עיקר טענות הצדדים בהליך
לטענת התובע, במסגרת עבודתו נידרש לסייע לצוות הרפואי לטפל בחולים, לרבות הרמתם, העברתם ממנח למנח, החלפת ביגוד, הגיינה, רחיצת החולים וכיוב'.
סעיף 79 לחוק מגדיר תאונת עבודה כדלקמן (הדגשות אינן במקור, כאן ומכאן ואילך, מ.ק):
"תאונת עבודה – תאונה שאירעה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו, ובעובד עצמאי – תוך כדי עסוקו במשלח ידו ועקב עסוקו במשלח ידו"
על פי הפסיקה, המבחן הראשוני והיסודי להיותו של ארוע "תאונתי" הוא מבחן ה"פתאומיות", משמע כי ניתן לאתר את הארוע במישור הזמן והמקום, זאת לעומת מחלה אשר את ראשיתה אכן ניתן להגדיר במונחים של זמן ומקום אך תוצאתה באה מהתפתחות הדרגתית (ר' דב"ע נו/103-0 שלמה עטר נ' המוסד, ניתן ביום 20.12.96).
ברור הוא, כי באין חבלה אין תאונת עבודה וכי החבלה היא אחת העובדות הצריכות לעילת התביעה ועל התובע להוכיחה (ר' דב"ע נ"ג/0-153 עוואד ג'אבר פראג' – המוסד, פד"ע כ"ז 50; דב"ע נ"ב/0-88 כאמל קופטי – המוסד, פד"ע כ"ט 169; דב"ע שם/0-96 המוסד - אמנון וייל, פד"ע יב 225; דב"ע נ"ו/0-251 בצלאל ישינובסקי – המוסד, פד"ע ל"א 241).
בחקירתו הנגדית העיד התובע –
"באותו יום עבדתי במחלקת פנימית כח עזר, משמרת בוקר 7 עד 15:00, באתי וצריך לרחוץ חולים, להוריד חולים, חולים מבוגרים וכבדים ולא תמיד מתפקדים ומשתפים פעולה כשמבקשים, הורדנו חולה ממיטה לכסא. בזמן הצהרים בד"כ מחזירים חולים בחזרה למיטה. בזמן שהחזרנו חולה שהייתה סבתא מבוגרת, ואחרי שאדם יושב כמה שעות, היא כבר לא מתפקדת, היא כבדה ולא יודע מה המשקל שלה, התחלתי להרים עם פולינה, היא לא כל כך מתפקדת הסבתא ולא משתפת פעולה והרמנו אותה בחזרה למיטה ובזמן שהרמנו הרגשתי כאב חזק בתוך עין שמאל. באמצע הפעולה לא יכולתי לזרוק את הסבתא. שמתי אותה על המיטה עם כל הכאב שלי ואמרתי לפולינה שאני עוזב שאני לא יכול לתפקד יש לי כוכבים בעניים וקשה לי מאוד ואני חייב לרדת מיד למיון... ".
(ר' עמ' 1-2 לפרוטוקול הדיון, שורות 26-28, 1-6 בהתאמה)
גירסתו של התובע לעניין נסיבות פגיעתו הייתה אחידה לאורך ההליך (ר' גם סעיפים 2-4 לסיכומי התובע), כאשר ערה אני לקושי בהבדל בגירסה אשר למין החולה (זכר/ נקבה) אולם בשים לב לכך ששפת האם של התובע אינה עברית, לא סברתי כי יש לייחס לכך משקל מכריע וייתכן גם לכך כי לגירסת התובע דובר היה בהרמת חולים רבים, כך שגם אם על פניו מדובר בקושי שיורש לשורשה של גרסה, הרי שיש להיתחשב בסוג העבודה בה עבד התובע ובאינטנסיביות שלה, כאשר בוחנים עד כמה קושי זה – העידר איבחנה בדבר מין החולה - הוא קושי היורד לשורשה של גרסה ומקשה על קבלתה.
...
איני סבורה כי העובדה שגב' פולינה העידה כי היא והתובע חברים (ר' עמ' 4 לפרוטוקול הדיון, שורות 28-29) יש בה כדי להוביל למסקנה כי אין ליתן כל משקל לעדותה, כטענת הנתבע.
עם זאת, לאחר שקילת כלל החומר שבתיק וטענות הצדדים, שעה שאין חולק כי התובע התייצב לעבודה כרגיל בימים שקדמו לאירוע, כאשר גרסתו לפיה חש כאבים חדים בעינו לאחר הרמת המטופלת ומיד פנה למיון, הייתה אחידה לאורך ההליך, נתמכה בעדות מטעמו של עובדת נוספת שעבדה איתו במשמרת, כאשר המסמכים הרפואיים תומכים בכך שהופנה למיון במועד האירוע הנטען ונותח ביום למחרת – שוכנעתי כי קיים למצער ספק בקיומו של האירוע מיום 13.5.19, אשר בהתאם לפסיקת בית הדין הארצי, עליו לפעול לטובת התובע ומצדיק מינוי מומחה לצורך בחינת הקשר הסיבתי בין האירוע לבין הליקוי ממנו סובל התובע בעינו (ר' עב"ל (ארצי) 37682-03-20 בר אלי נ' המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 19.11.2020, שם קבע בית הדין הארצי כי ספק בהוכחת קיומו של אירוע פגיעה בעבודה פועל לזכות המבוטח כבר בשלב בחינת קיומו של אירוע).
סוף דבר
אשר על כן, לצורך דיון בשאלת הקשר הסיבתי רפואי בין ליקויי התובע בעינו ובין התאונה מיום 13.5.19, ימונה מומחה רפואי.