מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שינוי ספר הבוחרים לקראת הבחירות באגודה שיתופית

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

היחס לאסיר במורשת ישראל תפיסת היהדות בעיניין זכויות האדם נגזרת בראש וראשונה מן העקרון המופיע בתחילת ספר בראשית, בתאור ראשיתה של ההיסטוריה האנושית: "ויאמר אלֹהים נעשה אדם בצלמנו כדמותנו וירדו בדגת הים ובעוף השמים ובבהמה ובכל הארץ ובכל הרֶמש הרֹמש על הארץ: ויברא אלֹהים את האדם בצלמו בצלם אלֹהים ברא אותו זכר ונקבה ברא אותם" (בראשית א', כ"ו-כ"ז; ההדגשות הוספו – א"ר).
הינה עוד מלשונו של פרופ' מ' אלון: "שני ערכי יסוד אלה – כבוד האדם וחרות האדם – שלובים אחד ברעהו, ובא זה ולימד על זה והיו לאחדים בידינו. כך הוא במקורות מורשת ישראל, וכך הוא בעולמה של הדמוקרטיה המערבית. בעולמה של יהדות, שתי זכויות יסוד אלה ממקור אחד יהלכון, הוא עיקרון היסוד של בריאת האדם בצלם אלוקים" (מנחם אלון "כבוד האדם וחירותו במורשת-ישראל" מחניים "על הלכה ומשפט" (א) 12 ,18 (תשנ"ה)).
הם מתיימרים להסתמך בהקשר זה על מה שנפסק ב-בג"ץ 5636/13 מתיישבי תימורים – ישוב קהילתי אגודה שיתופית נ' הועדה הארצית לתיכנון ובניה של תשתיות לאומיות (20.05.2014) – בפיסקאות 10-9 לפסק דינו של חברי, השופט ע' פוגלמן שם, אלא שאין הנידון שבפנינו דומה לאסמכתא האמורה, שכן כאן מדובר בפרשנות של חיקוקים ובקביעת היררכיה ביניהם, ושם בשיקולים של מוסד תיכנוני.
מילות פרידה קצרות עם פרישתו של המשנה לנשיאה, השופט א' רובינשטיין לקראת חתימה על פסק הדין, אותו בחר חברי, המשנה לנשיאה, השופט א' רובינשטיין להשמיע ביום פרישתו (ונפלה בחלקי הזכות להישתתף עמו במעשה יצירה זה) – רואה אני לציין כי את השופט אליקים רובינשטיין פגשתי לראשונה לפני כ-44 שנים בהיותו עורך-דין בכיר בלישכת היועץ המשפטי למערכת הבטחון.
...
הנה כי כן, הצו המוחלט שאנו מורים עליו פה תואם פסיקה דומה במשפט המשווה.
החריג לכלל הבסיסי הקבוע בתקנות – תש כוחו שני טעמים תומכים, על פי גישתי, במסקנה שהחריג לכלל הבסיסי הקבוע בתקנות – "תש כוחו": א) אין לשמר לאורך זמן את החריגה מהסטנדרט, שכן הסטנדרט נגזר מהאמור בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ומהוראת סעיף 1 לתיקון מס' 42 וממה שנקבע בחוק המעצרים, מה גם שהדבר נוגד התחייבויות בינלאומיות של ישראל (עיינו: סבה ואראל).
יתר על כן הנימוקים התקציביים שהועלו בהקשר זה לא הצדיקו את ההעדפות שנבחרו, בשים לב לחלופות הפוגעות פחות בזכויות האדם הבסיסיות הרלבנטיות (בהקשר זה מאלפת הכתבה הנ"ל ב-Economist, המלמדת ששיפור תנאי הכליאה והקלת הצפיפות – מביאים בסופו של דבר אף לחיסכון תקציבי ונותנים תוצאות טובות יותר בהיבטים של שיקום והפחתת רצידיביזם).

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המבקשים 1-3 מדגישים, כי איחוד מועדי הבחירות המקדימות לראשות תנועת הליכוד ולרשימת הליכוד לכנסת מעניק יתרון מימוני בלתי הוגן למועמדים לראשות התנועה שמתמודדים גם על מקום ברשימה לכנסת, וכי משמעות פסק דינו של בית הדין העליון של הליכוד היא כי בזמן בחירות ניתן לשנות את כללי המשחק "תוך כדי תנועה". המבקש 4, עו"ד ויסולי, מצטרף לטענות המבקשים 1-3 ומוסיף, כי ראיה מובהקת לכך שמחוקקי חוקת הליכוד התכוונו להפריד את מערכת הבחירות לראשות התנועה מזו של רשימת הליכוד לכנסת היא סעיף 140 לחוקת הליכוד, הקובע כי ועדת הבחירות וועדת הפיקוח לבחירת רשימת הליכוד לכנסת תהיה נפרדת ושונה מוועדת הבחירות וועדת הפיקוח לבחירות לראשות התנועה.
כפי שנאמר בעיניין כהן (והובא לעיל): "חזקה על חברי אותן אגודות, כי סברו וקיבלו עליהם מראש הכרעות של אותם טריבונלים, ובהכריע טרבונל שלא לרצונם אל להם לבוא לבית-המשפט ולבקש כי יתערב בהחלטות שנעשו." המבקשים הפנו לה"פ (ת"א) 1306-01-10 יעקב גולדרייך נ' בנימין נתניהו (2010), בו נפסק כי בהיעדר שינוי חוקה, אין די שההחלטה, בנגוד לחוקה, התקבלה ברוב מכריע.
יתכן כי ההפך הוא הנכון וכי איחוד ההצבעות יביא יותר חברי מרכז לקלפיות (על החשיבות בבחירות מקדימות במפלגות ראו: איל בנבנישתי ומיכל גינוסר-לוי, "הבחירות המקדימות במפלגות לקראת הבחירות לכנסת והשפעתן על הדמוקרטיה בישראל", משפט וממשל ז', 207, 213 (תשס"ד).
לאור זאת, איחוד מועדי הבחירות אינו פוגע בזכות להבחר בהיבט זה. אשר ללוחות הזמנים הקצרים להגשת מועמדות לכנסת - טענה נוספת של המבקשים בהקשר לזכות להבחר היא, כי לא יהיה בידם של חברים חדשים המעוניינים להגיש מועמדות לרשימת התנועה לכנסת, להתארגן, שכן רק לפני שבועיים פורסם ספר הבוחרים.
זהו כלל שנקבע הן בדיני התאגידים, הן לעניינים אחרים (ראו, למשל: ע"א 11533/05 קבוץ קלי"ה נ' זבולון הרטי (2009); ע"א 512/73 מרי – המחנה הרדיקלי הישראלי נ' ההסתדרות הכללית של העובדים (1973) וכן לעניין הכללת נושאים בחוק ההסדרים: בגץ 4885/03 ארגון מגדלי העופות בישראל אגודה חקלאית שיתופית בע"מ נ' ממשלת ישראל, פ"ד נט (2) 14 (27.09.2004)).
...
ראשית, טענה זו נזנחה בדיון הנוסף בבית הדין העליון, ורק מטעם זה דינה להידחות.
כדי להדגיש עד כמה מדובר בעניין פנים מפלגתי בסכסוך בין שני מחנות יריבים בתוך תנועת הליכוד אביא מדברי עו"ד ויזר בדעת המיעוט בפסק הדין השני של בית הדין (בפסקה 21): "בשולי הדברים, איני יכול להתעלם מהתקפותיהם האישיות של היועץ המשפטי של הליכוד ושל מנכ"ל התנועה על חברי תנועה ועל חבר כנסת מכהן שנבחר ע"ח כלל חברי התנועה...מעבר לאופן ההתבטאות, הרי שבעלי תפקיד אלו אמורים לייצג את כלל חברי התנועה... יתרה מכך, תפקידם לוודא כי כל המתמודדים זוכים לתנאים שווים וליחס זהה. מבלי לקבוע מסמרות בנושא, התנהלותם והתבטאויותיהם בפנינו מעלות סימן שאלה בדבר יכולתם לנהוג כך ואני סבור כי על המוסדות המתאימים בתנועה לבחון את הנושא". ומנגד, לאיזון התמונה אביא מדברים שנכתבו בבקשה לצו מניעה הראשון שביקש למנוע את פרסום תוצאות הבחירות: "העותרים מגישים עתירה זו מתוך חשש כבד כי יו"ר המפלגה, ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו, יו"ר מרכז הליכוד ח"כ מר דני דנון והמינהלת, עושים שימוש ציני במנגנון התנועה כדי לייצר רווח פוליטי אישי עבורם וזאת תוך פגיעה בחוקת התנועה ורמיסת הרוח הדמוקרטית של תנועת הליכוד ברגל גסה. עתירה זו מוגשת מתוך תחושת בהילות וסיוע בית המשפט נדרש כדי למנוע הפיכת התנועה לרכושו הפרטי של ראש הממשלה" מדובר בסכסוך פנים מפלגתי שעל בית המשפט למשוך ידיו ממנו.
סוף דבר לאור כל האמור, לא מצאתי כי המבקשים הצביעו על עילה להתערבות בפסק דינו של בית הדין העליון של הליכוד או על עילה אחרת המחייבת למנוע את מועד הבחירות המאוחד ביום 31.12.14 - על כן, התובענה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2006 בעליון נפסק כדקלמן:

העותרת 2 היא תנועה הפועלת "לקידום מעמד האשה ולשינוי המדיניות החברתית במדינה במישורים השונים לקראת קידום השויון בין המינים במשפחה". העותרות ביקשו כי ביישובים שמיושמת בהם הרפורמה בחינוך ומופעל מכוחה יום לימודים ארוך בבתי הספר היסודיים, יופעל יום לימודים ארוך גם בגני החובה, כבר בשלב הראשון של הפעלת התכנית.
המשיב מבהיר כי הבחירה במתכונת זו היא מתוך כוונה ליישם את הרפורמה באופן הדרגתי ומבוקר, כאמור בהחלטת הממשלה.
"על הטוען לה להוכיח כי הבטחה כזו אכן ניתנה וכי היא מפורשת, ברורה ולא מוטלת בספק, כנדרש מהתחייבות משפטית שאינה בגדר הצהרת כוונות גרידא" (בג"ץ 5853/04 "אמנה" - תנועת ההתיישבות של גוש אמונים אגודה שיתופית נ' ראש ממשלת ישראל, פ"ד נט(2), 289, 293-294; וכן ראו: בג"ץ 585/01 קלכמן נ' ראש המטה הכללי רב אלוף שאול מופז, פ"ד נח(1) 694, 706; בג"ץ 4915/00 רשת חברת תיקשורת והפקות (1992) בע"מ נ' ממשלת ישראל, פ"ד נד(5) 451; בג"ץ 3975/95 קניאל נ' ממשלת ישראל, פ"ד נג(5), 459, 489; בג"ץ 580/83 אטלנטיק, חב' לדייג וספנות בע"מ נ' שר התעשיה והמסחר, פ"ד לט(1) 29, 36).
בשולי הדברים נוסיף, כי מאז הגשת העתירה נערכו בחירות כלליות ושרת חינוך חדשה נכנסה לתפקידה.
...
המסקנה היא שהתצהיר לא יצר הבטחה שלטונית ליישום יום לימודים ארוך.
אנו מורים למחוק כמבוקש את העותרת 2 מן העתירה.
העתירה נדחית ללא צו להוצאות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2011 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים 27 נובמבר 2011 עת"מ 39543-11-11 רשימת עצמאות ליכוד ובלתי מפלגתיים ואח' נ' קרית חיים (ארלוזורוב)- אגודת שיתופית בע"מ ואח' בפני כב' השופט רון שפירא העותרות 1. רשימת עצמאות ליכוד ובלתי מפלגתיים 2. יעל לפר-ביטון, ת"ז 057957854 המשיבים 1. קרית חיים (ארלוזורוב)- אגודת שיתופית בע"מ 2. ועדת הבחירות לבחירת מורשון האגודה השיתופית קרית חיים (ארלוזורוב) 3. שלמה אוחיון, ת"ז 67704858 פסק דין
בהתאם אני קובע כי שינוי ספר הבוחרים פחות מ 40 ימים לפני הבחירות נעשה בנגוד לתקנון האגודה ובחוסר סמכות.
עם זאת בפתקי ההצבעה שהוכנו לקראת הבחירות מופיע על פתק ההצבעה רק שמו של המשיב 3, שלמה אוחיון.
...
אני מורה כי ועדת הבחירות תכין פתקי הצבעה לרשימת העובד הדתי שיהיו זהים בצורתם החיצונית לפתקי ההצבעה של הרשימות האחרות, דהיינו בראש הפתק ירשם באותיות גדולות שם הסיעה "סיעת העובד הדתי" ובתחתית הפתק באותיות קטנות יותר "בראשות שלמה אוחיון". סיכום: בסיכומו של דבר אני מקבל את העתירה/הבקשה שבהמרצת הפתיחה על שני סעדיה ומורה כדלקמן: בכל הנוגע לזכות לבחור ולהיבחר - ישתתפו בבחירות רק אלו שהיו רשומים במרשם חברי האגודה שהוא ספר הבוחרים 40 ימים לפני מועד הבחירות, דהינו עד ליום 20/10/11.
בכל הנוגע לפתקי ההצבעה – אני מורה כי ההצבעה תעשה בפתקים זהים בגדלם, בצורתם ובעיצובם בנוגע לכל הרשימות והמתמודדים.
בהתאם, וככל שהדבר נוגע לסיעת העובד הדתי אני מורה כי פתק הבחירות עליו נרשם "שלמה אוחיון" יפסל ובמקומו יוצבו בקלפיות פתקי בחירות זהים בצורתם לאלו של רשימות המתמודדים האחרות, דהיינו, בראש הפתק ירשם באותיות גדולות שם הסיעה "סיעת העובד הדתי" ובתחתית הפתק באותיות קטנות יותר "בראשות שלמה אוחיון". אני מחייב את המשיב 3 לשלם לעותרים/מבקשים את הוצאותיהם בהליך זה ושכר טרחת עורך דינם בסכום כולל של 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו