לפניי תביעה קטנה שעילתה ניזקי רכוש שנגרמו, על פי הנטען, לרכבי הצדדים בעטיה של תאונת דרכים (להלן: "התאונה").
לטענתה, עברה מהנתיב השמאלי לנתיב הימני מתוך כוונה לפנות בהמשך דרכה ימינה.
דיון והכרעה
לאחר שמיעת העדויות ולאחר ניתוח חומר הראיות, אני סבור כי האחריות לגרם התאונה מוטלת על הנתבעת, כפי שיפורט להלן;
להלן גרסת התובעת:
"נסעתי בירושלים לידי היו שני נתיבים. אוטובוס של אגד היה מצד ימין שלי. אני עמדתי בנתיב השמאלי. לאחר שראיתי שהנהג עומד ומטה את הראש למטה, הווינקר מופנה, הוא עמד והייתי בנתיב השמאלי.. אני נוסעת ברחוב מקור ברוך, הוא בימין ואני בשמאל. יש לי תמונות מהתאונה. מראה לבית המשפט רואים שהרכב שלי כבר היה בתוך הנתיב הנסיעה, כאשר כבר השתלבתי לימין. זה צולם אחרי שהשתלבתי לימין. אז נעמדתי מס' שניות ופתאום שמעתי חבטה. נבהלתי, ברוך השם שאף אחד לא נפגע. יצאתי מהרכב.. אני משרטטת לבקשת בית המשפט איפה עמד האוטובוס ואיפה עמד רכבי. אני משרטטת. זה נתיב הנסיעה, האוטובוס עמד כאן, והרכב שלי עמד כאן. פה היה חלל ריק כי הרכבים שלפניו כבר התקדמו. לא ידעתי לה הוא מתעכב, אולי הוא מתעסק במשהו, האוטובוס עמד ולא זז, נסעתי ונכנסתי לנתיב שלו, כשנכנסתי הוא היה עדיין עומד. אני נעמדת מס' שניות ושומעת חבטה. המכה ברכבי היא מאחור. יכול להיות שהוא רצה לפנות שמאלה, סובב את ההגה שמאלה. ההשערה שלי שכשהוא עומד ומטה את הראש ימינה, אין לי מושג מה הוא רוצה. לגבי הנזק, זה פגיעה אחורית. תיקנו את הנזק."
גרסת נהג הנתבעת אבו אלהווא רשיד :
"הנתיב שלי בצד הימני, ברח' שרי ישראל, יש רמזור ויש פנייה ימינה. מציג תמונה. היו מלפניי 2,3 מכוניות המחכות לרמזור. כשנפתח הרמזור החלטתי לנסוע, פיתאום היא נסעה וקיבלה את המכה מהצד. היא נכנסה לתוך הנתיב שלי. פיתאום כשהרמזור ניפתח התחלתי לנסוע, יש לי פנייה ימינה.
פגיעה מעין זו אומרת דרשני;
זאת שכן, תקנה 49 (א) לתקנות התעבורה, תשכ"א -1961 קובעת כי "לא ינהג אדם רכב בעקבות רכב אחר אלא תוך שמירה על ריווח המאפשר לעצור בכל עת את הרכב ולמנוע תאונה...". תקנה 50 (א) לתקנות התעבורה שעניינה נסיעה בשיירה קובעת כי "כשכלי רכב נוסעים זה אחר זה בדרך שאינה דרך עירונית, ישמור הנוהג ברכב על ריווח מספיק בין רכבו ובין הרכב הנוסע לפניו, כדי להבטיח זרימה תקינה של התנועה...".
לא זו אף זאת; בעיניין ע"א 21127-10-10 רושדי אבו סביח נגד הראל חברה לביטוח בע"מ, שניתן על ידי בית המשפט המחוזי בירושלים נפסק כדלקמן:
"עיון בפסיקה מלמד, כי בתי המשפט נוהגים, ככלל, לראות בפוגע מאחור כמי שקמה לחובתו חזקת התרשלות (ר' למשל תק 2520/07 ישראל אריה נ' סלמן שרון רות, (ניתן ביום 16.3.08, פורסם במאגרים), פיסקה 1 לפרק הדיון). החזקה מבוססת על חובת הנהג לשמור מרחק. נהוג לראות חובה זו ככלולה בתקנה 21(ג) לתקנות התעבורה, תשכ"א – 1961 הקובעת כדלהלן: "לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהיתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך". בהתאם לכך, מיוחסת למי שפגע ברכב מאחור נהיגה בחוסר זהירות, שכן, ההנחה היא כי מי ששומר מרחק וצופה תרחישים בלתי צפויים בכביש, יבלום בזמן ולא יפגע ברכב שלפניו.
...
”
מכל המקובץ, דין התביעה להתקבל.
סבורני, כי נהג הנתבעת נהג בחוסר זהירות וגרם לתאונה.
אני מורה לנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים: 6,889 ₪ בגין נזק ישיר, סך של 880 ₪ בגין שכ"ט שמאי, וכן סך של 750 ₪ בגין הוצאות משפט.