מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תאונת דרכים ללא רישיון נהיגה בתוקף

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

הנתבעים הגישו כתב הגנה במסגרתו טענו מספר טענות מקדמיות: נטען כי התצהיר שצורף בתמיכה לכתב התביעה כלל אינו קשור לתביעה ומשכך, אינו תואם את הנידרש בהתאם לתקנות סדר הדין האזרחי ויש למחוק התביעה בשל כך. עוד נטען כי לכתב התביעה לא צורף תצהיר של הנהג ברכב התובע במועד התאונה לצורך תמיכה בעובדות הנוגעות להתרחשות תאונת הדרכים, ולא הוצג רישיון נהיגה בר תוקף של הנהג נכון למועד התאונה, דבר המעלה חשד סביר כי הנהג ברכב התובע היה ללא רישיון נהיגה בר תוקף.
...
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת כי מהראיות בפני עולה כי האחריות לתאונה מוטלת על הנתבע 1 וכי הוכח הנזק שנגרם לתובע כתוצאה מהתאונה ואת שיעורו של הנזק.
גם בחינת יתר טענות הנתבעים הנוגעות לנתונים שגויים, לטענתם, שנמסרו בכתב התביעה ובטופס ההודעה, מלמדת כי אין בטענות אלו כדי להוביל למסקנה שונה ביחס לשאלת האחריות והנזק.
לאור כל האמור לעיל, התביעה העיקרית מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בענין ת.א. (המחוזי בירושלים) 5376/03  עיזבון המנוחה ממו בתיה ז"ל נ' יפרח נפתלי (פורסם; 14.12.04) מצטט כבוד השופט יוסף שפירא בהסכמה את קביעתו של כב' השופט כ' מוסק בענין ת.א. 8524/02 גולזפור ניסים נ' כלל חברה לביטוח בע"מ  (פורסם; 27.5.04, בעמ' 4): "סבור אני, כי יש לעשות איבחנה בין העמדת אדם לדין, במצב זה, בעבירה לפי סעיף 67 לפקודת התעבורה, לבין שלילת הכסוי הבטוחי, על פי האמור בסעיף 7(3) לחוק הפיצוים לנפגעי תאונות דרכים (תשל"ה-1975), שהרי לעניין זה, יש להראות כי הנוהג ברכב ידע באופן ממשי, כי אין בידו רישיון נהיגה, מכאן שהיה על הנתבעת להוכיח כי התובע ידע כי אין בידו רישיון נהיגה, ולא כי 'היה עליו לדעת', ובכך טמון ההבדל בין סעיף 67 לפקודת התעבורה לסעיף 7(3) לחוק הפיצויים". בהתאם קובע כב' השופט שפירא בקביעתו בענין תביעת ממו: "אין מחלוקת שכאשר אדם נפסל מלהחזיק רישיון נהיגה יש להודיע לו על כך, מן הטעם הפשוט והכלל "לא  תשים בפני עוור מיכשול". לפיכך, יש להודיע לאדם שנדון לשלילת רישיון על כך. הנפסל צריך לדעת כי הוא פסול מלנהוג ואין די בידיעה קונסטרוקטיבית.
לדיעה זו שותף גם פרופ' אנגלרד, אשר אימץ את פסיקת הערכאות הדיוניות בסוגיה וקבע כי "פסילת רשיון אינה תקפה כלפי הנוהג כל עוד לא הודע עליה... פסילת הרשיון, בתור שכזו, אינה שלמה על עוד לא הודעה לנוהג" (יצחק אנגלרד פיצויים לנפגעי תאונות דרכים 259 (מהדורה שלישית, 2005) והאסמכתאות שם)" (ההדגשה בקוו – הוספה).
...
לפניי בקשה מטעם הצד השלישי, המבטחת את השימוש ברכב שבו נסעה התובעת עת נפגעה בתאונת דרכים (להלן: "המבטחת"), לדחות את ההודעה לצד השלישי שהוציא נגדה בנדון נהג הרכב; זאת - בשל קיומו של פסק דין שניתן בתביעה קודמת, משנת 2018, בה נתבעו שניהם (המבטחת והנהג) על ידי התובעת בגין נזקי אותה תאונה, לפיו - התביעה נדחית.
כפי שמתואר בהחלטת כב' השופטת רייך [ס' 6 להחלטה]: "התובעת טוענת, כי במסגרת התביעה הנוספת נודע לה, לראשונה, כי רישיון הנהג היה תקף במועדים הרלוונטיים לתאונה וככל שהוא היה בפסילה, הרי שלא ידע אודותיה ובנסיבות אלו, החבות ממילא מוטלת על חברת הביטוח. לטענתה, פסק-הדין בא לעולם בשל הטעייתה והטעיית בית-המשפט על-ידי חברת הביטוח, אשר הציגה מצג שווא בדבר העדר כיסוי ביטוחי לשימוש שנעשה ברכב במועדים הרלוונטיים לתאונה והסתירה ראיות רלוונטיות בעניין, ולמצער, לא מילאה את חובתה לברר האם הנהג ידע אודות הפסילה, אם לאו". כב' השופטת רייך דחתה את טענות התובעת נגד התנהלות המבטחת, והפנתה את התובעת למחדליה היא [ס' 13 להחלטה]: "מכל מקום ומבלי לקבוע מסמרות בעניין, אני סבורה, כי בשקידה סבירה היה בידי התובעת להשיג ראיות בסוגיה הנדונה עוד בטרם מתן פסק-הדין, בין באמצעות ההליכים המקדמיים ובין באמצעות חקירת הנהג ועדים נוספים בהליך הוכחות. בפרט נאמרים הדברים בשים לעובדה שהנהג שהיה צד בתביעה הנדונה, כלל לא הגיש כתב-הגנה וממילא לא הניח גרסתו בעניין פסילת רישיון הנהיגה במועדים הרלוונטיים לתאונה ובנסיבות אלו, היה על התובעת לפעול בדרישה וחקירה בסוגיה הנדונה, הן עובדתית והן משפטית, זאת עובר להגשת בקשתה לדחיית התביעה. משהתובעת בחרה שלא לעשות כן וחלף זאת, ביכרה להסתמך על טענת חברת הביטוח בדבר העדר כיסוי ביטוחי לשימוש ברכב בעת התאונה, אין לה להלין אלא על עצמה בלבד". בסופו של דבר, מבהירה כב' השופטת רייך בהחלטתה את ההנמקה מדוע לא ניתן לבטל את פסק הדין כך [ס' 16 להחלטה]: "הנה כי כן, התובעת עתרה בבקשתה לקביעה עובדתית, לפיה לא היה כיסוי ביטוחי לשימוש ברכב בעת התאונה ולדחיית התביעה, זאת להבדיל מטענתה כיום כאילו עתרה לכך שבית-המשפט יכריע בסוגיה כאמור וכי בית-המשפט מצא להורות על דחיית התביעה בהתבסס על טענות חברת הביטוח. מכל מקום ומטעמים ברורים, פסק-הדין אינו כולל כל קביעה או הכרעה עובדתית, משאין בידי בית-המשפט לקבוע קביעות עובדתיות עובר לשלב ההוכחות בתיק ופסק-הדין אך מורה על דחיית התביעה, זאת לבקשתה המפורשת של התובעת". המודיע טוען בתגובתו, כי דין הבקשה הנדונה להידחות, ומבהיר כי טענות המבטחת בבקשה לקיומו של מעשה בית דין יכולות עקרונית לעלות - רק מול התובעת.
כפי שטוען המודיע [בסעיף 18 לתגובתו]: "לא זו אף זו, אלא שלא התקיימה התדיינות אדרווסרית בעניין רישיון המודיע והכיסוי הביטוחי. הרי לא הובאו ראיות הזמה; לא התבצעה חקירה שכנגד וכד'. בהקשר של השתק פלוגתא נדרשת התדיינות בפועל ולא די בהתדיינות פורמלית". כאסמכתא מפנה המודיע לדברים שנכתבו בספרה של נינה זלצמן, עמ' 321-322, שאני מוצא שאכן יפים לענייננו: "יסוד התדיינות הנדרש לצורך הפעלתו של כלל מחייב קיומה של התדיינות בפועל בין בעלי הדין במסגרת התובענה הראשונה לא רק כדי להבטיח את יומו של כל אחד מבעלי הדין לחלוק בהוכחותיו על גרסת יריבו, אלא גם כדי להבטיח את נכונות של הכרעה שיפוטית שנעשתה בפלוגתא המוצגת למחלוקת בתובענה השנייה. לפיכך, אין להסתפק בדרישה פורמלית בלבד לקיומה של התדיינות אלא חייבת להתקיים בפועל. באופן שאומנם היה לבעל-הדין שנגדו נטענה טענת הימנעות "יומו בבית המשפט" ועל כן אין לאפשר לו לחזור ולהתדיין בשאלה שבית המשפט כבר ביררה לגופה והכריע בה בקביעת ממצא.
המודיע מפנה גם לשיקולי צדק, וטוען כי בנסיבות, בכל מקרה, אין לחסום כבר בשלב זה את דרכו לתבוע בשיפוי בגין הכיסוי הביטוחי שלטענתו הוא זכאי לו. כעולה מהאמור, נראה כי מעבר לכל האמור לעיל, צודק שלא לקבל את הבקשה - גם מחמת "הסופיות" שהיא מטילה על סיכוי המודיע לקבלת שיפוי בענייננו.
ואכן, אני מוצא שהגשת הבקשה הנדונה נבעה בעיקר ממחדלה של התובעת בניהול ענייניה בעקבות תאונת הדרכים שעברה, שהוביל ל"פלונטר משפטי", שהצריך מתן הכרעה זו. אינני מקבל את טענת התובעת בתגובה שבקשתי שתגיש בנדון, כי פעלה עד כה "בדרך המלך", וכי השתת הוצאות עליה בנסיבות - תהיה "ענישה", כלשונה.
לסיכום, בפסק הדין שניתן בתביעה הקודמת, הושג "פרי עקר", שמהותית איננו יכול לקדם או לקצר הליכים; ומצד שני נחזה בעיני המבקשת, המבטחת, כפרי שהיא יכולה ליהנות ממנו; כמעשה בית דין.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

עוד הוסיפה וטענה המבקשת כי המשיב הודה והורשע בשלושה תיקים נוספים במסגרת פ"ל 5436-12-21 (תעבורה ירושלים), הכוללים את הסעיפים הבאים: נהיגה בזמן פסילה (פעמיים), גרימת תאונת דרכים ונהיגה ללא רשיון נהיגה תקף.
...
זוהי הפעם השלישית בתקופה כה קצרה (פחות משנה) בה נוהג הנאשם בזמן פסילה מבלי שמורא הדין ומורא בית המשפט לנגד עיניו ומקובלת עלי עמדת המבקשת לפיה לא ניתן ליתן בו אמון.
אוסיף כי תמוהה בעיני העובדה שהמשיב שוחרר למעצר בית ללא פיקוח וללא תנאים נוספים כדוגמת הפקדה כספית, ערבות עצמית וצד ג', ואולם מאחר והמשיב לא הפר תנאי מעצר הבית, לא מצאתי להידרש לכך בשלב זה. לאור האמור, לאור קיומן של ראיות לכאורה ומסוכנות ולאחר שקבעתי כי לא ניתן לאיין את המסוכנות בדרך שפגיעתה בחירותו של המשיב פחותה, אני מורה על מעצרו של המשיב במעצר בית מלא וזאת עד לתום ההליכים המשפטיים כנגדו.
בנוסף, אני מורה על פסילת רשיונו של המשיב עד לתום ההליכים המשפטיים כנגדו.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

יפים גם הדברים בפסק הדין ב- (תא (חי') 20069/06 עיזבון המנוח רפאל מנור ז"ל נ' משה מויאל (פורסם בנב)) כי לא ניתן לפרש את התיבה "הנו בעל רישיון" כ"סבור שהנו בעל רישיון" להלן : " כאן אפנה לע"א (מחוזי י-ם) 2612/08 מאיה כהן נ' מנורה חברה לביטוח בע"מ, מאגר נבו (2009), שם התברר ערעור על פס"ד שעסק בדרישה לפצוי נפגעת בתאונת דרכים שנהגה ללא רשיון בתוקף. תביעתה נדחתה, בשתי הערכאות, ואצטט להלן קטע שנדמה לי שרלבנטי לעניינינו (ההדגשות אינן במקור):
...
הנתבעת הגישה כתב הגנה וטענה כי דין התביעה להידחות מהנימוקים להלן: הנתבעת מאשרת כי ביום 21.7.20 ארעה תאונה שבעקבותיה ניזוק רכבה של הנתבעת.
גם ב - רע"א 4874-04 יצחק רביבו ואח' נ' אליהו חברה לביטוח בע"מ (פורסם בנבו) נדחה הערעור שהוגש על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בע"א 5085/04 שקיבל את הערעור של חברת הביטוח על פסק הדין של בית משפט השלום - שקבע כי העדר רישיון נהיגה – עת הנהג לא החזיק ברישיון נהיגה ישראלי תקף (וחודש רק לאחר קרות התאונה) אלא רק רישיון נהיגה זר, אינו אלא פגם טכני הבא בגדר רישיון שפקע מחמת אי תשלום אגרה וקבע כי קמה לתובעים זכאות לפיצויים.
אולם, גם לגופה של טענה, דין הטענה להידחות ואנמק.
תחילה טענת הנתבעת כי לא מסומנת הדגשה בדבר הגבלת הכיסוי הביטוחי והעתק ממנה לא נמסר למבוטח כלל וכלל, כפי שנטען בסיכומים, נדחית מאחר ומדובר בטענה שלא נטענה בכתב ההגנה והועלתה לראשונה רק בסיכומים.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, הגעתי למסקנה כי פקיעת רישיון הנהיגה של נהג רכב הנתבעת במקרה נשוא התביעה דנן עקב אי תשלום אגרה מהווה עילה לשלילת הכיסוי הביטוחי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעת התאונה נהג התובע, אז - בן 17 ושמונה חודשים, ללא רישיון נהיגה בתוקף (בגין אי-תשלום אגרת הרישיון) וללא תעודת ביטוח חובה המכסה את שימושו באופנוע; לגירסתו – היה זה במהלך עבודתו כשליח מזון מהיר עבור מעסיקו, הצד השלישי, שהוא בעל האופנוע שסופק לו לצרכי עבודתו.
אם כן, בבואנו לבחון את התקיימות הוראות סעיף 7א לחוק בנסיבות תאונת דרכים שבה נהג הנפגע ללא ביטוח המכסה את שימושו ברכב, עלינו לבדוק האם דבק "אשם" או "רבב מוסרי" בנפגע - שעולה מעצם נהיגתו ללא ביטוח או ללא ביטוח מספק.
...
בנסיבות אלה, לאחר שנכשל נסיוני לשכנע את הצדדים לתחום את גבולות הנזק והפיצוי – תחילה, החלטתי לפצל את הדיון בתיק זה. הוריתי כי תחילה יתקיים בנדון דיון בשאלת נסיבות התאונה והחבות בגינה או האחריות של מי מהצדדים להתרחשותה או אי-מניעתה - הוא הדיון שקדם למתן פסק דין חלקי זה. עוד הובהר, כי ככל שיקבע שהתאונה היא "תאונת דרכים" כמשמעה בחוק הפלת"ד, יעסוק חלק זה של הדיון, גם בטענות קרנית כלפי הצד השלישי בכל הקשור לזכות קרנית הנטענת לחזור אליו בתביעת חזרה מכוח הוראות החוק.
לעניין חזקת הרשות וחזקת הרשות הראשונית, הרחיב כב' השופט עמית בענין רע"א 8744/08 קרנית קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים נ' דוד ויצמן (פורסם; 21.11.2010), בקובעו שמדובר בחזקות שבעובדה שמקורן בניסיון החיים ובשכל הישר, והפנה בהקשר זה לדברי כב' השופט זילברג בעניין קלקשטיין, כלשונם: "יסוד החזקה הנ"ל הוא, כי בנוהג שבעולם אדם נוסע או ברכבו הוא או ברכבו של מישהו אחר שהירשה אותו לכך. אם טענתו של הנתבע היא, כי הנהג השתמש בכלי רכב שלא ברשות בעליו, הרי הוא טוען למשהו בלתי רגיל, יוצא מן הכלל, ועליו להוכיח את הדבר. חזקה זו היא, מבחינה מסוימת, צורה אחרת של הכלל 'כל דפריש – מרובא פריש'". דיון והכרעה ממכלול הראיות והעדויות לפניי, אני מוצא כי התובע עבר תאונת דרכים בסמוך לאחר חצות של מוצאי שבת.
מעיון בהליכים הרבים והארוכים בתיק זה, אף אני סבור כי מדובר בתיק שבו ההכנה מטעם הצד השלישי "חייבה", כלשון התקנות, "עבודה מרובה במיוחד, והטיפול בו היה קשה במיוחד". בהתאם אורה על מתן שכר טרחה שמגיע על פי תקנות הסיוע המשפטי לבאת-כוח הצד השלישי, עו"ד אורטל יונה, כשהוא מוגדל בשיעור 100%.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני פוסק כי: התביעה נגד הנתבעת 1 – נדחית בזאת.
ההודעה לצד השלישי – נדחית בזאת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו