מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה אישית נגד בעל מניות בבית הדין לעבודה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה לחיוב התובע בהפקדת ערובה לכסוי הוצאות הנתבע 2 בהתאם להוראות תקנה 116א' (ב) לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב–1991 קובעת כדלקמן: "היה התובע מי שאינו תושב ישראל ואינו אזרח אחת המדינות בעלת האמנה לפי תקנות לבצוע אמנת האג (סדר הדין האזרחי), התשכ"ט – 1969 יורה שופט בית הדין או הרשם לתובע, לבקשת נתבע, להפקיד ערובה לתשלום הוצאותיו של הנתבע, זולת אם הראה התובע ראשית ראיה להוכחת תביעתו או שהוא הראה כי הנתבע יוכל להפרע את הוצאותיו ממנו אם התביעה תדחה או אם ראה שופט בית הדין או הרשם לפטור את התובע מטעמים מיוחדים שיירשמו." על פי התקנה האמורה, כאשר מוגשת תביעה על ידי מי שאינו תושב ישראל או אחת המדינות שאמנת האג חלה עליהן, הכלל הוא חיובו בהפקדת ערובה, למעט אם המציא ראשית ראייה להוכחת תביעתו או הוכיח יכולת פרעון או שמתקיימים לגביו טעמים מיוחדים להמנע מחיובו בהפקדת ערובה.
את הטענות נגד הנתבע 2 מבסס התובע על הוראות סעיף 5 לחוק עובדים זרים, התשנ"א – 1991 ועל הוראות סעיף 27 לחוק שעות עבודה ומנוחה התשי"א – 1951 המטילים לטענתו אחריות אישית על נושא משרה.
הסעיף הרלוואנטי לייחוס חובות של חברה בע"מ לבעליה הוא סעיף 6 לחוק החברות, תשנ"ט-1999, הקובע בסעיף 6 (א) (1) כי במקרים חריגים ניתן לייחס חוב של חברה לבעל מניות בה באמצעות הרמת המסך החוצץ בין החברה בע"מ כאישיות משפטית נבדלת מבעלי המניות בה. הרמת מסך מתבצעת וזאת כאשר השמוש : "בית משפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, במקרים החריגים שבהם השמוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באחד מאלה..." מעיון בדוח רשם החברות שצרף התובע לכתב התביעה עולה כי הנתבע 2 איננו מופיע כבעל מניות בנתבעת 1 אלא כדירקטור ומנכ"ל. משכך הרמת מסך כמשמעותה בסעיף 6 לחוק החברות אינה רלוואנטית, אלא במקרה חריג שבחריג שבו מוכחת פעילות מירמה שיטתית של הקמת חברות עם אנשי קש הרשומים כבעלי מניות ותוך הבאת אותן חברות לחדלות פרעון (השוו: ע"ע (ארצי) 41428-01-13 מרדכי שחם נ' קובי ביטון (10.5.2018).
לא תוגש לתיק בית הדין אסמכתא המעידה על הפקדת הסכום עד ליום 18.2.24 תמחק התביעה כנגד הנתבע 2 ללא התראה נוספת.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בכתבי הטענות, בבקשה, בתגובה ובתשובה וכן ביתר המסמכים שבתיק הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל וזאת מהטעמים שיפורטו להלן.
הוראות החוק אליהן מפנה התובע אינן רלוונטיות לכאורה בהליך זה, מקום שהעבירות המנויות בהן מצמיחות סעד בהליכים פליליים ולא בהליכים אזרחיים (סע"ש 20766-03-14 חטיב אברהם יוסף חסן נ' א. אלמוג שירותי נקיון והדברת מזיקים (22.10.2017): "העבירה הנזכרת בסעיף 27 לחוק שעות עבודה ומנוחה וכן העבירה הנזכרת בסעיף 5 לחוק עובדים זרים, התשנ"א- 1991 עניינה בהטלת אחריות פלילית על נושאי משרה ומנהלים בתאגיד, ואילו הליך זה הוא הליך אזרחי לפיכך, התוצאה היא כי לא ניתן לפסוק במסגרתו סעד בגין אחריות פלילית." בנסיבות אלה לא מצאתי ראשית ראייה להוכחת טענות התובע כנגד הנתבע 2 ככל שהן נסמכות על הוראות החוק אליהם הפנה בכתב התביעה.
לאחר ששקלתי את הדברים לא שוכנעתי כי די במחלוקת בשאלת ניכוי הכספים לפיקדון כדי לבסס בשלב זה, ולו לכאורה, עילה של הרמת מסך כנגד דירקטור.
סוף דבר בהיעדר ראשית ראייה להוכחת התביעה האישית נגד הנתבע 2, הבקשה להפקדת ערובה שהגיש הנתבע 2 מתקבלת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

משכך, אף אם היינו מקבלים את טענות התובע לעניין תיקון התביעה הקודמת, וכאמור לא כך, עם מתן תוקף של פסק דין להסכם הפשרה בתביעה הקודמת, הכלל בדבר השתק עילה ומעשה בית דין היה חל גם על רכיבי תביעה הנובעים מיחסי העבודה בין הצדדים ואשר התגבשו בתקופת ההעסקה הראשונה של התובע, אף אם לא נכללו בכתב התביעה המתוקן.
באשר לתביעה האישית כנגד גיל – כמפורט לעיל, גיל הוא בעל המניות העקרי הן בחברת אטיקט והן בחברת גל-נור, ומי שניהל את המפעל ואת התובע לאורך השנים.
...
לטענת הנתבעים, יש לדחות את התביעה על הסף כלפי חברת אטיקט, גיל וקשת בהיעדר יריבות.
סוף דבר לאור המפורט לעיל, התביעה כנגד הנתבעת 2 מתקבלת באופן חלקי, ועל הנתבעת 2 לשלם לתובע את הסכומים הבאים: פיצויי פיטורים בסך 211,926 ₪.
התביעה כנגד הנתבע 4 מתקבלת באופן חלקי, כך שהוא מחויב באופן אישי, ביחד ולחוד עם הנתבעת 2, בתשלום הכספים שנגבו מהתובע ולא הופקדו לקופת גמל בהתאם למפורט בסעיף 56 ד' לעיל.
התביעה כנגד הנתבעת 1 וכנגד הנתבעת 3 נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

זאת ועוד, מפסיקת בית הדין הארצי לעבודה בעיניין האופן שבו יש לפרש את המונח "חליף" (אגב השאלה האם עובד יכול להגיש תביעה אישית נגד בעל מניות בחברה שהעסיקה אותו), נקבע כי בעל מניות יחשב לחליף של החברה המעסיקה רק במקרה שהוא בא במקום החברה, שיצאה מהתמונה, ולא בנוסף לה. בהתאם לפסיקה זו במקרה בו החברה עדיין קיימת מבחינה משפטית בעל המניות לא יחשב לחליף שלה והעובד אינו רשאי לתבוע אותו (לסיכום ההלכה בנושא, ר': ע"ע (ארצי) 12159-01-19‏ בלאו - שדה, פס' 30-25 ו-32 ‏(נבו, 8.6.2021) ; לגישה דומה לעניין המונח "חליף" לצרכי סעיף 4 לחוק הבוררות, התשכ"ח-1968, ר' למשל: ע"א 10892/02 נאות אואזיס מלונות בע"מ נ' זיסר, פס' 16 (נבו, 6.6.2005); רע"א 3925/12 רונן נ' כהן, פס' 13 (נבו, 17.6.2013)).
...
לפיכך, איני סבור שיש לראות בסימון כ"חליף" של החברות, ועל כן התביעה אינה בסמכותו של בית הדין לעבודה אלא בסמכות בית משפט זה. למעלה מן הצורך יצוין כי מסקנה זו נתמכת גם בטעמים של יעילות דיונית, בשים לב לכך שטענותיהן של סימון בקשר לשכרו של רמי הופנו גם כלפי ויזל, בתור מי שלפי הנטען אישר שלא כדין את השכר והפיצויים.
זאת ועוד, גם אם נראה בתביעה דנן כתביעה נגזרת של סימון בשם החברות שהיו המעסיקות של רמי, מקובלת עליי עמדת השופטת רונן בתנ"ג 27061-07-16 אתו שוקי הון שותפות מוגבלת נ' צרפתי, פס' 6-3 (נבו, 14.6.2017; להלן: "עניין צרפתי"), שם נדחתה הטענה כי לבית המשפט המחוזי אין סמכות לדון בבקשה לאישור תביעה נגזרת, שאילו היתה מוגשת מלכתחילה על ידי החברה היתה נתונה לסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה.
סוף דבר לנוכח כל האמור לעיל, אני נעתר לבקשה לתיקון כתב התביעה, למעט לעניין מחיקת סעיף 159.7 לכתב התביעה המקורי, ומורה כדלקמן: התובעות ישלמו לנתבעים הוצאות כאמור בפס' 55 לעיל, וזאת עד ליום 27.9.2023, כתנאי לקבלת כתב התביעה המתוקן לתיק בית המשפט.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אין התכתבות, כשיעל הגיעה לסניף להחתים אותי על הדבר הזה, זה היה ביני לבינה, פנים מול פנים, בצורה מאוד אישית, כמו שתמיד היה, כשאני שאלתי אותה מה לגבי הבונוס שלא כתוב בתוך הדבר הזה, אז היא אמרה לי וזה היה נשמע לי מאוד הגיוני, אנחנו צריכים עוד חודשיים לפחות כדי להשלים את כל החשבוניות שחסרות, להבין בדיוק מה היה, כי בכל זאת הסתיימה שנה גם, וזה היה נשמע לי מאוד הגיוני, כי גם כל ריבעון קבלתי רק חודשיים אחרי זה, זה היה נשמע לי מאוד הגיוני שהיא דורשת ממני את פרק הזמן הזה, של עוד חודשיים, כדי לסיים לעשות את כל הניתוח של כל הדבר הזה" עדות זו מתיישבת אכן, עם האופן שבו שולמה המחצית הראשונה של הבונוס במהלך יחסי העבודה בין הצדדים, וכן עם לשון סעיף 13.1 להסכם 2016 שלפיו "הבונוס יתוסף למשכורות המשולמות עבור שכר 2 חודשיים עוקבים מתום הרבעון". אשר על כן, ולאור שקולי המדיניות העומדים בבסיס גישתם המחמירה של בתי הדין לעבודה ביחס לכתבי וויתור של עובדים ויישום שקולי מדיניות אלה במקרה שלפנינו, יש לדחות את טענת הנתבעות כי מדובר בכתב וויתור תקף השולל את זכות התביעה של התובעת בעילות התביעה שלפנינו.
[123: ע"ע (ארצי) 300327/98 אטקה בע"מ – דוד רטר, פד"ע לט 49] נקדים ונציין, כי לאחר שבחנו את מכלול העדויות והראיות שהובאו בפנינו השתכנענו, כי אין להביא בחשבון את רכיבי המקדמה והאחוז מרווחיות לצורך חישוב שכרה הקובע של התובעת, מאחר שמדובר בתגמול מותנה בתנאי, שנגזר מריווחי הסניף ולא מתפוקה אישית של התובעת, וזאת על אף שאין מחלוקת כי מדי חודש שולם לתובעת סכום קבוע כמקדמה על חשבון גמול זה. כך: בסעיפים 24-25 לכתב התביעה צוין, כי "החל מחודש ינואר 2015 סיכמו הצדדים כי התובעת תהיה זכאית לעמלה הנגזרת מרווחיות הסניף (להלן: העמלה), כאשר זו תשולם בשני חצאים – מחצית אחת תשולם לאורך כל תקופת ההעסקה החל מחודש ינואר 2015, והמחצית השניה בתום 5 שנות העסקה. הנתבעת סיכמה עם התובעת כי כנגד תשלום העמלה, התובעת לא תבקש העלאת שכר במשך 5 שנים. הנתבעת עמדה על קיומו של תנאי זה בעיקשות... יעל כל העת אמרה לתובעת כי היא תקבל את מחציתה השניה של העמלה בתום חמש שנות עבודה וציינה בפניה כי הנתבעת מפקידה בפיקדון בבנק את הסכומים להם תהיה זכאית התובעת, וכדי לאמת את דבריה מסרה לתובעת 3 פעמים העתקים מאישור ביצוע ההפקדות[footnoteRef:124]". [124: נספח ב' לכתב התביעה] כמו כן צוין, בסעיפים 26 ו-28 לכתב התביעה, כי "החל מחודש ינואר 2015 החל תשלום העמלה באופן הבא – הנתבעת סיכמה עם התובעת כי מדי חודש היא תשלם לה מקדמה על חשבון העמלה, בסך 933 ₪... עד לסיום ההעסקה. בחודש ינואר 2016 המקדמה הופחתה בשני שקלים... מדי ריבעון חישבה הנתבעת את העמלה לאותו ריבעון לה זכאית התובעת, כאשר התשלום ששולם מדי ריבעון היה תוצאה של נוסחה קבועה שחושבה כאחוזים קבועים מהרווחים בהפחתת המקדמה ששולמה בכל חודש משלושת החודשים באותן ריבעון... הנתבעת הבטיחה לתובעת להעלות על הכתב את כל תנאי העסקתה, לרבות את העמלה האמורה ואולם התמהמה עם כתיבת ההסכם וזה נימסר לתובעת רק בתחילת שנת 2016"[footnoteRef:125].
[135: ה' בר-מור "הרמת מסך בבתי הדין לעבודה" ספר גרוס – מחקרים בדיני חברות ומשפט עסקי לכבודו של פרופ' יוסי גרוס 343, 345 (א' ברק ואח' עורכים, 2015) ] האפשרות להרים את מסך ההיתאגדות קבועה בסעיף 6 לחוק החברות[footnoteRef:136] הקובע כי: [136: כפי שתוקן בתיקון 3 לחוק החברות, תשס"ה- 2005] "6(א)(1) בית המשפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, במקרים החריגים שבהם השמוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באחד מאלה:
...
[144: תצהיר גב' דאדי ונספחים א' וב' לתצהיר] עוד טוענת התובעת, כי במשכורת חודש 8/2014 שולמו לה 3,850 ₪ בגין עבודתה במהלך חופשת הלידה, במסווה של "בונוס". לאחר שבחנו את טענות הצדדים בעניין זה השתכנענו, כי התובעת לא הוכיחה כי אכן מדובר בתשלום מכוון בערכי נטו על פני טעות (שהרי שכר משלמים בערכי ברוטו); אך עלה בידיה להוכיח כי עבדה במהלך חופשת הלידה[footnoteRef:145], כך שהסכום הנקוב בחודש אוגוסט 2014 בתחשיב הנתבעות שגוי; ומאחר שתחשיב הנתבעות לא צורף לתצהיריהן ולא הוכח, בשונה מתחשיב התובעת (נספח ב' לתצהיר אמה) שלא נסתר בעדותה של גב' דאדי ואף נתמך בתלושים מתוקנים לצורך הוכחתו, אזי יש לקבל את טענת הקיזוז באופן חלקי ולקזז מן הסכומים הנפסקים לזכות התובעת סך כולל של 9,588 ₪ בלבד.
[145: ראו בעדות התובעת לעיל בעניין סידורי העבודה ובעדותה של יעל בעמ' 285 ש' 1-6, ש' 29-33 ועמ' 286 ש' 25-29, כשאיננו מקבלים את הטענה כי התובעת הגיעה רק כדי "לשתות קפה" בסניף, וראו גם בהודעות שהוחלפו בין יעל לתובעת, בעדות יעל בעמ' 287 ש' 31-36 ] סוף דבר טרם חתימה נבהיר, בהתייחס לטענת השיהוי שהעלו הנתבעות, כי התובעת סיימה את עבודתה בחברה בשלהי שנת 2018 וקיבלה את תשובתה של יעל בדבר אי תשלום המחצית השניה של הבונוס בחודש פברואר 2019.
בנסיבות אלה, ומשהתביעה הוגשה בחלוף שנה ממועד זה, אין מדובר בשיהוי ויש לדחות טענה זו. לאור כל המפורט לעיל, התביעה האישית כנגד הנתבעת 2 נדחית, ועל הנתבעת 1 לשלם לתובעת, בתוך 30 ימים ממועד המצאת פסק הדין, את הסכומים הבאים: 1) הפרש פיצויי פיטורים בסך של 15,108 ₪; 2) הפרשי הפקדות לתגמולים בסך של 9,673 ₪; 3) הפרשי שכר בסך של 5,525; 4) בונוס בסך של 70,176 ₪; 5) פיצוי סטטוטורי מכוח חוק הגנת השכר בסך של 20,000 ₪.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2024 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

על כן, נפסק, זכאי המשיב לגמול שעות נוספות בסך 60 שעות חודשיות בהתאם לחזקה הקבועה בחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958, לפי שכר ממוצע של 6,504 ש"ח (בהתאם לתלושי השכר וטפסי 106), בסך כולל של 228,873 ש"ח. כן נפסקו לזכות המשיב פיצוי בסך 10,000 ש"ח בשל פגמים שנפלו בהליך פיטוריו, דמי חופשה בסך 6,514 ש"ח, דמי הבראה בסך 14,175 ש"ח ופצוי על אי מסירת הודעה על תנאי העסקה בסך 3,500 ש"ח. כמו כן חויבה המבקשת בהוצאות משפט ושכר טירחת עו"ד בסך 25,000 ש"ח. התביעה האישית כנגד בעל המניות במבקשת נדחתה.
סכויי העירעור – אכן על פני הדברים מופנה העירעור כנגד קביעותיו העובדתיות של בית הדין שבהן ערכאת העירעור ממעטת להתערב, אולם טענות המבקשת בקשר למסקנות העולות מחומר הראיות לעניין מתכונת עבודתו של המשיב, בין היתר לאור היתנהגות הצדדים בקשר לכך כפי שאף עלה בדיון בבית הדין הארצי בפסק הדין הראשון, ראויות לליבון נוסף על ידי ערכאת העירעור.
...
דיון והכרעה לאחר בחינת הבקשה, התשובה לבקשה והתגובה לתשובה, פסק דינו של בית הדין האזורי והודעת הערעור, החלטתי לקבל את הבקשה בעיקרה.
יישום - בשקלול שבין סיכויי הערעור המעורר שאלות הראויות לבחינה, לבין מאזן הנוחות המצביע על קושי אפשרי בהשבת התשלומים אם הערעור או חלק ממנו יתקבל, ובשים לב לכך שיתר החיובים שנפסקו לחובת המבקשת ולא עוכבו לביצוע (המתייחסים לעילות תביעה נוספות, הוצאות משפט ויתרת הסכום שנפסק למשיב בגין שעות נוספות שלא עוכבה) בסך כולל של מעל 155,000 ש"ח שולמו על ידי המבקשת (כעולה מהצהרתה שלא הוכחשה על ידי המשיב בבקשה לעיכוב ביצוע), אני מורה כי הסכום שהופקד בקופת בית הדין על ידי המבקשת בסך 130,000 ש"ח בעקבות ההחלטה לעיכוב ביצוע מיום 17.1.2024 (בע"ע 27760-12-22) יוותר בקופת בית הדין עד למתן פסק הדין בערעור.
סוף דבר – הבקשה לעיכוב ביצוע מתקבלת באופן חלקי כאמור בסעיף 13 לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו