(מתוך נאומו של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, בטקס סיום מחזור של בית הספר לפיקוד ומטה של צה"ל, 1992)
טענת התובעת להפרה יסודית של ההסכמות בין הצדדים, למצג שוא רשלני ולחוסר תום לב של הנתבעת, ומנגד טענתה של זו לנטילת סיכון מסחרי מצד התובעת - הן שעומדות בלב תביעה זו.
הצדדים לתובענה הנן שתי חברות מנוסות בתחום המערכות הביטחוניות, ביניהן נרקמה מערכת יחסים על רקע היזדמנות עסקית במדינה זרה, שעתידה הייתה להניב פירות עבור שתיהן.
פרק רביעי: חוסר תום לב בשלב המשא ומתן בין הצדדים
לאחר שהגעתי למסקנה כי הצדדים לא כרתו חוזה מחייב לעניין שירות ה-FM, ולכן לא ניתן להצביע על התחייבות של הנתבעת לספק שירות זה לתובעת ועל כן על הפרה של התחייבות כאמור, אפנה לידון בטענות נוספות של הצדדים.
ואולם, לעובדה כי הסעיף עוסק בשלב המשא ומתן, בו טרם נכרת חוזה מחייב בין הצדדים ישנה משמעות מבחינת תוכן החובה, שכן בשלב זה יש ליתן משקל גם לחופש מחוזה, היינו, לחופש שלא לכרות חוזה בסיומו של מו"מ.
עמדה על כך פרופ' גבריאלה שלו (ראו גבריאלה שלו, דיני חוזים – החלק הכללי, לקראת קודיפיקציה של המשפט האזרחי 156 (תשס"ה-2005) (להלן: שלו, דיני חוזים – החלק הכללי):
" עיקרון חופש החוזים טומן בחובו את האפשרות שלא להיתקשר בחוזה כמו גם את החופש לסגת בכל עת ממשא ומתן. בהקשר זה יש חשיבות להבחנה בין השלב הטרום-חוזי ובין השלב החוזי. בשלב הטרום-חוזי חייב אמנם כל צד למשא ומתן לנהוג בתום לב, אך אין הוא חייב להיתקשר בחוזה שאינו רוצה בו. שלב המשא ומתן הוא, מעצם טיבו, שלב שבו טרם גובשו באורח סופי רצונות הצדדים".
נקבע, כי משמעותה של החובה בשלב זה, היא "לפעול בנאמנות כלפי הצד האחר למשא ומתן, בנאמנות לרוח העסקה ולמטרתה" (ראו: שלו, דיני חוזים – החלק הכללי, 148; ע"א 434/07 אריק פרינץ נ' אמירים מושב עובדים של צמחונים וטבעונים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ (פורסם בנבו, 2009, עניין אמירים); ע"א 144/87 מדינת ישראל נ' אינג' פבר, חברה לבניין, פ"ד מד(3) 769, 777-778 (1990)).
הפצוי במקרה של הפרת חובת תום הלב בשלב המשא ומתן
סעיף 12(ב) לחוק החוזים קובע כך:
"12(ב). צד שלא נהג בדרך מקובלת ולא בתום לב חייב לצד השני פיצויים בעד הנזק שניגרם לו עקב המשא ומתן או עקב כריתת החוזה, והוראות סעיפים 10, 13 ו-14 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1970, יחולו בשינויים המחויבים".
הסעד במקרה של הפרת החובה לנהוג בתום לב בשלב המשא ומתן הנו פסיקת פיצויים, המיועדים להביא את הנפגע למצב בו היה אילמלא הופרה חובת תום הלב.
ואולם, האפשרות לפסוק פצויי קיום הוגבלה שם למקרים חריגים ביותר, בהם (שם, פסקה 15):
"המשא והמתן בין הצדדים הגיע לשלב כה מיתקדם, עד כי תוכנו של ההסכם שאותו מבקשים הצדדים לכרות הוא ידוע. תנאיו גובשו, עם זאת אך בשל חוסר תום-הלב נימנע השכלול הסופי של המשא והמתן לכדי חוזה".
ועל הטעם לכך (שם):
"במצב דברים זה החזרת המצב לקדמותו – כלומר, העמדת הצדדים במצב שבו ההיתנהגות בחוסר תום-לב לא התרחשה – תביא אותם לידי ראיית המצב כאילו שוכלל החוזה (ראו פלפל, במאמרה הנ"ל, בעמ' 315). חופש החוזים לא ייפגע – ועל-כל-פנים, לא ייפגע קשות – אם לתוכן ההסדר שעיצבו הצדדים בפועל ובתום-לב יינתן תוקף. במצב דברים זה אין בית-המשפט כורת חוזה עבור הצדדים. כל שבית-המשפט עושה הוא בהסרת המחסום שאחד הצדדים הטיל שלא בתום-לב על שכלול החוזה (ראו י' וינבוים בדרך מקובלת ובתום לב, בעמ' 112). האיזון הראוי בין החופש לעצב את תוכנו של החוזה מזה לבין החובה לנהל משא ומתן בתום-לב מזה נמצא בהטלת חובה ל"פיצויים חיוביים" על הצד הפוגע.
...
התובעת לא טענה לכל נזק שאינו ממוני קונקרטי, ואני סבורה לאחר מעבר על כלל החומר כי נזק שכזה לא נגרם לה. על כן, איני מוצאת לנכון לדון בעילות אלה.
סוף דבר
משקבעתי כי הנתבעת לא התחייבה לספק לתובעת את שירות ה-FM, אך נהגה בדרך הנוגדת את הוראות סעיף 12 לחוק החוזים, עליה לפצות את התובעת בפיצויי הסתמכות; משקבעתי כי על הנתבעת לפצות את הנתבעת רק בגין ראש הנזק של הפסד יתרת התשלום מול אקווה איבום; משקבעתי כי לתובעת אשם תורם אותו יש להפחית מהפיצויים להם היא זכאית בגין הפרת חובת תום הלב כלפיה, ומשקבעתי כי על פיצויים אלה לעמוד על סך של 15% מהסכום שדרשה התובעת בגין ראש נזק זה - אני קובעת כי הנתבעת תפצה את התובעת בסך של 562,400 ₪.
אשר להוצאות, אני סבורה כי אין מקום להטיל הוצאות במקרה זה. אמנם התובעת לא הוכיחה את מרבית סכום התביעה, אולם, שתי החברות התנהלו, כפי שפתחתי ואמרתי, התנהלות של "יהיה בסדר" שאין מאחוריה דבר, התנהלות זו הביאה להליך שלפניי.