במאמר שפורסם לפני כעשור שנים, ציינו המחברים המלומדים פרופ' דוידוב ומר עשת כי "בישראל נוהגת, כבררת מחדל, הגישה של Employment at Will, כלומר אפשר לפטר מכל סיבה שהיא". עם זאת לדידם, לכלל זה קיימים חריגים לא מעטים ובעלי משקל לא מבוטלים; וליתר דיוק מיגבלות על פיטורים –בין שנקבעו בחקיקה, בין בהסכם קבוצי ובין בצוי הרחבה (גיא דוידוב ועידו עשת, "בטחון תעסוקתי במקום העבודה: לקראת הסדרי ביניים מאוזנים", משפטים מג 143, 148(2012)(להלן- דוידוב ועשת).
בין לבין, בפסק הדין בעיניין אוחנה (עע (ארצי) 43366-02-14 צ'רלי אוחנה - איגוד ערים איזור באר- שבע (שירותי כבאות) (מיום 14.1.2018) נקבע כי "בבחינת העילה (של הפיטורים –ד.י.) נבחנת השאלה האם ההחלטה התקבלה בתום לב משיקולים עינייניים ומוצדקים, או משיקולים זרים ופסולים, כגון שיקולים פוליטיים, היות העובד חושף שחיתות, הפליה מטעמים אסורים וכיוצ"ב. בבחינת ההליך נבחנת השאלה אם ההחלטה התקבלה בהליך שנערך בתום לב ובאופן תקין, ובכלל זאת אם נערך לעובד שימוע במסגרתו ניתנה לו זכות הטיעון בהתאם לכללים שנקבעו בפסיקה, אם ההליך תואם את הוראות ההסכמים (האישי ו/או הקבוצי) החלים על העובד ועל המעסיק וכיוצ"ב. ההבחנה בין העילה לבין ההליך אינה דיכוטומית ועשוי להיות קשר ביניהן. כך למשל, יש מצבים שבהם מהליך קבלת ההחלטה ניתן יהיה ללמוד גם על קיומה או העידר קיומה של עילה מוצדקת להחלטה, כגון מצבים שבהם ההחלטה נתקבלה ללא שנערך בירור אמיתי וממצה בנוגע לתשתית העובדתית שעל יסודה, על פי הנטען, התקבלה ההחלטה." מכל מקום, כידוע, הליך השימוע אינו "טקס" שיש לקיימו כדי לצאת לידי חובה, אלא הליך אשר נועד לבחון את ההצדקה העניינית במהלך הפיטורים.
נוכח מועד החלטת פיטורי התובע, פער הזמנים בין הזימון לשימוע לבין שיחת השימוע, ובטול שלילת פצויי הפיטורים, האחרון זכאי להודעה מוקדמת בהתאם לסעיף 3.5 לתנאי ההסכם, ולא בהתאם לתוספת אשר לא היתה בתוקף באותה עת, על סך כולל של 24,250 ₪ כעובד במשרה גלובאלית כמשמעה בהסכם.
...
מכל מקום, דין התביעה שכנגד להידחות.
סוף דבר
אשר על כן, התביעה מתקבלת בחלקה, כך שהנתבעת תשלם לתובע, תוך 30 יום מהיום, את הסכומים כדלקמן:
א. שכר עבודה על סך של 21,053 ₪.
התביעה שכנגד נדחית במלואה.