מר גולן מצדו, הכחיש את כל הטענות שהועלו כנגדו תוך שטען כי פוטר מעבודתו שלא כדין, והגיש כתב תביעה שכנגד במסגרתו עתר לתשלום זכויות קוגנטיות בגין תקופת עבודתו אצל התובעת 1 ונסיבות סיומה.
השאלה אם היתנהגות מסוימת דייה להצדיק פיטורים בלי פיצויים, היא ביסודה שאלה של מידה ודרגה, הנתונה להערכתו של בית המשפט (ע"א 641/61 יהודע קלוצמן נ' רחל כהן, פד טז 1016).
בהפעלת הסמכות לשלול פצויי פיטורים או דמי הודעה מוקדמת לפי סעיף 17 לחוק פצויי פיטורים (ולפי סעיף 10 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות), בית הדין שוקל מחד גיסא את חומרת הפרת חובת האמון של העובד כלפי מעסיקו (עע 659/08 טוליפ תעשיות הנדסה בע"מ נ. אלכסנדר פסחוביץ' (פורסם בנבו, 17.12.2009), ומאידך גיסא שוקל בית הדין שיקולים לטובת העובד ובכלל זה את תקופת עבודתו ואת הזכויות שצבר במהלכה.
לאחר ששקלנו את כל השיקולים הצריכים לעניין החלטנו כי בנסיבות דנן יש להפחית את פצויי הפיטורים להם זכאי מר גולן בגין תקופת עבודתו בתובעת 1 בכ- 10% מהסכום שהופרש עבורו בגין רכיב הפיצויים, ולקזז סך של 1,000 ₪ מהסכום שישולם למר גולן.
מר גולן טוען כי פוטר על ידי התובעת 1 לאלתר בחודש אוקטובר 17 בלא שקדם לכך הליך שימוע כדין.
...
על רקע האמור, ומשלא הונחה ולו ראשית ראייה לנזק שנגרם לפטוריז בגין התנהלותו של מר גולן ואף לא הוכח היקף הנזק הנטען בכתב התביעה או נזק קרוב לו, מסקנתו היא כי יש לדחות את התביעה לתשלום פיצוי בגין "איבוד העבודה" ו"הרווח הצפוי".
בע"ע 419/07 מדינת ישראל, משרד המסחר והתעשייה נ' יעל חן (פורסם בנבו, 3.11.2008), קבע כב' בית הדין הארצי כי לא בנקל יפסוק בית הדין פיצוי בגין עוגמת נפש, וכדבריו:
"ככלל, הלכה היא כי פיצוי בגין עגמת נפש 'לא יינתן כדבר שבשגרה אלא במקרים הקיצוניים'. כי יש לבחון את טיב הפגיעה בעובד וחומרתה ביחס 'להוראות החקיקה בנוגע לשיעור הפיצוי ללא הוכחת נזק' וביחס למתחם גובה הפיצוי שנפסק ברכיב זה, במסגרת שיקול דעתו של בית הדין בקביעת פיצוי על נזק שאינו ממוני, שלא במסגרת הוראות חקיקה מיוחדות...".
בענייננו, לא מצאנו כי התקיימו התנאים החריגים והקיצוניים המצדיקים פסיקת פיצוי נפרד בשל עוגמת נפש ודין טענה זו - להידחות.
סוף דבר
מר גולן ישלם לתובעת 1 את הסכומים שלהלן, אשר יישאו הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום הגשת התביעה אם לא ישולמו בתוך 30 יום:
סכום של 8,000 ₪ בגין החזר הוצאות דלק.
סכום של 20,000 ₪ בגין הפרת חובת אמון ותום לב.
מנגד תשלם התובעת 1 לגולן את הסכומים הבאים, אשר יישאו הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום הגשת התביעה אם לא ישולמו בתוך 30 יום:
סכום של 5,000 ₪ בגין פיצוי עבור היעדר שימוע.