הנתבע תמך החלטתו לשלילת תושבתו על טענות עובדתיות חסרות בסיס אשר הופרכו על ידי התובע: לא הוכח כי שיעור שהייתו של התובע בחו"ל עומד על 76% ומדוע שיעור זה מצדיק את שלילת תושבותו, נוכח עסוקו אשר הצריך נסיעות רבות לחו"ל; הטענה לפיה רכבו של התובע מצוי בשימוש בנותיו הוכחה כלא נכונה; אין חולק כי מר שיהב הוא המנהל המקצועי של המוסך ואילו התובע הוא הבעלים של העסק.
טענות הנתבע
התובע אינו תושב ישראל בהתאם להגדרת התושבות שבפקודת מס הכנסה, התשכ"א-1961, הקובע את מבחני העזר: "מבחן מרכז החיים" ו-"מבחן חזקת הימים". מרכז חייו של התובע אינו בישראל, שכן הוא שוהה ברוב השנה בארה"ב ומגיע לארץ לתקופות קצרות בלבד; מחזיק ברישיון נהיגה בארה"ב בתוקף; כאשר מגיע לבקר בארץ אינו מחזיק בדירה, אלא מתגורר לסירוגין בדירותיהן של בנותיו; בפסק הדין אשר הוגש בהליך אחר, נ/2, הצהיר התובע כי הנו תושב חוץ וכי אינו מעוניין לחזור לגבולות הארץ; בכתבת האנטרנט, נ/3, התובע מציג עצמו כמי שמרכז חייו ועסוקו הנו בארה"ב. טענת התובע כי שהותו בארה"ב הנה לשם עסקים וחופשות בלבד לא הוכחה; התובע לא הצביע על הפקדות אשר בוצעו לחשבונו בארץ, עובדה שיש בה כדי להעיד על כך שהכנסותיו נותרות בארה"ב; התובע לא הוכיח כי החזקת הרכבים בידיו הנה לצרכיו האישיים ולא לצורכי המוסך או צורכי בנותיו; התובע לא הציג דוחות או שיקולים להחזקת מוסך כאשר עסוקו הנו עריכת דין, במיוחד כאשר מעדותו עולה שהמוסך אינו מניב רווחים.
ועוד נקבע בהקשר זה:
"יש להוכיח מגורים של קבע במדינת ישראל לצורך תושבות. לא די במקום העבודה של המערער, מקום מגורי המשפחה המורחבת, תשלום דמי הביטוח הלאומי ובעובדה שילדיהם לומדים בבית ספר בירושלים בכדי להפכם לתושבי ישראל. "
עב"ל (ארצי) 1549/04 מוחמד עלי זעתרי טויל – המוסד לביטוח לאומי, מיום 31.1.06.
בית הדין הארצי קבע שם כי מדובר ב"מקרה גבולי, בו כפות המאזניים מעויינות" ובהתאמה סבורים אנו כי המקרה שבפנינו מצוי מעבר ל"גבול התושבות", נוכח שהותו המזערית של התובע בישראל והיעדר מגורי קבע בה.
בטרם סיום נציין, כי החלטת הנתבע נכונה ליום 21.12.15 ואולם ככל שמאז העתיק התובע את מרכז חייו לישראל (שכן מטענותיו עלה כי לכאורה שכר בשנת 2016 דירה בישראל בה הוא מתגורר וכי בת זוגו אף היא עברה לגור בישראל), עליו לשוב ולבחון את זכויותיו לאור השינוי האמור.
...
בית הדין הארצי קבע שם כי מדובר ב"מקרה גבולי, בו כפות המאזניים מעויינות" ובהתאמה סבורים אנו כי המקרה שבפנינו מצוי מעבר ל"גבול התושבות", נוכח שהותו המזערית של התובע בישראל והעדר מגורי קבע בה.
בטרם סיום נציין, כי החלטת הנתבע נכונה ליום 21.12.15 ואולם ככל שמאז העתיק התובע את מרכז חייו לישראל (שכן מטענותיו עלה כי לכאורה שכר בשנת 2016 דירה בישראל בה הוא מתגורר וכי בת זוגו אף היא עברה לגור בישראל), עליו לשוב ולבחון את זכויותיו לאור השינוי האמור.
סוף דבר
על יסוד האמור, הגענו למסקנה כי בדין דחה הנתבע את תביעת התובע לקצבת אזרח וותיק כדין, בשל כך שהתובע לא היה תושב ישראל נכון ליום 21.12.15, ועל כן לא ענה על הגדרת מבוטח לפי סעיף 240 לחוק.
משכך, התביעה נדחית.