התובעת הגישה תביעה לנכה נזקק לפי תקנה 18א לתקנות הביטוח הלאומי, בתחילה נדחתה התובעת עקב "סיכוי סביר לעבודה". לאחר מכן הגישה השגה על החלטה זו והוחלט להכיר בה כ"נכה נזקק" לתקופה שמיום 19/8/18 ועד ליום 26/3/19.
עיון בחוזר זו"ש/1396 מיום 27/4/06 המהוה ריענון נהלים בקשר לבחירה בין גמלאות וקיצבת שאירים מלמד כי זכות הבחירה הנה בידי המבוטח ולא בידי הנתבע כאשר גם אם הדבר לא נרשם במפורש הרי ברור שזכות הבחירה קיימת גם בנכות זמנית וזאת מכח סעיף 3 לחוזר ובהנתן כי באף סעיף שם לא נרשמה מילה וחצי מילה השוללת את זכות הבחירה של המבוטח בזמן נכות זמנית.
גם בג"ץ, גם בית הדין הארצי לעבודה וגם בתי הדין האיזוריים קבעו כי זכות הבחירה היא של המבוטח, כאשר מפסקי הדין שמצאה התובעת ניתן להבין כי אם המחוקק היה רוצה להגביל את זכות הבחירה במקרה של נכות זמנית הוא היה עושה כן.
בכל הקשור לשאלה השניה שבמחלוקת:
בהתאם לסעיף 163(א) לחוק הביטוח הלאומי, מובטל צריך לעמוד בשלושה תנאים:להיות רשום בלישכה; מוכן ומסוגל לעבודה במקצועו או בכל עבודה מתאימה;שירות התעסוקה לא הציע לו עבודה.
...
אשר לדעתנו - אנו סבורים כי הצדק עם הנתבע וזאת כפי שנבהיר להלן:
תקנה 18 א(א) לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956 קובעת כי:
"נכה נזקק" - מי שנקבעה לו נכות לזמן מוגבל, או נכות שדרגתה זמנית והרשות קבעה לבקשת המוסד, או על פי בקשתו, או מיזמתה היא כי אין לנכה סיכוי סביר לעבודה כלשהי עקב הפגיעה בעבודה, ואין לו הכנסות מהתעסקות".
בנוסף, מצאנו טעם לפגם בכך שבזמן שהתובעת רצתה להיות מוכרת כנכה נזקק היא השיגה על החלטת ועדת הרשות שקבעה כי אינה עומדת בתנאים הנדרשים להכרה בה כנכה נזקק לתקופה מ 19/8/2018 עד 30/11/2019 מאחר ש"לדעת הוועדה יש לך סיכוי סביר לעבודה" ועכשיו כשהיא מבינה שגמלת נכה נזקק לא יכולה לדור בכפיפה אחת עם דמי אבטלה היא מבקשת ליתן להחלטת הוועדה משמעות שאינה מתכתבת עם החלטה ושאינה מתכתבת גם עם לשון התקנה והפסיקה ואף טוענת כי יתכן ווועדת הרשות טעתה עת החליטה לקבל את השגתה.
לסיכום
כמפורט לעיל, קיבלנו את פרשנות התובעת אשר לשאלה הראשונה אך מאחר ולא קיבלנו את פרשנותה אשר לשאלה השניה הרי שגם אם תבחר בקצבת שאירים ולא בגמלת נכה נזקק, היא לא תהיה זכאית לדמי אבטלה ביחס לתקופה בה הכירה בה וועדת רשות כנכה נזקק וממילא יתכן ויתברר כי הבחירה שערך עבורה הנתבע היתה הבחירה הכי כדאית לה.
מאחר ומדובר בתביעה מתחום הביטחון הסוציאלי - אין צו להוצאות.