העובדות הצריכות לעניננו הן אלה:
התובע היה עמית בקרן הפנסיה המנוהלת על ידי מנורה מבטחים עד אשר בחודש מרץ 2018, בעקבות בקשה לניוד הכספים הצבורים בקרן הפנסיה הועברו הכספים הצבורים לפסגות קופת גמל ופנסיה (להלן – "פסגות"), היא הנתבעת 1 בתביעה זו.
כעולה מכתב התביעה שהגיש התובע, ביום 21.12.2016 אירע לו אירוע מזכה בגינו על קרן הפנסיה להכיר בו כנכה על פי תקנותיה, כך לגירסתו, ואולם תביעתו לבית הדין הוגשה רק ביום 22.12.2019.
בקשת מנורה מבטחים לסילוק התביעה בשל התיישנותה נדחתה.
לפיכך, טוענת מנורה מבטחים, המשך ניהול ההליך בבית הדין מתייתר מאחר, ובלשונה, עילת התביעה מוצתה "ואין בית הדין יכול להעניק לתובע כל סעד שכן הסמכות הייחודית להכריע בתביעת הנכות נתונה בידי מבטחים והועדות הרפואיות מטעמה ולא בידי בית הדין הנכבד".
התובע השיב לבקשה וטען, כי מיד עם קבלת החלטת בית הדין הדוחה את בקשתה של מנורה מבטחים לסילוק התובענה על הסף מחמת היתיישנות העביר אליה טופס בקשה לתשלום קיצבת נכות, כתב ויתור על סודיות רפואית, תלושי שכר ועוד.
...
בפנינו בקשה לסילוק על הסף שהגישה הנתבעת 2, מנורה מבטחים פנסיה וגמל בע"מ (להלן – "מנורה מבטחים"), מן הטעמים שיפורטו בהמשך.
וראו גם פסק דינה של חברתי, כב' השופטת יפית מזרחי-לוי בקג (ת"א) 12802-07-15 מבטחים מוסד לבטוח סוציאלי של העובדים בע"מ - הלוי צאצי עוזי (2018) ולפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה בערעור שהוגש על פסק הדין במסגרתו נקבע:
"מפסק דינו של בית הדין האזורי עולה כי בית הדין לא קיבל את טענת המערערת לפיה החלטות רופאי הקרן אינן ניתנות לתקיפה. בנסיבותיו המיוחדות של המקרה לא מצאנו מקום להתערב בקביעה זו, בין היתר בשים לב לאי ההתאמה בין ההחלטות משנת 2004 לבין ההחלטות משנת 2006 ואילך, כמו גם לפער בין החלטות אלו להחלטות במסגרת התביעה בפלת''ד. כל זאת, לאור ההשלכות הקשות ביותר על זכויותיו הסוציאליות של המשיב, לא רק ביחס לקצבת הנכות, אלא גם ובעיקר ביחס לקצבת הזיקנה".
(ר' ע"ע (ארצי) 49314-06-18 מבטחים מוסד לבטוח סוציאלי של העובדים בע''מ - עוזי הלוי צ'אצ'י (2020)).
(הדגשה שלי – י.ז.ג)
בהקשר זה נוסיף את המובן מאליו לטעמנו - זכות הגישה לערכאות היא זכות יסוד בשיטתנו המשפטית (ר', למשל, עע (ארצי) 533/09 עופרה אילן ו - 24 אח' נ' שירותי בריאות כללית (2011) – סעיף 20 לפסק הדין (להלן – "פסק דין עופרה אילן")).
על מנת לסבר את האוזן נציין, כי במקרה בו הורה בית המשפט המחוזי על מחיקת תובענה מחמת שנזקו של התובע טרם התגבש נכתב:
"אם בית המשפט יגיע למסקנה שאכן יש מקום להפסיק את התובענה (כגון שהנזק עדיין לא התגבש ואין מקום להמתין לכך כשההליך המקורי תלוי ועומד אך לא ניתן לקדמו), ראוי כי יתנה את ההפסקה בתנאים שימנעו קיפוחו של הנתבע. כך, למשל, ניתן לקבוע כי הדיון יימשך מהמקום אליו הגיע הדיון בתובענה הראשונה, כי ראיות שהוגשו תחשבנה כמוגשות גם בהליך החדש, כי החלטות מסוימות תחייבנה גם בהליך החדש וכו."
(ר' ע"א 3771/12 המאגר הישראלי לביטוחי רכב ("הפול") נ' יעקב קבודי (2012); ר' גם עא 9368/17 מדינת ישראל, משרד הבריאות נ' פלוני (2020)).
בהקשר זה ולמעלה מן הדרוש נציין, בהקש מפסק דין עופרה אילן, כי העלאת טענת התיישנות לאחר הגשת כתב התביעה המתוקן, ככל שיהיה צורך בהגשתו, עשויה להחשב כהתנהגות בחוסר תום לב.
מכל הטעמים הנזכרים לעיל, הבקשה נדחית.