בשנת 2009 הורתה המשיבה כי חיוב הארנונה לחנות חדשה, שניפתחה ברחוב ששת הימים באילת יהא לפי שיטת החיוב החדשה; בשנת 2011 שינתה המשיבה את אופן החיוב, בדומה, גם לחנות בקניון "מול הים".
העותרת 2, קבוצת גולף בע"מ (להלן - "גולף"), מחזיקה אף היא במספר נכסים באילת.
אחד מהם, החנות במיתחם בית הארז באילת, חויבה בתעריף מוזל למחסנים בנפרד ותעריף גבוה יותר עבור שטחי החנות; אולם גם גולף קיבלה הודעה, ביום 16.12.09, כי החיוב יאוחד באופן בו כל השטח יחויב על פי סיווג "חנויות וכל שטח המשמש למסחר ולשירותים".
סופר פארם הגישה השגה למנהל הארנונה על ההחלטה לשינוי הסווג; עם דחיית ההשגה הגישה ערר לוועדת הערר לארנונה ליד עריית אילת (להלן – "ועדת הערר").
השיקולים לאורם יקבע בית המשפט האם עתירה הוגשה בשיהוי הובהרו בהלכה הפסוקה:
"כידוע, טענת שהוי הנטענת בקשר לעתירה מינהלית מצריכה בחינה של שלושה יסודות: שהוי סובייקטיבי, שהוי אובייקטיבי ומידת הפגיעה בעיקרון שילטון החוק אם תיתקבל העתירה (ראו, למשל: עע"מ 2273/03 אי התכלת שותפות כללית נ' החברה להגנת הטבע,פסקות 81-90 (לא פורסם, 7.12.06) (להלן: פרשת אי התכלת)). בחינת השהוי הסובייקטיבי מיתמקדת בהתנהגות העותר בפועל. השאלה שנשאלת בהקשר זה היא האם היתנהגותו עולה כדי ויתור משתמע על זכותו לפנות לערכאות. לעומתה, מיתמקדת בחינתו של יסוד השהוי האובייקטיבי במידת הפגיעה באינטרסים של צדדים שלישיים הנוגעים בדבר, וכן בשינוי שחל במצב בשטח. במקרה ששני יסודות השהוי היתקיימו, יש להעמיד כנגדם את מידת הפגיעה הנטענת בשלטון החוק ובאנטרס הצבורי מצד הרשות, ולערוך איזון בין השיקולים השונים" (עע"מ 3832/07 עריית עפולה נ' המוסד לביטוח לאומי, עמ' 10-11 (פורסם בנבו) (21.12.10)).
לא רק זאת, בעמ"נ (ב"ש) 35297-09-10 בה נדחה העירעור על החלטת ועדת הערר קבע כב' השופט אזולאי "באשר לטענה שלא ניתן היה לשנות את הסווג עפ"י חקיקת ההקפאה, צודק המשיב בטענתו כי אין המדובר בשינוי צו הארנונה, אלא בתיקון טעות ביחס לסיווג הנכון עפ"י הצוו שבתוקף, עליו לא חלה חקיקת ההקפאה". קיימת, אפוא, קביעה עובדתית בשאלה זו.
עוד אוסיף, כי גם אילמלא, הוכרע נושא על ידי הערכאות השונות - הרי שגם אני סבורה, כי לא ליתן לקבוע סיווג נפרד לעסק ולמחסנים הצמודים אליו, ללא הגדרה מפורשת לעניין זה בצו הארנונה.
...
ערעורים מנהליים שהוגשו על החלטות אלה נדחו אף הם (עמ"נ (ב"ש) 35297-09-10 מיום 13.4.11 ועמ"נ (ב"ש) 1363-08-10 מיום 10.4.11, בהתאמה), תוך שבית המשפט קמא קובע - בשני פסקי הדין - כי "באשר לשאלת פיצול המחסן והמעבדה, נראה לי שגם בעניין זה אין מקום להתערב במסקנת הועדה, עפ"י הממצאים העובדתיים שנקבעו על ידיה, ובהתחשב בכך שאין מדובר ביחידות עצמאיות, אלא ביחידות המשמשות לתכלית הכללית של העסק". בקשת רשות ערעור שהוגשה בעניין זה לבית המשפט העליון (בר"ם 4051/11) נמחקה בהסכמה לאחר שבית המשפט העליון הביע את עמדתו כי המחלוקות המתוארות אינן מצדיקות מתן רשות ערעור בגלגול שלישי (פסק דין מיום 11.2.13).
באשר להבחנה בין חנות ובין המחסן אשר משרת אותה, נקבע באופן בבר"ם 9205/05 מנהל הארנונה – עיריית טבריה נ' היפר שוק, עמ' 7-8 (פורסם בנבו) (14.11.06), כי -
"במקרה דנן שני המבחנים שצוינו תומכים במסקנה כי יש לסווג את מחסן הסופרמרקט של המשיבה תחת הסיווג של "רשתות שיווק" החל על מבנה הסופרמרקט ולא תחת הסיווג הנפרד של "מחסנים". בין המחסן לבין שאר חלקי הסופרמרקט קיימת זיקה משמעותית.
סוף דבר, העתירה נדחית.
העותרות ישלמו הוצאות המשיבה ושכ"ט עו"ד בסכום של 30,000 ש"ח להיום.