מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שכר טרחה לבאי כוח תובע ייצוגי בעבודות תשתית

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2017 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי קבע כי הושקעו עבודה רבה ושעות רבות בתובענה הייצוגית כפי שעולה ממכלול הבקשות שהוגשו הן בהליך שנוהל בבית דין קמא והן בהליך שנוהל בבית הדין הארצי; נדחתה טענת החברה שהמשיבים "לא הביאו תועלת מיוחדת ויוצאת דופן לחברי הקבוצה", נוכח העובדה שהיה מדובר בכספי פצויי פיטורים שהופקדו עבור העובדים ואשר נמשכו על ידי החברה; בהילכת רייכרט, שהיא ההלכה המנחה בעיניין קביעת שכר טירחת בא כוח מייצג בתובענה ייצוגית [ע"א 2046/10 עיזבון המנוח משה שמש נ' דן רייכרט, (23.5.12)] אומצה שיטת האחוזים כשיטה המובילה לפסיקת שכר טירחה, וכי שכר הטירחה "ייגזר מהסכום שנגבה בפועל על ידי הקבוצה ולא מהסכום שנפסק"; יש לקחת בחשבון את העובדה שעד למועד חתימה על הסכם הפשרה חלפו כשלוש שנים, ולכן לא ניתן להסתמך על הנפסק בעיניין ידין [ע"ע (ארצי) 41524-12-15 ידין גל –איטיצ'ר בע"מ (8.11.16)], שבו הומלץ על שכר טירחה בגובה של 10% מהתשלומים שנגבו, שכן הסכם הפשרה בעיניין ידין נחתם בסמוך להגשת הבקשה לאישור התובענה הייצוגית.
לטענת המשיבים, מאזן הנוחות נוטה באופן מובהק לדחיית הבקשה, שכן הם מצויים בשנות השלושים לחייהם ומתפרנסים בכבוד, והטענה שלא ניתן יהא להפרע ככל שיתקבל העירעור נטענה ללא כל תשתית ראייתית מינימלית; בהיעדר תשתית ראייתית יש גם לדחות על הסף עיכוב ביצוע תשלום שכר טירחה; החברה לא הציגה נתונים כספיים מהם ניתן ללמוד שתשלום הסכום הפסוק מהוה הכבדה עליה, במיוחד שעה שהיקף התקשרותה עם המדינה בלבד בפרויקט אבטחה משנת 2009 עמד על עשרות מיליוני שקלים בשנה.
...
הבקשה לעיכוב ביצוע וטענות הצדדים: בבקשה נטען כי סיכויי הערעור גבוהים, שכן שיעור הסכום שנפסק מופרז ומוגזם, אינו עולה בקנה אחד עם מדיניות בתי הדין לעבודה, ואף אין לו הצדקה, בשים לב לשלב המוקדם שבו הגיעו הצדדים להסכם פשרה והעדר תרומה כלשהי של המשיבים להליך, לרבות להסכם הפשרה אשר הושג; קביעתו של בית הדין בדבר הסיכון שנטלו על עצמם המשיבים בהגשת התביעה הייצוגית אינה נכונה, נוכח העובדה שהמשיבים לא נטלו על עצמו שום סיכון, שכן הבקשה לא עסקה בעילה עקרונית ו/או חדשנית; הסכום שנפסק, 250,000 ₪, אינו סביר בהתחשב בעובדה שבסופו של יום הסכום אשר שולם על ידי החברה מכוח הסכם הפשרה עמד על סך של 238,000 ₪ בלבד, ובהתאם לפסיקה יש לגזור את שכר הטרחה מהסכום שנגבה בפועל; בחירת בא כוח המשיבים להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית באמצעות שלושה תובעים ייצוגים שונים, ולא באמצעות תובע ייצוגי אחד, נעשתה משיקולים זרים וללא כל סיבה עניינית, ובכל מקרה הדבר אינו צריך לבוא על חשבון החברה; לא היה מקום לפסוק לב"כ המשיבים גם שכר טרחה באחוזים מהסכום שנפסק וגם סך של 100,000 ₪; ההסכמות אליהן הגיעו הצדדים בכל הנוגע לעתיד לא הביאו תועלת מיוחדת לחברי הקבוצה בזכות המשיבים ו/או בא כוחם, ועל כן לא הצדיקו פסיקת גמול ושכר טרחה; העובדה שהוגשו על ידי ב"כ המשיבים בקשות רבות וכן נוהל הליך גילוי מסמכים גם לא הצדיקה פסיקת הוצאות ושכר טרחה, כיוון שלא היה טעם ענייני במסמכים והם לא תרמו בסופו של דבר לניהול ההליך; בחירתה של החברה להימנע מניהול הליך משפטי ארוך ובזבוז משאבים יקר באמצעות הסכם פשרה אמורה להיזקף לטובתה, ואין זה סביר כי בפועל תשלם החברה סכום כפול.
הכרעה: לאחר שנתתי דעתי לכלל החומר שהובא לפניי, לפסק דינו של בית הדין האזורי ולטענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי יש להיעתר לבקשה בחלקה ולהורות על עיכוב ביצוע מחצית מהסכום הפסוק, בכפוף להפקדתו בקופת בית הדין.
בנסיבות העניין, אני סבורה כי איזון ראוי בין האינטרסים של החברה ושל המשיבים מביא לתוצאה שלפיה יש לקבל את הבקשה לעיכוב ביצוע בחלקה, ולעכב תשלום מחצית שכר הטרחה שנפסק לזכות המשיבים ובא כוחם.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

מסקנתנו זו מקבלת איפוא את הגישה העקרונית שהתקבלה בעיניין וירון, ומאז משמשת תשתית לפסיקתו של בית הדין לעבודה גם בהליכים נוספים.
"פריצת" גבולות התובענה הייצוגית על ידי האכיפה הקיבוצית באה לידי ביטוי בשני מישורים: במישור הזמן - ועדת האכיפה פועלת להעניק פיצוי גם לעובדים שהחלו את עבודתם כתשע וחצי שנים לפני הגשת בקשת האישור.
גמול לתובע המייצג ובא כוחו נקדים ונציין כי המחוקק הכיר בצורך לתמרץ את התובעים הייצוגיים הפוטנציאליים ואת באי כוחם, ועל כן יצר במסגרת חוק תובענות ייצוגיות מערך מובנה של תמריצים כלכליים הנוגעים לתשלום גמול ושכר טירחה, במטרה לעודד הגשת תובענות כאלה ולקדם בכך את האנטרס הצבורי הגלום בהן (דנ"מ 5519/15 יוסף אחמד יונס נ' מי הגליל - תאגיד המים והביוב האיזורי בע"מ (17.12.19), סעיף 42 לחוות דעתה של הנשיאה חיות וההפניות שם).
...
בהחלטת בית הדין האזורי בענייננו, פירט בית הדין את מכלול השיקולים מהם נגזרה המסקנה כי הגמול שאותו תקבל התובעת הייצוגית יעמוד על סך של 50,000 ₪, ושכר הטרחה לו יהיה זכאי בא כוחה על סך 200,000 ₪: ה"התעוררות" של ההסתדרות שהובילה לחתימה על הסכם האכיפה קשורה במידה כזו או אחרת לעצם הגשת הבקשה לאישור.
עם זאת, אשר לגמול לתובעת הייצוגית עצמה, הרי שבכך לא מצאנו עילה להתערבות בסכום שנקבע על ידי בית הדין האזורי.
סוף דבר - ערעור המערערת בכל הנוגע להחלטת בית הדין האזורי לעצם קבלת הבקשה לעיון מחדש, כמו גם בנוגע לגמול למערערת עצמה – נדחה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט ד' מינץ: לפנינו עתירה נגד פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה בע"ע 5561-01-17 (כב' השופט (סגן הנשיאה) א' איטח, כב' השופטת ל' גליקסמן, כב' השופט ר' פוליאק ונציגי הציבור ש' צפריר וא' גדעון) מיום 6.5.2018, אשר דחה את טענות העותר כי הוא זכאי לשכר טירחה, על אף שנדחתה בקשה שהגיש לאישור תובענה ייצוגית, וזאת בפסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בבאר-שבע בסע"ש 28351-07-13 (כב' השופט (סגן הנשיאה) א' סופר ונציגי הציבור פ' מרקוביץ וא' שטרית) מיום 11.12.2016.
זאת ועוד, בנסיבות העניין, שעה שהמערער עמד על מלוא טענותיו הן בבית הדין האיזורי והן בבית הדין הארצי עד אשר שב בו מערעורו, ומשלא ברור מהתשתית העובדתית שבתיק כי השבת כספי הפיצויים הייתה אך ורק בשל הגשת הבקשה לאישור התובענה כתובענה ייצוגית או הגשת התראה, אין כל מקום לפסוק שכר טירחה לעותר.
עוד מלין העותר על מספר קביעות של בית הדין הארצי בפסק דינו: האחת, הקביעה לפיה כאשר בקשה לאישור תובענה ייצוגית נדחית, ייפסק שכר טירחה לבא-כוח תובע מייצג רק אם יוכח כי ההטבה לקבוצה נבעה אך ורק בשל הגשת הבקשה או התראה שקדמה לה; השנייה, קביעה עובדתית כי במקרה זה, השבת כספי הפיצויים לעובדים לא הייתה אך ורק בשל הגשת הבקשה לאישור; השלישית, הקביעה כי קיים ספק אם יכול בא-כוח תובע מייצג בבקשה לאישור תובענה ייצוגית לעמוד על העירעור ועל הדרישה לשכר טירחה גם אם התובע המייצג חזר בו מן העירעור.
...
עוד מלין העותר על מספר קביעות של בית הדין הארצי בפסק דינו: האחת, הקביעה לפיה כאשר בקשה לאישור תובענה ייצוגית נדחית, ייפסק שכר טרחה לבא-כוח תובע מייצג רק אם יוכח כי ההטבה לקבוצה נבעה אך ורק בשל הגשת הבקשה או התראה שקדמה לה; השנייה, קביעה עובדתית כי במקרה זה, השבת כספי הפיצויים לעובדים לא הייתה אך ורק בשל הגשת הבקשה לאישור; השלישית, הקביעה כי קיים ספק אם יכול בא-כוח תובע מייצג בבקשה לאישור תובענה ייצוגית לעמוד על הערעור ועל הדרישה לשכר טרחה גם אם התובע המייצג חזר בו מן הערעור.
לאחר עיון בעתירה, הגענו לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות על הסף.
אשר על כן, העתירה נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

סעיפים 250- 251 לפקודת העיריות [נוסח חדש] מסמיכים את הרשויות המקומיות להתקין חוקי עזר ולהורות על הטלת היטלים, אגרות ודמי הישתתפות על כל אדם "לצורך ביצוע דברים שהיא נידרשת או מוסמכת לעשות על פי הפקודה או על פי דין אחר או לעזור לה בביצועם". בהתאם לסמכותה זו התקינה עריית חדרה, כמו רשויות מקומיות אחרות, חוקי עזר הקובעים הוראות בדבר ביצוע עבודות תשתית כגון סלילת דרכים, סלילת מדרכות, הקמת שטחים צבוריים פתוחים ועוד, וכללה בהם הוראת בדבר תשלום היטלים.
כן עותרים הם כי בית המשפט יפסוק שכר טירחה לבאי כוח המבקשים בסך של 125,000 ₪ בצרוף מע"מ. נטען כי מדובר בשכר המהוה כ-4% מסכום גביית היתר המוערכת בשנתיים שקדמו להגשת הבקשה, בסך של 3,022,557 ₪ (3% מכלל היטלי הפיתוח שנגבו).
בית המשפט הבהיר כי "הוראת סעיף 9(ב) לחוק נועדה לאפשר לרשות לחדול מגביית תשלומים אשר נטען כי היא בלתי חוקית ואם חדלה מכך, לכל המאוחר עד המועד הקובע הנקוב בסעיף 9(א) לחוק, אין היא חשופה עוד לתביעת השבה בגין גביה זו על דרך של תובענה ייצוגית". אין לייחס כל חשיבות לשאלה מדוע חדלה הרשות מהגבייה הבלתי חוקית, בין אם חדלה מיוזמתה, בין אם חדלה בשל הנחיה או הוראת חוק ובין אם עשתה זאת בעקבות הבקשה.
...
אני מאשר את דחיית הבקשה לאישור בעילה זו. כמו כן, אני מאשר את הודעת ההסתלקות מיתרת רכיבי הבקשה לאישור, לרבות מהבקשה לאישור תובענה ייצוגית בשל הטעות החשבונאית בעריכת התחשיב (הפחתה כפולה של שטחי השירות).
התביעה האישית של המבקשים לעניין הטעות החשבונאית נדחית.
עוד אני קובע כי העירייה תשלם לכל אחד מהמבקשים גמול בסך של 7,500 ₪ ותשלם לבאי כוחם של המבקשים שכר טרחה בסך של 50,000 ₪ בצירוף מע"מ. ניתן היום, י' אב תשע"ט, 11 אוגוסט 2019, בהעדר הצדדים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מונחת בפני בקשה מוסכמת להסתלקות מבקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד המשיבה, בהתאם להוראות סעיף 16 לחוק התובענות הייצוגיות, תשס"ו-2006 (להלן: "החוק"), וכן בקשה לדחיית תביעתו האישית של המבקש ללא צו להוצאות, תוך פסיקת גמול למבקש ושכר טירחה לבאי כוחו.
העובדות הצריכות לעניין ביום 5.8.19 הגיש המבקש, לירן ****, תביעה כנגד המשיבה, דרך ארץ הייווייז (1997) בע"מ, ובקשה לאשר נהולה כתביעה ייצוגית, בטענה כי המשיבה מפרה את הוראות הסכם פשרה שנכרת בינה לבין מדינת ישראל ביום 10.1.2019 (להלן: "ההסכם"), לפיו התחייבה לבצע עבודות פיתוח תשתית שונות לאורך מתוה כביש 6 בפרקי זמן מסוימים וזאת לצורך סיום סופי של המחלוקות בהקשר לטענות המדינה לקיומם של "עודפי הגבייה" שנצטברו אצל המשיבה.
...
לאור כל האמור לעיל, בקשת ההסתלקות מתקבלת והתביעה האישית של המבקש נדחית.
לפיכך, אני מקבלת את הודעת ההסתלקות ומאשרת ההסכמות שבה כמפורט לעיל, למעט שיעור שכ"ט אשר ישולם לב"כ המבקש.
המשיבה תשלם למבקש גמול בסך של 10,000 ₪, וכן תישא בתשלום שכר טרחה לעוה"ד בסך אותו ראיתי לנכון להעמיד על סך של 50,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק וכנגד הגשת חשבונית כדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו