המשיבים הפנו לע"א 3284/19 שיף הזנפרץ נאמנים (2004) בע"מ נ' יוסף בר (פורסם בנבו 31/1/22), שם נקבע כי בדרך כלל אין מקום לברר תביעות נגד בעלי שליטה ונושאי משרה בחברה בגין הפרת חובות זהירות, נאמנות והגינות כלפי החברה, בבית משפט של חידלות פרעון.
עם זאת, לאור טענת המשיבים כי אין במימצאי הרשות כדי לבסס אחריות אישית וכי ובכוונתם, בין היתר, לזמן עשרות צרכנים, עובדי החברה לשעבר, להגיש תמלילי שיחות טלפוניות, לזמן נציגי חברות האשראי ועוד, ישאיר הממונה לשיקול דעת בית המשפט את הקביעה מהי האכסניה המתאימה לבירור טענה זו.
להשלמת התמונה יצוין כי על מנת לברר את גדר המחלוקת, התבקשו הצדדים להגיש תמצית טענותיהם בכתב לגוף הבקשה, טרם הדיון שהתקיים בבקשה לסילוק על הסף, וכך נעשה על ידם.
מבלי לקבוע מסמרות לגבי הפורום והמסגרת לבירור טענות מסוג זה כנגד בעל תפקיד בחברה, קיימת היתייחסות לכך בסיפא של פסיקת השופט גרוסקופף בע"א 3284/19 שיף הזנפרץ נאמנים (2004) בע"מ נ' יוסף בר (פורסם בנבו 31/1/22), שם נקבע: -
"ויובהר, יתכנו מקרים חריגים בהם תביעה תאגידית אינה מורכבת וסבוכה, באופן המאפשר נהולה היעיל וההוגן במסגרת בקשה למתן הוראות לבעל תפקיד. כך, למשל, כאשר מדובר בהתנהלות נושא משרה העולה לכדי מירמה, והנופלת לגדר סעיף 373 לפקודת החברות או סעיף 290 לחוק חידלות פרעון (ראו למשל ע"א 3515/13 עתמאנה נ' עו"ד איתן ארז כמפרק חברת בני סלים עתמאנה בע"מ (בפרוק) [פורסם בנבו] (11.3.2015); ע"א 7516/02 פישר נ' רו"ח יוכמן, פ"ד ס(1) 69 (2005)). כן ניתן להצביע על תביעות תאגידיות המצויות דוקא בתחום המומחיות של בית משפט של חידלות פרעון, בשל הזיקה הקיימת שבין היתנהלות נושאי המשרה לכניסה להליכי חידלות פרעון".
כאמור, הדרך לברר את טענות הנאמן כנגד המשיבים שעניינן הפרת חובה כלפי החברה ו/או ניהול החברה במירמה, תדון בשלב הבא, לאחר הכרעה בתביעת ההשבה, כאשר יובהר כי אין בהחלטה זו כדי להביע עמדה כלשהיא באשר לפורום המתאים לבירור הטענות הנ"ל.
לפיכך אני מורה כי תביעת ההשבה תתברר באופן הבא:
המשיבים יגישו תגובתם העניינית לעילת ההשבה תוך 14 יום בהקף שלא יעלה על 8 עמודים.
...
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים מצאתי לדחות את הבקשה לסילוק על הסף ולקבוע את האופן בו ייערך הדיון בבקשת הנאמן, לפני בית משפט של חדלות פירעון, מנימוקים אלה: -
כאמור, עילות הבקשה משתייכות לענפי משפט שונים ויש להבחין ביניהן.
המסקנה העולה היא כי תביעת ההשבה יכול ותתברר בדרך של בקשה למתן הוראות.
מבלי לקבוע מסמרות לגבי הפורום והמסגרת לבירור טענות מסוג זה כנגד בעל תפקיד בחברה, קיימת התייחסות לכך בסיפא של פסיקת השופט גרוסקופף בע"א 3284/19 שיף הזנפרץ נאמנים (2004) בע"מ נ' יוסף בר (פורסם בנבו 31/1/22), שם נקבע: -
"ויובהר, יתכנו מקרים חריגים בהם תביעה תאגידית אינה מורכבת וסבוכה, באופן המאפשר ניהולה היעיל וההוגן במסגרת בקשה למתן הוראות לבעל תפקיד. כך, למשל, כאשר מדובר בהתנהלות נושא משרה העולה לכדי מרמה, והנופלת לגדר סעיף 373 לפקודת החברות או סעיף 290 לחוק חדלות פירעון (ראו למשל ע"א 3515/13 עתמאנה נ' עו"ד איתן ארז כמפרק חברת בני סלים עתמאנה בע"מ (בפירוק) [פורסם בנבו] (11.3.2015); ע"א 7516/02 פישר נ' רו"ח יוכמן, פ"ד ס(1) 69 (2005)). כן ניתן להצביע על תביעות תאגידיות המצויות דווקא בתחום המומחיות של בית משפט של חדלות פירעון, בשל הזיקה הקיימת שבין התנהלות נושאי המשרה לכניסה להליכי חדלות פירעון".
כאמור, הדרך לברר את טענות הנאמן כנגד המשיבים שעניינן הפרת חובה כלפי החברה ו/או ניהול החברה במרמה, תידון בשלב הבא, לאחר הכרעה בתביעת ההשבה, כאשר יובהר כי אין בהחלטה זו כדי להביע עמדה כלשהי באשר לפורום המתאים לבירור הטענות הנ"ל.
לפיכך אני מורה כי תביעת ההשבה תתברר באופן הבא:
המשיבים יגישו תגובתם העניינית לעילת ההשבה תוך 14 יום בהיקף שלא יעלה על 8 עמודים.