מגרשים אלה הם חלקות האדמה היחידות, שאפשר להקצות לבנים ממשיכים או לאחרים לשם דיור, באותם מקרים חריגים שבהם אין אפשרות לבנות להם בתים על נחלאות אבותיהם מהנימוקים המפורטים בסעיף ב' לעיל.
במכתבו מיום 12.1.83, שבו מסר סגן פרקליט המדינה המלומד "פרטים נוספים" לעותרים, לפי בקשתם, הוא מרחיב את הדיבור על המניע להצבת התנאי האמור (סעיפים 7-8):
"קיים תמיד חשש שמגרש המיועד לבעל מיקצוע יהפוך ליחידת מגורים בלא כל זיקה לנעשה במושב, לא מבחינה חקלאית ולא מבחינה אחרת, ובכך ייפגע צביון המושב מבחינה חקלאית וחברתית".
ביום 31.1.79 מינה שר החקלאות ועדה לאישור חריגי בניה במושבים (להלן-הוועדה לחריגי בנייה), מורכבת מבאי-כוח של גופים שונים, העוסקים או מעורים בענייני ההתיישבות החקלאית, ובראשה נציג המינהל (נספח ב' לעתירה).
עם אישור מעמדו של העותר השני כבן ממשיך פנו העותרים בבקשה נוספת אל ועד המושב, והיא-לצרף לנחלת העותר את המגרש, הנמצא מעבר לכביש מול חזית הנחלה, לשם הקמת בית לבן הממשיך.
המומחה מעיר בסיכום חוות-דעתו, שאם אין נכונות לפעול באחת משתי הדרכים הנ"ל, אזי לא ניתן לבנות בית נוסף במקום, אולם במכתב הלוואי, שהסוכנות היהודית המציאה לוועדה לחריגי בנייה, נאמר "שלאור הבדיקה שערכנו הובהר לנו שיש מקום לבנית בית עבור הבן הממשיך במשק ההורים".
חוות-דעתו של מר חשמונאי, אדריכל מחוז חיפה של האגף לבנייה כפרית במשרד השיכון, שבה הוא הביע את הדעה-אשר כבר צוטטה לעיל-"כי המבנה סדוק בצורה כזאת שלדעתי הנו מסוכן וחייב בהריסה...
הוגשה גם חוות-דעת מטעם מינהל מקרקעי ישראל במחוז תל-אביב (נספח מש/4 לתצהיר התשובה), לפיה "מפקח משרדנו בדק את הנחלה הנ"ל של משפחת קנירש ומצא שאין אפשרות לבנות בית מגורים נוסף בנחלה".
אולם המצהיר מטעם המשיבים מציין (בסעיף 14), כי "הן המפקח והן מר רייזמן (האחראי המחוזי-י' כ') אינם אדריכלים".
יתר-על-כן, מתוך השוואה עם שתי חוות הדעת הראשונות יש להניח, כי המפקח לא הביא בחשבון הריסת אחד מהמבנים המשניים על-מנת לפנות מקום לבניית בית.
...
אין בכוונותנו לדון בפרטי העובדות של כל מקרה ומקרה, אך ייאמר בהכללה, כי ההסברים המפורטים, שניתנו על-ידי בא-כוח המשיבה (בסעיף 22 לתצהיר התשובה), מאמתים את המסקנה האמורה, שקשה לערוך השוואות בין מקרים אינדיוידואליים בודדים ולהסיק לפיהם מסקנות של הפליה לגבי העותרים.
העובדה, שהוועדה בדקה מאות בקשות במשך התקופה הארוכה הזאת, מוכיחה, כי הוועדה החמירה מאוד במתן אישורים לחריגה מהמדיניות שהותוותה על-ידי המשיבים, ואין לנו כל יסוד לחשד, המועלה על-ידי העותרים, שהיא העניקה רישיונות "לאנשים הקרובים אל הצלחת".
אני סבור, שהוועדה לבנייה חריגה נהגה בזהירות מירבית ובדקה באופן יסודי, באמצעות מומחים, את העובדות השייכות לעניין.
אני סבור איפוא, שיש לבטל את הצוו-על-תנאי, לדחות את העתירה ולהטיל על העותרים הוצאות ושכר טירחת עורך-דין בסך 10,000 שקל.