ואולם, במכתב מיום 1.10.2012, שכותרתו "החתמת שעון נוכחות, התראה אחרונה לפני אי תשלום שכר בגין העדרות", חזרה הערייה על דרישתה להחתים "כרטיס נוכחות (להטביע אצבע)" בכניסה וביציאה מהעבודה, החל מיום 8.10.12, שאם לא כן, "ייחשב הדבר כהעדרות מהעבודה ומזכה את הרשות לנכות משכרך בהתאם לשעות העדרות".
במכתב נושא תאריך 18.10.12, העמידה ב"כ ההסתדרות באותה העת את מ"מ ראש הערייה על החובה לשלם שכר לעובדים, וציינה כי "במקרה של אי-תשלום שכר, מרשיי לא יהססו לתבוע את שכר העובדים בצרוף פצויי הלנת שכר.... כמו כן, במקרה כזה נשקול נקיטת צעדים אירגוניים". הוצע ליפתור את חילוקי הדיעות באמצעות "משא ומתן עם ארגון העובדים על בסיס חוקת העבודה".
משלא שולמו משכורות חודש אוקטובר 2012 לחלק מעובדות החינוך, ובהמשך לשיבושים בעבודה שנמשכו כשבוע ימים, הודיע ועד עובדי הערייה (להלן – הועד), במכתב מיום 14.11.12 למ"מ ראש הערייה, כך:
"נודע לנו היום שלא מעבירים משכורת למס' עובדים וזה עקב אי חתימת נוכחות באמצעות הטבעת אצבע. הדבר שמנוגד [כך במקור – א.א.] לחוק, ואנחנו מכריזים על צעדים אירגוניים ומשפטיים מידיים אם לא חזרו [כך במקור – א.א.] בכם מיידית."
במכתב מ"מ ראש הערייה לועד, הנושא את התאריך 18.11.12, וכותרתו "שביתה לא חוקית", נידרש הועד להפסיק את השביתה לאלתר, וצוין בו כי השביתה אינה חוקית.
הערייה מִצִדה הגישה אף היא "בקשת צד בסכסוך קבוצי ובקשה למתן צו מניעה זמני במעמד צד אחד". הערייה הקדימה וציינה כי "השביתה [של עובדות החינוך – א.א.] הוכרזה בעקבות סרוב הערייה-המבקשת לשלם יתרת השכר של חודש אוקטובר 2012 (50%) לכ-110 עובדי חינוך אשר סירבו לחתום בטביעת אצבע, כלי הנהוג אצל המבקשת כהוכחת נוכחות.... משכורות חודש אוקטובר 2012 שולמו במלואן לכל העובדים אשר החתימו כרטיס כאמור. כן, ולפנים משורת הדין שולמו 50% מגובה המשכורות לכלל העובדים כמקדמה לפני חג הקורבן שחל ביום 26/10/12."
הערייה ביקשה מבית הדין שורה של סעדים, שעיקריהם: מתן צו מניעה זמני, במעמד צד אחד, המורה להסתדרות ולועד להמנע משביתה, עיצומים או כל צעד אחר המהוה הפרעה מאורגנת למהלך התקין של העבודה; ומתן פסק דין הצהרתי, זמני, הקובע כי אין עילה לשביתה או להכרזת סיכסוך העבודה מיום 25.11.12, וכי השביתה היא בלתי לגיטימית ובלתי מוגנת, נעשתה בחוסר תום לב ושלא כדין.
בהמשך התקבלו בבית הדין: סיכומי ההסתדרות, עמדת המרכז, הודעת היועמ"ש על כוונתו להתייצב בהליך, סיכומי הערייה, תגובות ההסתדרות לעמדת המרכז ולסיכומי הערייה, עמדת היועמ"ש, בקשת המרכז לצירופן להליך של היתאחדות התעשיינים ולשכת התאום של הארגונים הכלכליים (המשיבה 5; להלן ביחד – לישכת התאום), וכן בקשת הערייה לקבוע את הדיון לפני הרכב מורחב של שופטים.
בתוך כך נתייחס לשאלת ההסכמה ויסודותיה – "מדעת" ו"מרצון חופשי", זאת על רקע איום הערייה שלא לשלם שכר לעובדות חינוך שיסרבו למסור טביעת אצבע, ושלילתו מהן בפועל (עד להסכמה, בדיון בבית הדין האיזורי, לשלמו), ושעה שלא נימסר להן כל מידע על טיב השעון הביומטרי וכיו"ב. בהיעדר הסכמה פרטנית של מי מעובדות החינוך למסור טביעת אצבע לשם שימוש בשעון הביומטרי, נבחן אם הסעיף בחוקת העבודה המורה כי "שעון הנוכחות ייקבע על ידי ההנהלה" עולה כדי הסכמה קיבוצית לשימוש בשעון נוכחות ביומטרי.
...
בהעדר הוראה בחוק המאפשרת למעסיק לחייב את עובדיו למסור טביעות אצבע או המחייבת את העובד למסור למעסיקו טביעה שכזו, בהעדר הסכמה פרטנית של עובדות החינוך למסור את טביעות אצבעותיהן, ובהעדר הסכמה קיבוצית לעניין זה – אם בכלל היא מספקת, המסקנה היא שכפיית העירייה את עובדות החינוך לעשות שימוש בשעון הביומטרי, תוך מסירת טביעת אצבען, אינה כדין ויש להפסיקה.
בענייננו נזכרה בעמדת העמותות ההגנה המתייחסת ל"ענין אישי כשר של הפוגע"[footnoteRef:148], אך משאין לפנינו תביעה להטלת אחריות אזרחית או פלילית על העירייה בשל התנהלותה, ומאחר שהעירייה לא העלתה כל טענה לעניין זה, ודאי לא באופן ישיר, לא מצאנו להידרש לעניין מעבר לאמור בסעיף זה. [147: יש לשים לב שההגנה אינה מאיינת את הפגיעה, אלא מאיינת את האחריות לה.] [148: סעיף 18(2)(ג) לחוק הגנת הפרטיות.
]
סוף דבר
הערעור מתקבל, כאמור בסעיפים 149 ו-151 לעיל.