מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שיעור דמי הסכמה במכירת זכויות בנחלה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

מתוך הבנה זו את התכלית הכלכלית העומדת בבסיס דמי ההסכמה, יש לבחון כעת האם דמי ההסכמה חבים במע"מ בהתאם לחוק מע"מ. סעיף 2 לחוק מע"מ קובע: "על עסקה בישראל ועל יבוא טובין יוטל מס ערך מוסף בשיעור אחד ממחיר העסקה או הטובין, כפי שקבע שר האוצר בצו לאחר היתייעצות עם ועדת הכספים של הכנסת." ואילו סעיף 1 לחוק מע"מ קובע: "טובין" - לרבות - (1) עצים, שתילים, פרחים, יבול וכיוצא באלה הנמכרים בנפרד מהקרקע; (2) זכות, טובת הנאה ונכסים בלתי מוחשיים אחרים ובין השאר - ידע, למעט זכות במקרקעין או בתאגיד, ולמעט ניירות ערך ומסמכים סחירים וזכויות בהם; "מכר", לענין נכס - לרבות השכרתו, מקחו אגב שכירות, הקניית רשות לשימוש בו בתמורה, הקניית זכות בו, שימוש בו לצורך עצמי, ולרבות הפקעתו, חילוטו או החרמתו, בתמורה, וכן נתינתו במתנה לרבות מתנה לעובד, ולענין מקרקעין – גם לרבות פעולה באיגוד מקרקעין כמשמעותה בחוק מס שבח מקרקעין, תשכ"ג-1963 ורישומם בבורסה של ניירות ערך שהנפיק איגוד מקרקעין, כאמור בסעיף 8 לחוק האמור, אך למעט פעולה בנייר ערך הנסחר בבורסה; "נכס" - טובין או מקרקעין; "עוסק" - מי שמוכר נכס או נותן שירות במהלך עסקיו, ובילבד שאינו מלכ"ר או מוסד כספי, וכן מי שעושה עסקת אקראי; "עסקה" - כל אחת מאלה: (1) מכירת נכס או מתן שירות בידי עוסק במהלך עסקו, לרבות מכירת ציוד; "שירות" - כל עשיה בתמורה למען הזולת שאיננה מכר, לרבות עסקת אשראי והפקדת כסף ובחבר-בני-אדם – גם עשיה כאמור למען חבריו אף ללא תמורה או בתמורת דמי חבר; עבודת עובד איננה בגדר שירות למעבידו; הנתבעים טוענים כי מתן דמי ההסכמה נופל תחת הגדרת "מכר". אני סבור שבנסיבות העניין, ובשים לב למהות זכויות התובעים בנחלה עובר לעסקת המכר - יש ממש בטענה זו. עובר לעסקת המכר, התובעים - כיורשי המנוחה - היו חוכרים לתקופה קצובה בנחלה, ולא בעלים או חוכרים לדורות.
...
לשיטת התובעים, יש בסתירה זו כדי להביא למסקנה כי אין לחייב דמי הסכמה במע"מ. אין לכחד שהמציאות אותה מתארים התובעים היא נכונה.
אין במציאות זו כדי להשליך על המסקנה המשפטית ביחס לזכות רמ"י לגבות מע"מ בגין דמי הסכמה בהתאם לחוק מע"מ, מקום שהתובעים בחרו למכור את זכויותיהם בנחלה ללא היוונן המוקדם.
נוכח כל האמור, אני דוחה את התביעה.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 5.3.12 נחתם הסכם בין כונס הנכסים למר סער יצחק רוזנבאום (להלן: "הרוכש") למכירת זכויות החייבים בנחלה, בתמורה לסך של 9.8 מיליון ₪ בתוספת מע"מ; ביום 11.3.12 אישר רשם ההוצאה לפועל את עסקת המכר; ביום 24.4.12 שילם הרוכש את מלוא התמורה בגין העסקה.
בסעיף 2 להחלטה 534 מוגדרים דמי ההסכמה כך: "חלקו של מינהל מקרקעי ישראל בעליית ערך הקרקע". בנוסף, סעיף 3 להחלטה 534 קובע כדלקמן: "חוכר המעביר זכות חכירה חייב בתשלום דמי הסכמה בשיעור של שליש מעליית ערך הקרקע". הרשות נוהגת לגבות דמי הסכמה בחוזי חכירה בהם נגבים דמי חכירה תקופתיים, שאינם מהוונים, כתנאי להסכמתה להעברת זכות החכירה בנכס, וחישובם נעשה בזיקה לעליית ערך הקרקע בתקופת החכירה (ר' ע"א 229/10 שילר נ' מינהל מקרקעי ישראל, פסקה 4 לפסק דינו של השופט זילברטל (פורסם בנבו, 16.1.2014)).
לפיכך, וכפי שהרשות עצמה מציינת בתגובתה לבקשה, תשלום דמי ההסכמה הנו תשלום חוזי שמקורו בחוזה המשבצת והוא אינו בגדר מס. ס' 71(א) לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980, מגדיר מהו חוב בר תביעה: "חוב וחבות קיימים או עתידים, ודאים או מותנים, החלים על החייב ביום מתן צו הכנוס, או שיחולו עליו לפני הפטרו עקב התחייבות מלפני מתן הצוו, יהיו חובות בני תביעה בפשיטת רגל. חוב וחבות במטבע חוץ יחושבו לפי ערכם במטבע ישראלי ביום מתן הצוו". כאמור, ההסכם למכירת זכויות החייבים נחתם עוד בטרם ניתן צו כנוס לנכסיהם, ועל כן חוב דמי ההסכמה הוא לכאורה חוב בר תביעה שנוצר לפני צו הכנוס.
...
דיון אין בידי לקבל את טענות הרשות בנוגע למניעות והשתק.
עם זאת, מקובלת עליי טענת המנהל המיוחד לפיה הסכום שולם לרשות כבקשתה על מנת שלא לעכב את הליך המכר.
לאור האמור, הבקשה נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בפתח תקוה (כב' השופטת ר' שמולביץ) מיום 6.12.12, לפיו נדחתה תביעת המערערים למתן פסק דין הצהרתי, שעניינו שיעור דמי הסכמה ששלמו המערערים למשיב בגין מכירת זכויות בנחלה בכפר סירקין ואופן חישובם, וכפועל יוצא, השבת סכומים שלטענת המערערים שולמו על ידם ביֶתֶר.
...
בנסיבות אלה מושתקים המערערים מלטעון כנגד דרך החישוב, ולא מצאנו מקום להתערבות גם במרכיב זה בפסק הדין.
בנסיבות אלה ומהנימוקים המפורטים, לא מצאנו כאמור יסוד לערעור והוא נדחה.
המערערים ישלמו הוצאות המשיב בסך של 15,000 ₪, אשר יועברו למשיב באמצעות בא כוחו מהפקדון שהופקד במזכירות בית המשפט.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

להלן: רמ"י), המערער סבור כי על רמ"י להשיב לבני הזוג את דמי ההסכמה ששולמו לה במסגרת הליך מכירת הזכויות בנחלה.
מתוך היתחשבות במצבם הכלכלי של בני הזוג נסתפק בהוצאות מופחתות לטובת המשיבה 3, שלהתרשמותנו עצם ניהול ההליכים נגדה גרם לה עוול לא מוצדק, וזאת בשיעור של הסכום שהופקד על ידם כערובה, דהיינו 5,000 ש"ח. ניתן היום, ‏כ"ד באייר התשפ"ג (‏15.5.2023).
...
על כן אין באפשרותנו להיענות לבקשה זו, והיא נדחית בזאת.
זאת משמצאנו שמתקיימים שלושת התנאים לעשות כן: אין מקום לדחות את ממצאיו העובדתיים של בית משפט קמא; הממצאים תומכים במסקנותיו המשפטיות; ואין בהחלטתו טעות בחוק המשפיעה על התוצאה.
סוף דבר: דין הערעור להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

עיקרה בטענה כי בשל מכר הנחלה היה על התובעים לשלם לנתבעת דמי-הסכמה בשיעור מסוים – זאת לאור ההחלטה בהשגה, אך התובעת גבתה מן התובעים עוד קודם לדיון בהשגה סכום ביתר ולא השיבה להם את מלוא המגיע כמתחייב מההחלטה בהשגה.
לגופו של עניין הוטעם כי הנתון של שטח עיבוד בגודל 18 דונם נגזר מן הבקשה שהתובעים הגישו לאישור העברת זכויות לפי הסכם המכר; הערך של 30 דונם מבטא את תקן גודל הנחלה, לא קביעה לגבי גודל שטחי העיבוד [סע' 33-32 בכתב-ההגנה].
הם לא הראו כי הגישו לנתבעת בקשה לתיקון נתון זה או אחר שרשמו בה, ואין ספק שהיה להם די והותר זמן לעשות כן במקביל לכל ההליכים שניהלו לקביעת שיעור דמי-ההסכמה.
...
לפיכך הייתה התביעה נדחית גם אם הנתבעת לא הייתה משמיעה עד ומסתפקת בחקירה נגדית של התובע, שמאי התובעים ומומחה בית-המשפט.
אני דוחה את ניסיונה של הנתבעת להציג בסיכום טענותיה סכומים חדשים – שונים מאלו שעליהם עמדה בכתב-ההגנה ובתצהירו של העד מטעמה.
התובעים ישלמו לנתבעת את הוצאות ההליך בסך של 10,000 ₪ ושכ"ט עו"ד (כולל מע"מ) בסך 31,000 ₪, שניהם בערכי יום פסק-הדין (להלן יחד הסכום הפסוק).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו