מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה בגין דמי תיווך בעקבות הסכם בעל פה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

תביעת התובע, מתווך מקרקעין, לתשלום דמי תיווך בגין עסקת מכר מקרקעין.
העסקה מושא התביעה ביום 7.6.2016 נחתם הסכם מכר מקרקעין שבמסגרתו מכרו הנתבעים בית שבבעלותם ברחוב מגל 23 בסביון לפלמח ויעל זאבי בסכום של 27,750,000 ₪ (להלן: "עסקת המכר" ו"זאבי", לפי הענין).
בחקירתו הנגדית בבית המשפט העלה התובע לראשונה טענה, כי התוספת בכתב ידו נערכה לאחר שהוסכם בינו ובין פלאטו שרון באותו מעמד בו נכתבה התוספת (20.4.16), כי הוא יהיה זכאי לדמי תיווך בגין עסקת המכר לזאבי, וכי עסקה זו תיכלל אף היא בהסכם התיווך משנת 2002.
משכך, ומשהסכם התיווך משנת 2002 הגביל את עצמו למכירה "לבוריס קנדוף מוינה אוסטריה" בלבד, אין הסכם תיווך - לא בע"פ ולא בכתב - אשר מכוחו זכאי התובע לדמי תיווך.
...
על יסוד כל האמור לעיל, אינני מקבלת את גירסת התובע שלפיה הוסכם בינו ובין פלאטו שרון ביום 20.4.16, כי ישולמו לו דמי תיווך בגין עסקת המכר לזאבי, וכי הסכמה זו הועלתה על ידו על גבי כרטיס הזמנת התיווך (ת/1) בהסכמת פלאטו שרון ובנוכחותו.
תמיכה למסקנה אליה הגעתי ניתן למצוא אף בהתנהלות התובע לאחר חתימת הסכם המכר ועד סוף שנת 2019, עת פנה לנתבעים לראשונה בדרישה לדמי תיווך.
על יסוד כל האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

בין התובע לנתבעים, נכרת הסכם בעל פה, כי הנתבעת 1, תשלם לתובע סך של 2,000 ₪ דמי תיווך, ככל שימצא רכב מתאים וכי התובע יישא בהוצאות בדיקת הרכב, במצב בו הבדיקה תעלה ממצאים שליליים חמורים.
עוד לטענתם, אין מדובר בהפרת חוזה של תשלום דמי התיווך, משום שבחוזה נאמר כי ככל שהרכב ימצא מתאים בעיני הנתבעים ישלמו הם דמי תיווך, לא כך הם פני הדברים, שכן ברכב התגלו מספר בעיות המעידות כי הוא אינו עונה על צרכי הנתבעים.
הכרעה: לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ובמסמכים התומכים, כמו גם שמעתי את עדויות הצדדים וחקירותיהם בפניי, סבורני כי דין התביעה העיקרית להיתקבל בחלקה, רק לעניין אי תשלום דמי התיווך תוך דחיית תביעת התובע בגין לשון הרע, וכן לדחות את התביעה שכנגד, בהנתן כי לא הוכח כי הנתבעים הוטעו על ידי התובע ו/או כי הרכב שנמכר להם אינו מתאים מבחינת סוגו, תאורו, איכותו או תכונותיו, להלן נימוקיי: עיקר טענת התובעים שכנגד, היא כי הרכב היה בבעלות חברה קודם למכירתו לגב' מירב, ממנה רכשו את הרכב.
...
התביעה שכנגד נדחית.
אשר על כן, הנתבעים ישלמו לתובע סך של 2,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.
בסה"כ ישלמו הנתבעים לתובע סך של 2,750 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת הנתבעים אין בידם לאחד את התביעות תחת קורת גג אחת משתביעת יאשי מיתנהלת בבית המשפט המחוזי ומאחר ותביעת יאשי הוגשה לפני התביעה בתיק זה ובמסגרתה יבורר הקשר בין יאשי לבין דמארי, יש לעכב את ההליכים בתביעה דנן עד להכרעה בתביעת יאשי.
הם הודיעו על ביטול הסכם התיווך עם דמארי בשל קיומה של תניית שיפוי בעל פה, כך שבמצב דברים זה עדיין יידרש בירור השאלות שבמחלוקת בתיק זה. טענת הנתבעים כי אין מקום לחייבם בכפל תשלום דמי תיווך בגין אותה עסקה, פעם בתביעת יאשי ופעם בתביעת דמארי כרוכה בטענתם להחלת דוקטרינת "הגורם היעיל המשותף" - טענה המעוררת שאלה כאשר בתביעת יאשי טוען גוב שיאשי לא היה מעורב בעיסקה שהתגבשה בשנת 2021 ולא עשה דבר פרט להחתמתו בשנת 2019 על הסכם תיווך לעסקה במתכונת שונה והתובעים טוענים שאין מקום לטענה כאשר הנתבעים בהתנהלותם גרמו ליצירת הסיכון.
...
התובעים טוענים עוד שיש לדחות את הבקשה בהיעדר תצהיר תומך ובפרט את הטענה לתיאום בין דמארי ויאשי בהגשת התביעות הנפרדות (תיאום אותו הם מכחישים) וכי עיכוב ההליכים יגרום לפגיעה חמורה בהם ולסיכון יכולת הגבייה מנתבעים עם חלוף הזמן.
מכל האמור, הבקשה נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרתה של תביעה זו נידרשתי, בין היתר, לשאלת זכאותו של התובע לדמי תיווך הגם שלא נחתם הסכם תיווך בין הצדדים.
אין נפקא מינה אם בין הצדדים הושגה הסכמה בעל פה ביחס לתשלום דמי תיווך בנוגע לנכס, ככל ואין מחלוקת בדבר היעדרו המובהק של הסכם כתוב שחור על גבי לבן.
לא למותר לציין כי דרישת הכתב היא רק תנאי אחד מבין שלושה תנאים מצטברים ומחייבים שבלעדיהם אין, הנדרשים בכל עסקה ועסקה לשירותי תיווך שבגינם יהא זכאי המתווך לתשלום דמי תיווך, כפי הופעתם בסעיף 14(א) לחוק המתווכים: (א) מתווך במקרקעין יהיה זכאי לדמי תיווך מאת לקוח אם נתקיימו כל אלה: (1) הוא היה בעל רישיון בתוקף לפי חוק זה בעת שעסק בתיווך או שחל עליו, באותה עת, פטור זמני בהתאם לאמור בסעיף 20; (2) הוא מילא אחר הוראות סעיף 9; (3) הוא היה הגורם היעיל שהביא להתקשרות הצדדים בהסכם מחייב.
...
התוצאה היא כי על מתווך להקפיד על עריכת הסכם בכתב, שאם לא יעשה כן לא יהיה זכאי לקבל את שכרו ולא יוכל לטעון לחוסר תום לב מצד הלקוח, שקיבל מידע מבלי לשלם.
משהגענו למסקנה כי משלא נכרת הסכם, נופל הבסיס לדרישה לתשלום דמי תיווך, נראה כי הדיון בטענת התובע להיותו הגורם היעיל שהביא להתקשרות, הינו למעלה מן הצורך ועל כן אדון בו בקצרה.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

נימוק זה מחייב גם את המסקנה, כי אם לא זכאי המתווך לדמי תיווך, אף אם היה הגורם היעיל, לא ניתן לזכותו בהם מכוח עילה משפטית אחרת, בין בגין עשיית עושר ולא במשפט, ובין בטיעון של ניהול משא ומתן שלא בתום לב" הוראת סעיף 9(א) לחוק המתווכים, שוללת את הזכות של מתווך לקבלת דמי תיווך גם במקרים שבהם ייתכן שלפי דיני החוזים הכלליים נכרת הסכם בעל פה בין המתווך ללקוח, אך המחוקק העדיף אפשרות זו באופן ברור ומפורש, אשר אינו מותיר מקום לסטיות אלא במקרים חריגים.
לטעמי, שאלת החתימה על גבי ההסכם איננה נתונה במחלוקת, והעובדה שהנתבע ואישתו לא ראו לנכון לקרוא את תוכן ההסכם, ולא עמדו על קבלת העתק ממנו, ויהיו ההסברים שהם נתנו ככל שיהיו, הרי שאין בכך כדי לפטור את התובע מהמחוייבות שלו לאותו הסכם, כאשר מכוחו הוא שילם את דמי התיווך בגין עסקת השכירות, אך האם אותו הסכם תקף ונכון גם לעיסקת רכישת הדירה? לטעמי- לא. את ההסכם יש לבחון שלא במנותק מנסיבות החתימה, והשתלשלות העניינים, ובעניינינו, כפי שכבר צויין לעיל בתחילת פסק הדין, אין כל מחלוקת כי פניית הנתבע אל התובע נעשתה אך ורק לצרכי חפוש דירה לצרכי שכירות, הבעלים של הדירה, מר יפתח, פנה אל התובע לצורך שכירת שירותיו לשם השכרת הדירה, למצער, עובר לחתימת הסכם התיווך עסקינן, התובע אישר בחקירתו, כי סוגיית המכירה של הדירה לא עמדה על הפרק כלל באותה נקודת זמן שהנתבע פנה אל התובע, התובע אישר כי לאחר חתימת הסכם השכירות, הקשר בינו לבין הנתבע נותק, כי לאחר שהוא שמע , כטענתו, ממר יפתח כי הנ''ל שוקל למכור את הדירה, תוך מתן זכות ראשונים לנתבע, אך התובע לא נקט כל פעולה שהיא לשם שיווק הדירה או מכירתה, לא פנה אל הנתבע להזכיר לו כי קיימת התחייבות לשלם דמי תיווך, ככל שהתחייבות זו אכן קיימת, ככל שהוא ירכוש את הדירה, התובע אישר כי הוא כלל לא היה מעורב במו''מ לרכישת הדירה, אישר כי מר יפתח לא פנה אליו בבקשה לשווק את הדירה למכירה, ורק לאחר שהסכם הרכישה נחתם, הוא פנה אל הנתבע בדרישה לקבלת דמי תיווך.
לא זה המקרה שלפנינו, כאשר, כפי שכבר צויין, הפנייה אל התובע נעשתה לצרכי שכירות, פניית הבעלים אל התובע הייתה לצרכי השכרה, סוגיית המכירה כלל לא עמדה על הפרק, עם חתימת הסכם השכירות, הקשר בין התובע לנתבע נותק, ולא חודש, לא נעשתה כל פנייה אל התובע, לצורך שיווק הדירה למכירה, התובע לא נטל כל חלק שהוא במו''מ בין הצדדים או בין מר יפתח וכל רוכש פוטנציאלי אחר למכירת הדירה, אז על מה ולמה זכאי התובע לדמי תיווך? בשל אותו משפט עלום בהסכם התיווך שאיננו כולל כל פרטים שהם מלבד קביעת שיעור דמי התיווך ב שני אחוזים באם הנתבע או מי מטעמו ירכוש את הדירה מיפתח או דירה אחרת? קבלת טענות התובע באשר לפרשנות ההסכם כך שהיא תיכלול את עסקת המכירה נשוא התביעה, תחטיא את המטרה, ואיננה תואמת את ההיגיון הפשוט, ואת חיי המסחר והעסקים המקובלים.
...
חיזוק למסקנה כי התובע איננו מאמין בעצמו כי הוא זכאי לדמי תיווך מהנתבע, היא העובדה, וללא כל קשר באשר לעיתוי ביצוע התשלום, כי הבעלים מר יפתח שילם לתובע סך של 10,000 ש''ח שלטענת התובע הם דמי התיווך בגין מכירת הדירה, או חלק מהם, אך לא הוצג כל הסכם תיווך עם יפתח למכירת הדירה, גובה הסכום ששולם, איננו תואם כלל את מחיר מכירת הדירה, קרוב ל ארבעה מיליון ש''ח, וכי מדוע מר יפתח ישלם סך של 10,000 ש''ח בגין עסקת המכירה בעוד הנתבע כאן נדרש לשלם סכום של למעלה מ תשעים אלף ש''ח? לתובע הפתרונים.
ניסוח ההסכם ע''י התובע נעשה כאמור באופן גורף וכוללני, הוא ישב בחיבוק ידיים ולא נקף אצבע, מה גם שלא נדרש לעשות דבר, לשם שיווק הדירה, ניהול מו''מ , קידום עסקת הרכישה בין הנתבע לבין מר יפתח, פרק הזמן אשר עבר מאז שכירת הדירה ע''י הנתבע ועד לחתימת הסכם הרכישה, העובדה שחוזה השכירות חודש, ללא כל מעורבות של התובע, אז על מה ולמה הוא זכאי לשכר? לסיכום- פרשנות הסכם התיווך הגורף והכוללני שהתובע החתים את הנתבע עליו, לא יכולה לכלול מצב של עסקת רכישה, המנותקת לחלוטין מהתובע, כאשר ההסכם איננו כולל פרטים ספציפיים חיוניים מהם ניתן להסיק מסקנה זו, במיוחד עת הפנייה אל התובע נעשתה לצרכי שכירות ולא רכישה.
מכאן שדין התביעה דחייה, וכך אני קובעת התובע יישא בהוצאות הנתבע בגין הליך זה על סך 15,000 ש''ח אשר ישולמו תוך 30 יום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו