מבוא
לפניי בקשת המנהלים המיוחדים של החברות אקסיום גלובל אינווסטמנט בע"מ (בפרוק) וא.ג. שירותי ניהול ותפעול בע"מ (בפרוק) (להלן בהתאמה: "המבקשים" ו"החברות שבפרוק") לפסוק להם שכר טירחה בסך של 11,857,951 ₪ בתוספת מע"מ, וכן אגרת השגחה לכנ"ר בסך של 1,824,300 ₪.
באותה מידה ממש לא ניתן לקבוע שהשותפים המוגבלים הסכימו לכך שתקנות השכר יחולו בעיניינם גם אם לא היתנגדו למסלול המקוצר בו בחרו המבקשים לנהל את סיכסוכי השותפות ואף נטלו חלק בהגשת בקשות לבית משפט זה. למעשה, המבקשים והשותפים המוגבלים גם יחד רתמו את בית המשפט של חידלות פירעון, המופקד על תיקי הפרוק של החברות שבפרוק, לצורך ניהול עסקיה של השותפות וחילוצה מן המיצר.
אכן, הבחירה בין החלופות השונות נתונה בידיו של בעל התפקיד, גם כאשר ברור וידוע כי האפשרות שיבחר היא זו אשר בגדרה ישולם לו שכר טירחה גבוה יותר (רע"א 8449/14 יוסף רוטמן נ' עו"ד ליאור מזור מנהל מיוחד (פורסם בנבו, 15.02.2015) (בפיסקה 21)), אך עדיין, אם התוצאה שהתקבלה על פי החלופה שנבחרה היא בלתי סבירה בעליל או שהיא מביאה לתוצאה בלתי צודקת, בית המשפט יפסוק את השכר לפי חלופה אחרת או יעשה שימוש בסמכותו לפי תקנה 13(א) ויפחית את השכר המבוקש.
עם כל ההערכה וההוקרה לאופן בו ניהלו המבקשים את השותפות במשך כשנתיים עד למכירת הקניון, עדיין יהיה זה בלתי סביר ובלתי צודק לפסוק להם שכר טירחה בסך של 11,857,951 ₪, סכום שהוא מופרז בעליל ולפי כל קנה מידה.
...
במקרה דנן דומה כי אין מנוס אלא לפסוק שכר לפי החלופה השניה, משום שכל עיכוב נוסף בהכרעה בשאלת שכר הטרחה יגרור בהתאמה עיכוב נוסף בחלוקת הכספים המגיעים לשותפים המוגבלים.
בנסיבות הענין, ולאחר ששקלתי את מכלול השיקולים שפורטו לעיל, לרבות היקף העבודה שביצעו המבקשים, מורכבותה, התוצאה המיטבית שהושגה והאחריות המקצועית שנטלו על עצמם המבקשים, ומאידך, את העובדה שהמבקשים נכפו הלכה למעשה על השותפים המוגבלים וזאת על ידי לא אחר מאשר בעלי השליטה הכושלים שהביאו מלכתחילה את השותפות למצבה העגום, כמו גם את העובדה שהשותפות, תחת ניהולם של המבקשים, כבר מימנה על חשבונה את שכרם של עורכי דין חיצוניים בסכום כולל של לפחות 1,305,000 ₪ (לא כולל מע"מ), וכן את העובדה שדמי הניהול לפי ההסכם היו אמורים להסתכם בסכום של 200,000 ₪ בלבד, באתי לכלל מסקנה כי השכר הראוי למבקשים צריך לעמוד על סך של 1,300,000 ₪ בצירוף מע"מ כחוק.
במקרה דנן, נוכח המסקנה כי המבקשים לא מונו לתפקיד על ידי בית המשפט וגם לא כיהנו כבעלי תפקיד, אלא פעלו מכח המחאת זכויות של בעלי השליטה, מתעוררת השאלה מכח מה זכאי הכונס הרשמי, אם בכלל, לגבות אגרת השגחה.