בחודש מאי 2008, היתקשר המשיב 4, ביחד עם שותפו, מר בצלאל גיא (להלן: המשיב 5), בהסכם הלוואה למימון עסקת נדל"ן ברומניה, עם המשיב 1, שהוא אזרח זר. על פי הסכם ההלוואה, התחייב המשיב 1, אשר יוצג במעמד זה על ידי מיופי כוחו – גב' מרים יעקבי (להלן: המשיבה 2), שהיא אחותו, ובן זוגה, מר עמירם יעקבי (להלן: המשיב 3) – להעביר למשיבים 4 ו-5 סכום של 5 מיליון דולר (להלן: החוב).
המשיבים 4 ו-5 והחברה שבבעלותם לא עמדו במועדי פרעון החוב שנקבעו בהסכם ההלוואה, לנוכח קשיים מסוימים בבצוע פרויקט הנדל"ן בחו"ל. לאחר שהתקיימו מגעים בין המשיב 4 לנציגי המשיב 1, חתמו הצדדים, ביום 4.2.2009, על שני מסמכים נוספים.
עקרי פסק דינו של בית המשפט המחוזי
בית משפט קמא, בפסק דין מפורט ומנומק, קיבל באופן חלקי, הן את התביעה העיקרית והן את התביעה שכנגד, בקובעו כי עסקת המשכנתא תקפה, בעוד שלעסקת המכר, אשר לא הסתיימה ברשום, לא יהיה כל תוקף כלפי המערערים.
נטען, בהקשר זה, כי אין לראות מתן הלוואה "בריבית דראקונית שבין 106%-202% תוך שנה", משום תמורה הולמת לגבי הסכם המשכנתא, אשר ניתנה כבטוחה להלוואה זו. עוד נטען על ידי המערערים, כי ספק אם במסגרת הסכם המשכנתא ניתנה תמורה כלשהיא למשיב 4, לא כל שכן תמורה המשקפת, באופן אובייקטיבי, את ערכה של הזכות.
אשר לערעור שכנגד, טענו המשיבים 3-1, כי עסקת המכר תקפה משום שניתנה במסגרתה תמורה משמעותית, כך שזכויותיו של המשיב 1 בנכס, אשר נרכשו בתום לב, עדיפות.
...
ואולם, לאחר שנשמעה עמדת המערערים, הודיע ב"כ המשיבים 3-1, כי "כיוון שאין הסכמה אני מבקש שיישקלו שני הערעורים".
דיון והכרעה
לאחר שעיינתי בפסק דינו של בית משפט קמא, כמו גם בהודעת הערעור ובסיכומים, ולאחר האזנה לטיעוני הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין שני הערעורים להידחות, תוך אימוץ פסק דינו של בית משפט קמא, בהתאם לתקנה 460(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984.
בהתאם לכך, מסכים אני עם קביעתו של בית משפט קמא, לפיה הסכם המשכנתא תקף, בעוד שאין תוקף לעסקת המכר בנכס, שעה שרכיב התמורה בהסכם זה, נופל בהרבה משווי הנכס באותה עת. עוד מקובלת עליי עמדתו של בית משפט קמא ביחס להפחתת שיעור הריבית, במסגרת הסכם המשכנתא, שכן השיעור שנקבע הוא בגדר "פיצוי מוסכם", שאינו עומד ביחס סביר לנזק שניתן היה לצפותו במועד כריתת ההסכם.
סיכומו של דבר, משלא מצאתי כי נפלה טעות או כי קיים פגם כלשהו בפסק דינו של בית משפט קמא, אציע לחבריי לדחות את שני הערעורים.