נטען גם, כי יש לראות בהפעלת בית הקפה והמזנון משום שיפור במתקני הפארק הלאומי בצד שירות ראוי והוגן לציבור המבקרים בו, המותר למשיבות מכוח סעיף 249(8) לפקודת העיריות, המתיר לרשות או לתאגיד מטעמה "לספק, להתקין, להתוות, לתכנן, לשפר לקיים, להסדיר גנים וגינות ומקומות מרגוע או נופש אחרים לשימוש הציבור."
השאלה של הקף סמכות הרשות לבחור בפעולה במתכונת של מכירת שירותים, להבדיל מהספקתם, נדונה אך לא הוכרעה בשני עניינים.
בעיניין זה נקבע משכבר הימים, מפי כב' השופט א' ויתקון בבג"ץ 36/51 הנ"ל, בעמ' 1557:
"עיריה, הרי זו גוף משפטי שנוצר על ידי החוק ושאין לו קיום אלא על פי החוק. הקף סמכויותיו מוגדר לפי החוק, וכל דבר החורג מד' אמותיו של החוק בטל ומבוטל הוא (ultra vires). בבואנו לשקול אם דבר מסוים חורג מסמכויות המועצה אם לא, המבחן אינו, אם פקודת העיריות אוסרת את הדבר, בפירוש או מכללא, אלא אם הדבר מותר לפיה. לשון אחרת, לא די בכך שהדבר אינו אסור; הוא צריך להיות מותר, כדי להיות כשר בעיני החוק. החוק אינו משאיר, כביכול, חלל ריק, שמותר למלאו לפי הרצון."
המשיבות טוענות, כי ההכנסות מבית הקפה ניכנסות לקופה הציבורית ובכך כלל תושבי העיר יוצאים נשכרים וכי קיומו של בית קפה ומזנון נוסף בתחומי הפארק הנו ראוי ורצוי לציבור.
חובת מיכרז
סעיף 197 לפקודת העיריות קובע באופן מפורש:
"לא תתקשר עיריה בחוזה להעברת מקרקעין או טובין או לבצוע עבודה אלא על פי מיכרז פומבי".
ערייה כפופה לחובת מיכרז גם מכוח סעיף 2(א) לחוק חובת מכרזים, תשנ"ב-1992 (להלן: "חוק חובת מכרזים"), הקובע את הכלל לקיום מיכרז פומבי בהתקשרות של רשות, כדלקמן:
"א) המדינה, כל תאגיד ממשלתי, תאגיד מקומי, מועצה דתית, קופת חולים ומוסד להשכלה גבוהה לא יתקשרו בחוזה לבצוע עיסקה בטובין או במקרקעין, או לבצוע עבודה, או לרכישת שירותים, אלא על-פי מיכרז פומבי הנותן לכל אדם היזדמנות שוה להישתתף בו".
הביטוי "תאגיד ממשלתי" כולל גם עיריות, מועצות אזוריות ומועצות מקומיות בהיותן "תאגיד שהוקם בחוק" ומכאן שגם גופים אלו כפופים לחובת מיכרז מכוח חוק חובת מכרזים, אם כי לעצם הטלתה של חובת מיכרז על גופים אלה אין משמעות מעשית, שכן חלה עליהם, ממילא, חובת מיכרז מכוח ההסדר המיוחד שבסעיף 197 לפקודת העיריות (ראו עומר דקל, מכרזים (2004) כרך א' (להלן: דקל, מכרזים), בעמ' 205).
...
על רקע האמור, הוגשה העתירה.
הפרשנות התכליתית של פקודת העיריות מביאה אותי למסקנה כי אין לעירייה סמכות להפעיל בית קפה.
סוף דבר
הפעלת בית קפה ומזנון על ידי המשיבות מהווה פעולה מובהקת בחוסר סמכות.
לאור כל האמור, העתירה מתקבלת.