מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שמירת קדושת הכותל המערבי

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

תקנות השמירה על מקומות קדושים ליהודים, תשמ"א-1981, מגדירות "מקומות קדושים" – "הכותל המערבי ורחבתו, לרבות כל מבנה וכל מעבר עילי או תת-קרקעי שהכניסה אליהם היא מתוך הרחבה, והמקומות הקדושים ליהודים לפי הרשימה שבתוספת". תקנה 2(א) מונה שורה של מעשים שהנם אסורים בתחומי המקומות הקדושים, ובכלל זה: "(6) נשיאת נאום, הכרזה בקול רם או נשיאת כרזות או שלטים, והכל שלא בהיתר מאת הממונה ולפי תנאיו". תקנה 2(ב) מסייגת את המקומות עליהם יחולו איסורים אלה, וקובעת, כי "באיזור הסמוך לדרך המוליכה לשער האשפות יחולו האיסורים שבפסקאות (1) עד (3) ו-(7) בלבד". מסכים אני עם המשיבים 4-2, כי אין כוונתו של האיסור בתקנה 2(א)(6) להצבת שלט כגון שלט ההכוונה נשוא עתירה זו, אלא תכליתו היא אחרת.
...
ואכן, יש לשים לב לנוסח ההיתר, בו נקבע במפורש כי השלט יהא "בצורה, צבע וכיתוב במתכונת המופיעה בתקנות התעבורה לעניין הצבת תמרורים לתמרור מס' 617 (הכוונה לאתר תיירות)". מכאן, שאף שנעשה שימוש במונח היתר "לרישוי שלט", הלכה למעשה, מדובר בהיתר "להצבת תמרור". מהמקובץ עולה כי משיבים 4-2 מוסמכים להציב בתחומי העיר ירושלים תמרורים כדוגמת שלט ההכוונה.
כך עולה בבירור מלשון האיסור, האוסר על "נשיאת נאום, הכרזה בקול רם או נשיאת כרזות או שלטים", וראו גם הדברים שנאמרו בבג"צ 386/88 אגודת בני אור נ' השר לענייני דתות (1.2.89): "כאמור לעיל, לפי תקנות השמירה על מקומות קדושים ליהודים, שהותקנו בהתייעצות עם הרבנות הראשית, אסור לתלות בתוך תחום זה מודעות ולהשתמש בו ברמקול, וזאת כדי לשמור על קדושת המקום מפני כל חילול וכל פגיעה ... מטרתן של תקנות אלה היא שמירה על קדושת המקום ואופיו, והיענות לבקשת העותרים לתלות מודעות ולהתריע ברמקול על נושאים מנושאים שונים יש בה גופה חשש חמור לחילול המקום הקדוש". יצוין, כי המשיבים 4-2 טוענים, שהמקום שבו הוצב השלט אינו מהווה מקום קדוש כהגדרתו בתקנות, אך סבורני, כי בהיותו של השלט מול עמדת הבידוק בכניסה לרחבת הכותל, הוא נמצא ב"מעבר עילי או תת-קרקעי שהכניסה אליהם היא מתוך הרחבה" ומכאן שהוראות התקנות חלות עליו.
טענה נוספת שמעלה העותרת, ולפיה השם "עזרת ישראל" פוגע ברגשות הציבור וכי שמו של החלק הדרומי של הגן הארכיאולוגי מעולם לא שונה לשם "עזרת ישראל", דינה להידחות אף היא, משלא צורפו על ידה המשיבים הנכונים לעניין זה. סוף דבר העתירה מתקבלת בחלקה, באופן ששלט כללי ההתנהגות שהוצב בניגוד לדין, יוסר על ידי המשיבים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

תוכנו של צו ההרחקה יובא להלן: "בהתאם לחוק המקומות הקדושים התשכ"ז-1967 ותקנות השמירה על המקומות הקדושים ליהודים התשמ"א-1981 ולאחר שנציגי משטרת הכותל הזהירו את מר ירון ללוש [הנאשם- ש.ל.ב] על הפגיעה בקדושת הכותל המערבי ובתקנות השמירה על המקומות הקדושים בצד אזהרות נוספות בע"פ ותלונות שהגיעו אלינו, והרחקה שהתקיימה בתאריך כז' בחשון תשע"ח 5.11.18 וכן בתאריך י"ט כסליו תשע"ט 27.11.18 ולאחר שהנ"ל המשיך בזה.
...
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, אני סבורה שצו ההרחקה שהוצא נגד הנאשם הוצא בחוסר סמכות, ומשכך לא ניתן לראות בו כ"הוראה שניתנה כשורה", לפי סעיף 287(א) לחוק העונשין המיוחס לנאשם.
המסקנה היא אפוא שהנאשם לא ביצע עבירה.
בהתאם לסעיף 150 לחסד"פ התוצאה היא אפוא ביטול כתב האישום- וכך אני מורה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2017 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ב"כ הנאשמת הצביע על תקנות השמירה על המקומות הקדושים ליהודים, תשמ"א-1981 (להלן: "התקנות") בהן נקבע בסעיף ההגדרות, סעיף 1, כי: בתקנות אלה - "מקומות קדושים" - הכותל המערבי ורחבתו, לרבות כל מבנה וכל מעבר עילי או תת-קרקעי שהכניסה אליהם היא מתוך הרחבה, והמקומות הקדושים ליהודים לפי הרשימה שבתוספת; בתוספת לתקנות מנויים מספר מקומות ברחבי הארץ (חיפה, טבריה, מירון ופקיעין) לצד העיר ירושלים בה נימנו כ"מקומות קדושים": מערת שמעון הצדיק, מערת סנהדרין קטנה, קבר הרב עובדיה מברטנורה, קבר זכריה הנביא ויד אבשלום.
...
גם טענה זו דינה להידחות.
לא זו בלבד שלשון החוק מלמדת כי העבירה מבוצעת במניעת גישה למקום קדוש, ועל כן כל עוד שהמקום אליו מבקש אדם להגיע הוא קדוש אזי מניעה ממנו לעשות זאת מהווה עבירה, גם אם הגעתו נעשית ממקום שגם הוא קדוש; אלא שגם פרשנות תכליתית של החוק מובילה למסקנה זו. כאמור, חוק המקומות הקדושים נועד למנוע פגיעה ברגשות בני הדתות השונות ובחופש הדת שלהם.
בשים לב לכל האמור, ולאחר שהוכח מעבר לספק סביר כי הנאשמת תקפה את המתלוננת ובכך מנעה את גישתה למקום הקדוש לדתה של המתלוננת כפי שביקשה הנאשמת לעשות, אני מרשיע את הנאשמת בעבירות שיוחסו לה בכתב האישום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בעיניין זה נקבע ברעפ 8182/18 אליעזר מושיא נ' מדינת ישראל, (18.2.20), פיסקה 11 לפסק דינה של כב' השופטת ברק – ארז, כי: "...במרכז ההסדרה הקבועה בתקנות עומדים הכותל המערבי והמקומות הקשורים בו, הגם שהיא אינה מיוחדת רק להם. בהקשר זה יצוין כי חוק השמירה על המקומות הקדושים עצמו אינו כולל כל הגדרה מפורשת למונח "מקומות קדושים", וכך גם חוק יסוד: ירושלים בירת ישראל שנחקק רק בשנת 1980 וגם בו מופיעה הוראה בדבר שמירה על המקומות הקדושים (בסעיף 3 לו).
...
לקראת סיום מצאתי לצטט מפסק דינה של כב' השופטת קרן מילר בתא (י-ם) 39773-02-17 שלמי חיים נ' אלברט דהן, (17.10.18), פיסקה 60, אשר הפנתה למשנה במסכת דרך ארץ, ט', משנה כד' שם נאמר כי: "...בית שיש בו מחלוקת סופו ליחרב וחכ״א מחלוקת בבית הכנסת סופה להתגזר...". ואוסיף ואפנה למשניות ג'-ד' באותו הפרק שם נאמר: "הוי אוהב את בית הכנסת כדי שתטול שכרך בכל יום. הוי אוהב את בית המדרש כדי שיבואו בניך לת״ת." אין לי אלא להצטרף לדברים שנכתבו שם לפיהם "יש לקוות כי הצדדים ימצאו פתרון שישכין שלום בבית הכנסת לטובת הצדדים ולטובת הקהילה כולה". במכלול האמור, התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבע את הוצאותיו בגין הגשת התובענה בסך של 10,000 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

תמהני מנין לבית משפט זה הסמכות לחלוק על פסקי הלכה אלה, שעל-פיהם יש בהענות לעתירה משום פגיעה בהוראת סעיף 1 לחוק השמירה על המקומות הקדושים, השומר על הכותל המערבי מפני חילול? לבסוף, גם אם אתעלם מכל הבעיות המשפטיות אותן מניתי בחוות דעתי, הרי יש רגליים לסברה כי על רקע המצב ההלכתי, יש בקבלת העתירה, המרשה לעותרות לנהוג על-פי סיגנונן ועל-פי דרכן, משום פגיעה של ממש בתפילתם של אחרים (שמגר, פרשה ראשונה, בע' 355[ה]) או פגיעה יתר על המידה ברגשותיהם של אחרים (לוין, שם, בע' 357[ה]), דהיינו פגיעה גם על-פי המבחנים המקובלים על דעת בית משפט זה. בשולי הדברים הערה בדבר המקום החלופי שהוצע לעותרות ב"קשת רובינסון".
...
כיוון שחלפו כארבע שנים מאז האירועים שהולידו את העתירות, לא יהא זה ראוי לקבוע - לאחר זמן כה-ממושך - "אם השימוש בזכות על-ידי מי מהעותרות נעשה בשעתו בתום-לב אם לאו" (שם, שם), ועל כן החליט השופט לוין "בנסיבות אלו" כך: נחה דעתי שדי בשלב זה במתן פסק דין עקרוני המכיר בזכותן בתום-לב של העותרות להתפלל ברחבת הכותל כשהן עטופות בטלית ובידן ספרי תורה, הכול בכפיפות לסייגים שאותם כבר הזכרתי לעיל.
התוצאה היא כי בהנחה שהתקנה הנזכרת הותקנה במסגרת החוק - הנחה שמקובלת עלי ועל בית משפט זה - הרי ההחלטה לעשות בעתירה מושא הדיון צו מוחלט אינה יכולה לעמוד.
אולם, מאחר שדעתי זו נשארת דעת מיעוט, מסכים אני, למצער, לחלק הראשון של החלטתו של חברי השופט מ' חשין, לפיו אם תכשיר הממשלה את אתר "קשת רובינסון" – כיאות וכנדרש – בתוך שנים-עשר חודשים מהיום, כי-אז יינתן לנשות הכותל להתפלל כדרכן במקום זה. אנו מחליטים ברוב דעות של הנשיא ברק והשופטים אור, חשין, טירקל ואנגלרד, בניגוד לדעתם של המישנה לנשיא לוין והשופטים מצא, שטרסברג-כהן וביניש, כאמור בפיסקה 47 סיפה לחוות דעתו של השופט חשין, לענין הכשרתו של אתר "קשת רובינסון" כמקום תפילה לנשות הכותל.
ואולם אם לא יוכשר אתר "קשת רובינסון" כמקום תפילה לנשות הכותל בתוך שנים עשר חודשים מיום פסק-הדין, כי-אז מחליטים אנו ברוב דעות של הנשיא ברק, המישנה לנשיא לוין והשופטים אור, מצא, חשין, שטרסברג-כהן וביניש, בניגוד לדעתם של השופטים טירקל ואנגלרד, כאמור בפיסקה 48 לחוות דעתו של השופט חשין, דהיינו, כי חובה היא המוטלת על הממשלה לקבוע הסדרים ותנאים מתאימים שבגידרם תוכלנה נשות-הכותל לממש את זכותן לתפילה כמינהגן ברחבת הכותל המערבי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו