]
מהי נכותה התפקודית של התובעת והפגיעה בכושרה להישתכר?
מהם נזקיה של התובעת בראי נכותה הנ"ל?
הכיצד יש לחשב את ניכוי תגמולי המל"ל שמקבלת התובעת?
רקע כללי- התאונה והנכויות הרפואיות:
התובעת 2, ילידת 1982, נסעה עם התובע 1 ברכבו והייתה בחודש הרביעי להריונה בעת קרות התאונה.
נוירולוגיה- פרופ' ירניצקי:
בחוות דעתו מיום 9.9.2011 כתב המומחה כי התובעת "...נפגעה בתאונת דרכים ב- 16.9.06, במהלך של היתהפכות הרכב בו נסעה, כולל חבלת ראש ואיבוד הכרה. לאחר התאונה התלוננה רבות על כאבי ראש, סחרחורות והפרעות בריכוז ובזכרון. בעקבות תלונות אלה הייתה במעקב נורולוגי, תעסוקתי ושיקומי, והיו לה קשיים בתחום התעסוקתי. בביקורה במרפאתי מסרה על הפרעת זכרון, הנמשכת מאז התאונה ללא שיפור, על כאבי ראש יומיומיים ועל סחרחורת. בבדיקה הייתה הנמכה בציון המבחן המנטאלי הקצר, שאר הבדיקה הייתה תקינה. מעברה יש לציין תקופות של כאבי ראש ושל סחרחורת בתקופה שקדמה לתאונה. על פי בקשתי הופנתה לאיבחון קוגניטיבי, בו הדגימה החמרה מכוונת בצורה בולטת, תוך ניסיון להגשת רווח משני. יש לציין שעיון ברשומה מראה שגם במהלך המעקב הרפואי שלאחר התאונה ניכרה נטייה להחמרה סובייקטיבית. לסיכום, מצב שלאחר חבלת ראש, עם תלונות סומטיות החוזרות ונישנות ברשומה, ועם תלונות קוגניטיביות שאינן נתמכות ע"י האיבחון הייעודי. הנכות הנוירולוגית עומדת על 5%, בעיקר בשל התלונות הסומטיות, לפי סעיף 29(11) א I-II, והיא לצמיתות. תלונות במישור ההתנהגותי כוסו בחוות הדעת הפסיכיאטרית של המומחה שמונה בתחום זה, ואין חפיפה בין הנכויות".
בחוות דעתו המשלימה של פרופ' ירניצקי מיום 12.1.17, ציין כי: "...במהלך התקופה שלאחר מכן, המשיכה בתלונות על הפרעת רכוז וזכרון, כאבי ראש, הרדמויות בידיים וכאבים קורנים לרגליים. עברה ניתוח בשל לכידה אולנארית מרפקית מימין. בשל שינויים היתנהגותיים הייתה בטיפול פסיכולוגי. בתחילת 2015 אושפזה במחלקה הנוירולוגית בשיבא עקב חולשה של הרגליים. עברה בירור מקיף, כולל EMG לבירור הפרעה פריפרית אפשרית, MRI ע"ש גבי לגבי הפרעה שדרתית אפשרית, הכל היה תקין. לא נמצאה סיבה להפרעה. לציין שחל שיפור ספונטאני במצב בהמשך, ושבבדיקה הנוירולוגית מצוינים מספר ממצאים שמעידים בדרך כלל על חוסר אורגאניות של ההפרעה. לגבי מצבה הקוגניטיבי, הועבר לעיוני מיסמך עדכני ממכון רקנאטי, המדווח על שיפור ניכר במצבה לאורך הטיפול, ועל חזרתה למעגל העבודה בהקף כימעט מלא. בביקורה במרפאתי בפעם השנייה, ב-9.2.16 התלוננה על הפרעה תחושתית ברגל שמאל עם חולשה שלה וצורך במקל הליכה. כן התלוננה על המשכות בעיות הזכרון שהיו לה מאז התאונה. בבדיקתה הנוירולוגית הודגמה חולשה דיסטאלית של רגל שמאל, ירידה בהחזר העקב משמאל, מבנה ההליכה נראה תקין, עם תבנית הליכה שנראית לא אורגאנית בעת ניסיון ללכת על עקבים ובהונות. הפרעת תחושה בגבולות לא אנטומיים ברגל שמאל. לסיכום, מדובר במצב שלאחר חבלה, עם תלונות גופניות וקוגניטיביות, עם ארוע של חולשת רגליים, כ-9 שנים לאחר התאונה, שהיה ככל הסביר על רקע לא אורגאני וממצאים שיוריים ממנו, ככל הנראה אף הם לא אורגאניים. אינני מזהה החמרה נוירולוגית שתבסס קביעת נכות נוירולוגית חדשה בנוסף לזו שנקבעה בחוות דעתי הקודמת".
אורולוגיה-פרופ' מצקין:
המומחה בדק את התובעת ביום 10.12.13, ותיעד כי "לדבריה טיפטופי שתן הופיעו לאחר הניתוח בגבה, עד הרטבה ביום ובלילה... סיכם כי מדובר ב"תלונות סובייקטיביות שהופיעו בתעוד שבע שנים אחרי התאונה, ושנתיים לאחר ניתוח פריצת דיסק שאינן נתמכות על ידי מימצאי בדיקתי והערכה אורודינמית. 0% נכות אורולוגית".
א.א.ג.- ד"ר גדעון לוי:
בחוות דעתו מיום 5.4.2011 קבע כי "בנוכחות בדיקת שמיעה עם סף שמיעה לדיבור של עשרה דציבלים בתדירויות הדיבור לא ניתן להעניק נכות על ירידה בשמיעה על פי תקנות הביטוח הלאומי.
מבלי לקבוע מסמרות באשר לשאלה האם ומתי ידעה התובעת על הריונה, נראה כי העסקתה של התובעת הופסקה מפאת כניסתה לשמירת הריון, ולא בשל קשיים אחרים שחוותה שהולידו כביכול אי שביעות רצון מצד הממונים עליה.
אמנם, ד"ר אור בדק את התובעת בשנת 2016, בעוד שהדו"ח האחרון ממכון "רקנאטי" הוא מנוב' 2017 ולכן עדכני יותר, עם זאת גם בהנתן כי ישנה החמרה מסוימת במרכיב ה-PTSD לא שוכנעתי כי מצב הדברים כה חמור עד שנבצר ממנה לעבוד כליל, בייחוד משעה שהתובעת נמנעת מנטילת תרופות לטפול בתסמיניה הנפשיים (חרף עמדתו של ד"ר אור כי היא זקוקה לכך), וכפועל יוצא נמנעת מלהיטיב את מצבה ולהקטין נזקיה במידת מה.
משנשאלה במהלך עדותה מדוע לא ניסתה למצוא עבודה פקידותית פשוטה (שכן לפי דו"ח העו"ס התובעת מסוגלת לעבודה מעין זו).
כמו כן, הנתבעת מפנה לכך שלאורך כל הדרך התובעת טענה כי בעקבות התאונה היא עבדה בעבודה זמנית/ חלקית ולא יכלה לעבוד במשרה מכניסה יותר ו/או שפוטרה מחמת התאונה.
...
יפים לעניין זה דבריו של כב' השופט ברק (כתוארו אז) בע"א 357/80, נעים נ' ברדה, פ"ד לו(3) 762: "... סבירותה של הוצאה נמדדת, לעתים, ביחס שבין גודל ההוצאה מזה לבין התועלת המופקת ממנה מזה. אין המזיק חייב לשאת בסכומי עתק, שאין בהם כדי להיטיב את מצבו של הניזוק אלא בצורה שולית וספקולאטיבית...".
לאחר בחינת מצבה של התובעת ומתוך ניסיון לקבוע את הדרך הנכונה לפיצוי בהתאם לנסיבותיה המיוחדות, כשלנגד עיני בית המשפט עומדת המטרה להשיב את המצב לקדמותו- אני סבור כי די בטיפולים הרפואיים (כולל תרופות) והפרא-רפואיים על מנת להוות פיצוי הולם והוגן.
אכן, אני סבור כי יש צדק בדברי הנתבעת.
בראי העובדה כי תיקה של התובעת לא התקבל במלואו, אני מורה על עיכוב של 1,000,000 ₪ (לפי חוות דעת אקטוארית שהוגשה מטעם הנתבעת) מסך פיצוייה של התובעת עד אשר יתקבל מלוא התיק וניתן יהיה לתת הדעת לנכויות הפסוקות לצמיתות, לקשר הסיבתי בינן לבין התאונה ולסכום הניכוי המדויק.