מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תאונת דרכים: פריקה וטעינה במנוע פועל

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

האם לפי תאור זה המדובר ב"תאונת דרכים"? נדמה שגם התובע בסיכומיו אינו חולק על כך שלפי תאור זה של התאונה, אין המדובר ב"תאונת דרכים", שכן זו אירעה במהלך טעינה של גליל הבד אל שיני המלגזה מבלי שהתקיים "שימוש ברכב המנועי". למעשה לצורך בחינת שאלת הגדרת התאונה, יש להקדים ולבחון באם הוכח שהמלגזה בה מדובר הנה בדגדר "כלי רכב מנועי". לטענת קרנית התובע לא עמד בנטל המוטל עליו להוכיח זאת, ועפ"י ההלכה שנקבעה ברע"א 613/95 קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' נחום, פ"ד נא(4) 659 (1997) לפיה מדובר בבחינה ספציפית לכל מקרה לגופו ואין להסיק מהקביעה שם קביעה כללית כלשהיא.
לא יכולה להיות מחלוקת כי בעת אירוע התאונה (למעשה עפ"י שתי הגירסאות) לא נעשה במלגזה שימוש לפי ההגדרה הבסיסית של הגדרת "תאונת דרכים" בחוק, שכן לא נעשה בה "שימוש למטרות תחבורה". מכאן שעלינו לבחון באם מתקיימת חזקת ניצול הכוח המכאני לפיה יראו את התאונה כ"תאונת דרכים" באם מדובר במאורע "שניגרם עקב ניצול כוחו המכאני של הרכב, ובילבד שבעת השמוש לא שינה הרכב את ייעודו המקורי". לא יכולה להיות לטעמי מחלוקת כי כאשר מדובר במלגזה, שהנה כלי דו-תכליתי, הרי שאירוע שניגרם כתוצאה משימוש בכוח המכאני של הרכב לצורך השמוש שאינו תחבורתי, דהיינו לצורך הרמה או הורדה של משאות, המדובר בתאונת דרכים גם באם מדובר בפעולה שהיא במובנה היומיומי פעולה של "טעינה ופריקה" (ראה גם פס"ד שטרן בסיפת סעיף 20).
אלא שכפי שפורט לעיל שוכנעתי כי בעת אירוע התאונה לא ישב בכיסא המלגזה נהג כלשהוא, דהיינו שאין כל בסיס לטענה שנעשתה פעולה שיש בה להפעיל את הכוח המכני של המלגזה (מלבד היות המנוע פועל) אשר הביאה לתזוזת שיני המלגזה, וגם לא שוכנעתי כי שיני המלגזה היו בגובה באותו מועד, אלא דוקא מונחות על הארץ, ולפיכך אין בחזקת ניצול הכוח המכאני לסייע לתובע.
...
בהעדר כתב הגנה מטעם נתבעת 4, על אף שכתב התביעה הומצא לה כדין, אני קובעת כי נתבעת זו חבה כלפי התובע בכל נזקיו כפי שאלו יוכחו.
ממילא נדחית ההודעה כנגד צדדים שלישיים ששלחה קרנית, זאת ללא צו להוצאות שכן קרנית חייבת היתה לשלוח את ההודעה נוכח טענות התובע.
בשאלת ההוצאות אני סבורה כי לא ניתן לפטור את התובע מתשלום הוצאות הנתבעים שכן הם זכאים לפסיקת הוצאותיהם, אותם אני קובעת בסך של 10,000 ₪ לכל אחד מהנתבעים 1 ו-3, אולם מתנה חיוב זה בכך שהתובע יגבה בסופו של יום, את מלוא הפיצויים להם הוא זכאי מהנתבעת 4, שכן חיוב זה אמור להיות, למעשה, מושת עליה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

לטענת הנתבעת התאונה ארעה עקב פריקה וטעינה ידנית של מטען ועל כן נסיבות אלה אינן בבחינת תאונת דרכים והתרחשו ללא מעורבות ו/או שימוש ברכב הנטען.
על פי עובדות כתב התביעה, ביום 2/4/12 נידרש התובע, על פי הנחיות הממונים עליו, לעשות שימוש במשאית באופן שעשה "שימוש ברמפה חשמלית המאפשרת העלאת והורדה של סחורה מבטן המשאית. הרמפה מופעלת מכוח מנוע הרכב וניתן לעשות בה שימוש רק כשמנוע הרכב מופעל. במהלך הוצאת סחורה על גבי עגלה מבטן המשאית ועת עמד התובע על גבי הרמפה המורמת כאשר לפניו העגלה העמוסה, החלה העגלה להדרדר כלפי שולי הרמפה וזאת עקב זעזועי הרמפה שנגרמו מפעולת מנוע הרכב. העגלה המדרדרת דחפה את התובע אל מחוץ לרמפה והוא נפל אל הכביש. העגלה נפלה בעקבותיו ופגעה ברגלו...". (סעיף 4 לכתב התביעה) התובע תאר את הארוע בתצהירו, כדלקמן: "אדגיש כי במשאית זו, להבדיל מאחרות בהן עבדתי, בשל העובדה כי המצבר אשר אחראי על פעולת הרמפה היה מקולקל וכדי למנוע השבתה מוחלטת של המשאית מסר לי האחראי עלי כי בוצע חיבור ישיר של הרמפה למנוע ומשכך תודרכתי כי עלי להשאיר את מנוע המשאית פועל כל הזמן גם בעת פריקת המשאית. אציין כי בימים הקודמים לארוע בהם עבדתי עם משאית זו העובדה כי המנוע עבד במהלך הפריקה גרמה לכך כי פעולת הפריקה היתה קשה מאוד שכן המשאית כל הזמן הייתה בוויברציות עקב פעולת המנוע. זו גם הסיבה שתודרכתי כי גם במהלך הפריקה כאשר המשאית עומדת והמנוע שלה פועל יש לקשור כל הזמן את העגלות שלא נפרקות היות ופעולת המנוע גורמת להם לנוע כל הזמן. כאשר הגעתי לצרכנייה נכנסתי בנסיעה לאחור לכיוון המדרכה שקרובה ביותר לצרכנייה. השארתי את מנוע הרכב דלוק...פתחתי את הרמפה באמצעות כפתורי ההרמה החיצוניים...היות והעגלות חבוקות בחגורות בטיחות על מנת למנוע תזוזתן בזמן הנסיעה שחררתי את החגורה שאחזה בשורת עגלות, שחררתי עגלה ראשונה, הזזתי אותה הצידה, ושוב סגרתי את החגורה על שאר העגלות...מדובר בעגלות כאשר כל עגלה הנה בגובה של כ 190 ס"מ ברוחב של כ 120 ס"מ עם חמישה מדפים במרווחים שונים כאשר כל מדף עמוס בתבניות ביצים עד לגובה המדפים...לאחר שהעברתי את העגלה הראשונה מתוך 6 העגלות שהייתי צריך לפרוק לצרכנייה, חזרתי אל הרמפה על מנת לפרוק את העגלה הבאה...מיד לאחר שהתחלתי בפעולת ההורדה ראיתי בזוית העין שהעגלה מתדרדרת החוצה עקב תזוזות של המשאית מפעולת המנוע, באופן אינסטנקטיבי ניסיתי לעצור את העגלה, קבלתי ממנה זעזוע, העגלה הדפה אותי אל הריצפה של הכביש גובה של כמטר וחצי לערך, אני נפלתי על הגב והעגלה בעקבותיי..." בחקירתו הנגדית העיד התובע כי התאונה ארעה סמוך לחג הפסח, תקופה בה היה עומס רב של עבודה ולכן מעסיקו נתן לו לעבוד במשאית שבמקור היתה משמשת לחלוקת גלידות וסלטים ומספר ימים עובר לתאונה הוא החל להשתמש בה. עוד הוסיף כי באחד הימים, במהלך עבודתו הוא שכח שעליו להשאיר את המנוע עובד ועל כיבה את המנוע ואחר כך נאלץ להניע את הרכב בכבלים וכשנשאל מה היה למצבר השיב "לא יודע להגיד מה היה, כאשר הגיעה המשאית, תדרכו אותי שהמשאית הזו צריכה להיות כל הזמן דולקת, אם המנוע לא דולק, הרמפה לא יכולה לעבוד, ברגע שאתה מכבה, צריך כבלים כדי להניע שוב, "סבטוחה" שלמה, קבלתי הוראה וזה מה שהייתי אמור לעשות.
יובהר כי אף אם לא היתה תקלה במשאית והתובע לא היה נאלץ להשתמש במנוע המשאית לפתיחת הרמפה, אלא במנוע של הרמפה, אזי גם אז ניתן היה לקבוע כי מדובר בתאונת דרכים, ראו רע"א 7254/12 תאופיק ג'ברין נ' עיזבון המנוח זכריה, מיום 21/8/14: "כפי שנקבע בעיניין מנופי יהודה, אין בכך כדי להביא למסקנה כי לא היה שימוש בכוחו המכני של הרכב:
...
מחד גרסתו של התובע לא נסתרה בנוגע להתרחשות התאונה במשאית, נשוא כתב התביעה ומנגד לא נמצאה כל ראיה לתמיכה בטענת הנתבעת לעצם הכיסוי הביטוחי ולפיכך הנני דוחה טענה זו. נסיבות התאונה ראשית, יש להכריע בנסיבות האירוע והאם נכנסות הן לגדר ההגדרה בחוק הפלת"ד. אקדים ואומר כי לאחר ניתוח הראיות, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לקבל את גרסת התובע להתרחשות התאונה.
על כן, הנני קובע כי התובע נפגע בתאונת דרכים כהגדרתה בחוק הפיצויים ולפיכך זכאי לפיצוי ממבטחת המשאית, קרי הנתבעת.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הבאים: הפסדי שכר לעבר 64,000 ₪ הפסדי שכר לעתיד 279,000 ₪ הפסדי פנסיה 33,500 ₪ כאב וסבל 36,900 ₪ הוצאות רפואיות לעבר ולעתיד 5,000 ₪ הוצאות נסיעה לעבר ולעתיד 7,000 ₪ עזרת צד ג' 5,000 ₪ _____________________________________ סה"כ 425,400 ₪ ניכויים תגמולי המל"ל – בהתאם למסמכי המל"ל, קיבל התובע תגמולים בסך 130,249 ₪, דמי שיקום בסך 36,500 ₪, הבטחת הכנסה בסך 26,638 ₪, סך הכל 193,387 ₪.
לפיכך התוצאה היא כי הנתבעת תשלם לתובע סך- 203,900 ₪ ( מעוגל) .

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

לדבריו, בתום יום העבודה, החנה את המשאית ובעוד המנוע פועל, החליק ונפל מהסולם, באמצעותו עולים אל ארגז המשאית, ונחבל קשות.
המצב המשפטי ככל שהיה מקום לקבוע כי התאונה ארעה בעת שהתובע עלה או ירד מהמשאית - עסקינן בתאונת דרכים כמשמעה בחוק הפלת"ד, וזאת גם אם פעולת הטיפול בברזנט הנה חלק מפעולת הפריקה או הטעינה של הרכב.
אין נפקא מינה שהירידה במקרה זה היתה מגלגל הרכב ולא ממדרגה המותקנת בו, כפי שהיה בפרשת אוסם הנ"ל. נניח איפוא כי הפעולה של הוצאת שקיות המזון היתה, בנסיבות המקרה, שימוש ממעט מתחרה מסוג פריקה כשהרכב עומד – עדיין מתקיימת, כך פסקנו בפרשת אוסם הנ"ל, אחת מדרכי ה"שימוש ברכב מנועי".
...
לטענת הנתבעת, התאונה אינה תאונת דרכים כמשמעה בחוק הפלת"ד, ולכן דין התביעה להידחות.
הצדדים הגישו טיעוניהם ובהצעתי מיום 18.10.15, הוצע, מהטעמים המפורטים בהצעתי, כי התביעה תידחה ללא צו להוצאות.
בהחלטתי מיום 15.1.17 הודעתי כי לאחר ששבתי ובחנתי את טענות התובע לעניין סיווג התאונה, סבורני כי לפחות בשלב זה אין מקום לשינוי עמדתי.
סוף דבר עסקינן בעדות יחידה של בעל דין שמסר מספר גרסאות שונות בדבר נסיבות אירוע התאונה אשר אינן מאפשרות לקבוע אילו מהן הינה הגרסה הנכונה.
, שעה שאחת מהן אינה מקימה לתובע עילת תביעה עפ"י חוק הפלת"ד. בנסיבות אלו, אין מנוס מדחיית התביעה וזאת משלא הוכחו נסיבות אירוע התאונה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

מספר חלופות בהגדרת "שימוש ברכב מנועי" והחלופה העיקרית הנוגעת בתאונת התובע היא "הנתקות או נפילה כאמור של מטען הרכב תוך כדי נסיעה", שכן ברור הוא כי בכל זמן העמסת הטרקטור, מנוע הטרקטור פועל , שכן הוא עומד לרגעים בודדים בהיותו ממונע, עד לסיום העמסה ומיד לאחר מכן ממשיך בנסיעתו לעבר השלכת הפסולת, מכאן כי מיתקיים המבחן לקשר סיבתי עובדתי בין התאונה לניצול הכח המכאני של הרכב.
יש לדחות את טענת הנתבעת כי עסקינן בארוע מסוג פריקה וטעינה שהרי בסמוך להעמסת הפסולת ועת נפגע התובע, היה מנוע הטרקטור עובד ובמצב נסיעה איטי.
ככל שתתקבל עמדת התובע לפיה היה הטרקטור בתנועה, הרי שעסקינן בתאונת דרכים וככל שתתקבל עמדת הנתבעת, הרי שעסקינן בארוע שניגרם אגב טעינה ופריקה, כשהרכב עמד ועל כן לא מדובר בתאונת דרכים.
...
לשיטתה, אין מדובר במקרה העונה על הגדרת תאונת דרכים כמשמעותה בחוק הפלת"ד ומשכך, דין התביעה להידחות.
על כן, התוצאה היא כי האירוע מושא התביעה אינו מהווה תאונת דרכים כמשמעותו בחוק הפיצויים ודין התביעה להידחות.
בשים לב כי הצדדים הגיעו לידי הסדר דיוני ללא צורך בקיון הוכחות אני מחייב את התובע בהוצאות הנתבעת בסכום כולל בסך- 5,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1988 בעליון נפסק כדקלמן:

בדומה, נזק הנגרם עקב כניסה למכונית ויציאה ממנה מהוה "תאונת דרכים", ואילו נזק הנגרם עקב כניסה למבנה ויציאה ממנו אינו מהוה "תאונת דרכים". טעינה ופריקה בבית אינן תאונת דרכים; טעינה ופריקה של מכונית מהוות תאונת דרכים.
כלום נשחרר נוהג ברכב מאחריות, רק משום כך שהוא הצליח להוכיח, כי אותו נזק היה נגרם אילו הוא רכב על אופניים או על סוס? השופט א' גולדברג: גם אם נניח, כי המצאות דלק במכונית חונה הנה בגדר "שימוש" ברכב מנועי, כמובנו במונח "תאונת דרכים" בסעיף 1 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אין לראות בהתלקחות הדלק במכונית בשעת חנייתה מאורע שניגרם "עקב" השמוש.
משום כך הסתייגתי מקביעת חבריי הנכבדים, לפיה יש לכלול במסגרת מונח זה גם תאונות עבודה שאירעו לפועלים במוסכים בעת ביצוע עבודות תיקון שגרתיות בכלי רכב או ביצוע סיכה תקופתית בהם.
...
מקובלת עלי גישתו של השופט ברק, כי העובדה, שאותו נזק עצמו יכול היה להגרם גם על-ידי חבית סתם או על-ידי כל חפץ שאינו "כלי רכב", אינה מעלה ואינה מורידה.
לאחר ששקלתי בדבר, החלטתי להצטרף לדעתו של השופט ברק.
לדעתי, יש לקבל את הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו