מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שירות צבאי לחישוב גמלאות עובדי מדינה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביחס לטענות התובעת, כי יש לקבל את תביעתה מכוח עילה חיצונית לחוק הגימלאות, טענה הנתבעת, כי דין טענה זו להדחות, שכן הדרך לתקוף את הטענה בדבר ביטולו של התיקון לחוק ואת החלק הנוגע להסדרי רציפות בין שירות קבע בצה"ל לבין שירות המדינה, לאור הפגיעה בזכות הקניין של התובעת, תוך ניתוח פסקת ההגבלה, הינה טענה שגויה, ומכל מקום, לא ניתן לתקוף אותה באופן ישיר בבית הדין לעבודה, כי אם בבג"צ, שלו הסמכות לידון בתקיפה ישירה של מעשה חקיקה.
לאחר שציינתי את כל האמור לעיל, ברצוני להדגיש, כי החלטתי לקבל את התביעה אינה נסמכת על טיעון האפליה שהעלתה התובעת, כי אם על מסקנתי שהמדינה נהגה בחוסר תום לב עם התובעת, עת קלטה אותה לשירות המדינה בפרקליטות מחוז חיפה, מבלי להביא בפניה את האופציה שעמדה בפניה לפנות בבקשה לנציב שירות המדינה לצורך הכרה בשירות קודם, בהתאם להוראות תקנה 1 לתקנות שירות המדינה (גמלאות) (חישוב בעד תקופת שירות שהחוק לא חל עליו), תשכ"א-1961.
...
האם התובעת, שופטת בית משפט השלום בחיפה, זכאית להיות מבוטחת בפנסיה תקציבית, חרף העובדה שכאשר מונתה לכהונת שיפוט היתה מבוטחת בפנסיה צוברת? זו השאלה בה עלי להכריע בתיק זה. אקדים אחרית לראשית ואציין, כי לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, באתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל, ולהלן הנימוקים שעמדו בבסיס החלטתי.
לא נעלמה מעיניי טענת הנתבעת, לפיה מדובר בהוראות חוק שמצופה מהתובעת להכיר ולפעול על פיהן גם ללא הנחיה של המעסיק, אלא שבנסיבות העניין, ובמיוחד לאור דפוס העסקתה של התובעת בשנותיה הראשונות בפרקליטות עד לקבלת כתב המינוי – דפוס העסקה שנכפה עליה וששירת בראש ובראשונה את הפרקליטות עצמה, שביקשה להשאיר אותה בתפקידה, סבורני כי יש לייחס למדינה חובה מוגברת של גילוי ויידוע.
לסיכום, התנהלות הנתבעת כלפי התובעת, החל מהאופן בו קלטה אותה, עבור דרך האופן בו מינויה הזמני שב וחודש, לרבות באופן חריג, וכלה בכך שחרף פניותיה לגורמים הרלוונטיים השונים מבעוד מועד, אף גורם לא טרח לעדכן אותה בדבר האפשרות העומדת לה לשמור על זכויותיה בפנסיה תקציבית, תוך מתן תשובות, שהטעו אותה, ולמצער, לא הציגו בפניה פרטים מהותיים, דבר שגרם לכך שאיבדה זכות להמשיך ולהיות מבוטחת בפנסיה תקציבית, ולכל הפחות, איבדה את הזכות להגיש בקשה בעניין לגורם האחראי.
אחרית דבר התביעה מתקבלת וניתן בזאת סעד הצהרתי, לפיו התובעת זכאית לפנסיה תקציבית החל ממועד תחילת עבודתה כעובדת מדינה, תוך צירוף תקופת שירותה הצבאי, תוך עריכת התחשבנות מתאימה, בין היתר, ביחס למענקים הכספיים שקיבלה עם שחרורה מצה"ל ולאחרונה, המענק הכספי שקיבלה כשופטת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד נקבע לעניין הזכאות לגימלאות את הדברים הבאים: "14.א. מוסכם בין הצדדים, כי על תקופת עבודתו של העובד ברשות המקומית עפ"י כי חוזה זה לא יחולו הוראות חוק שירות המדינה (גמלאות)(נוסח משולב), התשל"ב- 1970 (להלן: "חוק הגמלאות". על אף האמור לעיל, תקופת שרותו של העובד לפי חוזה זה תצורף לתקופת שרותו הקודמת ברשות המקומית (להלן: "תקופת השרות הכוללת") לעניין הזכות לגמלאות לו ולשאריו, בכפוף לתנאים הבאים: המשכורת הקובעת שעל בסיסה תשולם קצבתו של העובד עבור תקופת השרות שקדמה לתקופת חוזה זה תהיה המשכורת הקובעת, כהגדרתה בסעיפים 8 ו-9 לחוק הגימלאות בדרגה שהיתה לעובד ערב החתימה על חוזה זה, היינו בדרגה 14 בדרוג הנדסאים.
ערב תחילת העסקתו של התובע אצל הנתבעת, הכירה הנתבעת, על פי הפרוט המופיע בתלושי השכר, בסך של 18.9 שנות ותק קודם, לרבות שרותו הצבאי.
צירוף ותק התובע טוען כי לצורך חישוב שכרו הקובע לגימלה, יש לצרף את הותק שצבר בתקופת עבודתו בחוזה בכירים לותק שצבר בתקופת עבודתו בדרוג דרגה, כך שיקבל תוספת וותק מלאה, מאחר שהוותק הכללי שלו עולה על 40 שנות שירות.
...
א להנחיות אגף כוח אדם ושכר ברשויות המקומיות בעניין חוזה אישי לעובדים שאינם סטטוטוריים (נ/15) הקובעת כך: "ביטוח פנסיוני עובדים בכירים – עובד חדש ייקלט בפנסיה צוברת או בביטוח מנהלים. רק עובד ותיק שמועסק 10 שנים לפחות באותה רשות מקומית עפ"י ההסכמים הקיבוציים (דרוג דרגה) ובגין תקופה זו זכאי לפנסיה תקציבית – יהיה זכאי להמשיך להיות מבוטח בפנסיה תקציבית, כאשר השכר הקובע לפנסיה יחושב לפי 2 תקופות: תקופה א' עבודה השכר הקובע יקבע בכפוף לאחוז הצבירה שצבר העבודה ושכרו לפי דרוג דרגה ותקופה ב' במסגרת השכר הקובע ייחשב לפי אחוש השכר שיאושר לו כאחוז משכר מנכ"ל בכפוף לשנות הצבירה העתידיות שיצבור עד למועד סיום עבודתו ברשות". פיצוי על עוגמת נפש התובע כלל בתביעתו רכיב נפרד שעניינו פיצוי על כך שהנתבעת דחתה את "דרישותיו הצודקות בנושא הדרגות, בנושא הוותק, וכן בנושא פדיון ימי המחלה (סעיף 53 לסיכומיו). משדחינו את טענותיו אלה, הרי שגם דין דרישתו לפיצוי בגין עוגמת נפש להידחות. נבהיר בהקשר זה, שלא מצאנו גם כל מקום לטענות התובע כי הוא זכאי לפיצוי בגין עוגמת נפש שנגרמה לו עקב התנהלות גזבר העירייה, שפעל על פי התרשמותנו על פי דין ובתום לב.
לסיכום התביעה נדחית על כל רכיביה.
התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט בסך 8,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

מקורה של הזכות הנטענת על ידי המערער לחישוב הקצבה בהתאם למשכורת המשוקללת הוא לפיכך בחוזה הבכירים ולא בחוזר נש"מ. נעיר לעניין זה, כי הקביעה דלעיל עולה בקנה אחד עם הוראות סעיף 85(ד) לחוק הגימלאות לפיהן "מי שהיה בשירות המדינה בתפקיד שחוק זה חל עליו [תקופת השרות הראשונה לפי כתב מינוי – ר.פ] ועבר לשרת את המדינה כעובד בתפקיד שחוק זה אינו חל עליו [תפקידיו לפי חוזה הבכירים, כאמור בסעיף 11 לחוזה – ר.פ] ... יחולו הוראות ההסכם" לעניין זכויותיו לגימלאות.
פרשנות חוזה הבכירים בסעיף 85(א) לחוק הגימלאות נקבע כך: "מי שהיה בשירות מטעם המדינה בתפקיד שחוק זה לא חל עליו ועבר לשרת את המדינה כעובד שחוק זה חל עליו – ייחשב שרותו הקודם כשירות לענין חוק זה ותקופת שרותו הקודם תצורף, כולה או מקצתה, לתקופת שרותו כעובד, בהיתחשב עם כל תשלום או זכות שרכש לרגל פרישתו משרותו הקודם, הכל לפי כללים ותנאים שנקבעו בתקנות". בתקנות הגימלאות, שהותקנו מכוח סעיף 85 לחוק הגימלאות, נקבע בין היתר כי: "... חייל כמשמעותו בחוק שירות הקבע בצבא-הגנה לישראל (גימלאות), תשי"ד-1954, שעבר לשרת את המדינה כעובד שהחוק חל עליו (להלן - עובד המדינה), ייחשב שרותו הקודם כשירות לענין החוק, ותקופת שרותו הקודם תצורף כולה לתקופת שרותו כעובד המדינה, אם נתמלאו כל התנאים האלה ...". לא למותר להדגיש, כי הקביעות דלעיל לעניין צירוף התקופות מופיעות בחוק הגימלאות ובתקנות מכוחו, כך שאין לקבל את טענת המערער כי יש להן נפקות רק לצורך קביעת זכויות תלויות וותק של המערער ואין להן נפקות בעניינינו.
...
נוסיף ונציין כי מקובלת עלינו טענת המדינה, לפיה אין ברכישת זכות לקצבה בהתאם לתקנות הגמלאות כדי להעמיד את הרוכש במצב עדיף על מצבו של מי שהועסק בכתב מינוי לתקופה דומה.
אין מקום לטעמנו לאפשר למערער לזכות במשכורת קובעת כוללת עדיפה אך משום רכישת הזכויות.
סוף דבר – דין הערעור להידחות.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

] לא זו אף זו, בסעיף 25 לסיכומי המדינה בבית הדין האיזורי נטען כך: "התובעת מייחסת למדינה טענה שלא הועלתה על ידה, ויוצאת מנקודת מוצא לפיה, התיקון לחוק הגימלאות מבטל את 'הסדר רציפות זכויות בין שירות קבע בצה"ל לבין שירות המדינה', שמעוגנים בתקנות שירות המדינה (גמלאות) (חישוב גמלאות בעד תקופת שירות שהחוק לא חל עליו), התשכ"א-1961 (להלן: 'תקנות שירות המדינה') ובהוראות התקשי"ר. אלא שמדובר בהנחה שגויה ובטרמינולוגיה לא נכונה. אין ולא היה הסדר רציפות זכויות לגימלאות בין צה"ל לבין שירות המדינה. בנגוד לנטען, תקנות שירות המדינה אינן קובעות 'הסדר רציפות זכויות', אלא הן עוסקות, בין היתר, בצרוף שירות קודם שחוק הגימלאות לא חל עליו. כך גם לגבי הוראות התקשי"ר המאוזכרות על ידי התובעת, אשר עוסקות גם בדרך לקליטת עובד. על כן, לא ברורה הנחת התובעת כיצד התיקון לחוק יכול לבטל הסדרים שכלל אינם קיימים." (הדגשה במקור – א.א.) במענה לטענה זו טענה המשיבה בסעיף 66 לסיכומי התשובה בבית הדין האיזורי כך: "תמוהה טענת הנתבעת כי אין, ולא היה קיים, הסדר רציפות זכויות בין צה"ל לבין שירות המדינה, אלא קיימים הסדרים של צירוף תקופות. שהרי הסדר צירוף תקופות הנו רחב מרציפות זכויות – צירוף תקופות מאפשר גם צירוף של שתי תקופות שאינן רצופות. ואילו כאשר עסקינן בתקופות רצופות (כמו במקרה של התובעת), אין מדובר בצרוף תקופות גרידא, אלא בהסדר המאפשר רציפות זכויות. אם קיים הסדר המאפשר צירוף תקופות, מקל וחומר שהוא מאפשר רציפות זכויות." הינה כי כן, שאלת חלות סעיף 107ב לחוק הגימלאות על המשיבה, לרבות על היבטיו העובדתיים, עמדה לפני המשיבה בצורה מפורשת בבית הדין האיזורי.
...
סוף דבר ערעור המדינה מתקבל.
הוראות בית הדין האזורי בסעיפים 56 (סעד הצהרתי) ו-57 (הוצאות משפט ושכר טרחה) לפסק דינו מבוטלות ותביעת המשיבה נדחית.
המשיבה תשלם למדינה הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסכום כולל של 15,000 ₪ עבור ההתדיינות בשתי הערכאות.

בהליך ערעור על פי חוק (על"ח) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

לפני בית הדין בקשת המערערות להארכת המועד להגשת הערעורים בהליך זה, שבו טוענות המערערות כי הן זכאיות לכך שתקופת התנדבותן בשירות הלאומי תוכר לעניין חישוב התקופה בעדה משולמת להן גמלת פרישה לחוק חוק שירות המדינה (גמלאות) [נוסח משולב], התש"ל-1970.
הגדרת "שירות חובה" בסעיף 79א הנה "שירות בצבא הגנה לישראל שלא על פי התחייבות לשירת קבע ושלא לפי הפרק הרביעי לחוק שירות ביטחון, תשי"ט-1959...". הליך זה הוגש לבית הדין ביום 6.8.20 כתביעה כספית בגין הפרישי גמלה המגיעות למערערות, לטענתן, ממועד פרישת כל אחת מהן, בגין אי חישוב תקופות התנדבותן לשירות הלאומי בתקופת השרות שלהן לצורך תשלום גמלתן.
הכרעה לאחר שבית הדין עיין בבקשה להארכת מועד ובתגובת המשיבה לבקשה, בית הדין מחליט שלא להאריך את המועד להגשת ערעור על החלטות הממונה על הגימלאות שניתנו בעיניינן של התובעות סמוך לפרישתן, מנימוקים אלה: ההליך הנוכחי הוגש כתביעה כספית מכומתת שבה כל אחת מהמערערת דורשת תשלום הפרישי גמלה בגין אי היתחשבות בשנות התנדבותן בשירות הלאומי בתקופה הקובעת לחישוב גמלתן, ממועדים הפרישה של כל אחת מהן עד להגשת התביעה, שהוסב להליך "ערעור לפי חוק". בהתאם להילכת מולאד, יש לגזור את פרשנות הסמכות לקביעת מועדים להגשת ערעורים, בהתאם למטרת החוק.
...
במסקנה זו תומכות הוראות שונות של החוק הגמלאות, שמבהירות את מטרתו לקבוע איזון ראוי בין הצורך בקביעת זכויות של גמלאים ושאירים, בהתאם לזכויות שעובד המדינה צבר בפועל במהלך עבודתו, לבין הצורך בהבטחת וודאות ויציבות תקציבית למערכת הגמלאות.
בית הדין לא שוכנע שסיכויי הערעור טובים במיוחד, גם בשים לב לדברי ב"כ המערערות בדיון מיום 2.5.21 (עמ' 2, שורה 25 ואילך), שלכאורה תומכים במסקנה שמענה לדרישתן של המערערות הינו עניין למחוקק לענות בו. אף אין מדובר לכאורה במערערות שלהן קשיי נגישות למערכת בתי הדין.
הבקשו להארכת מועד להגשת ערעור – נדחית ככל שהיא נוגעת להחלטות הממונה על הגמלאות שניתנו בעניינן של המערערות סמוך לפרישתן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו