תביעת המדינה לשיפוי הוגשה נגד שורה של גורמים: נגד לואי אלנשאש, אשר נהג ברכב הפיאט בו נסע נתנאל [להלן – לואי]; נגד הפול – המאגר הישראלי לביטוחי רכב, אשר ביטחה את הרכב במועד התאונה [להלן – הפול]; נגד קרנית, בשל טענות הפול כי לואי נהג ללא רישיון וללא ביטוח; נגד אילן טלקר, אשר נהג במשאית אשר פגעה ברכב בו נסע נתנאל [להלן –אילן]; ונגד כלל חברה לביטוח בע"מ, מבטחת המשאית [להלן – כלל].
על פי כתב האישום "הנאשם גרם לתאונת דרכים בכך שנהג רכבו ברשלנות, והיתנגש עם חזית רכבו בחלק אחורי של רכב פרטי... נהוג בידי אלנשאש לואי, אשר עמד בימין הדרך, עם אורות מהבהבים דלוקים. כתוצאה מהתאונה נדחף רכב הפיאט לימין הדרך עלה על המדרכה והיתנגש בקיר בנוי בימין הדרך...". אילן הודה בעובדות כתב האישום והורשע בעבירות שיוחסו לו.
קרנית הוסיפה והביאה לעדות בבית המשפט את גב' דליה בן מרקו, מי שנקראה ע"י נתנאל סמוך לפני התאונה להביא דלק לחילוצם.
אמנם נכון שבעת התאונה היה הנפגע בתוך הרכב ואולם, על פי ההלכה, "אין לקבל מבחן טכני של נוכחות ברכב לצורך קביעה שמתקיים 'שימוש ברכב' מסוג 'נסיעה'. זוהי פרשנות שיש בה הרחבה שאינה מתבקשת מלשון החוק, ומנוגדת לתכליתו של תיקון מס' 8" (רע"א 9084/05 אג"ד בע"מ נ' ינטל, 29.10.07).
הובהר לעניין הסיכון התחבורתי כי "אין צורך להדרש לבחינה קונקרטית האם המיקום הספציפי בו חנה הרכב במקרה מסוים יצר סיכון תחבורתי, אלא די בכך שחניית רכב באותו מקום, למשל, בשולי הכביש בדרך בין-עירונית, ככלל יוצרת סיכון תחבורתי בתור שכזו" (ע"א 4430/12 הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ נ' אלעסווי, 1.7.14).
בעניינינו, בעת היתרחשות התאונה היו נתנאל ולואי במצב של המתנה לחילוצם, ברכב ללא דלק, ולא נעשתה ברכב כל פעולת "נהיגה" הטעונה רישיון נהיגה (והשווה: ע"א (י-ם) 5524/04 מירזקנדוב נ' חמו, 20.12.04 שם נקבע כי שימוש של דחיפת קטנוע שמנועו אינו פועל אינו מהוה פעולת נהיגה הטעונה רישיון נהיגה; ת"א (מחוזי חי') 625/06 אוסמה נ' סירט, 22.6.08, שם נקבע כי ה"שימוש ברכב מנועי" שנעשה ע"י הנפגע –תיקון או טפול דרך - שנעשה בעת שהרכב היה בעצירה מוחלטת אינו שימוש הטעון רישיון נהיגה; ת"א (מחוזי חי') 661/05 בורקאן נ' מנורה חברה לביטוח בע"מ, 18.10.06, שם נקבע כי הטענת מצבר מלגזה במוסך, תוך התנעת מנוע, אינה פעולת נהיגה הטעונה רישיון נהיגה.
פרשנות לשונית ותכליתית של חוזה הביטוח, בהנתן שמדובר בחוזה ביטוח חובה מפני ניזקי תאונות דרכים, מובילה למסקנה שיש לפרש את התניית הכסוי הבטוחי בקיומו של רישיון נהיגה בר תוקף כחלה רק על תאונת דרכים שארעה עקב "נהיגה" ברכב ולא על תאונת דרכים שאירעה עקב "שימוש" אחר ברכב (כניסה וירידה מרכב, טפול דרך וכו') (והשווה: ת"א 2141-08-07 (מחוזי מרכז) בקר נ' לברושקו, 23.6.10, רע"א 5946/10 בקר, שם, וכן ע"א 11081/02 דולב חברה לביטוח בע"מ נ' קדוש, 25.6.07).
בעניינינו, משלא נעשה ברכב בעת התאונה שימוש של "נהיגה" לא נשלל הכסוי הבטוחי על פי הפוליסה.
...
סיכום כל האמור מוביל מסקנה כי החובה לשאת בנזקי הנפגע חלה על הפול.
מכל הטעמים הללו, דין טענת הפול להידחות.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, הגעתי למסקנה שהנתבעת 2, "הפול", היא החבה בפיצוי הנפגע, ולפיכך היא הנושאת במלוא החבות כלפי המדינה בהתאם למוסכם בפסק הדין החלקי.