בנספח "ד" להסכם הפיתוח נקבע סכום התמורה שתשולם לחברה לפיתוח בגין התחייבויותיה, ובין היתר, נקבע כי הבעלים ישלמו לחברה סך של 880,000 ₪ "חלף היטלי השבחה" וסכום נוסף "חלף היטלי פיתוח".
בסעיף 6(ה)(1) להסכם הפיתוח נקבע כך:
"להסרת ספק מובהר, כי אין בחוזה זה כדי לגרוע מזכויות הבעלים ו/או כדי לשנות, בדרך כל שהיא, את החיוב בגין היטלי הפיתוח, בהתחשב בכל היטל או רכיב של היטל ששולם על ידם בעבר, או את החיוב המוטל כדין על הבעלים בגין היטל השבחה. מוסכם, כי הבעלים יהיו זכאים לבקש פטור מתשלום היטל השבחה בגין מספר יחידות דיור שבהם עתידים הבעלים או מי מהם להתגורר".
ביום 29.7.04 ניתן היתר בנייה לבניית הבניין.
משפנו המערערים לחברה לפיתוח ולוועדה בדרישה להשיב את כספי היטל ההשבחה ששולמו בהתאם לשומה המוסכמת, בשל הפטור לפי סעיפים 19(ג) (1) (2), הודיעה להם החברה לפיתוח ביום 18.9.07 כי כספי היטל ההשבחה שנגבו על ידה "הושבו לעיריית פתח תקוה. לפיכך, עליכם לפנות לעריית פ"ת לטיפול בדרישתכם".
ביום 14.10.07 הודיע מנהל מחלקת השבחה בעיריית פתח תקוה (להלן: "העירייה") לב"כ המערערים בהתייחס לבקשת הפטור כי "לאור "הלכת צרי" לא ניתן לאשר פטור בעלים ע"ג מגרש ריק.
חיזוק לאמור לעיל מתקבל גם מעיון בהסכם הפיתוח שנחתם בין כלל בעלי הזכויות במיגרש, ובכלל זה גם המערערים, לבין החברה לפיתוח שטיפלה גם בגביית היטל ההשבחה מבעלי הזכויות במיגרש.
לעניין זה יפים הדברים שנאמרו בע"א 1321/02 נווה בנין ופיתוח בע"מ נ' הוועדה לבניה למגורים ולתעשייה-מחוז מרכז, פד"י נ"ז(4) 119 (2003):
"היטל השבחה מיועד להגשים רעיון של צדק חברתי לפיו ראוי כי מי שהתעשר בשל פעילות נורמטיבית של רשויות התיכנון, ישתף את הציבור בהתעשרותו זו בדרך של תשלום היטל המשתלם לאותה רשות תכנון, והמשמש אותה להכנת תוכניות וביצוען".
וראה גם ע"א 1341/93 סי אנד סאן ביץ' הוטלס נ' הועדה המקומית, פ"ד נב(5), 715 (1999):
"ביסוד היטל ההשבחה מונח רעיון של צדק חברתי. הרשות הציבורית השקיעה בתכנון ובפיתוח. כתוצאה מכך עלה ערכם של המקרקעין. בעל המקרקעין מתעשר מכך. מן הראוי שבעל המקרקעין יישא בהוצאות התיכנון והפיתוח (ראו המבוא להצעת חוק התיכנון והבניה (תיקון מסעיף 15), התשמ"א-1980, בעמ' 54-55, וכן נ' דנקנר, ד' לזבניק "על החיוב בהיטל השבחה")".
הימצאות מקרקעין למגורים נשוא ההיטל בשכונת שיקום או באזור שקום מקנה פטור מהיטל (סעיפים 19(ב)(1) ו-19(ב)(3) לתוספת השלישית).
(2) העברת הבעלות או החזקה בדירה שנבנתה או שהורחבה כאמור בפסקה (1) או שניתן להרחיבה לפי תכנית, לא יראו כמימוש זכויות ולא תחול בגינה חובת תשלום ההיטל, אם המחזיק במקרקעין או קרובו השתמשו בדירה למגוריהם או למגורי בני משפחתם הקרובים מגמר הבניה ועד מכירתה משך זמן שאינו פחות מארבע שנים; לענין זה, "גמר הבניה" – כמשמעותו בחוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961".
כן נעשו צמצומים נקודתיים נוספים בפטורים, וזאת בהילכת צרי (מישפחה אחת זכאית לפטור בגין דירה אחת בלבד), בפסק הדין בעיניין מטה יהודה (הזכאות לפטור מותנית בכך שהבעלים החייב בהיטל והמחזיק – חד הם) וכן בע"א (מחוזי מרכז) 14301-12-09 זיו הצופה נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה הוד השרון (26.10.10) שם נקבע כי הזכאות לפטור מהיטל השבחה הנה לפטור אחד לכל מחזיק, ולא יותר מכך, ולפיכך לא ניתן יהיה לבקש פטור נוסף בחלקה אחרת, וכי הן מבקש הפטור המקורי והן בני משפחתו אליהם העביר את הזכויות באותה חלקה אחרת, לא יוכלו לבקש פטור נוסף מהיטל השבחה בחלקה האחרת.
...
אשר על כן טענת המניעות בשל השומה המוסכמת – נדחית.
סופו של דבר, על יסוד לשונו המילולית של סעיף 19(ג)(1), תכלית החוק, וכלל השיקולים שנזכרו לעיל, הפרשנות שיש ליתן לסעיף זה הינה כי כל בעל זכויות בחלקת רישום אחת יהא זכאי לפטור לגבי דירת מגורים אחת בשטח של עד 140 מ"ר (לפי נוסחו הנוכחי של הסעיף) באותה חלקה.
נוכח כל האמור לעיל, מתקבל הערעור באופן שהמערערים 1-2 זכאים לפטור מהיטל השבחה לגבי דירתם הבנויה על המגרש כהגדרתו לעיל וזאת עד לשטח של 120 מ"ר, והמערערים 3-4 זכאים אף הם לפטור מהיטל השבחה לגבי דירתם הבנויה על המגרש כהגדרתו לעיל וזאת עד לשטח של 120 מ"ר.
המשיבה תשלם למערערים את הוצאות המשפט בתוספת הפרישי הצמדה וריבית כחוק מיום הוצאתן ועד התשלום בפועל, וכן שכ"ט עו"ד בסך 12,500 ₪.