מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שליחות סוכן ביטוח כיסוי מתאים לפעילות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 33(א) לחוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981, קובע כי "לענין המשא ומתן לקראת כריתתו של חוזה הביטוח ולענין כריתת החוזה, יראו את סוכן הביטוח כשלוחו של המבטח, זולת אם פעל כשלוחו של המבוטח לפי דרישתו בכתב". אין טענה בעניינינו, וודאי לא הוכחה, כי הצדדים ביקשו לסטות מההסדר שבחוק.
התובעת לא הביאה לעדות את מי מנציגי הערייה כמו הגב' ורדי מולה היתנהלה (ראו עמוד 19 לפרו' שורות 1-7), לא הביאה ראייה לכך שפעלה בהתאם להתראת הערייה ביחס לנהגים, ולמעט הצגת הזימון לשימוע בו נכתב כי "הנספח הבטוחי שצורף למכרז אינו משקף את עמדת חברת הביטוח", לא הציגה ולו בדל ראייה כי הסיבה לביטול זכייתה היא העידר כסוי בטוחי מתאים.
בהיעדר כל נתונים אמתיים על פעילות התובעת, גם לא ניתן לערוך תחשיב חלופי לגבי נזקיה של התובעת ככל שבכלל היו כאלה".
...
אפשר לברר אותן? כן. האם עשיתם הסכמים עם קבלני המשנה? לא זוכרת, לא נראה לי שיש הסכמים איתם.
סוף דבר, גם אם נגרם נזק (דבר שלא הוכח בהיבט העקרוני) וגם אילו היה קיים קשר סיבתי בין גרם נזק לבין התרשלות הנתבעים, לא הוכח גובהו של אותו נזק תאורטי.
אשר על כן, אני מורה על דחיית התביעה, בנסיבות העניין לא מצאתי לעשות צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

במקרה זה פעלו סוכן הביטוח עומר וסוכנות הביטוח עמירם חיים כשלוחיה של החברה המבטחת – מנורה, הן בשלב המשא ומתן והן בשלב כריתת החוזה, כשהתבקשו לרכוש עבור הנתבע ומשפחתו כסוי בטוחי בתנאים מסוימים והפיקו פוליסה שאינה תואמת את בקשתם.
על היחסים בין מנורה לבין סוכנות הביטוח חלים דיני השליחות הסטאטוטורית, והנטל לפקח על הפעולות ולוודא כי פעילות הסוכן והסוכנות הנן כנדרש ולשביעות רצונה של המבטחת מוטל על מנורה.
...
כך ציין סוכן המשנה בתצהיר עדות ראשית שהוגש לתיק כי מאג'ד חטיב פנה אליו בבקשה לרכישת פוליסה, הוא מילא הצעת ביטוח, ובסופו של דבר הופקה פוליסת ביטוח צד שלישי כמבוקש.
זאת ועוד, בתצהיר עדותו הראשית אין התייחסות ברורה של סוכן המשנה עומר להשתלשלות העניינים שהובילה לכך שבסופו של דבר הופקה פוליסת ביטוח המתאימה לנהגים מעל גיל 40, אף שבעדותו הסביר כי הנתונים השתנו לאחר שגילה כי הרכב רשום על שם עלי הבן.
סוף דבר התביעה מתקבלת, כמו גם הודעת צד ג'.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

להב הודה בחקירתו, כי במשרדו אין נוהל קבוע ביחס להעברת העתקי פוליסות לידי המבוטחים, וכי יתכן שהפוליסות נושא הליך זה לא נשלחו על ידו כלל לנתבעת, וזאת אף שהודה כי חברת הביטוח אינה מתקשרת ישירות עם המבוטח, אלא פועל באמצעות הסוכן (וראו עמ' 19 ש' 24 – 28); הוא הודה כי לא יידע את הנתבעת בגובה הפרמיה שתדרש לשלם (עמ' 20 ש' 16), הודה כי אינו מסביר למבוטחיו את משמעות חתימתם על מינויו של הסוכן כשלוח המבוטח (עמ' 22, ש' 5); הודה כי הנחה את הנתבעת להפסיק את התשלומים בגין הפוליסות (עמ' 23 ש' 3), ולא חזר בו גם לאחר שהנתבעת קיבלה מכתב התראה לפני ביטול הפוליסה (עמ' 23 ש' 7), והחמור מכל: כאשר הודיעה התובעת כי אין בכוונתה לחדש את הפוליסה, נימנע סוכן הביטוח מלהודיע על כך לנתבעת, חברה עסקית הזקוקה לכסוי בטוחי לפעילותה השוטפת ולבצוע הפרויקטים שבהם היא מועסקת, וכדבריו: "ביקשו ממני אישור ביטוח אמרתי שיש בעיה עם הביטוח והפניקס לא נותנים אישורים." (עמ' 23 ש' 13 – 14) "לא אמרתי שאין כסוי אמרתי שיש בעיה עם חידוש הביטוח. כשהבעיה נפתרה אמרתי שיש ביטוח. אמרתי שיש בעיה ולא חותמים. לא אמרתי להם שאין ביטוח." (עמ' 23 ש' 17 – 18).
" (עמ' 13 ש' 28 – עמ' 14 ש' 2) מן האמור עולה, כי הנתבעת עצמה ראתה בסוכן שלוח שלה, האחראי מטעמה על מציאת הכסוי הבטוחי המתאים, לפי דרישות לקוחות הנתבעת.
...
סוף דבר ההליך שלפניי חשף התנהלות מטרידה של סוכן הביטוח, התנהלות אשר יש לקוות שהיא בגדר חריג בקרב סוכני ביטוח.
עם זאת, וכפי שציינתי, אני סבור כי אילו רצתה הנתבעת בכך, יכלה בהחלט לעמוד על המצב לאשורו – לכל הפחות בכל הנוגע לסכומים שבהם חויבה.
אשר על כן, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת את סכום התביעה במלואו, בהפחתת סך 900 ₪ בגין פוליסת הביטוח לרכב, ובסך הכל – סך 32,041 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

עוד קודם לתחילת העסקתו של אלפסי, על פי הנטען, פגש יחיאל לוי את סוכן הביטוח בבית קפה בנהריה, ובקש כסוי בטוחי מתאים.
לעניין זה נפסק זה מכבר: "אנו רואים כי המחוקק מייחס לסוכן ביטוח מעמד נכבד ככל הנוגע להווצרות חוזה הביטוח ולמהלכו ומטיל אחריות לגבי חלק מפעולותיו על כתפי המבטח. העיסוק כסוכן ביטוח הנו עיסוק טעון רשוי, תוך שנדרשות כשירויות מסוימות... המחוקק כיוון לכך שבכל הקשור לפעילות סוכן הביטוח המוזכרת לעיל הנטל לפקח על פעולותיו ולוודא שהסוכן פועל בהתאם להרשאה שיקבל מן המבטח יוטל על המבטח ולא על המבוטח.
אעיר, כי במצב הדברים הנתון, לא היה, למעשה, כל מקום להגשת הודעה לצד שלישי נגד הסוכן בטענה לחריגה מהרשאה ומעילה בתפקיד, שכן – ממה נפשך: אם תתקבלנה טענות עדן, ייקבע כי יש כסוי בטוחי מתוקף מעמדו של סוכן הביטוח כשלוח של הפניקס, ואין עילה לחייב את סוכן הביטוח לשפות את הפניקס בגין "מעילה בתפקידו" או "חריגה מהרשאה"; ואם יידחו טענות עדן, משום שגירסתה המתואמת עם סוכן הביטוח אינה אלא שקר, ייקבע כי אין כסוי בטוחי, התביעות נגד הפניקס תידחנה, וממילא אין עילה לשיפוי בגדר ההודעות לצד שלישי.
...
דין טענות הפניקס להידחות.
הודעות לצד שלישי נגד סוכן הביטוח דין שלוש ההודעות לצד שלישי אשר שלחה הפניקס נגד סוכן הביטוח – להידחות.
סוף דבר בחינת הראיות שהובאו בפניי בסוגיית הכיסוי הביטוחי מעלה, כי עלה בידי מבוטחת הפניקס, עדן, להוכיח, כי כמה חודשים לפני התאונה פנתה לסוכן הביטוח, ביקשה שינוי בתנאי הפוליסה כך שזו תכסה גם נהג מתחת לגיל 30 (מעל גיל 24), ובקשתה אושרה מיידית על ידי סוכן הביטוח.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכתב ההגנה מטעמה טענה קרנית כי הפול מנוע מלטעון כי פוליסת הביטוח אינה מכסה את השמוש שנעשה באופנוע, שכן הפול "ידעה ו/או יש לראותה כמי שידעה כי התובע הנו בעל רשיון נהיגה לאומי ו/או בנלאומי, בעת שהתבקשה להוציא ביטוח מתאים המכסה את השמוש שנעשה ברכב, ביטוח ל"נהג נקוב בשם", הוא התובע.
סעיף 3 לחוק חוזה ביטוח מטיל על חברת הביטוח חובה להבליט הגבלות לכסוי הבטוחי, וזו לשונו: "תנאי או סייג לחבות המבטח או להיקפה יפורטו בפוליסה בסמוך לנושא שהם נוגעים לו, או יצויינו בה בהבלטה מיוחדת; תנאי או סייג שלא נתקיימה בהם הוראה זו, אין המבטח זכאי להסתמך עליהם". על תחולת דיני ההשתק, באשר לתקיפת תנאים או סייגים לחבות המבטח, מרחיב המלומד ירון אליאס בספרו דיני ביטוח (כרך א', 2008) בעמ' 654: "דרך נוספת שננקטה בפסיקה לתקיפת תנאים או סייגים לחבות המבטח מבוססת על דיני ההשתק מחמת מצג. על-פי דיני ההשתק, מי שהציג בפני הזולת מצג עובדתי בהתנהגות, בדיבור או במחדל המתבטא באי-גילוי (חובת הגילוי עשויה לקום נוכח יחסי הצדדים, במיוחד כאשר יחסיהם מושתתים על אמון), בנסיבות שבהן אפשר היה לצפות שהזולת יפעל על סמך המצג, והלה אכן עשה כן ושינה את מצבו לרעה – יהיה מנוע מלכפור בנכונות העובדה שהציג. מכאן שמבטח אשר הציג בפני המבוטח מצג שלפיו חוזה הביטוח מכסה את הסיכונים הצפויים לו, והמבוטח פעל על-סמך המצג ושינה את מצבו לרעה, כגון שלא רכש ביטוח אצל מבטח אחר או לא נימנע מביצועה של הפעילות המבוטחת – יהיה מנוע מלכפור בנכונות העובדה שהציג בפני המבוטח (תקפות הפוליסה). כך, למשל, נקבע כי אין המבטח רשאי להעלות טענת פטור כשעילת הפטור התגבשה כבר בעת כריתת החוזה והמבטח ידע או יכול היה לדעת על כך". כלומר, על מנת שתתקבל טענת המניעות שהעלה המערער, היה עליו להוכיח כי הפול באמצעות שלוחו, סוכנות הביטוח, צריך היה ליידע אותו בדבר העידר כסוי בטוחי בעת נהיגה עם רישיון נהיגה זר, ואי עשותו כן, בזמן הוצאת הפוליסה לאופנוע שהייתה נקובה על שמו של המערער בלבד, וחידושה מעת לעת, עלה כדי מצג לפיו קיים כסוי בטוחי לאופנוע, עליו הסתמך המערער.
...
לכן סביר להניח כי לו היו המערער או המעביד מודעים קודם לקרות התאונה לכך שבהעדר רישיון נהיגה ישראלי אין תוקף לכיסוי הביטוחי, הם היו פועלים להסדרת רישיון הנהיגה של המערער, שהרי מה הטעם לשלם פרמיות ביטוח עבור אופנוע שלנוהג היחיד בו אין כיסוי ביטוחי בגין נהיגה זו. סיכומו של דבר, לאחר שקבע בית המשפט קמא כי סוכנות הביטוח ידעה או הייתה צריכה לדעת כי המערער נוהג עם רישיון נהיגה בינלאומי, ולאחר שנקבע כי לא הוצג למערער המידע בדבר הצורך לברר את סוגיית השימוש ברשיון כזה, דעתי היא שהיה מקום לקבל את טענת המניעות שהעלה המערער ולקבוע כי הפול מנוע מלהסתמך על העדרו של רישיון נהיגה ישראלי למערער.
הפועל היוצא מכך הוא ששומה על הפול להעמיד כיסוי ביטוחי לארוע, ולפצות את המערער בגין נזקי הגוף שנגרמו לו. מסקנה זו מייתרת את בירור תביעתו החלופית של המערער נגד קרנית.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, אציע לחבריי להרכב לקבל את הערעור בחלק המכוון נגד הפול, לקבוע כי הפול מנוע מלכפור בכיסוי הביטוחי כלפי המערער ולהורות על החזרת התיק לבית המשפט קמא, על מנת שידון בשאלת הנזק שנגרם למערער.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו