מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שינוי תכנית בנייה על סמך פסק דין הצהרתי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים ת"א 11208-05-13 וקנין ואח' נ' גליאן ואח' תיק חצוני: לפני כבוד השופטת אפרת אייכנשטיין שמלה התובעים נתבעים שכנגד .1 משה וקנין ת"ז 063152730 .2 דבורה וקנין ת"ז 069731891 ע"י ב"כ עו"ד א. שומר הנתבעים .1 יצחק ג'וליאן ת"ז 059792283 - תובע שכנגד ע"י ב"כ עו"ד ש. חביליו .2 ועדת הראל לתיכנון ובניה ע"י ב"כ עו"ד י. איתן פסק דין
במסגרת התובענה עתרו התובעים לסעדים כדלקמן: ליתן פסק דין הצהרתי כנגד הנתבע הקובע כי הנוהג שהיה קיים בין הצדדים לאורך כל השנים ושלפיו רכש הנתבע את הזכויות במקרקעין באופן בו נהגו התובעים מול דוד, מחייב את הנתבע ואין לו חלק במקרקעין המהוים את הכניסה לביתם של התובעים.
בכל הנוגע לאחריות להצגת מידע מטעה על ידי הנתבע, ציינה הועדה כי היא אינה משמשת רשות חוקרת; היא רשאית להסתמך על הצהרות והתחייבויות של מגיש התכנית על פי סעיף 214 לחוק התיכנון והבניה ובכל הנוגע לכשירות עורך הבקשה, לא נפל כל פגם בבקשה היות וחתומים עליה גם המהנדסים שפר וידלין, נוסף על עורך הבקשה; חזקה היא שהיתר תקף במשך שלוש שנים ממועד הוצאתו; אין כל בסיס לטענות להפרת הוראה חקוקה והתרשלות מצידה ולא הונחה תשתית ראייתית לכך, ולפיכך מבוקש לדחות את התביעה נגדה.
עוד בבחינת למעלה מן הצורך יצוין כי לא נסתרו טענות הועדה כי הנתבע פנה בבקשה להיתר לצורך "ניצול חלל הגג למגורים ושרות סה"כ 34.72 מטר לרבות שינויים במבנה"; ביום 19.6.09 נדונה הבקשה בפני הועדה המקומית וביום 20.5.10 הוצא למשיב היתר בניה; במאי 2013 הוגשו תלונות על ידי התובעים מאחר ולטענתם ההיתר פקע; התלונות נבדקו עוד בחודש מאי על ידי פקח הועדה בגיבוי היועץ המשפטי ובעטיין פורקו עבודות טפסנות לעמודי פרגולה לאחר שקודם לכן נידרש הנתבע לאטום חלל שבנה, לא נסתרו; בסוף החודשים יוני ויולי 2013, התקבלו תלונות נוספות של התובעים ושל שכן נוסף נגד הנתבע וכי ביום 18.7.13 נערכה ביקורת של פקח לבדיקת התלונות ההדדיות ובמסגרת זו נמצא כי הנתבע בנה קיר מעלית ועמוד מבטון שלא כדין; דוקא התובע לא קיים צו בית משפט בתיק 1896/02 על בניה בסטייה מהיתר של מבנה בשטח כולל של 26 מטר; התובע עושה שימוש שלא כדין בחלל המיועד מתחת לחניה לפי היתר כחניה על עמודים לאחר סגירת החלל כמשרד בשטח של 12 מטר; שהתובע עושה שימוש בתוספת בניה שנבנתה בעבר, והוא חיבר אותה למבנה קיים המשמש כיום כחלק מיחידת הדיור בשטח של כ-16 מטר ועושה שימוש שלא כדין בחלל שיועד למחסנים כיחידת דיור נפרדת בשטח של 35 מטר.
...
אשר לאחריות להצגת מידע מטעה על ידי הנתבע, אני מקבלת את טענת הוועדה כי היא אינה משמשת רשות חוקרת, היא רשאית להסתמך על הצהרות והתחייבויות של מגיש התכנית על פי סעיף 214 לחוק התכנון והבניה ובכל הנוגע לכשירות עורך הבקשה; לא נפל כל פגם בבקשה היות וחתומים עליה גם המהנדסים שפר וידלין נוסף על עורך הבקשה; חזקה הוא שהיתר תקף משך שלוש שנים ממועד הוצאתו; אין כל בסיס לטענות להפרת הוראה חקוקה והתרשלות מצידה; לא הונחה תשתית ראייתית לכך וממילא מדובר במעשיה כרשות מנהלית; אין מקום לתקוף את שיקול דעתה במסגרת תביעה כספית מה גם שקיימת לה חזקת התקינות המנהלית.
אשר על כן אני מורה על דחיית התובענה נגד הוועדה המקומית.
סיכום מכל המקובץ לעיל אני מורה כדלקמן: ניתן צו קבוע האוסר על הנתבע לבצע עבודות בנכס מכוח היתר 129, וכן כל עבודה טעונת היתר אחרת, ללא קבלת היתר כדין.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בפני בקשה לצוו מניעה זמני לאסור על המשיבים 1 , 2 ו- 3 (שיקראו יחדיו "המשיבים") לבצע בכפר רות את מתוה ההסדרה בהתאם להחלטה מס' 4991, שהתקבלה על ידי המשיבה 2 - רשות מקרקעי ישראל, ביום 29.11.2020, וזאת עד למתן פסק דין בתובענה (להלן "מתוה ההסדרה" ו"רמ"י" בהתאמה); להורות למשיבים לא להתחיל בבצוע הליכי ההסדרה ובפרט שלא תיתקבל החלטה בדבר פרוגרמה חדשה לכפר רות על ידי המשיבה 3 - ועדת הפרוגרמות במשרד החקלאות (להלן "וועדת הפרוגרמות"); למנוע מהמועצה האזורית חבל מודיעין (שאיננה צד להליך) לקדם תכנית מתאר לכפר רות; ליתן צו שימנע קידום הליכי פדיון קרקע; ליתן צו המורה למשיבה 1 כפר רות – מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ (להלן "כפר רות" או "האגודה"), לא לנהל משא ומתן מול רמ"י לצורך חתימה על כל מיסמך המבוסס על החלטת רמ"י מס' 4991, עד למתן פס"ד בתובענה.
על בסיס פס"ד קרת נחתם הסכם פשרה נוסף בה.פ. 1763/95 (להלן "פס"ד קלינג").
התובענה הוגשה בשל חששם של המבקשים שהמשיבים פועלים להחלת מתוה הסדרה חדש, והם מבקשים פסק דין הצהרתי כמצוין בפתח החלטה זו. לטענת המבקשים, זכויותיהם הקנייניות בקרקעות הוקנו להם בשנת 1999, בהסכמי הפשרה שאושרו כפסקי הדין החלוטים.
לכפר רות אין אפשרות לשנות את החלוקה שבוצעה בפסקי דין אלו, גם אם הוא סבור כי השינוי ייטיב עם בעלי הנחלות ואילו התעלמותה של רמ"י מפסקי הדין מווה הפרת הבטחה שלטונית.
אשר למאזן הנוחות טענו המבקשים כי אי מתן צוי המניעה הזמני יגרום לשינוי בלתי הפיך במצב הקיים כיום, שכן ללא מתן הסעד יוחל מתוה ההסדרה, ובמקרה כזה, אם תיתקבל התובענה, תתרוקן ההחלטה מתוכן ולא ניתן יהיה לאכפה, בעקבות התנעת תהליכי התיכנון והבניה, מבלי לפרט מהם הנזקים העלולים להגרם להם מאי מתן צו המניעה.
...
בשנת 2015 פנו המבקשים לרמ"י בבקשה לגדר את מטע הזיתים שברשותם, ונענו כי השטח בו נמצא המטע חורג מתחום חלקה א' של הנחלה ומתחום המשבצת של כפר רות ולכן רמ"י אינה יכולה להיעתר לפנייתם.
דיון והכרעה אציין כבר בשלב זה כי עמדתי היא שאין להיעתר לבקשה שכן מאזן הנוחות נוטה במובהק לטובת המשיבים בעוד סיכויי התובענה אינם גבוהים.
סיכום סוף דבר, בשקלול סיכויי התובענה, בשילוב עם מאזן הנוחות, אשר אינו נוטה לטובת המבקשים, אני דוחה את הבקשה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בעקבות כך, טענו המשיבות לאי התאמה בין התכנית שנחתמה על ידי הצדדים לבין היתר הבניה שניתן על ידי הועדה, בין היתר, בשל שינוי ייעודו של המרתף מייעוד מסחרי לייעוד של "איחסנה מסחרית". על כן, טענו המשיבות להפרת הסכם הפשרה על ידי המערערים.
בהמשך לכך, עתרו המשיבות לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד בבקשה למתן פסק דין הצהרתי בדבר ביטולו כדין של ההסכם, ולהשבת הסכומים אשר שולמו להן בנכוי הפצוי המוסכם.
המשיבות סמכו יתדותיהם על קביעת בית משפט קמא כי כוונת הצדדים הייתה שהמשיבות יקבלו מרתף שייעודו מסחרי, אך לא כך קרה בפועל; לעמדתן, טענת המערערים כי המשיבות ידעו על שינוי ייעוד המרתף לאחסנה בלבד טרם הגשת התכנית מהוה הרחבת חזית אסורה, ובכל אופן, איננה נתמכת בראיות ובעדויות שהוצגו לבית משפט קמא.
כך עולה בין היתר, מעדותו של מר עופרי סגל, אחד מבעלי המשיבות, שהעיד כי בשיחותיו עם המערערים ועם האדריכל כהן הובהר לו שאין מניעה לעשות במרתף שימוש מסחרי; מתצהירה של גברת לנגמן, אחת הרוכשות מקרב המערערים, אליו צורפה התכתבות המערערים עם האדריכל שפירא לפיה אין לפגוע באופן מהותי בשטח המיועד למסחר; מעדותו של האדריכל כהן שאמר כי הוא הבין שלמשיבות היה חשוב כי שטח המרתף ישמש כמסעדה; מחוות דעתו של האדריכל שפירא בה נכתב כי שטח המרתף כולל גם חלק מסחרי; מטיוטת התכנית שהוכנה על ידי האדריכל כהן עליה נכתב בכתב ידו של אחד מבעלי המשיבות המילה "מסחר", אשר בהמשך נמחקה על ידי האדריכל כהן ותחתיה נכתב "מרתף איחסנה" בהוראת בודקת מטעם הועדה; ממכתבו של הנאמן מיום 1.5.2013 ממנו עולה חשיבות הייעוד המסחרי למרתף עבור המשיבות; ומן התכנית שנחתמה על ידי המשיבות, אשר הודפסו בה המילים "מרתף מסחרי" ובפירוט נכתב "מרתף מסחרי ומחסנים עבור דירות מגורים". בפני בית משפט קמא הוצגו ראיות רבות התומכות בכך שהמשיבות תיכננו להשתמש בשטח המרתף לעסק של מסעדה וכי ייעוד מסחרי למרתף היה הכרחי לשם כך. על בסיס ראיות אלו ונוספות קבע בית משפט קמא כי שימוש מסחרי בשטח המרתף הוא שעמד בבסיס הסכמת המשיבות להיתקשר בהסכם עם המערערים, וכי גם המערערים ידעו על כך. הלכה ידועה היא כי אין זו דרכה של ערכאת העירעור להתערב במימצאי עובדה ומהימנות של הערכאה הדיונית, אלא במקרים חריגים, ולא זה המקרה שלפנינו.
החלטת ועדת הערר נסמכה על הבקשה שהוגשה לה, ומכאן כי ועדת הערר כלל לא נדרשה לשאלת הייעוד.
...
אף כאן אין מקום להתערבות בממצאי המהימנות של הערכאה הדיונית, ודינה של טענת המערערים לפיה המשיבות ידעו על שינוי ייעוד המרתף טרם החתימה, להידחות.
סיכומו של דבר, שבין הצדדים נכרת הסכם קומבינציה, במסגרתו נקבע בין היתר, כי התמורה שהמשיבות תקבלנה כוללת גם מרתף אשר ייעודו לשימוש מסחרי.
סוף דבר, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים ת"א 19554-06-19 אריה ואח' נ' לוי ואח' תיק חצוני: לפני כבוד השופט, סגן הנשיא מרדכי בורשטין תובעים 1. יצחק אריה 2. דינה אריה ע"י ב"כ עוה"ד אהרון ריבלין נתבעים 1. משה לוי ע"י ב"כ עוה"ד מרים אברמוביץ אזולאי 4. מנהל מקרקעי ישראל ע"י ב"כ עוה"ד עמיחי גימאני מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי) 5. הסוכנות היהודית לארץ ישראל ע"י ב"כ עוה"ד יצחק אבידני 6. הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה מטה יהודה ע"י ב"כ עוה"ד גל אוהב ציון 7. אשתאול- מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ ע"י ב"כ עוה"ד יורם אקוע פסק דין
בעדותו בבית המשפט נישאל התובע: "...בוטלה תכנית 590 ככל שהייתה בתוקף, אם כן מדוע אתה תובע היום פסק דין הצהרתי על סמך תכנית שמבוטלת?" והשיב: "לא ביטלו את התכנית, לא יודע מה ביטלו שם.." (ע' 10 ש' 4-6).
גם לו היו מפה או הצעת תכנית אחרת שהסתמכו עליה, הרי "הואיל ובעלת הקרקע הנה הקרן הקיימת לישראל, הרי שרק לה שמורה הזכות לשנות את הקף רשות השמוש במקרקעיה, אשר הועמדו על ידה לשימוש תושבי המושב. עצם העובדה כי הוכנה תכנית מתאר המשנה את גבולות החלקות לצרכי הרישום, ואולי אף נרשמה בלישכת רישום המקרקעין, אין בה כדי ללמד על שינוי הקף ההרשאה להשתמש בקרקע אשר ניתנה לבני הרשות, האוחזין בנחלות" (ע"א (נצ') 1351/04 אשכנזי מרדכי נ' פרושקובה גדליה (13.12.05) פסקה 27) (להלן: "פרושקובה").
...
נוכח העובדה שלא הובאו ראיות ולא נשמעו עדויות שיש בהם לתמוך בטענות התובעים, על אף שהן מנוגדות למצב התכנוני והחוקי, המאושר והמוכר בשטח ואצל הנתבעות 3-6, הרי שהמסקנה המתבקשת היא שיש לדחות את דרישת התובעים לקבוע כי קו הגבול בין נחלות 17-16 יסומן וייקבע בהתאם לתכנית ולמפה שנקבע לגביהן שהן לא בתוקף ואינן רלוונטיות.
מכאן שדין התביעה להידחות.
סוף דבר לנוכח האמור, דין התביעה לקבוע כי תכנית 590 ומפת 1974 הן הקובעות את קו הגבול בין נחלות התובעים והנתבע 1 - להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בשל כך, התובעים עתרו למתן פסק דין הצהרתי בדבר ביטול ההסכם וכן למחיקת הערות אזהרה שנרשמו על זכויות התובעים על ידי הנתבעת.
כמו כן, הנתבעת טענה כי לא קיבלה לידה את היתר הבניה בשל העובדה שהרשויות הציבו מחסומים בדרכה לקבלת היתר ואף התובעים שהתנגדו לתוכנית שהוכנה על ידי הנתבעת ובקשו לבצע בה שינויים, הם שסיכלו את התחלת ביצוע הפרויקט.
לפיכך, התובעים זכאים למתן פסק דין הן על בסיס מחיקת כתב ההגנה, היינו מתן פסק דין בהיעדר הגנה, והן על יסוד העידר התייצבות הנתבעת לדיון.
...
למעלה מהצורך, בחינת הנסיבות מלמדת כי דין הבקשה להידחות גם לגופה.
לסיכום, שעה שהנתבעת פעלה מתחילת בירור ההליך תוך התעלמות מהחלטות בית המשפט, באופן המלמד על ניצול לרעה של הליכי המשפט, הן באי קיום צו בית המשפט שהביא למחיקת כתב ההגנה והן בהעדר התייצבות לדיון, בדין ניתן נגדה פסק דין ובהעדר נימוקים מבוססים למחדלים כבדים אלו ובשים לב לסיכויי ההגנה הנמוכים, לא נמצא שיש לבטל את פסק הדין.
על כן, הבקשה לביטול פסק הדין נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו