החלטה זו של ממשלת גרמניה, כך לטענת המערערים, היא בבחינת "הודאת בעל דין" באחריותו, ומשכך על המשיבה, שנכנסת בנעליה של ממשלת גרמניה על-פי הסכם לוקסמבורג, משנת 1952, לעשות צדק עם המערערים, ולא להיתנער מאחריותה מהם.
לטענת המשיבה, כעולה מנייר העמדה של המומחים פרופ' לסקר, פרופ' צור וד"ר בן נון, בנושא מצבה של יהדות מרוקו בתקופת משטר וישי, שנכתב גם על רקע רצונה של וועדת התביעות להקצות חלק מן הכספים שקבלה מגרמניה בעבר לטובת פיצוי חד-פעמי ליוצאי מרוקו, הפגיעה ביהודי מרוקו הייתה בעיקר פגיעה כלכלית ותעסוקתית, שאינה עולה כדי מסה קריטית של נרדפות, שמגיעה לכדי "שלילת חירות" או "מעין שלילת חירות".
עוד הודגש, כי לא התגבשה בקרב יהודי מרוקו כל נכות רפואית כתוצאה מן ההגבלות, כפי שנידרש על-ידי הפסיקה, וכי יהודי מרוקו לא ראו עצמם כנרדפי שואה, לא בזמן מלחמת העולם השנייה, ואף לא לאחר סיומה, נהפוך הוא-הזכרון הקולקטיבי של יהודי מרוקו הוא של קהילה ששפר מזלה, גם תודות לסולטאן, מוחמד החמשי, שנתפס כמגן היהודים, ושבזכותו יצאו היהודים ללא פגע.
לעניין ההוצאות קבעה הועדה, שאלו הדבר היה נתון לשיקולה, הרי שהייתה פוסקת הוצאות לזכות המערערים, כפי שעשתה ב- ו"ע 34142-08-13 צבי גמיש נגד הרשות לזכויות ניצולי השואה (13.06.2017) (להלן: "עניין גמיש") למרות דחיית העירעור, אולם בשל ביטולן של ההוצאות בערכאת העירעור, החלטה שהנחתה את הועדה בפסק דין זה, דחתה הועדה את הערר ללא צו להוצאות.
במענה לטענות ב"כ המערערים בכל הנוגע להוצאות המשפט טענה המשיבה, כי אין כל בסיס לבקשתם של המערערים לפסיקת הוצאות לזכותם, מנימוקים שאותם פירטה המשיבה בהרחבה, ובכלל זה גם טענה, כי נסיבות הטלת ההוצאות בעיניין יהודי עיראק שונות באופן מהותי מאלה שרלוונטיות בעיניין יהודי מרוקו, ולכן גם השיקולים שהיה על הועדה לשקול בעיניינם – שונים הם.
בדיון שהתקיים בפנינו ביום 29.05.2019, חזרו ב"כ המערערים על כל האמור בהודעת העירעור ובעיקרי הטיעון, והדגישו, שהחלטתה של ממשלת גרמניה בשנת 2011 ליתן באמצעות ועידת התביעות פיצוי ליהודי מרוקו, אשר היו בזמן הרלוואנטי תחת משטר וישי וענו על קריטריונים מסוימים, מהוה הכרה של גרמניה באחריותה למעשי משטר וישי.
...
"בעניין גמיש, הגם שעררם של יהודי עירק נדחה, ראינו חשיבות בהעלאת נושא הפרהוד לסדר היום הציבורי והמשפטי, ראינו חשיבות במתן הערכה עמוקה לב"כ העוררים על טרחתם, מסירותם וההוצאות הכבירות שהוציאו לצורך העניין, נתנו ביטוי להתנהלות המשיבה שם ופירטנו בהרחבה את השיקולים שהביאו אותנו לפסוק שם לזכות העוררים הוצאות זאת כאמור חרף דחיית עררם. החלטתנו זו בוטלה בערכאת הערעור, החלטה שמנחה אותנו ואותה אנו מכבדים. אילו היה הדבר נתון לשיקולנו, היינו פוסקים בדיוק אותו סכום גם כאן".
באשר לסמכותה של הוועדה להפעיל את שיקול דעתה בעניין פסיקת הוצאות המשפט בערר, אנו מפנים לחוק בתי דין מינהליים, תשנ"ב-1992, סעיף 39(א):
"בית דין רשאי לפסוק לבעל דין הוצאות, לרבות שכר טרחת עורך דין".
וכן לתקנות נכי רדיפות הנאצים (סדרי דין בוועדת ערר), תשל"ד-1973, סעיף 42:
"הוצאות הערר וכל הליך שבו יהיו בשיקול דעתה של הועדה".
על יסוד כל האמור לעיל, אנו פוסקים לזכות המערערים, החזר בשיעור של מחצית מהוצאות חוות דעת המומחים מטעמם, לרבות תשלומים בגין התייצבות המומחים לחקירה, וכן החזר בגין החלק ששילמו המערערים בעלויות ההקלטה והתמלול, ובנוסף גם החזר עלויות איסוף המסמכים, כל זאת על-פי קבלות/הוכחות תשלום שתוגשנה למשיבה.
כמו כן, ולאחר ששקלנו בדבר ונתנו את דעתנו לטיעונים המפורטים של שני הצדדים בכתב ובעל-פה באשר לשכר הטרחה, החלטנו לפסוק לזכות המערערים שכ"ט עו"ד בסך 100,000 ₪ בצירוף מע"מ כחוק.
לפיכך, וכמצוין כבר לעיל, דין הערעור להידחות, זולת בעניין פסיקת הוצאות המשפט בהתאם לאמור בפסקאות מט-נא לפסק דיננו.