מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שיפוי המוסד לביטוח לאומי בגין נכות כללית

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

במהלך ניהול התביעה, המוסד לביטוח לאומי הגיש תביעת שבוב בסך של 50,065 ₪ בגין התשלומים ששולמו וישולמו לתובע בענף נכות כללית בגין תאונת הדרכים שנדונה בבית משפט השלום בתל אביב-יפו (ת"א 38621-09-15).
הינה כי כן, סעיף 328 לחוק קובע כי מקום בו קמה חבות של המוסד לביטוח לאומי לשלם גמלה לנפגע ובה בעת קיימת גם חבות של צד שלישי לשלם פיצויים לנפגע בגין אותו הארוע, המוסד לביטוח לאומי רשאי לקבל מהצד השלישי, שיפוי על הגימלאות שישלם או שהוא עתיד לשלם לנפגע.
מכל מקום, ההליך שניהל התובע כנגד קרנית הנו הליך חלוט וקיים מעשה בית דין ביחס לקביעה בדבר ניכוי הגימלאות בגין נכות כללית מסכום הפצוי שישולם לו מכח חוק פיצויים נפגעי תאונות דרכים וגובה הסכום המאקסימאלי שניתן לנכות מהפצוי.
...
הסכם הפשרה הוגש ביום 20.6.2017 והערעור נדחה באותו היום בהתאם לבקשת הצדדים.
הנתבע, מצידו, טוען כי יש לדחות את התביעה על הסף מחמת חוסר סמכות עניינית ו/או מחמת מעשה בית דין.
על יסוד כל האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעניינינו, ברי כי חוות דעת המומחים שמונו בתביעת הנפגע, נותנות תמונה טובה ומדוייקת יותר בנוגע למצבו של הנפגע בעקבות התאונה ומשכך נכון להסתמך עליהן ולא על קביעת הועדות במסגרת נכות כללית שממילא אינן דנות בקשר סיבתי לתאונה, כאשר, כפי שכבר פורט לעיל המוסד לביטוח לאומי עצמו סימן בטפסיו שאין קשר בין הנכויות לבין תאונה.
היתייחס לכך בית המשפט בעיניין זטולובסקי ואין אלא להביא את הדברים כלשונם (ההדגשות לא במקור) – "תביעת ההשבה של המוסד לביטוח לאומי כנגד המזיק ומבטחיו מוגבלת לאותו חלק מן התגמולים ששילם המוסד, אשר מקורו בתאונת הדרכים. גם באותם מקרים בהם מוגשת התביעה מכוח ההסכם – אין בהסדר זה כדי לשנות מן הכלל לפיו אין הביטוח הלאומי יכול לחזור למזיק אלא בסכום הגימלאות המשולמות על-ידו, ככל שהן נובעות מהנכות שנגרמה בתאונה (אליעזר ריבלין תאונת הדרכים: תחולת החוק, סדרי דין וחישוב פיצויים 587 (מהדורה רביעית, 2012). להלן: ריבלין). לעניין זה הובהר כי ההסכם לא בא לחייב את חברות הביטוח לשפות את המוסד בגין גמלאות ששולמו על ידו בגין רכיבי נכות שאינם קשורים לתאונת הדרכים, וכי תביעת ההשבה של המוסד מוגבלת בשיעור הגימלאות ששולמו עקב התאונה. "אין להניח או לפרש" – כך נקבע – "כי המל"ל זכאי לשיפוי מכוח ההסכם גם בגין נכויות שכלל אינן תוצאה של התאונה שבגינה קמה חבות לחברת הביטוח... ההסכמים בין חברות הביטוח לבין המל"ל באו להסדיר בדרך יעילה ועקבית את מערכת היחסים ביניהם ביישום סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי, אך הם לא נועדו להפוך את חברות הביטוח – למעין 'מוסד לביטוח לאומי', קרי לחייבן לשלם למל"ל עבור גמלאות ששולמו על-ידו בגין רכיבי נכות שאינם קשורים לתאונת-הדרכים..." (רע"א 805/06 המוסד לביטוח לאומי נ' קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים ([פורסם בנבו], 29.3.2009)).
...
המצב המשפטי – חילוץ נכויות הקשורות לתאונת דרכים במקום שנקבעה נכות כללית ותביעת הנפגע הסתיימה בפשרה כפי שיפורט להלן, בחינת הפסיקה העדכנית מעלה, כי הבכורה בעניין קביעת הנכויות וחילוצן ניתנה למומחים מטעם בית המשפט וזאת בנסיבות שבית המשפט מגיע למסקנה שיש די נתונים על מנת להגיע להחלטה.
מסקנה זו, מתיישבת עם גם עם פסיקה קודמת של בית המשפט העליון.
בסופו של דבר, בעניין ליוונוב הותיר בית המשפט את הדברים בצריך עיון, שכן לא היה צורך להכריע בהם באותו מועד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לטענת הנתבעת, יש להורות בנסיבות העניין על ניכוי רעיוני של קצבת נכות מעבודה וזאת הן נוכח חובת הקטנת הנזק המוטלת על התובע והן נוכח מבחן הסיכון הכפול, שכן לטענתה, התובע יוכל בעתיד לשוב ולבחור בקיצבת נכות מעבודה, כך שככל שינוכו גמלאות נכות כללית בלבד ולאחר מכן יקבל התובע קצבת נכות מעבודה, תהא הנתבעת צפויה לתביעת שיפוי מן המוסד לביטוח לאומי בגין סכומים העולים על סכום הנכוי ובכך תישא הנתבעת ביותר מנזקו של התובע.
...
לטענתה, החישוב הנכון מוביל למסקנה כי יש לנכות 58.5% מכלל נכויותיו לפי החישוב הבא: הנכות המשוקללת מעבודה הינה בשיעור של 35.2%.
במקרה דנן, מאחר ואין המדובר בתביעה נגד מעביד אלא בתביעה נגד צד ג' כלומר, נהגת הרכב הפוגע והחברה המבטחת שלה, ונוכח הצהרת התובע כי בעתיד לא ישוב וישנה את בחירתו לקבלת קצבת נכות מהעבודה הגעתי למסקנה כי יש לנכות את החלק היחסי של גמלאות הנכות הכללית (ראו: ע"א 5736/04 חסן סרסור נ' חדג'ג' לבנה (פורסם בנבו, 10.12.07)), ואסביר להלן את טעמיי.
סוף דבר בשים לב לאמור לעיל יש לחייב את הנתבעות לשלם לתובע פיצויים כדלקמן: · נזק לא ממוני .

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בקשתו של המערער נדחתה בהחלטה מנומקת מ-7/3/18 בנימוק כי "קרנית" פעלה בהתאם לפסקי הדין והעבירה למוסד לביטוח לאומי את סכום השיפוי המעוגן בהסכם שניתן לו תוקף של פסק דין ואשר הוקפא קודם לכן במסגרת פסק הדין בתביעה לפצויי נזיקין, וסכום זה מהוה השבה של "קרנית" למוסד לביטוח לאומי בגין קצבת הנכות הכללית אותה מקבל המערער, ועל כן אין הסכום מגיע למערער.
...
לאור האמור לעיל, הערעור נדחה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

המוסד לביטוח לאומי, בהחלטתו מיום 7.3.17, דחה את תביעת התובע, מר בניאל ויקטור (להלן: "התובע") לתשלום גמלת נכות כללית, נוכח הכלל האוסר כפל קיצבאות ובהתאם לסעיף 320 (ט) לחוק הביטוח הלאומי [נמ], התשנ"ה- 1995 (להלן: "החוק" או "חוק הביטוח הלאומי").
המענק ששילם הנתבע לתובע בהתאם לסעיף 113 לחוק הביטוח הלאומי, כמוהו כקצבה בגין נכות מעבודה[footnoteRef:11].
סמכותו הכללית של הגוף המיטיב (בעניינינו- המוסד לביטוח לאומי) לקבל שיפוי מהמזיק מצויה בסעיף 2 לחוק לתיקון דיני הנזיקין האזרחיים[footnoteRef:18], הקובע: [18: החוק לתיקון דיני הנזיקין האזרחיים (הטבת ניזקי גוף), תשכ"ד- 1964 (להלן: "החוק לתיקון דיני הנזיקין").
...
טענת התובע שלפיה הנתבע טעה בחישוב ההיוון, אף היא דינה להידחות, הן מחמת התיישנות, והן מחמת העדר הוכחת הטענה האמורה.
] גם טענת התובע לעניין אי הפעלת תקנה 15 בוועדות שקבעו את שיעור נכותו מעבודה, דינה להידחות.
] סוף דבר לאור כל האמור לעיל, תביעת התובע לתשלום גמלת נכות כללית מלאה – נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו