של סחר בתביעות, כי הרי התביעה כבר הוגשה והיא מיתנהלת על ידי מי שזכאי לנהלה, הוא הזכאי לתרופה בשל העוולה, ונשוא ההמחאה הוא פסק הדין שבו עומדת העילה למתן התרופה בשל העוולה להיבלע".
ברוח זו נפסק גם בת"א(מרכז)09-10-8746 האמור לעיל:
"עם זאת, מן הראוי לצמצם בפרשנותה של הוראה זו (סעיף 22 -נ"ש) , ולמזער את השלכותיה ... כך נהגה הפסיקה, כאשר קבעה כי הגם שלא ניתן להמחות את התביעה הנזיקית עצמה, אין מניעה להמחות את הזכות לפירותיה (ראו ע"א 456/71)"".
...
כאן המקום לציין כי אחד המבחנים לקיומה של מצוקה העולה כדי עושק, נעוץ בשאלה, "אם למתקשר הייתה אלטרנטיבה ממשית, שבאמצעותה ניתן למנוע את העיסקה הנוכחית". ע"א 11/84 רבינוביץ נ' שלב – הקואופרטיב המאוחד להובלה בע"מ, פ"ד מ(4) 533, 543 (1986)
בהיעדר אלטרנטיבה ממשית סבירה שבאמצעותה ניתן היה למנוע את העסקה, מושא טענת העושק קצרה הדרך למסקנה כי הצד שהתקשר בחוזה היה אכן שרוי תחת מצוקה שאותה ניצל הצד השני באופן העולה כדי עושק.
סוף דבר
המבקש ביקש להקדים פירות זכייתו בפסק הדין החלקי ולא להמתין להליכי הגבייה, וחתם על המחאת זכות לטובת המשיבה.
על כן, התביעה נדחית.