מ"מ הנשיא (לנדוי): אלה שני ערעורים על פסק-דין של בית-המשפט המחוזי אשר חייב את עיזבון המנוח שעיה בוץ ואת אליהו, חברה לביטוח בע"מ, לשלם למערער ב-ע"א 307/77 (להלן-המערער) סכומים שונים המסתכמים בסך 636,986 ל"י, ריבית והוצאות, כפיצויים על נזקים שנגרמו למערער בתאונת דרכים קשה שקרתה בלילה, אור ליום 1975.27.4.
במרוצת השנים הוגבל באנגליה האיסור על הגשת הודעתו של עד מחוץ לבית-המשפט כראיה ביחס לתביעות האזרחיות-תחילה בסעיף 1 של EVIDENCE ACT, 1938 לענין הודעה שנרשמה במסמך כתוב, ולאחר מכן, בסעיף 3 של ה-CIVIL EVIDENCE ACT, 1968 באורח יותר כללי, ולאחרונה נשמעים גם באנגליה קולות המצדדים בהנהגת שינוי מקביל לגבי משפטים פליליים.
כזכור, נתגלתה ב-ע"א 70/49, מחלוקת פוסקים ביחס לשאלה, אם לגבי סדרי דין ונוהג מרשה סימן 46 גם הפנייה למשפט האנגלי החרות (על כך ראה אצל הרנון, דיני ראיות, חלק ראשון, בע' 27 ואילך).
וכך אמנם נאמר ב-ע"א 217/59, שבו הסביר השופט זוסמן את טעמי האיסור הזה על-פי ההשקפה הקלסית של המשפט המקובל, ואם כי הדברים לא היו שם צריכים לענין במישרין, מושרשת הלכה זאת בפסיקתנו היטב, וכמו שאמרתי ב-ע"פ 71/76, אין לשרשה אלא בדרך החקיקה-והגיע הזמן שהמחוקק הישראלי ינהיג גם הוא את הרפורמה הדרושה; ואם קיימת המחלוקת בין משפטנים ביחס להרשאת עדות שמיעה במשפט פלילי, הרי לפחות בתביעות אזרחיות יוכלו אפילו המהססים לתת ידם למה שתוקן מכבר במכורת המשפט המקובל.
באשר ליתר הטענות שהושמעו, די לי שאומר כי לא מצאתי בהן יסוד מספי להתערבות בממצאיו של בית-המשפט המחוזי, או שהטענה אינה ראויה להתקבל, מפני שלא נטענה בערכאה הראשונה ואין להזקק לה לראשונה בערעור, בלי שניתן לצד שכנגד להוכיח עובדות לסתירתה.
נוסף על כך הוא איבד את חושי הטעם והריח ונגרם לו שבר בלסת ונזק בשיניו, והיה צורך לכרות את הטחול.
לשם כך יהיה על המערער לנסוע לארצות-הברית כי למרבה הבזבוז של מטבע זר נסגרה החווה לאילוף כלבים כאלה שהיתה קיימת בארץ בעבר ביזמה פרטית, וכנראה אין מוסד רשמי הנותן את דעתו על הצורך לחדש פעולה חשובה זו. המערער תבע על חשבון זה הוצאות נסיעה לארצות-הברית ודמי כלכלה שם לו ולמלווה.
פרט אחר שבו טעון פסק-הדין של בית-המשפט המחוזי תיקון, הוא שכר בעד טפול על-ידי רופא העצבים ד"ר רכטר (פסקה 9(ב)(3) של פסק-הדין): המערער העיד, ועדותו נתמכה בעדות אחיו, שנזקק לטפול כזה כ-12 פעם, וכל ביקור עולה 150 ל"י. הוא לא הגיש קבלות ולא קב סכום כולל ששילם בפועל על חשבון זה, ומשום כך דחה השופט את הפריט הזה מכל וכל, באין לו הוכחה.
...
(באין לפנינו ראיה לסתור, אנו מניחים שגם סכום חדשי זה מבוסס על 22 ימי עבודה לחודש המקובלים בענף זה.) החלטנו איפוא להעמיד את החישוב על בסיס שכר יומי של 156 ל"י ביום 1.4.1977.
עוד אני סבור שאין מקום לנכוי של רבע מסכומי השכר שהשופט המלומד עשה בחשבון החל משנה אחרי התאונה, בהתחשב עם יכלתו של המערער להקטין את ניזקו (פסקה י"א(2) של פסק-הדין).
החלטנו לחייב את המשיבים בסכום נוסף של 1,000 ל"י לפי פריט זה, בצירוף 26% ריבית לשנה מיום מתן פסק-הדין של בית-המשפט המחוזי.